Programajánló – máj. 2-3., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

langaleta_garabonciasok

Hétvégén folytatódik a Székely Fesztivál a Millenárison, a családi programok a Skanzenban, szombaton sok-sok jó programmal vár benneteket az Óbuda Fesztivál a kerület szinte minden szegletében, de lesz könyvbemutató a Mesemúzeumban, Gozsdu Antik Market, Cifra Palota a Csicseri és Borsó zenekarral, Családi Akvárium Szalóki Ágival és Dés Andrással és marad még a hétvégére is néhány kirándulós program.

Május 2., szombat

mehes_csaba_brass_in_the_five_a_rezerdo_lakoi

Óbuda Napja – a III. kerület minden szegletében, május 2., egész nap (ingyenes)
Óbuda napjára idén is érdemes lesz ellátogatni. A Fő téren 10 és 18 óra között lesz Vitéz László Bábautomata, Kádár Ferkó Fotószínháza és Füttyös Gyurka. A kellemes időtöltéshez, a hagyományos századfordulós hangulathoz hozzájárulnak az ipar- és népművészeti kirakodó vásár portékái és a kocsikázás a korbeli lovas hintón. A Szentlélek téren 10 órától fellép Halász Judit, majd 11:30-tól a Langaléta Garabonciások, 16 órától Hősök, 18 órától Mary Popkids, majd 20:30-tól Random Trip. A Zichy udvarban csillagvizsgáló, csalafinta játékok és civil szervezetek várják az érdeklődőket. Csillaghegyen 10 órától Palya Bea, majd 15:30-tól Méhes Csaba és a Brass in the Five zenél majd. A Csobánka téren közbiztonsági nappal, a Gázgyári lakótelepen 11 órától Rutkai Bori Banda koncertjével várnak benneteket. Lesz még több helyszínen óbudai piknik, sport programok és gasztro események. Érdemes böngészni a kínálatból. A részletes programot itt olvashatjátok. Minden program ingyenes!

pilisilen

Pilisi len túra – Nagykovácsi, május 2., 9:00
Nagyobbaknak ajánljuk ezt az 5 órás kirándulást, amely festői szépségű útvonalon megy, Nagykovácsiból egészen Pilisszentivánig az erdőn keresztül. A résztvevők megismerkedhetnek a terület karakteres élőhelyeivel, védett és fokozottan védett növényeivel, köztük a Földön csak itt élő pilisi lennel, mely a terület egyik igazi ékköve. Találkozás: 9:00, Nagykovácsi, Polgármesteri Hivatal parkolója. Túra hossza, időtartama: 5 km, 5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu.

Fényképezte_Zsigmond_Vilmos_Utcamuvesz_New-York_USA_1958

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, május 2., 10:30-12:30
„Akkor most nézzünk körbe! Mi az a látvány, ami a szemünk elé tárul? Talán egy szoba falai, padlója, plafonja, bútorok, és sok-sok tárgy. Vajon hogyan tudnánk erről egy jó képet készíteni? Mi lenne az a fontos dolog, amire talán a legjobban kellene figyelni? A kompozíció.” Május 2-től a Családi Délelőtt programja a Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállításához kapcsolódik. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a  dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállítást. Belépő a programra: 600 Ft.

egyszervolt

Egyszervolt…meseantológia bemutató – Mesemúzeum, május 2., 11:00
Várnak benneteket szombaton 11 órától a Mesemúzeumban az Egyszervolt…meseantológia kiállítás megnyitójára, ahol nem csak a könyvben szereplő illusztrációkat csodálhatjátok meg, de találkozhattok a könyv szerzőivel, valamint illusztrátorával, Paulovkin Boglárkával. Ajánlott korosztály 6-10 év.Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

istvan_kiraly_szegfu

Túra a Szent István király-szegfű birodalmában – Sas-hegyi Látogatóközpont, május 2., 14:00
Az év vadvirágai idén a fehér szegfüvek. Közéjük tartozik az István király-szegfű is, amit sok misztikum övez. Honnan kapta a nevét? Hogyan történik a beporzása? Túránk során sok más érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Találkozás: 14:00, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 1 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

