Programajánló – március 12-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

alomzug_tarsulas_feketefeherigennem_4

Programajánló a Minimatinétól: huszárok, sárkányok, ingyenes múzeumok és családi programok a Várban, Tarzan™ Park szezonnyitó, kertészkedés, jazz és klasszikus zene, kreatív műhelyek és múzeumi foglalkozások, játszóterek, workshopok, kirándulás és még sok minden más. Sok izgalmas programot – köztük több ingyenes lehetőséget is – válogattunk nektek a hosszú hétvégére! 🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

huszartabor_skanzen

Huszártábor – Szentendre, Skanzen, március 12-15.
Hétvégénken egy igazi huszártábort épül fel a Skanzenben, ahol lóra pattanhatnak a bátrak, vagy kardot, csákót készíthetnek, de még huszárpróbának is alávethetik magukat. Emellett lesz még fakard készítés, bajusz mustra, kovács-mesterség bemutató és sok minden más. A Skanzen Vonat is közlekedik március 13-án, 14-én, és 15-én, ráadásul a belépés 15-én mindenkinek ingyenes! További napokon: felnőtt: 1000 Ft , diák: 500 Ft. 6 év alatt ingyenes.

Tarzan Park_2

Nyit az újpesti Tarzan™ Park! – március 12-15., 10:00-17:00
Itt van a tavasz, és ezt bizonyítja az is, hogy lassan nyitnak kedvenc szabadtéri helyeink, köztük a TarzanPark, melyről tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. Nyerjetek 5 fő részére szóló családi belépőt, és nézzétek meg, milyen kedvezményekkel készülnek erre a szezonra.

sarkanyok_mindig_lesznek

Sárkányok mindig lesznek – Petőfi irodalmi Múzeum, nyitva március 7-től novemberig
A hét elején nyitott meg a PIM legújabb kiállítása Sárkányok mindig lesznek címmel. A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. Arra vállalkoztak a kiállítás létrehozói, hogy felvázolják a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutassák a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékeltessék rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetben, de mindenekelőtt az irodalom sárkányait ajánlják a kisebb és nagyobb látogatóik figyelmébe.

gateway_to_space

Gateway to Space – Millenáris, már csak március 15-ig!
A Millenárison március 15-éig, 3000 négyzetméternyi területen merülhettek el az űrutazás lélegzetelállító történetében, miközben saját bőrötökön tapasztalhatjátok meg, hogy milyen érzés asztronautának lenni. Hétköznap olcsóbbak a jegyek, amelyeket érdemes előre megváltani, hogy biztos bejussatok, főleg, hogy a kiállítás hamarosan zár. Jegyárak itt.

MÁRCIUS 11., péntek

Lego_nexo_FB

LEGO Nexo Knights roadshow – Alle Bevásárlóközpont, március 11-12. (ingyenes)
A LEGO Nexo Knights roadshown a gyerekek igazi kis lovagokká válhatnak, felfedezhetik a virtuális teret, miközben a szüleik sem fognak unatkozni. A lányokat továbbá a LEGO Friends és az Elves világa várja, a legapróbbak pedig a DUPLO medencében próbálgathatják az építést. A rendezvény pénteken 14 és 20, szombaton 10 és 20 óra között látogatható. Ingyenes!

kolosy_ter_verbunk

Toborzó – Óbuda, Kolosy tér, 16:30 (ingyenes)
Nagyszabású toborzót tartanak pénteken, Óbudán, ahol besoroznak kicsit és nagyot a huszárok közé. A piac területe katonai táborrá alakul, lovakkal, huszárokkal. 16.:30-tól kézműves foglalkozással (csákó-, párta- és kokárdakészítés, jelmezes fotózás), 16:45-től katonai toborzóval és táncházzal (a Göncöl Néptáncegyüttessel, vendég: Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület) várják a kicsiket és nagyokat. 17:30-tól A Honvédek, hírszerzők, légionisták című könyv portréiból nyílik kiállítás a Civil Házban. Ingyenes!

