Programajánló – máj. 15-16., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

253-1410646000

Nálunk már péntek délután kezdődik a hétvége 🙂 Még nyitva a no pain no game kiállítás, de lesz még Fülemülék éjszakája túra és kiállításmegnyitó, Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn, sőt Jamie Oliver Food Revolution programja is hazánkba érkezik. Szombattól több mint száz múzeum vár rátok a Nemzeti Múzeumnál, Lego hegyek a Millenárison, sajtok a Városligetben, az 1 éves Miniversum, a lezárt Falk Miksa utca, öko programok Wekerlén többek között az Időtetrisszel, művészeti foglalkozások a Műcsarnokban, a Kisgombosban, a Deák 17-ben és a Két Egérben, közben mindenfelé az országban szemetet is szedhettek a Te szedd! akció keretében.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

múzeumok_majálisa

Múzeumok Majálisa – Múzeumkert, május 16-17. (ingyenes)
Május 16-án és 17-én 10 és 22 óra között ismét várnak benneteket a Múzeumok Majálisára a Múzeumkertbe, ahol idén 107 múzeum mutatja meg, milyen lesz a jövő múzeuma, milyen egy élő fényképalbum, hallhattok a Seuso-kincs vagy a műkincs-kereskedelem titkairól, de készíthettek etno-trikót vagy hulladékból kreatív dolgokat, és életre kel Süsü, a sárkány is. Szombaton ott lesz Rutkai Bori, a nagyobbak pedig este hét órától a Group’N’Swing, majd Dj Pandával majálisozhattok. Vasárnap a Buborék Együttes és a Baltazár Színház előadása után 17 órától a Cabaret Medrano ad zárókoncertet. Ingyenes!

legostore

LEGO Store Show – Millenáris, május 15-17.
Május 15. és 17. között a Millenárison rendezik meg az év legnagyobb LEGO eseményét, a LEGO Store Show-t, ahol lesz egy hatalmas játszóház, több mint 3 millió építőelem, a LEGO összes fontos brandje, egy egyedi, Magyarországon még soha nem látott LEGO® Build the Change™ aktivitás, valamint húsznál is több, kizárólag a show-ra tervezett játék várja a kis színes kocka rajongóit. A tavalyi LEGO Toronyépítéshez hasonlóan idén hazánkban először felépíthetitek a jövő városát. Jegyárak: pénteken 14:00-19:00: felnőtt 1000 Ft, gyerek (3-14 év) 800 Ft; szombaton és vasárnap gyerek 1600 Ft, felnőtt 1900 Ft, családi 6000 Ft.

Belvárosi Sajtfesztivál – Városliget

Belvárosi Sajtfesztivál – Városliget, Vajdahunyadvára, május 15-17., (ingyenes)
Május 15. és 17. között a Vajdahunyadvárában rendezik meg a Belvárosi Sajtfesztivált. Felvonultatják a legjobb hazai és nemzetközi kézműves sajtokat a legfinomabb borokkal, pálinkákkal, kézműves sörökkel megfűszerezve minőségi hazai termékkel. Nemcsak megkóstolhatóak lesznek a különleges ínyencségek, hanem megtanulhatjátok az elkészítésüket is. Ingyenes!

Floralia – Tavaszünnep – Aquincumi Múzeum

Floralia – Tavaszünnep – Aquincumi Múzeum, május 16-17., 11:00-17:00
Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum XXVI. alkalommal rendezi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát mindkét nap 11 és 17 óra között. Fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet erre az alkalomra. A program ideje alatt a látogatók az Ókort idéző életmód és kézműves bemutatókkal ismerkedhetnek, betekintést kaphatnak az antik Róma életébe. Római katonák, gladiátorok, kelta harcosok harci bemutatói, pillanatképek a mindennapi életükből. Belépők: felnőtt: 1900 Ft, diák (6-18 év): 850 Ft, nyugdíjas: 850 Ft, családi 4200 Ft (2 felnőtt+ 2 gyerek).

teszedd

Te szedd! országos szemétszedési akció – országszerte, május 15-17. (ingyenes)
Ne csüggedjetek, ha lemaradtatok a Te szedd! országos szemétszedési akció jelentkezési határidejéről. Keressétek meg http://szelektalok.hu/teszedd/#hol-szedjem oldal térképén a hozzátok legközelebb eső nyílt (zöld) találkozási pontot, ahova mehettek szemetet szedni. Biztosan jut nektek is egy kesztyű és egy zsák.

