Programajánló – november 28., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

BAKEMONO NO KO_A fiú és a szörnyeteg

Szombaton vár rátok az Anilogue animációs fesztivál, ahol idén a gyerekekre is gondoltak: workshopokkal, Gryllus Vilmos koncerttel és vetítésekkel. Ha már az ünnepekre hangolódnátok, irány valamelyik karácsonyi vásár vagy a Skanzen hétvégi programja. Ha ezt a napot remek könyvek és alkotók társaságában töltenétek, ne hagyjátok ki a Pagony téli fesztiválját a PIM-ben vagy a szuper-titkos-kémes könyvbemutatót a Két Egérben, és természetesen egyéb kreatív programok is várnak benneteket városszerte, de török mesék, kertészprogram, a jövő technikai eszközei, a Mesemúzeum kulcsátadó ceremóniája és sok-sok koncert is szerepel szombati ajánlónkban, sőt a Halkakasban még környezetvédelmi program is lesz közös falfestéssel 🙂 Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

A single life

Anilogue – Uránia, Puskin, Szlovák Intézet, ART & Cinema (volt Örökmozgó), november 25-29.
Négy fesztiválhelyszín Budapesten, több mint hatvan vetítés és egyéb program, 16 egész estés bemutató, több száz új animációs film a világ minden tájáról. November 25. és 29. között ismét vár benneteket az Anilogue. Részletes program itt. A fesztivál számos programot kínál a gyerekeknek is. A Puskin és az Uránia moziban lesznek rajzfilmek, animációs workshop és Gryllus Vilmos koncert is.

advent_bazilikanal1

Nyitnak a karácsonyi vásárok! (ingyenes)
A Minimatiné 2015-ös körképe a régi „klasszikusoktól” a legújabbakig, a hagyományőrzőtől a dizájnosig, a legnagyobbaktól a legkisebbekig. A legjobb programokat keressétek majd a hétvégi ajánlókban is, sőt idén is nyakunkba vesszük a várost, hogy beszámoljunk nektek az eseményekről. A legjobb programokból a hétvégi ajánlókba is válogatunk majd.

skanzen

Adventi hétvégék – Szentendre, Skanzen, november 28-29.
Bár október 31-ével véget ért a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyári időszámítása, a skanzenesek még nem vonulnak el téli pihenőre: december közepéig hétvégeken még várják a jó levegőre, szép környezetbe, érdekes és hangulatos programokra vágyó látogatókat. A következő hétvége már Advent első hétvégéje is, a látogatók elkészíthetik saját adventi koszorújukat, vagy karácsonyi ajtódíszüket, és az adventi böjt jegyében káposztás kocka készül valódi, ott és akkor gyúrt házitésztából. További hétvégi programok itt. Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

NOVEMBER 28., szombat

mimiliza

Anilogue gyerekeknek – Uránia, 9:30-11:30
9:30-tól az Urániában az Anilogue animációs fesztivál keretében gyerekeknek tartanak workshopot, ahol a “hop-on hop-off” stílusú alkotóműhelyben Farkas Juli animációs rendező arra tanítja meg a gyerekeket, hogyan készíthetnek optikai játékokat: bűvös korongokat, mozgó alakokat mutató optikai játékszert és flipbookokat. A legkisebbek is könnyen elkészíthetik ezeket, akik így nagyszerű vizuális segédeszközök segítségével láthatják, miről is szól voltaképp az animáció. Majd 10:30-tól Gryllus Vilmos Maszkabál című koncertjét hallgathatjátok meg. A koncertet animációs videoklipek kísérik, amelyeket a Cinemon animációs stúdió készített az albumhoz.

teli_pagony_feszt

Téli Pagonyfeszt – PIM, 10:00-18:00
Szofi varázsol, Milu az Olimpián, Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), Smorc Angéla, Lackfi János és Molnár György koncertje,  kézműves programok a Cellux csoporttal (bemutatkozik a Biri és Brúnó barkácsol című családi alkotókönyv), adventi sütimeglepetést a Tündérkonyhával és társasozz a Pagony és a Gémklub játékaival. Ez vár rátok, ha a Petőfi irodalmi Múzeumba látogattok ezen a szombaton. Részletes program itt. Belépő: gyerek 600 Ft, felnőtt 800 Ft, családi 1900 Ft (a helyszín befogadási képessége limitált, ha túl sokan lesznek, nem engednek be több embert, érdemes előre megvenni a jegyet).