MÁRCIUS 12., szombat

szamoca_kiskertesz_nyuszi_csalogato

Szamóca Kiskertész-tanoda: Nyuszi csalogató – Füvészkert, 10:00 és 11:15
Nyuszi csemegét ültethettek (saláta, sárgarépa), hogy becsalogassátok a kertbe a Húsvétkor tojásokat osztogató nyulakat. A foglalkozás nagy része az üvegházban és a tanteremben zajlik. Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Előzetes jelentkezés szükséges! A szülők belépővel tudnak a Füvészkertbe bejutni, de a nagyobbakat ott lehet hagyni a foglalkozás idejére.

hot-jazz-band

Hot Jazz Band – IBS Színpad, 10:00
Magyarország legismertebb jazz-nagykövete 20-as, 30-as évek magyar könnyűzenei stílusában tálalt gyerekdalokat mutat be következő lemezén, és a BonBon Matiné színpadán is! A harmincadik jubileumát ünneplő zenekar a saját stílusán belül szinte már mindent lemezre rögzített, amit érdemes volt felvenni, de úgy gondolták a gyerekeket is beavatják ebbe a csodálatos műfajba. Bényei Tamás és csapata ugyanazzal a profizmussal és kifinomult játékossággal nyúlt ehhez az alapanyaghoz is, mint az eddigi lemezek dalaihoz, így egy igazán színvonalas és egyedi produkciót hoztak össze, amit Lukácsházi Győző hozzáértő konferálásával és műsorvezetésével a BonBon Matiné látogatói is élvezhetnek.

unnepeink_szinei_kassak_muzeum

Ünnepi színeink családi nap – Kassák Múzeum, 10:00-13:00
A családi napon március 15-e alkalmából selyemzászlót festhettek, húsvéti előzetesként színes formákkal feldíszített barkaágat készíthettek. Lesz totó a komplementer színű zászlókról és sok mese, vetítés az ünnepekről. Belépődíj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft. Nagycsaládos kedvezmény: 3 gyerek+2 felnőtt számára ingyenes. További információ: Matuz Edit, múzeumpedagógus, 06 1 368 7021, kassakmuzeum@pim.hu.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg őket, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Bővebben itt. Jegyár: 900 Ft.

borarti_mesemuhely

Mutasd az arcod! – Borarti Meseműhely – Kisgombos, 10:00
„Márciusban megváltoznak a fények, a nap már magasabban jár. Megnézzük arcunkat az új fényben és a tükörben. Milyen is vagyok én, milyen is vagy te, milyen a családom arca, mit is örököltem a szüleimtől? Minden arc egyedi és gyönyörű. A mai műhelyben családról, egymásról szóló mesét hallgatunk, és különleges anyagokkal alkotjuk meg magunk vagy egy családtagunk képmását. A meséről Parnaki Ági, a kézműves ötletekről és szuper eszközökről pedig Kollár Bori gondoskodik.” Várnak minden piros pozsgás arcú gyermeket szeretettel a Borarti Műhelyben! Bejelentkezés itt: borarti@gmail.com. Részvételi díj 1500 Ft.

Bogyó és Babóca

A legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca (13 új mese) – Puskin, 10:00
Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány immár barátokként fedezik fel az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete. Bővebben itt. Jegyár: 700 Ft.

Csaladi Delelott_Keznyomok_LUDWIG MuZEUM.

Kéznyomok – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Márciusban a Családi Délelőttök a VisszaElőretekintés. Érmezei Zoltán életmű-kiállítása című időszaki kiállításhoz kapcsolódnak. Naponta látjuk a kezünket. Ismerjük a kezünk méretét, az ujjaink formáját, a bőrünk felületét. De milyen lenne egy másik anyagból látni a kezünk pontos mását? Például gipszből kiöntve. Milyen az érzete, a látványa ebből a ridegebb anyagból? Milyen lenne kívülről látni úgy, mintha nem a miénk lenne? Most egy kompozíció részévé tesszük a kezünket. Reliefet alkotunk a teljes kézfejünkből és annak részleges lenyomataiból. Játszunk azzal milyen üzenete lesz, ha más-más gesztust, formát mutat a kezünk. Érmezei Zoltán gipsz alkotásaiból merítkezve, a művészettörténetből ismert kézábrázolásokkal ismerkedve hozhattok létre saját gipszkompozíciót. Egyben megismerve a gipszöntés technikáját. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! Regisztráció szükséges legkésőbb a programot megelőző napon 17 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Belépő: 600 Ft/fő.

