Programajánló – máj. 9., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

jakab_az_agy_alatt

Ismét eseménydús hétvége elé nézünk. Szombaton a Füvészkertben és a Jókai-kertben a Madarak és Fák Napját ünneplik, Felfedezők Napja lesz a Millenárison, Európa-nap a Margitszigeten, Táncház Napja a Liszt Ferenc téren, de rengeteg zenei és művészeti foglalkozás is vár rátok városszerte. Kedvenc íróitokkal és illusztrátoraitokkal találkozhattok a Károlyi-kertben, ahol ismét megrendezik a Gyermekirodalmi Játszóteret, de lesz még adománygyűjtő piknik, színes jóga, Tour d’ Rákosrendező, Bélaműhely karmesterjáték és mesetánc is. Programajánló szombatra a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

fodd_truck_show

Food Truck Show – Dürer Piknik Park, május 8-10. (ingyenes)
Május második hétvégéjén a Food Truck Show Budapest keretein belül, több mint 50 kiállító várja a látogatókat a Városliget melletti Dürer Piknik Parkba. A mozgó vendéglátás honi képviselőinek seregszemléjén minden igényt kielégítő lesz az étel és italválaszték. Lesznek hazai specialitások, amerikai konyha, halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt még vega jármű is. A séfek mindent bevetve versengenek majd a vendégek kegyeiért, ugyanis egy közönségszavazás eredményeként, az Év Food Truck-ja is megválasztásra kerül a hétvége folyamán. Az étel és ital különlegességek mellett utcazenészek szórakoztatnak majd, a legkisebbek pedig gyerekprogramokon vehetnek részt. A rendezvény látogatása díjtalan, fizetőeszköz a rendezvény területén a Metapay Fesztiválkártya vagy MasterCard PayPass bankkártya.

paprika_jancsi_csuzlizdaja

Budaörs Fesztivál – Budaörs – május 6-10. (ingyenes)
Május 6. és 10. között rengeteg programmal vár benneteket a Budaörs Fesztivál. Szombaton fellép az Alma együttes, a Bab Társulat, Huzella Péter, de lesz még Ládafia Bábszínház, Tintaló Társulat, BÁBaKALÁCS Bábszínház, Paprika Jancsi Csúzlizdája is. A részletes programot itt olvashatjátok. Minden program ingyenes!

gizella_napok_veszprém

Gizella Napok – Veszprém, május 5-10. (ingyenes)
Május 5. és 10. között ismét rengeteg programmal vár benneteket Veszprém és a Gizella Napok. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

vacratot_botanikuskert

Palánta Fesztivál – Vácrátóti Botanikus Kert, május 9-10.
A Vácrátóti Botanikus Kertben május 9-10-én Palánta Fesztivállal várnak benneteket. Lesz vásár, madarász programok a Magyar Madártani Egyesület szervezésében, családi nap gyerekprogramokkal (alkotóműhely, mese sarok), kertfelfedező játékok, QR kódos kerti játék és még sok minden más. Belépővel látogatható.

gyerekfilm_fesztival

V. Gyerekszem Filmfesztivál – Műcsarnok, május 8-10.
Szeretettel várnak minden gyerek és felnőtt érdeklődőt az V. Gyerekszem Filmfesztiválra és Konferenciára május 8-10. között a Műcsarnokba. Részletes program itt.

playmobil_dunaplaza

Playmobil kiállítás – Duna Plaza – május 7-31. (ingyenes)
Május 7-31. között a Duna Plaza folyosóit szinte teljesen beterítik majd a kisebb és nagyobb Playmobil figurák. Terepasztalokkal, óriás figurákkal és szigetekkel találkozhatnak majd azok, akik május hónapban ellátogatnak a bevásárlóközpontba. Lesz kalózkodás, megelevenedik majd a hercegnő kastélya, bepillantást nyerhetünk a farmerek világába, Egyiptom kincseibe, és a lovagi korba is. A kiállítás ideje alatt minden csütörtökön-pénteken 16 és 19 óra között, szombaton pedig 11:00-19:00-ig játszóházzal várnak mindenkit. Ingyenes!

