Programajánló – nov. 11-12., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szent_marton_menet

Az egyre rövidülő és borúsabb napokból egzotikus növények közé menekülhettek a Füvészkertbe és a Vajdahunyadvárba ezen a hétvégén, lámpás felvonuláson vehettek részt pénteken a Deák téren, a Skanzenben Újborfesztivállal és Libatorral, a Millenárison süteményekkel készülnek. Emellett csupa olyan művészeti foglalkozást, vigasságot és programot válogattunk nektek, amelytől biztosan jobb kedvre derültök majd. Válogassatok a péntek-szombati programajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre, Skanzen, november 12-13.

skanzen_marton_nap

Ínycsiklandó falatokkal, zamatos újborokkal, örömteli társas tevékenységekkel, harsány mulatozással búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén november 12-én és 13-án.

Földtudományos forgatag – Természettudományi Múzeum, november 12-13.

foldtudomanyos_forgatag

A forgatagos hétvégén közel harminc földtudományi kutatással foglalkozó hazai állami és akadémiai kutató intézet, természettudományi gyűjtemény, felsőoktatási intézmény és vállalat mutatja be a földtudományok jelentőségét mindennapjainkban. Megismerkedhettek ásványkincseinkkel, a klímaváltozás nyomaival a kőzetekben, a földtani veszélyforrásokkal, a Földet vizsgáló geofizikusok különleges eszközeivel, a szénhidrogén kutatás érdekességeivel, az Utazó Planetárium pedig a világűr rejtelmeibe enged bepillantást. Nemzeti parkjaink és geoparkjaink hazánk legszebb felkereshető földtani látványosságait mutatják be, és geotúra ajánlatokkal várják az érdeklődőket. A kisebbeknek lesz a geojátszóház és aranymosás, de emellett ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítésekkel, kedvezményes ásvány- kőzet és könyvvásárral is készülnek. Belépődíjak: felnőtt: 500 Ft/fő, 6-26 év között: 250 Ft/fő, 62-70 év között: 250 Ft/fő, 6 év alatt és 70 év fölött: ingyenes.

Projekt Showroom #20 – Válogatott Gyerekjátékok Boltja VOL II. – Paulay Ede 29., november 10-től 27-éig 10:00-20:00

projekt_showroom

A Paulay Ede utca 29. ben november 10-27-ig olyan márkák költöznek be a Projekt Showroom csapatának válogatásában, amelyeket lehet hogy kisebb játékboltok kínálatában már felfigyeltek, de egyben még sosem láthattuk őket közel teljes termékspektrummal. A teljesség igénye nélkül: a Djeco szinte teljes palettájával, a Mon Petite Art, Aladdin, Vilac, Avenue Mandarine, Lilliputiens, a Skip Hop, a Bigjigs, a Pebble, a Lonji és a Sebra különleges válogatásával főként az apróknak ovisoknak és a kisiskolásoknak készült kollekcióival lesz jelen. Továbbá saját könyvajánlóikkal készülnek a Pozsonyi Pagony Kiadó, a Csimota, a Móra, Manó Könyvek, Vivandra, Cerkabella, Naphegy Kiadó, a Scolar és a Kolibri Kiadó, olyan kiadványokkal, amikre méltán büszkék és a legkisebbek otthoni könyvtárának is értékálló darabjaivá válhatnak.

3. Sütemény és Tortafesztivál valamint Karácsonyi Dekor Placc – Millenáris, november 12-13.

sutemeny_es_torta_fesztival

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Sütemény szerelmeseinek seregszemléje. Nagyobb területen, még több workshoppal, számos kiscsoportos sütemény és tortadekorációs foglalkozással szeretnék invitálni az édesszájúakat az eseményre. Első ízben kerül megrendezésre a Karácsonyi Dekor Placc, ahol dekorációs termékeket, ajándékokat, karácsonyi díszeket, számos ötletet és ingyenes workshopot kínálnak azoknak, akik egy belépőjeggyel, mindkét eseményen szeretnének részt venni. 2016-ban a gyermekeké a főszerep, hiszen a Sütnicake Torta Design versenyének témája: a MESE, Walt Disney csodálatos mesevilága, valamint hazánk kedvenc meséi elevenednek meg tortába öntve.

