Programajánló – máj.22-23., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mondragó y Cale exp

Mire számíthattok ezen a hétvégén? Miénk a vár! fesztivál a Városligetben, Gourmet Fesztivál a Millenárison, a Magyar Természet Napja a Margitszigeten, múzeumos bringázás, kertészkedés a Szamócásokkal, művészeti foglalkozások a Ludwigban, a Műcsarnokban, a Nohában és a Mesemúzeumban, könyvbemutató a HelloAnyuban, nosztalgia járatok Kamaraerdőbe és bringás fesztivál a Westend tetején. Ezen a hétvégén sok pünkösdi programmal is várnak benneteket országszerte, ezért néhány közeli és távolabbi programot is ajánlunk, és kitekintünk a Balaton környékére is. Programok péntekre és szombatra a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kaland-Vár Játékkiállítás vár_játékbemutató

Miénk a vár! – Városliget, Vajdahunyadvár, május 23-25., 10:00-18:00 (ingyenes)
Várak Sümegtől Sárospatakig, kultúra, programok, turizmus, hagyományok, értékek, hadijátékok, íjászversenyek, huszárok, lovagi játékok, honvédségi bemutatók, katonazenekar, felvonulás, kézműves foglalkozások, rajzfilmkészítés, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításai, az utazó planetárium előadásai, játékok, más szórakoztató programok várják a közönséget a Vajdahunyadvár előtt és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A részleteket itt olvashatjátok. A rendezvény ingyenesen látogatható!

gourmet_fesztival

Gourmet Fesztivál – Millenáris, május 22-24. (május 22-én 17 órától)
Május 22. és 24. között ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői a Millenárison a Gourmet Fesztiválon. Belépő: 3500 Ft, bérlet 7500 Ft, 11 éves kor alatt ingyenes! Május 18. és 25. között zárva tart a Zöld Péter játszótér, illetve csak belépővel látogatható!

Etyeki Borangoló – május 23-25., (ingyenes)

Május 23. és 25. között várnak benneteket Etyek legjobb borászai és helyi termékei. A Kálvária téren gyerekprogramokkal, népi játszótérrel is készülnek, de lesz retro buszos utazás, sajt- és csokoládé készítés és a rendezvény ideje alatt 10% kedvezménnyel látogathatjátok a Korda Parkot is. Ingyenes!

MÁJUS 22., péntek

vörösbegy

Magyar Természet Napja – Margitsziget, Holdudvar, 10:00-17:00 (ingyenes)
Először rendezik meg május 22-én a Margitszigeten a Magyar Természet Napját, amellyel a magyar természeti értékek és erőforrások fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a természetvédők. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarországi szervezete tavaly óta dolgozik egy olyan nap megrendezésén, amely a magyar természeti értékekre és annak megóvására figyelmeztet. Május 22-én, a margitszigeti Holdudvarban az érdeklődőknek 10 és 17 óra között változatos programokon keresztül igyekeznek majd bemutatni a szervezők az ország természeti kincseit és ezek megóvásának eszközeit. A családi majálison egyebek mellett lesz madárgyűrűzési bemutató, „odú-kukucskáló” túra, margitszigeti kirándulás szakvezetés mellett, kiállítás és szigetbejárós városismereti séta is. Ingyenes!

V4 Westend Bringa Weekend – Westend tetőkert, május 22-23. (ingyenes)
Idén ismét a WestEnd elől rajtol el a V4 kerékpárverseny május 23-án, szombaton. A Visegrádi országok együttműködését képviselő, közös tudatot és hagyományteremtést erősítő nemzetközi versenyt egy nagyközönségnek szóló, biciklis társadalmat erősítő, 2 napos rendezvénnyel indítják útjára.
Színes programokkal várnak minden biciklistát, kezdőt és haladót, vagy csak érdeklődőt május 22-23-án: lesz gyerek KRESZ pálya, ahol a biztonságos közlekedést már kicsi kortól gyakorolhatják a gyerekek, BMX és Trial-os bemutató, gravitációt megkérdőjelező mutatványokkal, látványszerviz lötyögő küllők, defektes kerekek és egyéb problémák orvosolására. A sok program között egy kis frissítővel is készülnek a „turmix bárban”, ahol a biciklit tekerve a látogatók maguk készítik el „koktéljukat”. Május 22-én 13 és 19 óra között, május 23-án 10 és 18 óra között tart a rendezvény. Részletek itt. Ingyenes!

