Programajánló – június 26-28.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

DIMITRI IN UBUYU

Június utolsó a hétvégéjére ismét sok-sok kirándulós programot ajánlunk nektek, többek között az egri Kaláka Fesztivált, a soproni Tündérfesztivált, a győri Szent László Napokat, a kecskeméti KAFF-ot és több balatoni rendezvényt is. Ha Budapesten töltenétek a hétvégét, akkor irány a Füvészkert, a Margitsziget, a Gyerek Sziget utolsó napjai, a Norvégminta Fesztivál, a MOM Piknik vagy a Kultúrkúria gyerekbúcsúja. Válogassatok a programajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

apacuka

Gyerek Sziget 4. hétvége – Hajógyári-sziget (ingyenes)
Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Gyerek Sziget programsorozata. Fellép majd az Apacuka, Gubás Gabi, a MintaPinty és még sokan mások. Ingyenes!

norveg

Norvégminta Fesztivál – Dürer-kert, Düblin, június 26-27. (ingyenes)
A fesztiválon közel nyolcvan, eltérő területen dolgozó szervezet munkáját ismerhetitek meg. A beszélgetések, gyerekprogramok, kiállítások, színházi előadások, koncertek, városi séták, vetítések és játékok között mindenki megtalálhatja, ami érdekli, függetlenül attól, hogy hány éves, honnan érkezik, és milyen nehézségek és örömök jellemzik mindennapjait. A civil szervezetek és munkájuk épp olyan sokszínű, mint a társadalom, amelyben élünk. Most bárki megkérdezheti, kipróbálhatja, elkészítheti, végigjárhatja, megnézheti, eljátszhatja, megvitathatja mindazt, amire máskor nem nyílik lehetőség. A hazai civilek mellett több mint 10 ország képviselteti magát ezen a két napon.
A programok ingyenesek, de a résztvevő civil szervezetek adományokat elfogadnak.

kalaka_koncert

Kaláka Fesztivál – Eger, június 25-28.
Idén a fesztivál fókuszában a házigazda Eger szerepel majd: dalnokVERSeny egri versekből, kiállítás régi egri képeslapokból, s persze az Eger-regE Túrával tovább ismerkedhettek a várossal. A koncertprogramok között lesz autentikus népzene, világzene, folk-jazz, énekelt vers, nemzetiségi muzsikák, country s ami a folkba még belefér. A Vármúzeumban idén is két színpadon felváltva zajlanak majd a koncertek, s az éjszakai táncházat is itt tartják. Az Eszterházy téri színpadon szombaton gyerekprogramok, vasárnap pedig a dalnokVERSeny legjobb produkciói lesznek láthatók, közben pedig népművészeti vásár és kézműves foglalkoztatók. Részletes program itt.

szent_laszlo_napok_gyor

Szent László Napok – Győr, június 27-28. (ingyenes)
A kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel: szakrális és világi hangulatok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi – lovagi torna, legendák, misztériumok. A fesztivál eseményei a történelmi belvárosban és az Aranyparton zajlanak.

Everness Fesztivál Balatonakarattya, Part Üdülő, június 24-28.
Mozgás, előadások, beszélgetések, önmeghaladás, az emberi kapcsolatok, az egészséges életvitel áll a középpontban és a zenei paletta is ezzel a szemlélettel van összhangban az Everness Fesztiválon. Mára az Everness márka és közösség névhez olyan fogalmak társulnak, mint tudatosság, szabadság, jelenlét, kikapcsolódás, nyugalom, közösség, szeretet, fejlődés, béke, együttlét, fenntarthatóság. Egyre több családi programmal is készülnek a szervezők.