ntf_musorfuzet_borito

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – Gödöllő, Királyi Kastély, Művészetek Háza, Lovarda, Városi Könyvtár, Fő tér, május 14-17. (ingyenes)
A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál célja segíteni, hogy elérjék a természetfilmek a közönséget, megszólítsák az embereket, fiatalokat, felhívják a figyelmet környeztünk a bolygónk érzékenységére, arra, hogy ami körülvesz minket mennyire érzékeny és mennyire kell, hogy ismerve éljünk benne. Pénteken és szombaton este a Fő téren szabadtéri vetítéssel is várnak benneteket. Szombaton és vasárnap kézműves termékeket vásárolhattok a Királyi kastély udvarán, az Alsóparkban pedig családi programokkal is készülnek. Részletes program itt. Ingyenes!

3D_printing_day

Budapest 3D Printing Days – Akvárium Klub, Design Terminál, május 14-16. (ingyenes)
Harmadik alkalommal rendezi meg a Design Terminál a régió legnagyobb 3D nyomtatással foglalkozó fórumát. Május 14-16. között a budapesti Akvárium Klubban huszonöt cég mutatkozik be, vezető nemzetközi szakértők tartanak szakmai előadásokat, és a látogatóknak lehetőségük lesz felfedezni és kipróbálni a legújabb fejlesztésű 3D nyomtatókat és szoftvereket.

MÁJUS 15., péntek

drunken_kitchen

Közös reggeli – Lánchíd pesti hídfője, május 15., 7:30-9:30 (ingyenes)
Ki korán kel, együtt reggelizik! 7:30 és 9:30 között együtt reggelizhettek a Lánchíd pesti hídfőjénél a rakparton a Drunken Kitchen csapatával. A reggelin mindenki a saját felelősségére vesz részt. Ez egy baráti összejövetel, vigyél reggelit, jókedvet és utána vidd el a szemeted. Ingyenes!

no pain no game

Akadálypálya, no pain no game kiállítás – indulás a Goethe Intézettől 16:00-18:30, cél: Ludwig Múzeum (ingyenes)
A Duna-parton, a Goethe Intézet és a Ludwig Múzeum között egy egész akadálypályányi játék és feladat várja a bátrakat. Hozd a barátaidat és legyetek egy csoport! Gyere egyedül és találj új játszótársakat! 16:00-18:30 óra között válthatod ki “menetleveledet” a Goethe Intézetben. Cél a Ludwig Múzeum, melyhez egyre közelebb és közelebb játszhatod magad. Ha szerencsésen átjutottál az összes akadályon, vár Rád a no pain no game kiállítás, melyet a menetlevelet bemutatva aznap ingyenesen meglátogathatsz.

d17_kinek_a_bőre_kiállítás

Kiállítás megnyitók – Deák 17 Galéria, 17:00 (ingyenes)
Az Író Cimborák és a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria szervezésében megvalósuló Kinek a bőre? című gyerekrajz pályázatból készült válogatás megnyitójára várnak benneteket május 15-én 17 órára a Deák 17 Galériába. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria nemcsak gyerekek és fiatalok munkáit állítja ki, hanem hozzájuk szóló kortárs művészeti tárlatoknak is helyet ad, ahol korosztályos problémájuk áll a középpontban, mint a vágyott test vagy idealizált külső. A modernizmus és a nagyvárosok terjedése hívta életre azt az elképzelést, miszerint a világot már csak Gépemberek (németül: Maschinenmensch) fogják működtetni. Ez utóbbi kiállítást is pénteken 17 órától láthatjátok.

Fülemülék Éjszakája – Dunakeszi, Tőzegláp,18:30-21:30
18:30-21:30 között a Fülemülék Éjszakájával vár benneteket a Magyar Madártani Egyesület a dunakeszi Tőzeglápnál. Találkozó: A tőzeg-tavi horgászháznál, megközelíthető az Auchan és Bay-Way áruházak között, a csatorna hídon gyalogosan átkelve, majd balra. Program: Rövid séta alatt a láp bemutatása, fülemüle koncert, sötétedés után, ha nem esik az eső, vetített képes előadás. További információ: Varga Péter 20/911-1691, borzsony©mme.hu