museo_mundial_bebiciklizes

Rendhagyó múzeumlátogatás bringával – Budai Vár, 14:00-17:30 (ingyenes)
A rendhagyó múzeumlátogatás során megnézhetitek a Budai Várban a Museo Mundial állomásokat, majd a Magyar Kerékpárosklub vezetésével közösen átbringázhat ok a várból a Vasúttörténeti Parkba. A közös BEBICIKLIZÉS PROJEKT során a résztvevők ingyenes közlekedési oktatást kapnak arról, hogyan kell a városi forgalomban biztonságosan közlekedni. Egy rövid elméleti bevezető után egy előre kialakított útvonalon haladhattok biciklivel, rendszeresen megállnak és megbeszélhetitek a várható forgalmi helyzeteket, azt, hogy mire kell figyelni, majd utólag kiértékelhetitek a helyzeteket. 16 éves kortól ajánlott (18 éves kor alatt szülői engedély szükséges). Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 23., szombat

mesekert

Szamóca Kiskertész-tanoda: Mesekert – Füvészkert, 10:00 és 11:15 (bejelentkezés szükséges)
Minden gyereknek legyen saját mesekertje, ahol a tündérek, dinók vagy éppen a kis mackók élnek… Menjetek és ültessetek együtt a Füvészkertben! A velük készült interjúnkat itt olvashatjátok. Jegyár: 1500 Ft, szülőknek Füvészkert belépő.

piros_kakao_noha_studio

Piros Kakaó-Komplex napozás – Noha Stúdió 10:00-12:30
10:00 és 12:30 között kézműves foglalkozás, akció, kincskeresés, mozgásos programok, drámapedagógia vár rátok a Noha Stúdióban a Piros Kakaón. Jegyár: 2500 Ft/gyerek, tesóknak 2000 Ft, kísérőknek ingyenes. Érdemes bejelentkezni.

mondrago

Mondragó könyvbemutató és játék – HellóAnyu!, 10:30 (ingyenes)
Ismerjétek meg Mondragót és barátait! Menjetek el „A banjánfa” c. kötet bemutatójára, próbatételek és kincskeresés vár rátok fél 11-kor a HellóAnyu! közösségi térben. A rendezvény ingyenes. Ajánlott korosztály: 5-10 év.

csaladi_delelott_lumu

Családi délelőtt – Lumu, 10:30-12:00
10:30-tól 12:30-ig ismét Családi délelőtt lesz a Ludwig Múzeumban, melynek programja Zsigmond Vilmos kiállításához kapcsolódik. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Jegyár: 600 Ft.

mucsarnok_csaladi

Festőműhely – Műcsarnok, 10:30 – 13:00
Egy újrahasznosító művész régi, tönkrement, kidobásra szánt képeket restaurál, s a javítgatás közben kicsit át is festi őket. Egyszer tanítványai elhatározzák, hogy megtréfálják a mestert, s éjszaka titokban továbbfestik a képeket. Izgalmasan hangzik. Meghívott művész: Elekes Károly. 7 év alatt ingyenes, múzeumi belépővel látogatható.

ovi_ugy_dia

Diafilmek – Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Mókás és tanulságos mesékkel várják a gyerekeket 11 órától az óbudai Platán Könyvtárba, ahol megnézhetitek a Terka a piacon; Az ovi-ügy; Az aranyostarajos kiskakas című filmeket. Ingyenes!