szamoca_kiskertesz

Makói vöröshagyma és más hagymás növények – Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, 10:00 és 11:15
Kertészkedhettek, palántázhattok, szüretelhettek…A program célja megismertetni a magyar tájegységek jellegzetes növényeit, a székelyek pityókájától a tihanyi levendulásig. Ez alkalommal a makói hagyma lesz a téma. Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várunk). Bérletek, kedvezmények a weblapon: www.gyerekkertesz.hu. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket. Előzetes jelentkezés szükséges! online a www.gyerekkertesz.hu oldalon, vagy a szamocatanoda@gmail.com címen. A kastélyban (tanterem) és az üvegházakban tartják!

török_méz

Török Mesenap – Török Intézet, 10:00-20:00
Mesemondás, bábelőadás, fotózkodj török mesefigurákkal!, magyar nyelvre fordított török mesekönyvek vására, mesefigurás színezők, töltött szőlőlevél készítés, kézműves foglalkozások és sok minden vár rátok a Török Mesenapon.

A jovo muszerei

A jövő műszerei – Családi nap a Kassák Múzeumban, 10:00-13:00
Milyen technikai és mérőeszközök vesznek majd minket körül a nem túl távoli jövőben? Újrahasznosított anyagokból készíthtitek el a legkülönfélébb dolgokat mérő műszereket. Például: érzelmeket, ízeket, szagokat mérő, vagy éppen a föld alatt lévő leleteket megmutató szerkezeteket. Inspirációt Kokesch Ádám BACKUP – Biztonsági mentés című időszaki kiállításából meríthettek. A foglalkozást Zékány Dia képzőművész vezeti. Belépő díj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Jegyár: 900 Ft.

RutkaiBoriBanda_foto_MohaiBalazs

Családi matiné – Budakalász, Kós Károly MH, 10:00-13:00
Szombaton Budakalászra gurul a Sárkányjárgány. A Kós Károly Művelődési Házba várják az igen tisztelt publikumot, utána lesz kézműves foglalkozás is. Jegyár: 1200 Ft, 3 év alatt ingyenes.

Csaladi_nap_kiscelli_muzeum

Adventi készülődés – Kiscelli Múzeum, 10:30-13:00
Szeretettel várnak minden alkotó kedvű gyermeket és felnőttet az immár hagyománnyá vált adventi készülődésre! A foglalkozáson ötletes karácsonyi díszeket, képeslapokat és adventi koszorúkat készíthettek az ünnep jegyében. Részvételi díj: 700 Ft/fő, a családi kedvezményes jegy: 2100 Ft (szülők + összes gyermek).

veronaki

Veronaki lemezbemutató koncert – Marczi, 11:00
A Világforgó című lemezen az alkotók különböző kultúrák népzenéjét és gyermekdalait ötvözik saját zenei elképzeléseikkel, mellyel a világ különböző pontjainak különleges érzéseit, hangjait és hangulatait jelenítik meg. Részletek itt. Belépő: 1800 Ft.

eszterlanc_mesezenekar

Eszter-lánc Mesezenekar – IBS Színpad, 11:00
A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Az Eszter-lánc Mesezenekar segítségével mese-erdő közepébe hívnak minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találnak a gyerekek körében, akik csörgőkkel, kasztanyettákkal, cintányérokkal beszállnak a közös muzsikálásba. A koncert végén a hangszer-simogatón közelről is megismerkedhetnek hangszerek és gyerekek. Belépő: 1600 Ft (már csak néhány jegy van!)

Iszkiri_zenekar

Iszkiri lemezbemutató koncert – BJC, 11:00
A zenekar tagjai többgyermekes apukák és pedagógusok, így nagyon  könnyen  megtalálják  a  közös hangot a 4-10 éves gyerekekkel. A zenekar első, „Mi a manó?!” című lemeze 2014 októberében jelent meg, interaktív daloskönyv formában. Második, Varázsdoboz  című kiadványukat ezen a délelőttön mutatják be a kis- és nagyközönségnek. Jegyár: 800 Ft.

lk

Kulcsátadó ceremónia – Mesemúzeum, 11:00
Minden évben ebben az időszakban tartják a Mesemúzeum kulcsátadó ceremóniáját. A negyedik patrónus Lackfi János lesz! Várnak mindenkit szeretettel az ünnepségen. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. A Mesemúzeum munkatársaival készült interjúnkat itt olvashatjátok!