Food Revolution Day Budapest

Jamie Oliver Food Revolution Budapest – Kultea, május 15-16. (regisztráció, ingyenes)
Jamie Oliver nemzetközi programja a Food Revolution Budapestre érkezik pénteken és szombaton, amely a egy nemzetközi közösségi megmozdulás a jó ételek és a főzés szeretete jegyében. A program nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a kulináris élvezetek által az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz. Előadások, orvosi tanácsadás, kóstolók és gyerekprogramok várnak rátok a Kulteában, de több magyarországi helyszín és fesztivál is csatlakozott a kezdeményezéshez. A programokon való részvétel ingyenes, a rendezvény ideje alatt a kiállítások múzeumi belépő váltásával látogathatók.

MÁJUS 16., szombat

miniverzum 1 eves

1 éves a Miniversum – Andrássy út, Miniversum előtt, 9:00-18:00 (az utcai programok ingyenesek, vonatozás 500 Ft/fő)
Május 16-án ünnepeli 1 éves szülinapját a Miniversum. Az épület előtt különböző kézműves foglalkozások, vasúti pályaépítés és vonatozás, aszfaltrajzverseny, arcfestés és megannyi hasonló izgalom várja az érdeklődőket. Emellett a Miniversum Expressz most egy napra az utcára is kimerészkedik: a kisvonattal a belvárosban lehet majd egy rövid kirándulást tenni. Az épületen belüli látnivalók között fontos megemlíteni a Miniversum felsővezeték-rendszerét, ami a jeles napra fog elkészülni a 300 négyzetméteres terepasztal teljes 1,3 km hosszú vasútvonalán. Ugyancsak a kiállításon belüli újdonság a MINI MINIVERSUM: az alkotók a magyarországi terepasztal eddigi 1:87-es méretarányát még huszadára, azaz 1:1740 arányúra kicsinyítették. Tették mindezt azért, hogy a Mosolygó Kórház Alapítvánnyal együttműködve egy szokatlan jótékonysági programot indítsanak: a mini minivilághoz 500 Ft-os áron megvásárolható figurákat lehet először kifesteni, majd a parányi terepasztalon elhelyezni. Az így befolyó összegből az Alapítvány segítségével azoknak a gyerekeknek szeretnének örömet szerezni, akik betegségüknél fogva épp nem olyan szerencsések, hogy a többi gyerkőccel együtt mulassanak a MINIVERSUM-ban. A benti programok belépősek, a kintiek ingyenesek, a kisvonatozás 500 Ft/fő.

falkart

Falk Art Fórum – Falk Miksa utca, egész nap (ingyenes)
A Falk Miksa utca üzletei és galériái várnak benneteket ezen a szombaton a Falk Art Fórumra. A kisebbeket kincskereső játékkal, zsonglőr játékokkal és aszfalt rajzolással várják. Ingyenes!

ludovika_fesztival

Ludovika Fesztivál – Orczy-park (ingyenes)
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Száznapos Ünnepség alkalmából május 16-án rendezi meg a VI. Ludovika Fesztivált, az Orczy-parkban. A látogatók a látványos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatók és a katonai hagyományőrző tábor programjai mellett az egyetemi karok által szervezett vetélkedőkön keresztül bepillantást nyerhetnek az egyetemen folyó képzésekbe. A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megvalósuló, a nagyközönség számára nyitott, egész napos rendezvényen számos családi- és gyermekprogram is várja az érdeklődőket.

cako_ferenc

Családi program – Deák 17 Galéria, 10:00 (ingyenes)
A Deák 17 Galéria szombat délelőtti Matinéja elsősorban a kisgyermekes családokat szólítja meg. A programokon a kiállításokhoz, animációs filmvetítésekhez és bábelőadáshoz kapcsolódó gyerekfoglalkozások kapják a fő hangsúlyt, melyeken nemcsak a gyerekek, hanem kísérőik is részt vehetnek. Ezen a szombaton 10 órától Cakó Ferenc homokanimációkat készít és hozzá kapcsolódó gyerekfoglalkozás is lesz. Célközönség: 3-10 éves gyerekek és hozzátartozóik. Ingyenes!

