Programajánló – nov. 13-14., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ – MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ GIMESI DÓRA- TÍZ EMELET BOLDOGSÁG_01

Egész hétvégén vár benneteket a Gyermek- és Ifjúsági Szemle a Marcziban, az Ürgefüttyök rendezvénye a Természettudományi Múzeumban, a Baba-mama Expo és KidExpo a Papp László Sportarénában. Pénteken a FUGÁ-ban bemutatják Tóth Krisztina legújabb könyvét. Szombaton kertészkedhettek a Szamócával, kreatív családi programokkal készülnek a Vasarely Múzeumban, a Nemzeti Galériában, a HellóAnyu!-ban, a Két Egérben, a Műcsarnokban, a Kisgombosban és a Sárkányos Gyerekkönyvtárban, ingyenes programok lesznek a K11-ben (Szalóki Ági koncert, Lackfi János), svéd nap a Skandináv Ház és a Wekerle K.K. szervezésében, valamint átadják a Szilas-patak menti új tanösvényt is, emellett koncerteket és színházi előadásokat is ajánlunk nektek 🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

TATAY SZÍNHÁZ VITÉZ LÁSZLÓ VÁNDORÚTON

Gyermek- és Ifjúsági Szemle – Marczibányi Téri Művelődési Központ, november 15-éig
Még hétvégén is tart a Gyermek- és Ifjúsági Szemle a Marcziban. Szombaton a Vitéz László vándorúton (16 órától), vasárnap a Tíz emelet boldogság (10:30-tól) című előadásra kaphatók még jegyek. Jegyár: 1500 Ft.

Ürgefüttyök – Magyar Természettudományi Múzeum, november 14-15.
Természetvédelmi kavalkád a múzeumban az „Év emlőse az ürge” jegyében. A kavalkád szombaton múzeumzárásig, vasárnap 15 óráig tart. A részletes programot itt találjátok. A programon 300 Ft/fő belépőjeggyel vagy az állandó kiállításokra megváltott belépővel lehet részt venni.

Kidexpo_2015_PR

BabaMama Expo és Kid Expo – Papp László Sportaréna, november 13-15.
A Papp László Sportarénában idén is vár benneteket az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő BabaMama Expo és társrendezvénye a KidExpo. Ha várandós vagy kisbabás szülő vagy, érdemes ellátogatni a rendezvényre, ahol idén is bemutatkoznak a legújabb bababútorok, babaápolási termékek, kismamaruhák, babakocsik, játékok és szolgáltatások. Az idei évtől KidExpo (korábban Gyerekvilág Élményhétvége) nevet viseli a Baba-mama Expo társrendezvénye szintén ezen a helyszínen és időpontban, ahol rengeteg játékot ki lehet majd próbálni. Részletek itt. Belépő: felnőtt 2200 Ft, 12 éves korig ingyenes.

NOVEMBER 13., péntek

A-lany-aki-nem-beszelt

Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt könyvbemutató – FUGA, 17:00 (ingyenes)
Tóth Krisztina íróval és Makhult Gabriella illusztrátorral Dian Viktória, a Móra Kiadó főszerkesztője beszélget a könyv megjelenése kapcsán. Közreműködik Szalóki Ági. Részletek itt. Ingyenes!

NOVEMBER 14., szombat

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Családi Nap

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Családi Nap – Hagyományok Háza, 9:00-13:30 (ingyenes)
A Családi nap vendége Hűvös Ágnes (Megoldás.Most) stratégiai tanácsadó, business coach, tréner, Léder László pszichológus, tréner, vezetői tanácsadó és a Szerelemcsütörtök dobszerda! Ingyenes! Jelentkezés itt.

Utazás növényekkel magyar tájakon a Szamóca Kiskertész-tanodával

Utazás növényekkel magyar tájakon a Szamóca Kiskertész-tanodával – Füvészkert, 10:00 és 11:15
Kertészkedünk, palántázunk, szüretelünk…A program célja megismertetni a magyar tájegységek jellegzetes növényeit, a székelyek pityókájától a tihanyi levendulásig. Belépő: 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket. Előzetes jelentkezés szükséges! online a www.gyerekkertesz.hu oldalon, vagy a szamocatanoda@gmail.com címen. A foglalkozásokat a kastélyban (tanterem) és az üvegházakban tartják!

szinter

Színtér Műhely – Biatorbágy, Kisgombos, 10:00
„Egy mesés történetbe merülünk el, amibe a valóság is belekeveredik. Nagy, kényelmes párnákon ülve megbeszéljük, elmeséljük egymásnak mit gondolunk a mesékben megjelent mindennapi eseményekről. Érzeteinket, tapasztalatainkat szabad alkotással, kezünk mozgásával is feldolgozzuk. A gyerekek mintákat, illusztrációkat nem kapnak a mesékhez, mindenki szabadon alkothatja meg a saját világát. Így igyekszünk segíteni harmóniát teremteni gondolataik és érzéseik között. A foglalkozások során sok újrahasznosított alapanyagot és jó minőségű eszközöket használunk.” Belépő: 1500 Ft/gyerek. Bejelentkezés: borarti@gmail.com.