nick_es_tesla

Könyvbemutató és foglalkozás – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Kémtörténet, ujjlenyomatok, rejtett kamerák, kódtárcsák. Tudós Bob legújabb könyvének bemutatóján a Bölcs Kavics közreműködésével kémelhárító műhellyé alakul át a Két Egér. Elsősorban kis- és nagyobb iskolásokat és kalandvágyó szülőket várják. A könyv: Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása a Cerkabella és Vivandra közös kiadásában jelenik meg.

mondo

A nagy kártyateszt buli – Gödör Klub, 12:00-17:00
A MONDO egy kártyajáték, amely azzal a céllal jött létre, hogy a fogyatékkal élő gyerekek tanuljanak a jogaikról, illetve azokról a veszélyes helyzetekről, amelyeket el kell kerülniük vagy amelyekben meg kell védeniük magukat. A kártyáról és a kezdeményezésről részletesebben itt olvashatsz: http://szuloi.tasz.hu/. November 28-án várnak gyerekeket, szülőket, családokat, szakmai szervezeteket és minden érdeklődőt sok szeretettel a Gödör Klubban a kártya bemutatójára, ahol lesz játszókuckó, charity jóga, kártyatesztelés, és Szeder és Lóci Játszik koncert is. Akik biztosan ott lesznek a rendezvényen: Fehér Paradicsom Klub, MagikMe, Kutyával Az Emberért Alapítvány, Baltazár Színház. A helyszín akadálymentes!

fenyfestes_gyik_muhely

Fényfestés – GYIK Műhely – Magyar Nemzeti Galéria, 14:00-18:00
Az Örökmozgó csapat egy 3 alkalmas, hétvégi foglalkozást kezdeményez Fényfestés címmel. Ahogy az a címből sejthető, a fénnyel, annak különböző formáival, játékos lehetőségeivel ismerkedhettek meg. Első alkalommal a csillagképek felé fordítják tekintetüket, tanulhattok, mesélhettek, alkothattok, filmezhettek és játszhattok. A foglalkozás korosztálytól független, az ára 2500 Ft.
Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com -on lehet, illetve telefonon a 06709424458-as (Kara Dávid) telefonszámon. A foglalkozást vezeti: Kara Dávid és Varga Virág.

BognarSzilvi_foto_B_Vertes_Erzsebet

Bognár Szilvia koncert – Advent Óbudán, Fő tér, 16:00 (ingyenes)
Ezen a napon kezdődik az Advent Óbudán rendezvénysorozata. 16 órakor Bognár Szilvia és zenekara vár benneteket, majd 18:30-tól Petrás Mária és a Muzsikás együttes. A teljes szombati programot itt olvashatjátok.

image003

Környezetvédelmi program – Halkakas halbisztró (Veres Pálné u. 33.), 16:00-18:00 (regisztráció szükséges)
Szuper kis gyerekprogram lesz szombaton 16 órától a Halkakas halbisztró-ban! Kump Edina, az Ökopack Kft. környezeti nevelője játékos formában hívja fel a figyelmet az élővizek szennyezettségére, hogyan érinti a szemét kérdés vizeink élővilágát! A foglalkozás végén pedig a gyerekek saját elképzelésük szerint festhetik ki a Halkakas pincéjét. A foglalkozásra 4-8 éves gyerekeket várnak. Regisztráljatok mail-ben: a halkakas@gmail.com-on. A program az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül valósul meg: http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/.

dani

Családi délután Varró Danival és barátaival – Nyitott Műhely, 16:00-19:00
Varró Dani szombatest családoknak, vendégek: Szabó Bori, Rácz Nóra és a Parányi Műhely.

marbushka_jateknap

Marbushka játéknap – Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum, 10:00-16:00
Társasjáték készítés és közös játék a Marbushka készítőivel. Ősszel jártunk a Múzeumban a Marbushka kiállításán is, ha éppen arra jártok vagy a környéken laktok, ne hagyjátok ki. Velük készült interjúnkat itt olvashatjátok. Ingyenes, társasjáték készítés 450 Ft.

Vasárnapi programok itt.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Era kedvencei: Anilogue Fesztivál gyerekprogramjai, GYIK Műhely, Bognár Szilvi koncert Óbudán, könyvbemutató a Két Egérben
Rozi kedvencei: Anilogue Fesztivál, GYIK Műhely