holdjaro5

Holdjáró építés 8-10 éveseknek – Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2., 11:00-12:30
Izgalmas kihívással folytatódnak littleBits foglalkozások, az esztergagép, a lemezjátszó és a céllövölde után most ismét önjáró autót építhettek. Ezúttal a fiatalabbak felé nyitnak, és a 8-10 éves korosztállyal állnak neki az alkotásnak. A cél, hogy a holdjárónk guruljon, és úgy kanyarodjon, ahogy ti szeretnétek. Jegyár: 4000 Ft.

papir3d3

Építkezzünk 3D-ben 10-12 éveseknek – Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2., 11:00-12:30
A foglalkozáson szögletes formákból építhettek majd 3D modelleket számítógépen, és ezeket aztán valódi papírtárgyakká alakíthatjátok. Egy kis gyakorlat után már csak a képzelet szabhat határt az alkotásnak. A játék során elkezdik az ismerkedést a 3D modellezéssel, amivel előkészítik a terepet a 3D nyomtatás felfedezéséhez. A végére mindenki összerakhat egy 3D-s betűt papírból, amit haza is vihet. A workshopot Bessenyei Kati médiaművész tartja, aki dolgozott már holland medialabban, tartott art&science foglalkozásokat gyerekeknek, a hétköznapjait pedig animációs filmek készítésével tölti. Jegyár: 4000 Ft.

tanc-lanc

Tánc-Lánc: Tavaszvárás, télűzés – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00 (ingyenes)
Zenés-verses-táncos tavaszvárás Harsányi Ildikó vezetésével, majd kézműves foglalkozás (hangszerkészítés) vár benneteket a FSzEK Sárkányos Gyerekkönyvtárában. Ingyenes!

kobzos

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
­Rendhagyó Gergelyjárás a Két Egérben. Mesével, zenével, közös játékkal nézhettek utána, hogy mit is rejt ez a régi hagyomány. A közös kutakodásban Tóth Olivér kobzos­ mesemondó lesz segítségetekre. Mi az, hogy Paszorfú? És az, hogy Kecsketorzi? Kiderül szombaton. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

vizipok_dia

Diafilmek – Mesemúzeum, 11:00
Ezen a délelőttön Vízipók-csodapók meséit nézhetitek meg diafilmen a Mesemúzeumban. Amit vetítenek: Eltáncolt üzenetek, Mindenki tévedhet, Élelmes gyerekek, Felhő a tó felett. Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

Benedek-Elek-Mesek

Mesedélután – Libri Mesebolt, Duna Pláza, 15:00-16:00 (ingyenes)
Mesék az arany és az ezüst mesekönyvből Havas Judit válogatásában ezen a délutánon a Libri Meseboltjában. Ingyenes!

muse_5

MUS-E – Müpa, 16:00
A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

MÁRCIUS 13., vasárnap

hetedhet_tanchaz

Cifra Palota + Hetedhét Táncház – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Ünnepi Cifra Palota sok-sok zenével, tánccal, kreatív programmal a család minden tagjának ezen a vasárnapon is. Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ez alkalommal a kalocsai táncokkal és a citerával. Minden program ingyenes!

kakics_egyuttes_egy_gula_miklos

Kölyöknap – Nemzeti Színház, 10:00-13:00 (ingyenes)
A Nemzeti Színház szeretné, ha a szórakoztató és mókás Kölyöknapok sorában a kisgyermekesek is méltó módon tudnák megünnepelni a forradalom és szabadságharc dicsőséges tetteit. Ezért a kicsiknél alig idősebb általános iskolások adnak ünnepi műsort, majd a Kákics együttes és Gula Miklós csábítja a kis forradalmárokat bajvívásra, táncra, éneklésre. Az előcsarnokban csákót, mézeskalács huszárt is készíthettek. Ingyenes, az előadásra érkezési sorrendben tudnak helyet biztosítani!