punkosdi_kezmuveskedes

Pünkösdi kézműveskedés – Mesemúzeum, 11:00
A Mesemúzeumban 11 órától készíthettek pünkösdi királyoknak, és királylányoknak való koszorút, galambdíszt és  galamb nyakláncot dióból, rontás ellen díszített zöld ágat. Várnak minden kicsit és nagyot ügyeskedni, játékosan kézműveskedni. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig.

muse_5

MUS-E – Müpa, 16:00
16 órától vár benneteket a MUS-E a Müpában. A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Ajánlott korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

gryllus_vilmos

JátékNet Játékfesztivál – Kamaraerdő, 10:00-18:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)
A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban a JátékNet.hu Játékfesztiválon koncertekkel, mozgással és sok-sok játékkal várnak benneteket. Vidd oda megunt játékaidat, melyeket eljuttatnak a Bethesda kórházban lévő gyermekek részére még gyereknap előtt. Sztárvendég Gryllus Vilmos. Regisztráció szükséges itt! Ingyenes!

nosztalgia_jaratok_3595 (840x560)

Nosztalgia villamos Kamaraerdőbe – Móricz Zsigmond körtér, 10:50, 12:20, 14:05 és 15:35
Favázas nosztalgia villamossal utazhattok ezen a szombaton Kamaraerdőbe. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes.

KITEKINTŐ

pecsi_szinhazi_feszt

III. Pécsi Családi Színházi Fesztivál – Pécs, május 23-31.
Idén kilenc napon át tizenkilenc előadással várják Pécsett a kicsiket és nagyokat a 3. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Családi Színházi Fesztiválon. A hagyományos Színház Téri Gyermeknapra, – mely idén már az ötödik –, a fesztivál ideje alatt, május 24-én vasárnap kerül sor. A gyermekeknek számos programmal készülnek, személyesen is találkozhatnak kedvenceikkel, meséket, dalokat hallgathatnak.

torok_kori_tortenelmi_fesztival

Tatai Patara – Tata, május 22-24.
Ismerjétek meg egy végvár időnként küzdelmes, vagy éppen békés mindennapjait május 22. és 24. között. Vessétek bele magatokat a korabeli vásári forgatagba, válogassatok a korhű ruhák között, kóstoljátok meg egy középkori vásár jellegzetes étkeit a Tatai Patarán.

szigligeti-var

Balatoni programok – május 22-25.
A Balaton körül rengeteg programmal készülnek erre a hétvégére. Tihanyban Pünkösdi Pálinkafesztivál és kemencében sült ételek, Szigligeten május 23. és 25. között Várfesztivál, Balatonfüreden Művészeti Fesztivál, Gyenesdiáson Pünkösdi Fesztivál várja majd a kicsiket és a nagyokat, több helyen lesz vásár is. További balatoni programok itt.

Programokat a vasárnapi-hétfői ajánlóban is találtok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban.

Era kedvencei: Magyar Természet Napja a Holdudvarban, Szamóca Tanoda a Füvészkertben, Piros Kakaó a Nohában
Rozi kedvencei: Szamóca Tanoda a Füvészkertben, Tatai Patara
JÁTÉK!

Ismét több kedvencünk szerepel a Bookline és az Unicef „Szívünk rajta” kampányának tavaszi listájában, de ha nektek is hiányzik még néhány jó könyv, töltsétek fel május 31-ig az „Én is ajánlok könyvet” részéhez, írjátok oda az indoklásba, hogy Minimatiné, és nyerjetek egy Bookline könyvcsomagot gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyvekkel, Bookline notesszal és táskával 7000 Ft értékben.

A játék menete:
• Töltsétek fel a http://bookline.hu/szivunkrajta „Én is ajánlok könyvet” menüpont alatt kedvenceteket!
• A Miért ajánlom ezt a könyvet? rész elejére mindenképp írjátok oda azt is, hogy Minimatiné, mert így tudtok részt venni a játékban! (lásd a lenti képen)

Kerüljenek be a ti kedvenceitek is a következő listába (akár több könyvet is ajánlhattok)! Sorsolás június 1-jén!

bookline_kitoltes