MÁJUS 9., szombat

kortars_irodalmi_jatszoter_karoly_kert

Gyermekirodalmi játszótér – Károlyi-kert, 10:00-18:00 (ingyenes)
Tavaly az egyik legjobb fesztiválunk volt, idén is nagyon vártuk és ott leszünk a Károlyi-kertben a Gyermekirodalmi játszótéren, ahol élőben is találkozhattok kedvenc íróitokkal és illusztrátoraitokkal. Találkozhattok még a Cellux Csoporttal, a Ringatóval, a Csiri-biri tornával és számtalan kézműves és kreatív foglalkozással. A Belvárosi Közösségi Tér ingyenes programjára szeretettel várnak kicsiket és nagyokat. A részletes programot itt találjátok. Tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

szalóki_ági

Európa-nap – Margitszigeti Atlétikai Centrum, 10:00-22:00 (ingyenes)
Európa-napot május 9-én szombaton a Margitszigeti Atlétikai Centrumban rendezik meg 10 és 22 óra között. Fellép többek között a Péterfy Bori & Love Band, a Riddim Colony, a Kerekes Band, az EU Jazz Express. A színházak szerelmesei sem maradnak program nélkül, a Grund színház és a Független színház is fellép. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, Szalóki Ági családi koncert (10:45), közös meseírás is várja őket. Ingyenes!

bubosbanka

Madarak és Fák Napja – Svábhegy, Jókai-kert, 10:00-17:00 (ingyenes)
A Madarak és Fák Napja alkalmából Családi napot rendez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közreműködésével. 10 és 17 óra között játékos vetélkedő, természetismereti programok várnak kicsit és nagyot egyaránt a svábhegyi Jókai-kertben. Ingyenes!

ocsai_madarvarta_egyesuletMadarak és Fák Napja – Füvészkert, 10:00-17:00
A Madarak és Fák Napja alkalmából különleges programokkal várja látogatóit a Füvészkert és a Mi micsoda Klub. Vendégük lesz a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Országos Meteorológiai Szolgálat is. Füvészkerti belépővel látogatható.

felfedezok_napja

Felfedezők Napja – Millenáris (ingyenes)
A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság harmadik alkalommal rendezi meg  a Felfedezők Napja fesztivált a Millenárison, ahol expedíciós szakemberek hozzák testközelbe élményeiket, eredményeiket és a terepi kutatás világát. Ebben az évben  a vulkanológia lesz a  a rendezvény főtémája. Szórakoztató programokkal várnak minden korosztályt. A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogy hogyan állnának helyt egy valódi expedíción. Ingyenes!

tanchaz_napja

IV. Táncház Napja – Liszt Ferenc tér (ingyenes)
A Táncház Napján 10 órától egész napos családi rendezvénnyel várnak benneteket a Liszt Ferenc téren. A rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotóerejét. Ingyenes!

Színházlátogatás balerinákkal_MG_8233_resize

Színházjárás balerinákkal – Opera, 9:30-11:00
9:30-tól 11-ig a színházjáró túrán a gyerekek körbejárják az Operaház épületét, bepillantanak a műhelyek munkájába és megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Balett mindennapjaival, ahol jelmezpróba és rövid balettbemutató is várja őket. Jelentkezés: balerina@opera.hu.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt-kukacok Akadémiája kiscsoportos foglalkozásai az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek számukra LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Ezen a szombaton is 10 órától várnak benneteket. Téma: a fagott. Jegyár: 900 Ft.

irisz_csaladikor

Adománygyűjtő családi piknik – József Attila-lakótelep csiga parkja, 10:00-13:00 (ingyenes)
10 és 13 óra között a József Attila-lakótelep csiga parkjába várnak benneteket a Születés Hete zárórendezvényére. Bemutatkozik az Anyahajó Anyaközpont terveivel, céljaival, programjaival, vásárlóközösségeivel, valamint lesz szabadtéri sport, kerti játékok, ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozások, babahempergő, játékos kvíz szülésről-születésről, gyógymasszázs, limonádé-és sütibüfé, zsákbamacska zsák, gyerekfotózás is. 11:30-tól fellép az Eszter-lánc Mesezenekar. Ingyenes!

Fényképezte Zsigmond Vilmos_ludwig_muzeum

Családi Délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30
„Akkor most nézzünk körbe! Mi az a látvány, ami a szemünk elé tárul? Talán egy szoba falai, padlója, plafonja, bútorok, és sok-sok tárgy. Vajon hogyan tudnánk erről egy jó képet készíteni? Mi lenne az a fontos dolog, amire talán a legjobban kellene figyelni? A kompozíció.” A Családi Délelőtt programja a Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállításához kapcsolódik. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállítást a Ludwig Múzeumban. Belépő a programra: 600 Ft.

mucsarnok_csaladi_hetvege

Családi délelőtt – Műcsarnok, 10:30
10:30 és 13 óra között a Műcsarnok családi hétvégéjén egy-egy kiállítóművésszel találkozhatnak és beszélgethetnek a kiállítás látogatói. Május első családi délelőttjén soha véget nem érő filmet készíthettek ollók, ragasztók, kartonok, színes papírok, és természetesen a szülők segítségével. Meghívott művész: Pető Hunor. A családi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

belamuhely_karmesterjatek

Bélaműhely karmesterjáték – Jurányi Inkubátorház, 10:30
A Bélaműhely karmesterjátéka során kipróbálhatjátok a különböző tárgyakból készült hangkeltő eszközöket, zenélhettek rajtuk és vezényelhetitek egymást és a zenekart. Egyenlő esélyt a felnőtteknek a gyerekprogramokon, kezdeményezésük keretében, most a jólviselkedő felnőttek is vezényelhetnek, ha jól viselkednek. Lesz őrült, néma, halk, hangos és rögtönző zenekar is a Jurányi Inkubátorházban.