hagymafiu_maszk_babszinhaz

Családi vasárnapok – A kis hagymafiú története – Óbuda, ÓKK, 10:00
A Maszk Bábszínház különleges, óriás marionett-bábos előadása. Gyümölcsfalva lakóit az Üvegházy hatalmasok sanyargatják – a kövér Narancs báró, a pökhendi Czitrom herceg, a kényeskedő Cseresznye grófnék és a gonosz Paradicsom lovag. Igazságtalanságaikat a falubeliek megelégelik: Sütőtök anyó, Hagyma tanító úr és Körtemuzsika mester azonban börtönbe kerülnek, senki más nem segíthet rajtuk, csak a fiatal és erős Hagymácska, aki el is indul, hogy kiszabadítsa az igazságtalanul bebörtönzötteket, és megbüntesse a hatalmaskodókat. Jegyár alkalmanként elővételben: 1000 Ft és 1200 Ft, a helyszínen 1300 Ft és 1500 Ft (Figyelem! A gyermekelőadások helyjegyesek. Jegyváltás 2 éves kortól!) Minden előadás után szeretettel várják a gyerekeket ingyenes kézműves játszóházi foglalkozásra, ahol nem csak a gyerekek, de az anyukák, apukák és nagyszülők is kiélhetik kreativitásukat.

gal-tamas-foto-bujdos-tibor

Mesélő muzsika – Zeneakadémia, 10:30 és 15:00
Mogyeszt Muszorgszkij híres műve homokképekkel illusztrálva, az eredeti zongora verzióval és Maurice Ravel által hangszerelt, nagyzenekari formában is felhangzik. Számítanak a fiatal közönség alkotó fantáziájára is! Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

feketefeher_2

Álomzug Társulás: Feketefehérigennem – mese pörgőszoknyásoknak és rövidnadrágosoknak – Székesfehérvár, Koronás Park, 11:00
Ha kirándulni támad kedvetek, ajánljuk a székesfehérvári Koronás Parkot, melyről beszámolónkat itt olvashatjátok. Vasárnap 11 órától bábelőadással is várnak benneteket, előtte azonban 10 órától kézműves foglalkozásokon kedves emlékek, játékok gyártásával hangolódhattok rá az aktuális mesékre. A park látogatása ingyenes, az előadásra a belépő: 800 Ft (kézműves foglalkozással együtt 1200 Ft/fő).

hangfurdo

Hangutazás és hangfürdő gyerekeknek – MOMKult, 15:00-16:00
A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid és Mihály Puskás Brigitta. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat. Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem engedi be. Jegyár: 800 Ft – gyerek, 300 Ft – kísérő.

MÁRCIUS 14., hétfő

budavari_matyas_kiraly_jatszoter_MG_5544_

Játszóterek (ingyenes)
Ha szép az idő, mindenképp látogassatok el valamelyik szuper játszótérre. Nézzétek meg régebbi és legújabb válogatásunkat is!

szent_korona

Nyílt nap az Országházban – Kossuth tér, március 14., 10:00-17:00 (ingyenes)
Az Ország Háza nemzeti ünnepünk alkalmából március 14-én nyitva áll mindenki előtt. Az érdeklődők 10 és 17 óra között látogathatnak el a magyar törvényhozás épületébe. A parlamenti séta keretében megtekinthető a Szent Korona. Az épületbe belépni a XIII-as kapun keresztül lehet. A belépés ingyenes, de számítsatok hosszú sorban állásra. Március 15-én az Országház-látogatás szünetel, viszont az Országgyűlési Múzeum 9:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat. Bővebb infók itt.