fabrika_muhely

Családi programok – Magyar Nemzeti Galéria, 10:00-14:00
November 14-én, szombaton egész nap izgalmas programokkal várják az érdeklődőket: tárlatvezetések, családi nap, Nagy Rajzolás, és kamarazenei koncert közül választhatnak a látogatók. A középpontba a magyar művészet klasszikus alakjai kerülnek, akiket izgalmas témák keretében mutatunk be. Kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltunk: a családi nap során a gyerekek rejtélyes bűnügyeknél helyszínelhetnek (11:30), a kreatív műhelyben pedig megismerkedhetnek az akril- és akvarelltechnikával (10:00-11:30). Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, „C” épület. Részletek itt.

A három világ, hétvégi családi program

A három világ, hétvégi családi program – Műcsarnok, 10:00
Hajnalhasad Birodalom közepén áll Csillog Villog hercegnő forgó palotája. Sajnos az erős keleti szeleknek köszönhetően a palota imitt-amott megkopott, és már kevésbé csillog-villog. Száz- meg százfelé küldtek már felhívást CsillogVillog tornyainak, bástyáinak a megújítására. Dolgozzatok ti is együtt Hajnalhasad Birodalom büszkeségén, készítsetek makettet, tervezzetek fénylő nappalotát! Vendég: Ocztos István építész, díszlettervező. Részletek itt. A hétvégi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. 7 éves kor alatt a belépés ingyenes.

A Nagy rajzolás – Vasarely Múzeum

A Nagy rajzolás – Vasarely Múzeum, 10:00-13:00 (ingyenes)
A múzeum felnőtteket és gyermekeket egyaránt arra buzdít, hogy Vasarely Quivar című képéből ihletet merítve egy történetet írjanak, majd illusztrálják. A Nagy rajzolás a Múzeumok őszi fesztiválja program keretében valósul meg. Ingyenes!

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Jegyár: 900 Ft.

zenel_az_egesz_vilag

Zenél a Világ! – a Szaharán innen és túl – Müpa, 11:00
A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhettek meg az autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. A djembe Nyugat-Afrika hagyományos ütőhangszere. Jellegzetes hangzását elsősorban lentről fölfelé szűkülő, majd hirtelen kiöblösödő, hengeres formájának köszönheti. Tetejére általában erős kecske- vagy borjúbőrt feszítenek. A hagyomány úgy tartja, hogy a djembében három szellem lakik: a fáé, amelyből a dobot faragták, az állaté, amelynek bőréből az ütőfelület készül, valamint a dobkészítő mesteré, akinek tudása nélkül nem készülhet el a dob. A guembri eredetileg a marokkói gnawa törzs által használt, háromhúrú pengetős hangszer, amelynek egyetlen darab fából kivájt testét tevebőr fedi, hasonlóan a bendzsó bőrmembránjához. A játékos nemcsak pengeti, hanem ütőhangszerként is használja a guembrit. Kisebb eltérésekkel Észak-Afrika más területein is elterjedt, az arabok által is ismert hangszer. Ajánlott korosztály: 8-12 év. Jegyár. 1000 Ft.

magyar_nepmesek

Magyar népmesék – Mesemúzeum, 11:00
Volt egy öregember és öregasszony. Vagy egy király. Esetleg egy szegénylegény. Egy okos lány. Sok kaland és próbatétel után elnyerték a fele királyságot, és addig éltek, amíg meg nem haltak. A Magyar népmesék című sorozat ízesen elmondott történetein generációk nőttek fel. A főhősök a Mesemúzeum és az Alexandra Kiadó szombati gyerekprogramján életre kelnek, kalandokba keverednek. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

elise_kutya

Színes Egér – Két egér Könyvesbolt, 11:00
November 14-én szombaton 11-től Elise Chanel a Színes egérben, akivel origami állatokat készíthettek. Nemcsak hajtogathattok, hanem vághattok, ragaszthattok is, így arcot, mintát, hátteret is készíthettek az állatoknak. A foglalkozás elsősorban kisiskolásoknak ajánlott. Belépő: 500 Ft, levásárolható!

mehes_csaba_brass_in_the_five_a_rezerdo_lakoi

A rézerdő lakói – Thália Stúdió, 11:00
Méhes Csaba és a Brass in the Five. A rézerdő közepén találkozik hat manó. Zenélnek, énekelnek, táncolnak, mókáznak, kirándulnak, kertészkedenek, egy szóval: élik az erdei manók vidám életét. Közben megszelídítenek egy medvét, és nem maradhat el a csiga-teknős derbi sem. Zene, játék, kacagás. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

kivancsi_elefant

A kíváncsi kiselefánt – StúdióK, 11:00
A „leporelló képeskönyvek”– technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilág megidézése élő zenével. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Óvodásoknak ajánlott! Jegyár: 1500 Ft.