KAFF – Kecskemét, június 24-28.
Idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott magyar animációs kisfilm került versenybe. A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége Latin-Amerika lesz. A filmek mellett ilyenkor több egyéb programmal, koncerttel is várják az érdeklődőket Kecskemét belvárosában.

tünderfesztival_sopron

8. Tündérfesztivál – Sopron, Deák tér, június 27. (ingyenes)
A Tündérfesztivál 2008 óta Sopron legnagyobb gyermekrendezvénye. Ha már eljönnek közénk a tündérek és a manók, szerezzünk nekik örömet azzal, hogy egy napra belebújunk a viseletükbe. Annál is inkább, mert az egész tündérünnep célja éppen az, hogy ki-ki felfedezze magában saját tündéri vagy manós arcát. Ingyenes!

balatonfüred

Balatoni Hal- és Borünnep – Balatonfüred, Tagore sétány, június 25-28. (ingyenes)
Vásár, bemutató, koncertek, sárkányhajók, vasárnap Cimbora maraton is vár rátok ezen a hétvégén Balatonfüred központjában. Emellett Paloznakon és Tihanyban is programokkal készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

agostyan

Ágoston-ligeti búcsú és kirakodóvásár – Agostyán, Ágoston-liget, június 27-28., 10:00-18:00
Péter-Pál napján tartják az Agostyán, Ágoston-ligetben épülő Árpád-kori körtemplom ökomenikus istentisztelettel egybekötött búcsúját.
Mindkét nap lesz az ökofalusi, naturparki és nemzeti parki termékek bemutatója és vására. Közben megtekinthető a nyári ökofalu: természetgazdálkodási majorság, szőlős- és gyümölcsöskertek, középkori falurészlet, vályogtechnikás lakóházak, alternatív energiahasznosítás. A hétvége folyamán termékfeldolgozási bemutatók (gyógynövényszárítás, gyümölcsaszalás) és kenyérsütés várja az érdeklődőket. A kenyér alapanyaga pedig a világ első búzafajtája, a kb. 8-9000 éves alakor. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő.

JÚNIUS 26., péntek

seta_a_szulesert

Séta a szülés-születés minőségéért – ELTE (Izabella u. 46.), 10:00-13:00 (ingyenes)
10 órától kavicsfestéssel, készülődéssel, 10:30-tól születés mesével, 11:30-tól Ringatóval várnak benneteket az ELTE Izabella utcai épületében, majd 12:30-tól közös séta is lesz a Népligetig a születés-szülés minőségéért. Részletek itt. Ingyenes!

GYEREKFOGLALKOZÁS GÖRDESZKÁS TÉMÁBAN

Deszkázás és graffitis foglalkozás – Városliget, Olof Palme Ház, 10:00-11:30 (regisztráció szükséges)
Érdekkel a deszkázás, a graffiti? Az utcán látható művészetek? Többet szeretnél megtudni erről a szubkultúráról és a városi környezetről?
Akkor ott a helyed a DOWNTOWN MAGAZIN által gyerekeknek szervezett foglalkozásán. Az eseménysorozat részeként gyermek és ifjúsági foglalkozással szeretnénk egy másik generációnak átadni azt a fajta vizuális látásmódot, amelyet a városi terek, azaz az urbánus környezet megteremt. A foglalkozáson a graffitis szubkultúra technikáit, megjelenéseinek formáit, jellemzőit értelmezik. A foglalkozásra 8-16 éves korig várnak részvevőket. MIt vigyél magaddal? – egy városi térképet! Regisztráció: budeins@gmail.com.

Denevérhálózás a Bajdázói-tónál

Denevérhálózás a Bajdázói-tónál – Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, 18:30
A nyári estéken erdeinkben is gyakran észlelhetjük a cikázó röptű denevéreket. A víz pedig, különösen ebben az időszakban, kiemelt jelentőségű az erdőben lakó élőlények számára. Egy erdei kis tó, vagy egy bő vizű dagonyázó hely nemcsak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára. A tó körül felállított denevérfogó függönyhálók segítségével megpróbáljuk felmérni a vízhez érkező denevérek mennyiségét és faji besorolását. Remek lehetőség a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozóbélyegek megismerésére is. Gyerekeknek 6 éves kortól ajánlott! A program Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban a kiállítás megtekintésével kezdődik. Előzetes bejelentkezés szükséges! Találkozás: 18:30, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). A túra hossza: 1,5 km (a látogatóközpont és a Bajdázói-tó között). A program időtartama: reggel 7 óráig (a távozás idejének megválasztása opcionális). Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza). Információ: dr. Hegyi Zoltán, +36 30 862 7939, hegyiz@dinpi.hu.