Trópus a télben – Füvészkert, november 12-13.

tropus_a_telben_negura

Ezen a hétvégén szakvezetővel bejárhatjátok a Kertet, vagy kézműves gyermekfoglalkozáson ügyeskedhettek, de kötélre is mászhattok trópusi gyümölcsökért. Részletek itt. Felnőtt jegyár: 850 Ft, kedvezményes: 400 Ft, családi jegy 2000 Ft (2 felnőtt+2 gyerek).

Orchidea- és Bromélia Kiállítás – Vajdahunyadvár, november 10-13.

jubileumi_orchidea_kiallitas

A 25. alkalommal megrendezésre kerülő kiállítás mellett természetesen ezúttal is lesz vásár. A Múzeum földszintjén sok hazai és külföldi orchidea- és szobanövény kertészet várja azokat, akik becsempésznének otthonukba egy cserépnyi Tajvant, Hollandiát vagy Olaszországot – egy tő orchidea formájában.

Megnyílik a Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren – november 11-étől

budapest_christmas_fair

Budapesten minden évben elsőként a Vörösmarty téren nyílik meg a karácsonyi vásár, amely azt jelenti, hogy hamarosan rengeteg további helyszínen is remek ingyenes programok várnak rátok. Már most összegyűjtöttük az idei év legjobbjait, de természetesen bővítjük majd a listát, és további ünnepváró programokat is megosztunk veletek, hiszen ismét megnyitottuk Advent rovatunkat!

NOVEMBER 11., péntek

KACs Műhely – Biatorbágy, Kisgombos, pénteken 16:00 (bejelentkezés szükséges)

fenykepesz_foglalkozas

Tovább folytatódik a padláson szunnyadó tárgyak meséje, amelynek fonalát akár ti is felvehetitek! Ármi bácsi bőröndje újabb titkokat rejt…Ezúttal fényt csalogatnak, szelídítenek, és formálnak Nézőpontot váltanak, kicsinyítenek, nagyítanak és fókuszálunk. Fényképeket készíthettek, gép nélkül. Mindezt hogyan? Mindenre fény derül a foglalkozáson!

Jubileumi Szent Márton-menet – Deák tér (gyülekezés a templom előtt), pénteken 17:00-18:00 (ingyenes)

szent_marton_napi_menet

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet többek között, hogy Szent Márton ünnepe nem egyenlő a libapecsenyével. Ennek az évszázados hagyománynak az alapja ugyanis a pannóniai Szent Márton, akinek legendás alakja mindannyiunk számára például szolgálhat, hiszen segített a rászorulókon. Az eseményen „Szent Márton” lóháton fogja vezetni az őt követő, gyerekekből és felnőttekből álló lampionos menetet, melyet rézfúvószenekar kísér majd. A szervezők kérik, hogy mindenki hozzon magával egy lampiont! Ingyenes!

Pizsamaparti – Nemzeti Múzeum, pénteken

rejtelyfejto_pizsamaparti

A résztvevők egy játékos program keretében megismerkednek a középkori magyar történelem meghatározó alakjával, Hunyadi Mátyással, s udvarának titkaival. A pizsamaparti előzetes jelentkezéshez kötött, jelentkezni privát üzenetben vagy a pizsamaparti@mertmarketing.hu címen lehet. Jegyár: 7900 Ft.

NOVEMBER 12., szombat

Breakfast Market – Belvárosi Piac, szombaton 9:00-16:00

breakfast-market-belvarosi-piac

A Belvárosi Piac ezen a szombaton megmutatja egy eddig fel nem fedezett oldalát. A földszinten és az emeleten is szuper reggeli ételekkel készülnek egészen zárásig, közben még bábelőadás is lesz. Érdemes beugrani rövidebb vagy hosszabb időre, enni-inni, és élvezni a piac hangulatát.

Lúdas Matyi – MOM, 9:30-10:30

ludas_matyi

A BonBon Matiné célja elsősorban a zenei ismeretterjesztés. Megismerteti a gyerekekkel a klasszikus és könnyűzene varázsát, a különböző hangszereket, a klasszikus és kortárs kultúra értékeit, valamint a koncert- és színháztermek viselkedéskultúráját. Az interaktív műsorok a gyerekek közreműködésén alapulnak. A matiné négy éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Makám: Bogárbál – Puskin, 10:00

A Kuckó közönsége ismét köszöntheti e remek „világzenészeket”, akik ismét megtartják a Bogárbált! Hallhatunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl (nem is annyira félelmetes) rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a „ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. Akinek ez sem elég, azzal a Makám képzeletben kimegy az Állatkertbe, s a Barlangszínházban együtt meghallgathatjátok az állatok hangversenyét! Jegyár: 1650 Ft.