grimmaszok

Grim/m/aszok – Figurina Animációs Színpad, 11:00 és 17:00
Tárgyjáték 3 éven felülieknek. Ebben a műsorban közönséges használati tárgyak adnak elő négy ismert Grimm-mesét („Hófehérke és a hét törpe”, „A nyúl meg a sün”, „Csipkerózsika”, „Piroska és a farkas”), bizonyítván, hogy a fantázia segítségével minden életre kelhet. Ez a műsor húsz éve a Figurina legsikeresebb előadása, amely számos rangos elismerést kapott idehaza és külföldön egyaránt. Jegyár: 1500 Ft.

sarkanyos_konyvtar

Márton-napi kézműves foglalkozás – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00-12:00
Szombaton, november 14-én 11.00-12.00 között Márton napi meglepetés-kézműves foglalkozással várnak mindenkit a sárkányokkal együtt a Sárkányos Gyerekkönyvtárba.

szilas_patak

Szilas-patak menti tanösvény átadó – Zúgó-patak parti park, Újszász u./Somkút u. és a Simongát utca között, 14:30 (ingyenes)
Szeretettel várnak minden természetbarátot a Szilas-patak menti tanösvény átadójára, ahol többek között  megismerkedhetnek a kerületben élő madarakkal és a téli madáretetéssel.  Napraforgót és egyéb magvakat szívesen fogadunk amivel biztosítjuk télen a madarak etetését. Minden résztvevőt forró teával és meleg süteménnyel várnak a szervezők. Részletek itt. Ingyenes!

croppedImg

Svéd nap – Wekerle K.K., 14:00-19:30 (ingyenes)
A nemzeteket bemutató sorozat kilencedik állomásaként ezúttal Svédországba „látogatunk”. A WKK és a Skandináv Ház Alapítvány közös szervezésében megvalósuló, ingyenesen látogatható rendezvény gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas délutáni elfoglaltságot kínál. Kiderül, hogy mennyit tudunk erről az észak-európai országról, hallhatunk arról, hogy milyenek a svéd hétköznapok, ismerkedhetünk a svéd filmekkel, mesékkel, megkóstolhatjuk a svéd ízeket, kézműveskedhetünk. Ingyenes!

szaloki_agi

Családi nap – K11 Kulturális Központ, 15 órától (ingyenes)
A Király utcában található K11 családi napján 15 órától a Békaherceg című előadást nézhetitek meg, majd 16 órától Szalóki Ági koncertezik. 17 órától Lackfi János előadását hallgathatjátok meg, ez utóbbit 10 éves kortól ajánlják. Ingyenes!

marton_napi_kezmuveskedes

Márton-napi családi délután – HellóAnyu!, 16:00-18:00
Szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egy közös kézműves délutánra: a nagyobbak Márton-napi lámpást készíthetnek, a kisebbek libás falidíszt. A tárgyakat újrahasznosított anyagokból készítik, a lámpáshoz vihettek saját befőttesüveget, de nem szükséges, mert lesz a helyszínen is. Hozzájárulás: 500 Ft/gyerek. És számíthattok egy kis Márton-napi meglepetés-finomságra is.

dunaplaza_libri_mesebolt

Az első könyvbemutató élmény – Duna Pláza, Libri Mesebolt, 16:00-17:00 (ingyenes)
„Szeretitek az állatokat? És a meséket? Ma egy állatos délután vár rátok, sok-sok állatos mesét hallgathattok meg a szerző, Izmindi Katalin előadásában. Érdemes lesz nagyon figyelni a mesékre, mert a legügyesebbek a meseolvasás után még „állati” ajándékokat is kaphatnak! Szárnyaljunk együtt a képzelet varázslatos birodalmába!” További infók itt. Ingyenes!

Olvassátok el legújabb könyvajánlónkat, melyben a pénteken megjelenő világhírű elaltatós könyvet teszteltük, vigyázat felnőttekre is hat :-), illetve Gáll Viktória Emesével készült interjúnkat is, akinek nemrég jelent meg A gazdi zenész című könyve.

Vasárnapra kerestek programot? Itt találjátok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Hírlevélre feliratkozás itt (gmailesek a promóciók között találják meg)!

Még tart mikulás vonatos játékunk, a nyeremény 1 db felnőtt + 2 db gyerekbelépő, indulás december 6-án 14 órakor a Nyugatiból!

Era kedvencei: Szilas-patak menti tanösvény átadó, Családi nap Szalóki Ágival és Lackfi Jánossak a K11-ben, Svéd nap Wekerlén – minden ingyenes!
Rozi kedvencei: Családi nap Szalóki Ágival és Lackfi Jánossak a K11-ben, Grim/m/aszok a Figurina Animációs Színpad előadása