JÚNIUS 27., szombat

Herbs

Szamóca Kiskertész-tanoda: Gyógynövényes kert – Füvészkert 10:00 és 11:15 (bejelentkezés szükséges!)
10 órától és 11:15-től vár benneteket gyógynövényekkel és sok izgalmas témával a Szamóca-kiskertész tanoda a Füvészkertben. És még egy jó hír, a vakációban szerdánként is tartanak foglalkozásokat 10 órától, ahol körbeutazhatjátok a Földet és megismerkedhettek a különböző földrészek növényeivel (szerdai nyári időpontok 10 órától: július: 1., 22., 29.; augusztus: 5., 12., 19., 26.). Jegyár: 1500 Ft/gyerek, szülőknek füvészkerti belépő.

morgo_patak

Csepp túra (forrástól a torkolatig): a Török-patak útja – Királyrét, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét), 9:30
Túrasorozat célja, végigkövetni a víz útját a Börzsöny egyik legjelentősebb vízfolyásának lakói segítségével. A Török-patak 938 m magasan ered, és a dunai torkolatáig 18 km-t tesz meg, összegyűjtve évi, közel 6 millió köbméternyi vizet! Ezt az utat járhatjátok végig négy részletben. A második alkalmon Királyréten, a szén-pataki szakasz lakóival ismerkedhettek mikroszkópok, nagyítók, akváriumok segítségével. Tanulmányozhatjátok a rákokat, tegzeseket, kérészeket, álkérészeket, cselléket, csíkokat, domolykókat, márnákat, szalamandrákat. Előzetes bejelentkezés szükséges! Találkozás: 9:30, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét)
Túra hossza, időtartama: 1 km, 2-3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu.

A brémai muzsikusok08

Magyar Népmese Színház: A brémai muzsikusok – Interaktív meseszínpad, Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejárata, 10:30 (ingyenes)
Interaktív játék, ahol a gyerekekkel közösen születik meg a produkció. A játék során a gyerekek magukra öltik a megfelelő jelmezeket, két színész és egy zenész irányítása mellett aktív részeseivé válnak a mesének. Az ismert történet szereplői nagyrészt a gyerekek, akik együtt indulnak a brémai erdőbe és együtt űzik el a rablókat. A szamár, a cica, a kakas, a kutya, és a rák új otthonra talál és boldogan élnek. 4 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

rutkai_bori_banda

Apák Napja – Csepel, Rákóczi Kert Civil és közösségi Ház, 10:00-17:00 (ingyenes)
Az egész napos családi programon 11 órától fellép a Rutkai Bori Banda, majd 12 órától Róka Szabolcs előadását nézhetitek meg. Részletek itt. Ingyenes!

gubas_gabi

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, 10:00-18:00 (ingyenes)
Szombaton az Apacuka koncertezik majd, 12:30-tól tánccal, 14:30-tól Majoros Ági Színházával várnak benneteket, 16:30-tól pedig Gubás Gabi lép a színpadra a Biomesével. 10 órától a PlantTogether csapata is ott lesz, akikkel a múlt hétvégén a Slow Hét rendezvényén készítettünk fűszersókat. A fiatal hobbikertészeinek célja, hogy megszerettessék a városlakókkal a felelős növénygondozást. Közel négy év fölművelésének és kertészkedésének jó és rossz tapasztalatait osztják meg a foglalkozások során az érdeklődőkkel. Közösségi oldalukon virtuális közösségi kertet építenek, melyhez bárhonnan, bármikor szeretettel várják a csatlakozókat. Találkozhattok velünk a Gyerek Paradicsomban: lesz magvetés, ültetés, magpapír készítés és kerti meglepetések.

kalibuli_2.0

Kálibuli – Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla
Kóstoljátok végig a legjobb balatoni borokat és legfinomabb menüsorokat, hallgassatok izgalmas előadásokat és táncoljatok a Káli-medence legszebb helyén. A programok már délelőtt elkezdődnek, a gyerekeknek bodzaszörppartival és traktorramászással, a felnőtteknek előadásokkal, valamint bor- és gourmet kóstolókkal várják. Részletek itt.

