Programajánló – május 13-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Circus-Mechanicus

Pünkösdi programok, családi- és gasztro fesztiválok, sárkánytalálkozó, kirándulás, pizzakert ültetés, bábos és múzeumi foglalkozások, piac, születésnapok és természetesen sok-sok zene is jut majd erre a háromnapos hétvégére! Válogassatok a Minimatiné programajánlójából!

MÁJUS 13., péntek

Színek a levegőben Családi nap – Kassák Múzeum, pénteken 13:30-17:00

szinek_a_levegoben

Színek repülnek a levegőben, a Zichy-kastély udvarára hatalmas sárkánykészítésre, sárkányeregetésre várják a meghívott óvodások mellett az érdeklődőket! Lesz színes szélforgó és lepke készítés, majd közösen egy nagy májusfa állítás, valamint a Kassák Múzeumban bemutató a különböző sárkányokról Sárkányölő Szent Györgytől Süsüig. Részletek itt. A rendezvényt rossz idő esetén a múzeumban tartják meg. Belépődíj: 300 Ft.

4in1 bábelőadások – Trafó, május 11-13., szerdától péntekig 18:00 és 18:45

Laurent Bigot

Mit csinál szabadidejében egy erőművész? Milyen hangot ad az, amikor az akrobata lepottyan? Hogyan emelkedik ki igazából egy történet a könyvből? És honnan indult ez az egész? 4in1 – négy cirkusz témájú bábelőadás egyetlen jeggyel. Felnőtteknek csak gyerek kísérettel, vagy játékos kedvvel. Május 11. és 13. között minden este a Trafóban, 8 éves kortól ajánlott, belépő: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1200 Ft.

Gourmet Fesztivál – Millenáris, május 12-15.

gourmet_MG_6387

Bemutatók, előadások, gasztronómia a Millenárison. A kiállítók listája itt. Belépő: 3900 Ft/nap. A 11. életévüket be nem töltött gyermekek a Rendezvényt ingyenesen látogathatják.

Madarak és Fák Hete – Magyar Természettudományi Múzeum, május 11-15., naponta 10:00-14:00

termeszettudomanyi_muzeum

Bemutatókkal, előadásokkal, rengeteg érdekességgel várnak benneteket egészen május 15-éig a Madarak és Fák Hetén a Természettudományi Múzeumban. Részletek itt. A program múzeumi belépővel látogatható.

MÁJUS 14., szombat

Miénk a Vár Fesztivál – Bp., Városliget, Vajdahunyadvár, május 14-16. (ingyenes)

mienk_a_var

A Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a pünkösdi hétvégén az eddigi évekhez hasonlóan ismét várják a hagyományok, a történelmi a kalandok, a játékok iránt érdeklődő, értékes szórakozást kedvelő közönséget. A fesztivál látogatói megismerkedhetnek várainkkal, kulturális és történelmi hagyományainkkal. A családi szórakozást viselet- és fegyverbemutatók, felvonulások, íjászversenyek, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – teszik teljessé. A rendezvény díszvendége a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566. Emlékév”. Ingyenes!

26. Pákozdi Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó – Pákozd, május 14-15. (ingyenes)

pakozd_sarkanyfesztival

Mit kínál a fesztivál? Sárkányokat minden mennyiségben és formában. A dombról a kilátás páratlan, a hangulat garantált! Vigyetek magatokkal egy pokrócot, némi elemózsiát és töltsetek el egy napot a szél jegyében. Részletek itt. Ingyenes!

Nyitott Balaton – május 16-ig

kalozhajo_siofok

A Nyitott Balaton célja: megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem az tavaszi (és őszi) időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: pl. kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, vízi sportok, gasztronómiai, zenés élmények, gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés a tavaszi melengető napfényben a Balaton-parton. Egészen május 16-áig kedvezményes belépőkkel, szolgáltatásokkal várnak benneteket.

