Programajánló – máj. 1., péntek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

skanzen_csaladi _majalis

Ezen a pénteken indul a Budapest Parkban havonta jelentkező Pöttömkert, lesz a Dürerben Kocsmajális és a Millenárison Székely Fesztivál a gasztonómia szerelmeseinek, Nagy Futam a Lánchídnál, de néhány családiasabb majálist és sok-sok kirándulós programot, vezetett túrát, valamint nosztalgia járatokat is ajánlunk május első napjára. Rossz idő esetén az Urániában még megnézhetitek A tenger dalát, de nyitva lesz a Monkey Boulder is, ha inkább a falra másznátok 🙂

MÁJUS 1., péntek

kocsmajalis

Kocsmajális – Dürer Piknik Park, egész nap (ingyenes)
Mint ahogyan az elmúlt évben, a fővárosi vendéglátóhelyek küzdenek meg majd egymással az értékes nyereményekért a Kocsmajálison, egy egész napos gasztrolimpia keretében a Dürer Piknik Parkban. A fő versenyszám mellett, kiegészítő feladatokkal várják a csapatokat, míg a vendégek szórakoztatásáról dj program, kirakodóvásár és gyermek játszóház gondoskodik majd. A belépés díjtalan, a látogatók adomány jelleggel kóstolhatják majd meg a versenyműveket, az ebből befolyt összeggel a Budapest Bike Maffiát támogatják majd.

pöttömkert

Pöttömkert – Budapest Park, 10:00-16:00 (ingyenes)
Május 1-jén beindul a Pöttömkert is a Budapest Parkban, ahol a nyár folyamán a kreatív kézműves foglalkozásoktól, a gyerekjógán át a gipszszobrászkodásig számtalan, állandó és havonta megújuló program várja a gyerekeket. Május első napján „napindító jógával” kezdődik a program 10:15-től, majd indul a móka és kacagás, hiszen 11 órától a Kerekítő programjában lesz lovagoltatás, lógázás, hintáztatás, cirókázás, élő hangszerjátékkal, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve. Délben érkezik majd az ELTE Cheerleaders csapatának látványos elemekkel tarkított bemutatója, majd Kézsmárki Lilian mesemondó. Az Alle colors csoport zsonglőrbemutatóján kicsik és kamaszok mutatnak be műsort labdákkal, karikákkal, buzogánnyal. Lelki Egészségért Alapítvány ingyenes pszichológiai játékokkal készül, de szívesen áll egyéb kérdésekben is a szülők rendelkezésére. A gyerekek pedig szabadon ugrálhatnak vagy aszfalt rajzolhatnak, de kipróbálhatják a kismotorokat és tanulóbicajokat is, lesz egy igazi mentőautó, valamint nyílt karate edzés is. A Noha Stúdió és Alkotóműhely 14 és 16 óra között óriás buborékfújó készítéssel várja a pöttömöket, a Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Tagozatának fiataljaival pedig indul az arcfestés és játék, határtalanul. A Pöttömkertben azt is kipróbálhatják kicsik és nagyok, hogyan mutat rajtuk egy festett tetkó: az ArtPaint művészei megfestik álmaik tetoválását. A havonta visszatérő megannyi program mellett jótékonysági akcióval is igyekszik segíteni a Park a rászorultakon. A „ruhagyűjtő” akcióval például a már nem kellő ruhákat lehet behozni, s akár válogatni is belőlük. A megmaradt ruhaneműket pedig a Magyar Vöröskereszt juttatja el oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A Pöttömkertet a gyermekek és a felnőttek egyaránt ingyen látogatják. Részletes program itt.

nagy_futam_8541

Nagy Futam – Lánchíd-Várkert Bazár, 10:45-17:00 (ingyenes)
10:45-kor indulnak a Nagy Futam programjai. A Várkert bazár és a Lánchíd közötti területen rengeteg légi- és autós bemutatóval várnak benneteket. A részletes programot itt találjátok. A Lánchídon a gyalogosok sem közlekedhetnek majd. Ingyenes!