K e r é k p A R T – biciklik másképp. Mindenkinek! – Iparművészeti Múzeum, szombaton 10:00-14:00

kerekpart

Kipróbálható különleges kerékpárok, biciklis bemutató, különleges tárlatvezetések a Bringológia kiállításban, kerékpár alkatrészekből készült csodák kiállításmegnyitója, bicikliszervíz, bringás workshopok és bringás süti is lesznek a szombati programon. Múzeumi belépővel látogatható.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton 10:00 és 11:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A kiscsoportos beavató foglalkozások 10 órától az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, majd 11 órától a 10-15 éveseket várják a Zenélő angyalok. Belépő: 900-1400 Ft.

Mesés hétvégék – Óbuda, Csillaghegyi Közösségi Ház, szombaton 10:00 (ingyenes)

meses_hetvegek_csillaghegy

„November közepén már sötétek a reggelek és sötétek az esték – ilyenkor Kerekerdő manói és tündérei is azzal vannak elfoglalva, hogy gyertyáikkal és lámpásaikkal egy kis fényt vigyenek a ködös-borús erdő fái közé. Csillaghegyet pedig mi fogjuk bevilágítani azokkal a lámpásokkal, amelyeket közösen készítünk. Márton másnapján a libás játékok sem maradhatnak el.” Ingyenes!

Pontok, vonalak, formák – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

babageometria

Néhány egyszerű vonalból, formából varázsolhattok szombaton. Foglalkozás Nagy Diánával, a Babageometria alkotójával – ezúttal nem babáknak! Elsősorban kisiskolásokat várnak, de jöhetnek a Babageometria rajongói is: itt a lehetőség dedikált példányok beszerzésére.

Ringató diavetítés és zenés könyvbemutató – Libri Mesebolt, Duna Pláza, szombaton 11:00 (ingyenes)

uj_ringato_konyvek

A nagysikerű Ringató-foglalkozások folytatódnak! Gróh Ilonával és Gáll Viktória Emesével egy közös zenéléssel egybekötött könyvbemutatón találkozhatnak a gyerekek és szüleik, ahol nemcsak a Szunnyadj, kisbaba!, de az új Ringató-könyv, a Borsi a hóban is bemutatásra kerül a Meseboltban. Ingyenes!

Magyar népi hangszerek: az ütőgardon és a dob – Müpa, szombaton 11:00

utogardon_es_a_dob_mupa

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben ismét a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be. Jegyár: 1000 Ft.

Házelhagyó Vigadalom – Hagyományok Háza, szombaton 14 órától (ingyenes)

herczku_foto-bacsi-robert-laszlo

Egy hosszú-lépéssel elhagyják a Hagyományok Háza Corvin téri székházát, hogy tizenhat hónap múlva egy sokkal szebb és jobban használható épületbe költözzenek vissza. Ennek örömére november 12-én fergeteges vigadalommal búcsúznak a felnőttektől és gyerekektől egyaránt. Lesz majd mesemondás, kézműves foglalkozás, koncertek, előadások és táncház is. Ingyenes!

A csúnya kacsa – Jurányi Inkubátorház, szombaton 15:00

csunya_kacsa

Mit tehet egy kacsa, ha másnak születik, mint a többiek? Mit tehet egy kacsa, ha elveszti a családját? Mit tehet egy kacsa, ha nem találja a helyét a a világban? Hans Christian Andersen A rút kiskacsa című meséje nyomán, Kolozsi Angéla szövegkönyvének felhasználásával. Az előadás 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Látod, mit gondolok? – Várkert Bazár, szombaton 15 órától

szalay

Szeretettel várják a családokat a hétvégi foglalkozáson a Sokol-Szalay-Picasso kiállításuk kapcsán! Az érdeklődők Picasso ritkán látható grafikáival is találkozhatnak. A kiállítás Koloman Sokol és Szalay Lajos grafikus művészek életművéből ad ízelítőt. Alkotói szemléletüket nem csak hasonló életútjuk, de Pablo Picasso mindkettejükre gyakorolt hatása is meghatározta.

Programokat vasárnapra itt találtok.
Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Szent Márton menet a Deák térről, Földtudományos forgatag a Természettudományi Múzeumban
Rozi kedvenvei: Szent Márton menet a Deák térről, Breakfast Market, Bogárbál a Puskinban