Almamelléki kisvasút – Almamellék, szombaton, egész nap

almamellek_kisvasut_nap

Május 14-én egész napos családi program –tanösvényi szakvezetések, solymász bemutató, íjászat, kézműves játszóház, bábszínház, tombolasorsolás – várja a kisvasút szerelmeseit Almamelléken.

Dumtsa korzó – péntektől vasárnapig Szentendre belvárosában

dumtsa_korzo

A Dumtsa Korzó egyedülálló hangulatot varázsol Szentendre belvárosába, ahol a látogatók élményeket gyűjthetnek az utca színes kínálatából, a bútorokból kialakított utcai enteriőrökben üldögélhetnek, beszélgethetnek, régi barátokkal futhatnak össze, és új ismeretségeket köthetnek. Művészet-gasztronómia-játék-zene, közben egy finom fagyi és egy nagy séta Szentendre belvárosában. Ingyenes!

NOÉs találkozót és örökbefogadó nap és VI. Cicás nap – NOÉ Állatotthon, 1171 Bp., Csordakút utca vége – szombaton, 10:00-15:00

noe_dsc_0029

Az eső elmosta a 8. NOÉs találkozót és örökbefogadó napot, de most új időpontban még el is macskásodnak! Így bizony egy programokkal teli, igazi kutyás – cicás – minden állatos nap lesz szombaton a Noéban. Fotózás, gyerekprogramok, lovaglás, macskávézó és még sok minden más.

Pünkösdi programok a MagyarProvence Levendulabirtokon – Monoszló, május 14-15.

punkosdi_rozsa_unnep

Pünkösdi családi programok a monoszlói MagyarProvence Levendulabirtokon. Május 14-15-én, szombaton és vasárnap Pünkösdi király választással, kézműves programokkal (papírmerítés, száraz virág képek, virágos levelezőlapok vadvirágokból és persze levendulavirágból is. A szokásos levendulaszörp kóstoló sem marad el. Belépődíj családoknak: 1000 Ft. Csak felnőtteknek 500 Ft/fő.

Pécsi Gasztronauta Fesztivál – Pécs belvárosában, szombaton, egész nap

Pecsi Gasztronauta Fesztival

„Volt 7 udvarunk Pécs belvárosában, feltöltöttük konyhaművészettel, hozzáadtunk előadásokat, megízesítettük foglalkozásokkal és végül gazdagon fűszereztük zenével.” Recsegő gramofon, piknikezés a családdal, reform ételek és még sok minden más ezen a szombaton Pécsett. Részletek itt. Ingyenes!

Szamóca Tanoda: pizzakert ültetés – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

pizzakert

Ideje elültetni a paradicsomot, bazsalikomot és az oregánót, hogy legyen mivel fűszerezni, ízesíteni a pizzát és spagettit! Palántákat haza is visztek, hogy legyen miről otthon is szüretelni 🙂 Szuper kertészkedős foglalkozás a Szamóca tanodával. Belépő: 1500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Pagony Sugár születésnap – Sugár, 1. emelet, szombaton 10 órától (ingyenes)

pagony_sugar

Május 14-én, szombaton egész nap fergeteges hangulattal és ünnepi kedvezményekkel várnak benneteket a Sugár Üzletközpont 1. emeletén a Pagony 1. születésnapján! 10 órától ingyenes sütidíszítő workshop, 16 órától Harcos Bálint: A Szofi-könyvek bemutatója, meseolvasással, vetítéssel, 16:45-től lufihajtogatás és tombolahúzás is lesz, a legszerencsésebbek könyvcsomagot nyernek! Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Süsü, a sárkány kalandjai – Puskin, szombaton 10:00

susu_a_sarkany

„Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad…” – mondja Süsü a jólelkű sárkánykölyök, akit kitagad és világgá kerget a gonosz három-fejű apja. Ám egyetlen bűne csak az volt, hogy influenzás ellenségét nem ölte és nyúzta meg, nem törte porrá csontjait, hanem ápolta és meggyógyította. A jószívű sárkány vándorlása során emberföldre téved. Rémülten tapasztalja, hogy mindenki menekül előle. Félnek, reszketnek tőle kivéve a jó királyfit, akivel barátságot köt. Jegyár: 700 Ft.