JÚNIUS 28., vasárnap

melodika

MOM Piknik – MOM, 10:00-13:00 (ingyenes)
A Melodika koncertjén 10 órától kiderül, hogy mi köze Mozartnak a tangóhoz, Bachnak a jazzhez, vagy az operának a reggaehez. A trió interaktív családi koncertjén klasszikus szerzők közismert darabjai hangzanak el rendhagyó hangszerelésben, új, gyerekeknek és felnőtteknek egyformán élvezetes formában, más zenei stílusokkal összekapcsolva. A koncerten a közönség is aktívan részt vehet egyes darabok előadásában. És még arra is fény derül, hogy mi az a „boomwhacker”. 11 és 13 óra között pedig kézműves foglalkozásokkal készülnek a MOM kertjében, rossz idő esetén fedett helyen. Ingyenes!

Kereplő-Családi-Színház--A-Nap,-a-Hold-és-a-Csillag-megszabadítása

Kereplő Családi Színház: A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása – Szent Margit-romok, Margitsziget, 10:30 (ingyenes)
Népmesei alapokból készült előadás, ahol a gyerekközönség aktív részvételével találja meg a három bojtárfiú a három elrabolt szépséges királykisasszonyt. Népi játékok, próbatételek segítik a három fiút, hogy le tudják győzni a félelmetes rettenetes sárkányokat. Az előadás végén mindenki kipróbálhatja a teknőhúzást, a békaugratást, a kolompverést és a többi ritkán látott, elfeledett népi játékot. 4 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

vuk_104

Vuk táncelőadás – Városmajori Szabadtéri Színpad, 10:30
Fekete István Vuk című meséje ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon, most azonban megelevenednek a jól ismert figurák, Karak, Vahur, Tás, „A sima bőrű”, és még számos mesebeli szereplő mellett természetesen Vuk, akinek játékos, eleven karakterében minden gyerek magára ismerhet. Csalafinta csíntevésein és kalandozásain át a gondoskodó szeretet segítségével fedezi fel az életet. 4 éves kortól ajánlott! Jegyár: 1200 Ft.

klebelsberg_kulturkuria

Gyermekbúcsú – Kultúrkúria, 15 órától (ingyenes)
Az ördög három aranyhajszála – a Ciróka Bábszínház vidám előadása, az Eszter-lánc mesezenekar koncertje, Tekergőtér – az izgalmas játékok tere, Pegazus mesés játéktár, kézműveskedés, arcfestés, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket a Kultúrkúria hagyományos évadzáró gyermekmulatságán. Ingyenes!

Gyerek Sziget utolsó nap – Hajógyári-sziget, 10:00-18:00 (ingyenes)
Vasárnap 11 órától Janikovszky Éva meséje, a Bertalan és Barnabás elevenedik meg az Aranyszamár Színház jóvoltából. 12:30-tól kipróbálhatjátok a maminbaba hordozós latin fitness-t, majd 14:15-től Újpest programjaként meghallgathatjátok Hevesi Imre zenés gyermekműsorát. Az idei Gyerek Szigetet a Mintapinty zenekar koncertje zárja majd 16:30-tól. Ingyenes!

Era kedvencei: Szamóca tanoda a Füvészkertben, Gyermekbúcsú a Kultúrkúriában, MOM Piknik, Plant Together a Gyerek Szigeten
Rozi kedvencei: KAFF Kecskeméten, Gyermekbúcsú a Kultúrkúriában, Kálibuli Köveskálon