MÁRCIUS 15., kedd

gyermekvasut_tura

Gyermekvasút nyomában teljesítmény túra – indulás: Széchenyi-hegy 8:00-10:00
A túra útvonalát Széchenyi-hegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelölték ki. A teljesítendő táv húsz kilométer, melyet hét óra szintidő alatt kell teljesíteni. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket. Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Idén előnevezésre nincs lehetőség. A túra hosszúsága miatt, nagyobb gyerekekkel ajánljuk. A Gyermekvasút egész hétvégén jár (menetrend itt), március 14-én, hétfőn is!

marc_15_2016

Családi programok a Budai Várban – több helyszínen, 10:00-18:00 (ingyenes)
A Halászbástyánál fellép majd ezen a napon a Fabula Bábszínház (10:10), Gryllus Vilmos (11:00), a Kolompos Együttes (12:30), a Mystery Gang (15:00) és a Hősök (17:00). A Hadtörténeti Múzeumban forradalmi forgataggal és huszártáborral készülnek, de lesz még kézműves vásár és ízek utcája, illetve mindenféle jó program a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is, a Várkert Bazárban, illetve a Táncsics börtönben (ez utóbbit ne hagyjátok ki, mi tavaly jártunk ott, nagyon izgalmas helyszín). Minden program ingyenes, az egyes helyszínek programjait a linkekre kattintva részletesen is megtaláljátok.

termeszettudomanyi_muzeum

Ingyenesek a múzeumok!
Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy ezen a napon ingyenesen látogathatjátok az összes állami múzeum állandó kiállítását, illetve számos időszaki tárlatot is.

Nosztalgiahév

Nosztalgia járatok
Március 15-én ismét jár a favázas nosztalgia-villamos Kamaraerdőbe (indulás Újbuda központból: 10:07, 11:22, 13:07, 14:22- egy utazás 600 Ft, gyerekeknek 300 Ft, 6 év alatt ingyenes), a nosztalgia HÉV (indulás az Örsről: 9:16, 11:46, 14:16 – felnőtt kiegészítő jeggyel Gödöllőig 1000 Ft, gyerek 600 Ft, 6 év alatt ingyenes) az Örs és Gödöllő között, valamint nosztalgiatroli a Jászai Mari térről a Puskás Ferenc Stadionig több időpontban (egy utazás 600 Ft, gyerekeknek 300 Ft, 6 év alatt ingyenes).

fono

Nemzeti Ünnep a Fonóban – Fonó, 16 órától (ingyenes)
Március 15-én 16 órától várják a kicsiket és nagyokat egy közös ünneplésre a Fonóban. Délután első sorban a gyerekeké a főszerep; az Újbudai Babszem Táncegyüttes tanárai gyerektáncházba várnak mindenkit, egészen aprókat és nagyobbakat egyaránt. Lesz ének és tánctanulás; népi játékok, aprók tánca! A kézműves foglalkozáson ki-ki elkészítheti azt a szépséges tárgyat, amit haza is vihet magával. 18 órától a Fonó Kamara Táncegyüttes néptáncosai és a Buda Folk Band forradalmi előadásán felidézzük az 1848-49-es eseményeket  színművész közreműködésével. Szeretnénk, ha a felnőttek próbára tennék tudásukat egy játékos kvíz kitöltésével, amellyel természetesen nyerni is lehet. A színpadi produkció után a Buda Folk Band muzsikál forradalmi táncházat! Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

JÁTÉK!

Tarzan™ Park családi belépőért:
Hétvégén ismét megnyitja kapuit nagy kedvencünk, az újpesti Tarzan™ Park, melyről tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. Nyerjetek 5 fő részére szóló családi belépőt, és nézzétek meg, milyen kedvezményekkel készülnek erre a szezonra!

Rutkai Bori Banda albumért vagy koncert belépőkért:
Játsszatok és nyerjétek meg a Rutkai Bori Banda legújabb albumát vagy 3 belépőt a trafós nagykoncertre, március 19-ére! Részletek és interjú itt!

Era kedvencei: Huszáros programok a Skanzenban, Szamóca tanoda a Füvészkertben, Budai Vár március 15-ei programjai Gryllus Vilmossal és a Kolompossal, hangutazás a MOMKult-ban
Rozi kedvencei: Tarzan™Park nyitás, Sárkányok mindig lesznek kiállítás a PIM-ben, Budai Vár március 15-ei programjai Gryllus Vilmossal és a Kolompossal