Családi Délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

zenedoboz

Májusban a Családi Délelőttök a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításhoz kapcsolódnak. Játszhattok a hangunkkal, a zeneszámokkal és a lemezborítókkal, a kiállítótérben található és kipróbálható műtárgyhangszerrel. Végül elkészíthetitek egyéni zenedobozunkat, amibe rajongói tárgyakat és hangszereket fognak elhelyezni. Olyan ruhában menjetek, amiben kényelmesen tudtok alkotni, és nem sajnáljátok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot, kérjük, a programot megelőző napon 17.00 óráig kell jelezni: a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Lótuszlámpás családi délután – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, szombaton 14:00

lotuszlampas

Május 14-én, Buddha születésnapján a szöuli Lótuszlámpa Fesztivál ünnepi elemei, a lampionok elevenednek meg a Hopp Múzeum kertjében. Ezen a napon a kézműves foglalkozás keretében minden kicsi és nagy elkészítheti a saját kívánságát jelképező lampionját. Részvételi díj: 800 Ft/fő.

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

barsony_balint_hangszersimogato

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

MÁJUS 15., vasárnap

Pünkösd a Budai Várban – Budai Vár, május 15-16. (ingyenes)

punkosd_budai_var

Hagyományőrző programok, népzenei koncertek, bábelőadások, pünkösdi népi étkeket készítő látványkonyhák, hungarikumok, Míves műhely: Kárpát-medence kézműves mestereinek bemutatói, Életfa – Kő Boldizsár iparművész alkotása, Világfa – regélő meselabirintus, Pergő Sárkányverő, pünkösdi királyavató játékok, kosaras körhinta, közösségi virágszőnyeg szövés és pünkösdi virágtündér műhely vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Pünkösdi Örökség Fesztivál – Szentendre, május 15-16.

skanzen_punkosd

Május 15-én és 16-án több száz gyerek mutatja be a pünkösdölés szokását a Skanzenben, és összegyűlnek az országból a szellemi kulturális örökségüket példásan őrző közösségek, így a matyók, busók, kalocsaiak is. Külföldi vendégeink is érkeznek Lettországból. Részletes program itt. Emellett mindenképp próbáljátok ki az új élménypontokat és a Mesekert játszóteret.

Pünkösdölés és Várfesztivál Hollókőn – május 15-16.

punkosd_holloko

Hollókőn megelevenednek a pünkösdi népszokások az Ófaluban Pünkösd Vásárnap. A Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori vásárban Pünkösd Hétfőn. Belépő: vasárnap ingyenes, hétfőn felnőtt 1500 Ft, diák, nyugdíjas 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes!

Várfesztivál Szigliget – május 15-16.

szigligeti_var

Bemutatókkal, hagyományőrző programokkal, apród avatással, színpadi és zenei programokkal várnak benneteket május 15-16-án a csodaszép Szigligeten.

Pünkösdölő – Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark, május 15-16.

punkosdolo_opusztaszer

A kétnapos program alkalmával a már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek fel a skanzenben. Az esemény leglátványosabb programja, amikor izgalmas viadalban, lovas legények küzdenek a megtisztelő pünkösdi király címért. A rendezvény napjain a nyári nyitva tartásnak megfelelő belépőjegy árak érvényesek.

Pici Piac – Central Passage, Király u., vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

pici_piac_MG_4363_

Ismét Pici Piaccal várnak benneteket május 15-én a Király utcában: dizájner baba-mama-gyerek, valamint magyar tervezők hazai termékeivel kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, családoknak. Az első vásárról itt írtunk. Ingyenes!

Magyar Mezőgazdasági Múzeum – ingyenes belépés az állandó kiállításokra családoknak, vasárnap

mezogazdasagi_06

Vasárnap ingyen nézhetitek meg a Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításait (26 év alatti gyereket kísérő két közeli hozzátartozó), illetve a Vajdahunyadvár körül még mindig tart a Miénk a Vár! Fesztivál is.