sarga_tura

ELTE-BEAC Sárga Teljesítménytúra kisgyerekes családoknak is – Budaörs, Nádas söröző, rajt: 10:00-12:00, beérkezés: 18:00
Köszöntsétek egy sportos programmal a tavaszt az ELTE-BEAC immár hagyományos Sárga túráján! Május 1-jén pénteken a már megszokott hosszabb távok mellett a családos túrázókat is várják az eseményen egy 10 km-es távon a szervezők, melyen a gyerekek is megismerkedhetnek a teljesítménytúrázással és a természetjárás szépségeivel. Ha egy kellemes sétára vágysz, vagy kisgyermekkel érkezel: SÁRGA 10: táv: 10 km; szint: 250 m; szintidő:18:00-ig beérni; rajtidő: május 1.,10:00-12:00; rajt: Budaörs Nádas söröző; cél: Budaörs, Nádas söröző; nevezési díj: 800 Ft. További távok és infók itt.

ladafia_babszinhaz

Kertvárosi majális – Erzsébetligeti Színház, délelőtt (ingyenes)
Az Erzsébetligeti Színház szabadtéri színpadán 10 órától a Ládafia Bábszínház, 11 órától Kovácsovics Fruzsi vár benneteket. Ingyenes!

a_tenger_dala

A tenger dala – Uránia Nemzeti Filmszínház, május 1-3., 11:00
Még vetítik az idei év egyik, hanem a legjobb családi filmjét, A tenger dalát az Urániában. Ha még nem láttátok és esik az eső, jó választás lehet. Jegyár: 800-1400 Ft.

sashegy

Pókos túra – Sas-hegyi Látogatóközpont, 11:00 és 13:00
Herman Ottó nyomdokain járva ismerhetitek meg a Sas-hegy gazdag pókvilágát. Találkozás: 11:00 és 13:00, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 1,5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

kolompos_zenekar

Kolompos koncert – Dunakeszi Majális, Katonadomb, 17:00 (ingyenes)
A dunakeszi Katonadombon ezen a délutánon a Kolompos táncoltatja meg a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

fulemule

Fülemülék éjszakája – Királyrét, 18:00
Esti lesen, a fülemülék éjszakája, nem csak fülemülékkel 18 órától indul Királyrétről. Előzetes bejelentkezés szükséges! A csoportlétszám korlátozott, max. 25 fő. Találkozás: 18:00, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). Túra hossza, időtartama: 3 km, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu.

szekely_fesztival

Székely Fesztivál – Millenáris, május 1-3.
Minden idők legnagyobb Székely Fesztiválját szervezik meg május 1. és 3. között a Millenárison. A három nap során jelen lesz Csíkszék Gyergyóval, Háromszék, Udvarhelyszék és Marosszék a Székely Sóvidékkel, valamint Aranyosszék híres Torockójával. Bemutatókkal, mesékkel, játékokkal várják a legkisebbeket, zenével, tánccal, gasztronómiai programokkal a nagyobbakat. Belépő: felnőtt 999 Ft, 3 napra 2000 Ft, 10 év alatt ingyenes.

nosztalgia_jaratok_M

Nosztalgia járatok – városszerte
Május 1-jén, a hosszú hétvége első napján több nosztalgiajárat is indul szerte a városban. A 60-as évekbeli Ikarus busszal a belvárosból a Városligetbe indulhattok majálisozni. Ezen a napon nyugdíjazott trolibusszal, favázas villamossal és nosztalgia HÉV-vel is utazhattok. A menetrendet, a díjszabást és az egyéb részleteket megtaláljátok a www.bkk.hu/nosztalgia oldalon.

morgó_kiralyret

Morgó nosztalgia vonat – Kismaros-Királyrét, május 1-2.
Idén májusban ismét útnak indul a Királyréti Erdei Vasút „Morgó” nevű gőzmozdonya. A nosztalgiavonatok menetrendje és díjszabása eltér a hagyományos dízelvonatokétól. Részletek és menetrend itt.

monkey_boulder

Monkey Boulder – május 1-jén is, 14:00-20:00
Május 1-jén is nyitva tart a Monkey Boulder 14 órától. Velük készült interjúnkat itt olvashatjátok.

szentendrei–sziget

Kirándulás a Szentendrei-szigeten
Biztos, hogy ezen a hétvégén megnyitjuk a „Szentendrei-sziget szezon”-t is, érdemes lesz a környéken kirándulni. Olvassátok el tavaly készült beszámolónkat.

margareta_MG_9369_

Hamarosan érkezünk újabb játszóterekkel, addig érdemes ezen a hétvégén a tavalyi slágereket felkeresni.