dozsdu_antik_market

Gozsdu Antik Market – május 2., 10:00-16:00 (ingyenes)
A már megszokott formában üzemel egész nap a Gozsdu Antik Market, megannyi kinccsel várva az érdeklődőket, a gasztronómia szerelmeseit pedig minden bizonnyal bőségesen megtalálják a leginkább kedvükre való enni- és innivalókat a Gozsdu udvar 40 vendéglátó helyének valamelyikében. A Gozsdu Antik Market Könyvgalerije is jelen lesz az eseményen ingyenes közösségi könyv-bolhapiacával a Dob utcai bejáratnál, ahol immáron csaknem fél éve lehet hozzájutni ingyenesen könyvekhez. Itt szívesen fogadnak is könyveket, s azokat jó szívvel továbbadják a szervezők. Ingyenes!

Gardrób Szimpla – május 2., 12.00-17:00 (ingyenes)
Ezúttal a Szimpla kertbe költözik a Gardrób Közösségi Ruhavásár, ahol 12 és 17 óra között várnak benneteket. Ingyenes!

MÁJUS 3., vasárnap

mupa_cifra_palota

Cifra palota – Müpa, május 3., 10:00-13:00 (ingyenes)
10 órától ismét kitárja kapuit a Cifra Palota. A vendég ezúttal Debrecen lesz, és vére élőben is meghallgathatjuk 10 órától a Csicseri és Borsó zenekart,de lesz még Grund Színház, ORT-IKI bábszínház és sok-sok kreatív program is. Ingyenes!

elefáni-papírszínház

Nevesincs – MU Színház, 10:00
Nevesincs, a kis indián lány nagy kalandos utazásba kezd, hogy megtalálja a nevét. Mindenkinek testre szabott neve van, csak éppen neki nincs. Nagyon szomorú. Az öreg bölcs indiántól a következő instrukciót kapja: „Mindenkiben él egy virág, abban egy szó rejlik. Találd meg a virágod, megtalálod a neved!” . Így hát barátjával elindulnak megkeresni azt a bizonyos virágot. 10 órától a MU színházban az Elefáni Papírszínház előadásában láthatjátok a Nevesincs című előadást, amely 3-6 éveseknek ajánlott. Gyerekeknek 700 Ft, kísérőknek ingyenes.

szalóki_ági

Családi Akvárium: Szalóki Ági és Dés András – Akvárium Klub, május 3., 11:00
Szalóki Ági és Dés András lép fel ezen a vasárnapon 11 órától az Akvárium színpadára. A gyerekeknek, családoknak szóló koncert egy interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. 10 órától játszó- és könyvsarokkal várnak benneteket. Jegyár: 700 Ft, 3 éves korig ingyenes!

tuzijatek_zene

Tűzijáték-zene – Müpa, május 3., 11:00
Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, mi történik egy opera- vagy balettelőadás próbáján, hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, vagy hogyan telik a dzsesszbanda egy napja? A kétrészes Tűzijáték-zene első felében a közönség a műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert zeneművek részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja-nézheti meg a közönség. 10-14 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1500 Ft.

Hollerung_Gabor

Zeneakadémia, május 3., 11:00
11 órától a Zeneakadémián a 20. század egyik legjelentősebb magyar karmestere, az 1914-ben született, és súlyos betegségben idő előtt, 1962-ben elhunyt Fricsay Ferenc előtt tiszteleg Hollerung Gábor ismeretterjesztő sorozatának soron következő matinéja. Jegyár: 1900, 2300, 2700 Ft.

racz_fogado_kisoroszi

Kirándulás a Szentendrei-szigeten
Biztos, hogy ezen a hétvégén megnyitjuk a „Szentendrei-sziget szezon”-t is, érdemes lesz a környéken kirándulni. Olvassátok el tavaly készült beszámolónkat.

Bringázni vágyóknak pedig ajánljuk a Velencei-tó kört, bátrabbaknak a Tour de Balatont május 2-án.

Hamarosan érkezünk újabb játszóterekkel, addig érdemes ezen a hétvégén a tavalyi slágereket is felkeresni.

Programokat május 1-jére itt találtok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban.

Era kedvencei: Óbuda Napja, Fényképezte Zsigmond Vilmos a Ludwig Múzeumban, Egyszervolt…meseantológia bemutató a Mesemúzeumban
Rozi kedvencei: Óbuda Napja, Fényképezte Zsigmond Vilmos a Ludwig Múzeumban