Programajánló – márc. 18-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén egy szuper új LEGO kiállítást, kertészkedést mesehősökkel, színházi előadást és múzeumi foglalkozást, mesefilmet, népzenét és klasszikus zenét is ajánlunk a család minden tagjának. Ha pedig mégsem fog esni az eső, akkor természetesen kirándulni is lehet majd. Válogassatok a programajánlóból,a melyben mindig találtok ingyenes lehetőségeket is!

Lila Bundások a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, hétvégén 11:00 és 13:00

Március idusán kezdi el bontani szirmait a tavasz egyik legszebb vadvirága, a leánykökörcsin. Nincs ez másként, a város szívében található Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen sem. Tanösvény túrájuk során a kökörcsinek szépsége mellett, a látogatók megismerkedhetnek a hegy jellegzetességeivel, különleges értékeivel is. Teljes árú: 1100 Ft/fő, kedvezményes/családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.

Kocka Kiállítás – Budaörs, Fusion Élményközpont (Buda park), júniusig naponta 10:00-20:00

Budaörsön március 14-én nyílt meg az eddigi legnagyobb magyarországi Kocka Kiállítás. Hatalmas anyagot mutatnak be, tematikus részekre bontva játszóházzal és mini mozival kiegészülve. Úgy készüljetek, hogy több órát is el lehet itt tölteni, hiszen a több millió kockát 15 kamion szállította hazánkba. Star Wars-os témák, 11 méteres Titanic hajó, a világ legmagasabb embere, filmjelenetek, az emberi test, robotok, hangszerek és bútorok, terepasztalok várnak rátok 3000 nm-en. A hétköznapi-hétvégi, illetve a délelőtti, délutáni és esti belépők eltérnek. Árak itt. Részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Hóvirágok Királyréten – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton és vasárnap 11:00

E sokak számára ismert kis tavaszjelző növény éveken keresztül a nagyüzemi virággyűjtők áldozata volt. Hála a védelemnek és a szemléletformálódásnak, mára egyre több helyen újra megjelent. Királyréten lehetőség van megszámolni a hóvirágokat, miközben hangolódhattok a tavaszra is. Közepes nehézségű túra, 3 órás időtartamú. Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Születésnapi moziünnep – Sugár mozi, március 16-22.

A Sugár Mozi 10. születésnapja alkalmából március 16. és 22. között egy, az alkalomhoz méltó Moziünneppel kedveskednek a vendégeknek. Az elmúlt időszak kedvenc családi filmjeit is megnézhetitek majd kedvezményes áron. Jegyár: 690 Ft.

MÁRCIUS 18. szombat

Fusion Élményközpont megnyitó – Budaörs, Buda Park (Obi szomszédságában), szombaton 10:00-21:00

A héten jártunk a folyamatosan bővülő és minden korosztály igényeit kielégítő, de még építés alatt lévő legújabb élménykomplexumban. A hivatalos megnyitó szombaton lesz, ahol a kedvenc szuperhősök mellett az Iszkiri zenekar is fellép majd, de egyelőre csak a 10 év alattiak számára kialakított mászókakomplexum működik majd. A helyről bővebben a Kocka Kiállításon készült beszámolónkban is olvashattok. A szombati megnyitó részletei itt.

Jági-tó lakói a Víz Világnapján – Pilisszentiván, Villa Negra (sportpálya mellett), szombaton 10:00

A Víz Világnapja alkalmából játékos formában ismerkedhettek meg a pilisszentiváni Jági-tóval, mint nélkülözhetetlen élőhellyel. Kik is laknak a tóban? Milyen élőlények ihlették meg a Vízipók-csodapók című mese szerzőit? A program során sok-sok apró, de annál különlegesebb, ízeltlábúval is megismerkedhettek. Ha szerencsétek van, még a varangyok nászába is betekintést nyerhettek. Belépő: teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Szamóca Kiskertész-tanoda: Borsószem királykisasszony – kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulhatnak a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

Műhelytitkok – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00

Pillantsatok be a muzeológusok, preparátorok szakmai munkájába az interaktív bemutató keretében. Megismerhetitek a 10 milliós gyűjtemény néhány érdekes, féltve őrzött darabját is. 5 éves kortól ajánlott.

A tenger dala – Puskin, szombaton 10:00

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 6 éves kortól ajánlott. Belépő: 800 Ft.