KITEKINTŐ

Alkotonap kiserlet

Élménygyűjtő családi majális – Szentendre, Skanzen, május 1-3.
A szentendrei Skanzen háromnapos rendezvénye naponta más-más megvilágításba helyezi a gyűjtőpont fogalmát. Május 1-én a Gyűjtőpont Alkotónap keretében a művészet, a tudomány és a meghökkentő tárgyak kerülnek a középpontba. Május 2-án, a Kap-tár napon a gazdálkodás és természet a nap témája, május 3-án, anyák napján a család, a közösség meghitt együttlétére nyílik lehetőség. Ahogy már hagyománnyá vált, most is helyet kapnak vendégmúzeumok, -intézmények, mesteremberek. Pénteken a látogató részt vehet hanti nemezsátor felállításában, kipróbálhatja a gyapjúfeldolgozást, a „mamutsimogatást”, megnézheti a trükkös bringák gyűjteményét, megtanulhatja, hogyan kell méretet venni a lóról bőr lószerszámhoz, hogyan készít sajtot a székely menyecske, a fizika iránt érdeklődő lurkók pedig rózsafagyasztással, labdaszökőkúttal, palackágyúval kísérletezhetnek, ébresztőórát szedhetnek szét, időjárást jósolhatnak celofánnal, csillagásszal együtt kémlelhetik az eget. Szombaton a kis botanikusok növénykereső sétára indulhatnak a Skanzen kertészével, a kis gazdákat és gazdasszonyokat pedig játékos szénagyűjtés, párnapüfölés, erőgyűjtő, ügyességi játékok várják. Vasárnap családi tűzhelykereső túrán vehetnek részt a látogatók, mézeskalácsot írókázhatnak, és más anyák napi ajándékokat készíthetnek a szorgos kis kezek, Ringatóban hallgathatnak ölbéli énekeket babák és mamák. Kallós Zoltán szeptemberig látogatható életmű-kiállításához kapcsolódva mindhárom napon moldvai táncházban rophatják kicsik és nagyok. Részletes program itt. Belépő: felnőtt 2000 Ft, gyerek (6-26 év) 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes. Parkolás: 800 Ft/nap, bringa bérlése 800 Ft/nap.

VASKAKAS BÁBSZÍNHÁZ- ILÓK ÉS MIHÓK

Mediawave – Kölyök-Wave– Komáromi napok, április 28.-május 3.
Április 28. és május 2. között rendezik meg Komáromban a Mediawave Fesztivált. Filmekkel, koncertekkel, közösségi- és gyerekprogramokkal várják a kicsiket és a nagyokat. A részletes programot itt olvashatjátok. A városban amúgyis nagy élet lesz, mivel ekkor rendezik meg a Komáromi Napokat is.

lovas_majalis_DSC_0105

Lovas majális – Gödöllő, Szent István Egyetem, május 1. (ingyenes)
A Szent István Egyetemen idén 3. alkalommal rendezik meg a Lovas majálist kirakodóvásárral, lovaglási lehetőséggel, játszóházzal és kisvonattal. 15 órától fellép az Alma együttes. Ingyenes!

faluvegi_majalis

Faluvégi majális – Sóstói Múzeumfalu, május 1.
Május elseje ősi hagyományokkal bíró tavaszünnep, s mint jeles nap nem hiányozhat a Sóstói Múzeumfalu rendezvényeinek sorából, ahol a látogatókkal közösen forgatják vissza az idő kerekét, hogy hamisítatlan népi mulatozástól reggeltől estig hangos legyen falu minden szeglete. Részletek itt.

Hétvégére kerestek programot? Itt megtaláljátok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!