Dániel András_Mit keresett Jakab az ágy alatt

Interaktív könyvbemutató és játék Dániel Andrással – Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Tudjátok, milyen furcsa lények laknak az óvodás Jakab ágya alatt? Most kalandos kirándulást tehettek vele egy különös világban 11 órától az óbudai Platán Könyvtárban. Ingyenes!

szinter_projekt_viragkoszoru_tanc

Öko színes jóga – HelloAnyu, 11:00
Az öko színes jóga foglalkozásokon minden egyes alkalommal egy a természetből kiragadott érdekes eseményt dolgoznak fel a gyerekek, majd a kreatív foglalkozáson Pankával készítenek hozzá valami hozzá kapcsolódó alkotást, végül pedig Lillával eljógázzák a folyamatot. Vár sok szeretettel minden 5 és 12 éves gyermeket: Terdi Panka (Waldorf nevelő, aktív öko-gazdálkodó) és Tihanyi Lilla (múzeumpedagógus, jógaoktató) a Színtérben, a HelloAnyu 1. emeletén. Belépő 1500 Ft. Jelentkezni a szinterprojekt@gmail.com címen lehet.

mesetanc_05.09

Mese-tánc – Mesemúzeum, 11:00
11 órától a Mesemúzeumban a távoli Kazahsztánba repülhettek a mese szárnyán. Az állatok vetélkedéséről hallgathattok meg egy mesét, miközben szavak nélkül, sok mozgással és tánccal megidézhetitek a mese szereplőit és történetüket. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

arny_elise

Színes Egér – Két Egér, 11:00 (500 Ft, levásárolható)
11 órától ismét vár benneteket a Színes Egér a Két Egérben, ahol improvizációs árnyszínház lesz Elise Chanellel.

Túr d’ Rákosrendező

Túr d’ Rákosrendező – Örs vezér térről, 15:00 (ingyenes)
Zuglói Kritikus Tömeg a Rákosrendezőn áthaladó bringaútért 🙂 A Túr d’ Rákosrendező bringás felvonulással mutatják meg, hogy milyen sokan használják (köztük mi is 🙂 ezt az átjárót és mennyien szeretnének biztonságos, kulturált és kényelmes bringaúton átkelni a vasútállomáson. Május 9-én kerékpáros felvonulással kérik a kerékpárút kiépítését. Találkozó 15 órakor az Örs vezér téren, majd zenés felvezetéssel végigtekernek a lezárt Nagy Lajos király útján – ahol szintén szükség lenne a kerékpárútra, – útba ejtik a Zuglói Polgármesteri Hivatalt, ahol átadják a kerékpárutat szorgalmazó levelüket. Keresztülzötykölődnek Rákosrendezőn, elgurulnak a Béke térig, ahol a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatalban az előzőhöz hasonló levelet adnak át. Innen vissza Rákosrendezőre, ahol jelképesen egy kitört küllőjű kerékpárt helyeznek el, és mindenkiről, aki teljesítette ezt a nyaktörő Túr d’ Rákosrendezőt, emlékfotót készítenek. Várnak minden bringást, zuglóit és nem zuglóit, hétvégit és profit, családokat és egyedül bringázót erre pár kilométeres zuglói lokálpatrióta túrára. Ingyenes!

muse_e_02

MUS-E – Müpa, 16:00
16 órától vár benneteket a MUS-E a Müpában. A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Ajánlott korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

jo_nesbo

Jo Nesbø dedikál – Libri Alle, 17:00 (ingyenes)
Minden kicsi és nagy rajongónak a Libri Alle-ban a helye szombaton 17 órától, ahol Jo Nesbø dedikál. Ingyenes!

A Kortárs Irodalmi Játszótérről szóló ajánlónkat itt olvashatjátok a részletes programmal.
Bánkövy Kata illusztrátorral készült interjúnkat itt találjátok.

Ha vasárnapra kerestek programot, itt találtok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban.

Era kedvencei: Gyermekirodalmi játszótér a Károlyi-kertben, Madarak és Fák napja a Jókai-kertben, Túr d’Rákosrendező
Rozi kedvencei: Gyermekirodalmi játszótér a Károlyi-kertben, Bélaműhely karmesterjáték a Jurányi Inkubátorházban