Csurgó – MOM, szombaton 10:30

A zenekar tagjai fontosnak tartják, hogy minél több korosztályt megszólítsanak, s megmutassák nekik közös gyökereinket, népi kultúránkat. Előadásaikban számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat elevenítenek fel, melyeket igyekeznek korunk zenei ízlésvilágára formálni. A program után kézműves foglalkozással is készülnek. Jegyár: 500 Ft, 300 Ft/kísérő.

Figurina Bábszínház: Tóbiás és Kelemen – Figurina Animációs Kisszínpad, szombaton 11:00 és 17:00

Verses, zenés árnyjáték 3 éven felülieknek. Veress Zoltán klasszikus verses meséje két, állandóan veszekedő, verekedő kakasról szól, illetve a civakodás haszontalanságáról, értelmetlenségéről.

Danny mesél: A fán lakó gyermekek – Óbudai Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Remek zenés mese- és könyvbemutató Dannyvel és hangszerekkel, na meg persze egy csodaszép mesével ezen a délelőttön az óbudai platán Könyvtárban. Ingyenes!

Hangszerműhely – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Szombaton egy két sajátosan urbánus, házilag is elkészíthető hangszert készíthettek. Főfabrikátor: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámapedagógus. Várhatóak még dalok, zenés játékok, dobolás, fütyülés és általános zaj- és zenekeltés! Jelige: „Berekedni nem ér!” Részletek itt.

MiniTextúra – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 és 15:00

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettessék a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltessék velük a múzeumba járást is. 7-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1900 Ft.

Bach mindenkinek játszóház – Aranytíz Kultúrház, szombaton 13:00-17:00 (ingyenes)

Harmadjára rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek programsorozatot, melynek keretében családi kreatív játszóházzal készülnek az Aranytízben. A Nemzeti Filharmonikusok művészeinek koncertje (14 órától) mellett délután kézműves foglalkozás is lesz, ahol újrahasznosított alapanyagokból hangszereket készíthettek. A program 3 éves kortól ajánlott, de kisebbeket is szívesen látnak. Ingyenes!

Mantyusok könyvbemutató Bosnyák Viktóriával – Libris Mesebolt, Duna Pláza I. emelet, szombaton 15:00 (ingyenes)

Ismét megjelenik Bosnyák Viktória nagy sikerű Mantyusok-sorozata. Az első kötet, a Bátorság, Tomi! új illusztrációit Rippl Renáta készítette. A sokak által kedvelt történetet a félénk kisfiúról ezúttal az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek is élvezhetik, hiszen a Kolibri Kiadó a Meixner Alapítvánnyal együttműködve, olvasást segítő betűtípussal jelenteti meg a könyvet. A könyvbemutatón a szerzővel a Kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna beszélget, a gyerekeket pedig számtalan izgalmas, a könyvhöz kapcsolódó, interaktív játék várja. Ingyenes!

MÁRCIUS 19., vasárnap

Családi programok – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00

Ezen a napon a téma ki más lehetne, mint Petőfi Sándor. Játékos tárlatvezetéssel, közös alkotással és rengeteg érdekességgel várnak benneteket a PIM-ben. Múzeumi belépő: 400/800 Ft, 6 év alatt ingyenes, családi jegy 1500 Ft, nagycsaládosoknak ingyenes.

Cifra Palota és Hetedhét táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A Cifra Palota vendége ezen a vasárnapon Szerbia lesz. Ismét előadásokkal, programokkal, foglalkozásokkal készülnek és nem maradhat el a Hetedhét táncház sem.

Füled érjen bokáig – Jurányi, vasárnap 11:00

Az óvodásoknak ajánlott játékban három testvér ünnepli Apa születésnapját. A lányok meglepetéstáncokkal, akrobatikával, versekkel, tortával, puszival és nevetéssel készülnek a születésnapra. Előadás után pedig lehet közösen táncolni, bukfencezni, kézen állni. 3-6 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1300 Ft.

Rutkai Bori Banda – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

A Sárkányjárgány és a Pizsamátor című lemezek tavaszi dalai „nyílnak ki” a Rutkai Bori Banda mesekertjében. Rozsdátalanítjuk a Picikliket, csíkos függőágyakban ringatózva, fütyülve felelgetünk a cinkéknek, körtáncot járunk a tóba pottyanó naplementében és a Hordozható Tábortűz fényében különleges repülő lényekkel és járgányokkal kapunk szárnyra. Belépő: 1500 Ft.

Nézzétek meg esős napokra ajánlott programválogatásunkat is!

Era kedvencei: Kocka Kiállítás, a Jági-tó lakói kirándulás, Sas-hegyi Látogatóközpont
Rozi kedvencei: MiniTextúra a MNG-ban, Füled érjen bokáig a Jurányiban