Cifra Palota és Pünkösdölő – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

mupa_cifra_palota

Ezen a vasárnapon pünkösdi programokkal várja a kicsiket és nagyokat a Müpa Cifra Palotája. 11 órától pedig igazi pünkösdi szokásokkal várnak benneteket a Fesztivál Színházban, melyre a belépő 1500 Ft. A Cifra Palota szokás szerint ingyenes!

A MOL bemutatja: Fülbe-való VI. – zenetörténeti bolhapiac tizenéveseknek – BMC, vasárnap 11:00

Eckhardt Gabor

Népdalon innen, nótán túl… – avagy a népzene és a klasszikus zene egymásra találása. Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész oldott stílusú, interaktív, humorral átszőtt és vetítéssel egybekötött sorozata a tizenéves általános és középiskolásoknak szól. Hova tűnt a hang? Mi mindent tud a zongora? Mit csinál a zeneszerző, ha beteg? És mit csinál, ha magányos? Messze áll egymástól a klasszikus és a népzene ? Kérdések, válaszok és persze rejtvények – és persze jutalom a megfejtőknek! Ráadásul az elmúlt századok nagy zeneszerzőit a jövő ígéretes fiatal zenészei idézik elénk. Belépő: 1000 Ft.

MÁJUS 16., hétfő

Pünkösdi Királyság – Tabán, Mesemúzeum, hétfőn, egész nap (ingyenes)

Markus-Babszinhaz-egig-ero-fa

Pünkösd hétfőn egész napos, ingyenes gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tabán Parkban, a Mesemúzeumban és a Meseműhelyben. Koncertek, tánc- és bábelőadások, májusfaállítás, kézműves foglalkozások, pünkösdi király- és királynéválasztás, Fölszállott a páva gála, családi társasjáték – csupán néhány program a színes forgatagból. Ingyenes!

Miniversum 2. szülinap – Miniversum, hétfőn, egész nap

miniversum_MG_1263_

A Miniversum szülinapján egész napos programokkal várnak benneteket nem csak az Andrássy úti épületben, hanem az épület előtt is. Ezen a napon mutatkozik be a kiállítás egyik teljes termét beborító fényfestés és fényjáték, ami példátlan a világon. Továbbá az „egy napon, egy helyen a legtöbb, fényképpel regisztrált kisvonat” Guinness-rekordját is szeretné a Miniversum a látogatók segítségével megdönteni, amin bármilyen játék vonattal, modellvasúttal, akár plüssel vagy tologatós fa kisvonattal részt lehet venni. Részletek itt.

Isteni bábok – StúdióK, hétfőn 16:30

Stúdió_K_Rettentő görög vitéz

Báb-színjátszó foglalkozás a görög mítoszok nyomában 8-12 éveseknek, történetek istenek és emberek között, bábkészítés, színjáték, bábjáték, árnyjáték. Anyagot, animátort, helyet, teát a StúdióK ad, érdeklődést, hangulatot, alkotókedvet vendégeinktől várnak. A foglalkozást Németh Ilona tartja. Belépő: 1200 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Olvasnivaló a hétvégére: Ingyenesen letölthető ismeretterjesztő munkafüzetek jelentek meg a médiáról, az új médiáról, az internetről és a közösségi oldalakról. A gyerek önállóan is megérti, de szülővel együtt, vagy iskolai órákra. Részletek itt.

jatek_a_minimatineval

Elindul a Minimatiné nagy Vakációváró játéka szuper nyereményekért! Ha nem szeretnétek lemaradni, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt vagy csatlakozni Fb oldalunkhoz.

Era kedvencei: 4in1 bábelőadások a Trafóban, Pákozdi Sárkánytalálkozó, új élménypontok a Skanzenben
Rozi kedvencei: 4in1 bábelőadások a Trafóban, Pünkösdi Királyság a Tabánban, Hangszersimogató 3K-ban