A beszélő fa

Ökoskodás – Wekerle Kultúrház, 10:00-13:00 (ingyenes, kivéve a bábelőadás)
10 és 13 óra között a Wekerle Kultúrházban rengeteg jó öko program vár rátok. 10 órától A beszélő fa című bábelőadást nézhetitek meg, majd 11 órától mindenféle újrahasznosítós programmal várnak benneteket, többek között az Időtetrisz csapata is. A bábszínházon kívüli programok mindenki számára díjtalanok! A bábszínház 900 Ft.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
10 órától a Liszt-kukacok Akadémiájának „vendége” a klarinét lesz. Ajánlott korosztály 6-10 év. Jegyár: 900 Ft.

bogaras_delelott_nagydiaval

Bogaras délelőtt Nagy Diával – Kisgombos, 10:00-11:00 (ingyenes)
Ha érdekel a bogarak világa, ha jól bánsz az ollóval és szívesen alkotnál együtt Nagy Dia illusztrátorral, ha iskolába készülsz, vagy már kisiskolás vagy,
vagy egyszerűen csak szeretnéd vidáman és tartalmasan eltölteni a szombat délelőttöt, irány a biatorbágyi Kisgombos padlása. Diával készült interjúnkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

mucsarnok_IMG_1813

Szélvihar a színek szigetén – Műcsarnok, 10:30-13:00
„Egy nap a Színek szigetén óriási vihar kerekedik. Gyökerestül tépi ki a fákat a földből, s repíti magasba a házakat. Az emberek, mikor földalatti búvóhelyükről előmerészkednek, csak szürke síkságot látnak maguk körül. Nemcsak a házak és a növények tűnnek el a szigetről, hanem a színek is. Négyféle festék, negyven ecset és száznyolcvan perc áll a rendelkezésünkre, hogy szigetünket megszínezzük, hogy újból teljes pompájában tündököljön.” 10:30-tól 13 óráig várnak benneteket a Műcsarnokban. Meghívott művész: Erdélyi Gábor. A családi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

zsigmond_vilmos_swing

Családi Délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30
„Akkor most nézzünk körbe! Mi az a látvány, ami a szemünk elé tárul? Talán egy szoba falai, padlója, plafonja, bútorok, és sok-sok tárgy. Vajon hogyan tudnánk erről egy jó képet készíteni? Mi lenne az a fontos dolog, amire talán a legjobban kellene figyelni? A kompozíció.” A Családi Délelőtt programja a Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállításához kapcsolódik. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállítást a Ludwig Múzeumban. Belépő a programra: 600 Ft.

macskaoltozet

Macskaöltöztetés Vesztl Fannival – Két Egér Könyvesbolt, 11:00 (500 Ft, levásárolható)
Készítsétek el a saját macskakaraktereteket (lánymacska, kandúr, kölyök), majd öltöztessétek fel mindenféle alkalmakra (tépőzáras ruhadarabokkal, amelyeket szintén ti készíthettek el. Belépő: 500 Ft, ami levásárolható.

diafilmklub_orokmozgo

Diafilmek – Örökmozgó, 16:00
16 órától az Örökmozgó diafilm klubjában klasszikus orosz mesékből nézhettek meg egy válogatást.

A vasárnapi programajánlót itt olvashatjátok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban.

Era kedvencei: Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben, Te szedd szemétszedési akció, Cakó Ferenc homok animáció a Deák 17-ben, Ökoskodás Wekerlén
Rozi kedvencei: Családi Délelőtt a Ludwig Múzeumban, LEGO Store Show, Te szedd szemétszedési akció

JÁTÉK!

Könyvet könyvért! Ismét több kedvencünk szerepel a Bookline és az Unicef által indított Szívünk rajta” program tavaszi listájában, de ha nektek is hiányzik még néhány jó könyv, töltsétek fel május 31-ig a kampány oldalára. Ha az „Én is ajánlok könyvet” részéhez odaírjátok az indoklásba, hogy Minimatiné, akkor Bookline könyvcsomagot nyerhettek gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyvekkel, Bookline notesszal és táskával, Könyves Magazinnal 7000 Ft értékben.

A játék menete:
• Töltsétek fel a http://bookline.hu/szivunkrajta „Én is ajánlok könyvet” menüpont alatt kedvenceteket!
• A Miért ajánlom ezt a könyvet? rész elejére mindenképp írjátok oda azt is, hogy Minimatiné, mert így tudtok részt venni a játékban! (lásd a lenti képen)

Kerüljenek be a ti kedvenceitek is a következő listába (akár több könyvet is ajánlhattok)! Sorsolás június 1-jén!

bookline_kitoltes