Programajánló – június 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ziránó Színház: Pulcinella szerelmes

Találkozzatok kedvenc íróitokkal, vegyétek kézbe a legújabb könyveket, táncoljatok jó zenékre, legyen saját mesekertetek, szelídítsetek sárkányokat, nézzetek meg egy jó előadást a Városmajorban vagy Veszprémben. Mulassatok nagyon jól ezen a hétvégén is! Ehhez találtok rengeteg izgalmas programot ajánlónkban!

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, június 4-26. hétvégenként 10:00-18:00 (ingyenes)

gyereksziget

Az idén 15 éves Gyerek Sziget koncertekkel, színházi előadásokkal, kalandparkkal, bohócokkal, kézműves foglalkozásokkal, sportprogramokkal és rengeteg színes eseménnyel készül június 4-26-ig, szombaton és vasárnap a Hajógyári-szigeten. Minden program ingyenes! Kedvenc programjainkat és hasznos információkat itt találtok.

87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok – Országszerte, budapesti központi helyszín: Vörösmarty tér,  június 9-13. (ingyenes)

DI_konyvhet-2-600x400

A Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban idén is több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik, köztük több gyerekkönyvét is, amelyről hamarosan olvashattok a Minimatinén. Könyves tobzódás, bemutatók, koncertek, beszélgetések a család kicsi és nagyobb tagjainak a Vörösmarty téren. 12 könyv és izgalmas program válogatásunkat itt olvashatjátok! Ingyenes!

Hegyvidéki Napok – Gesztenyés kert, MOMKult, június 10-12. (ingyenes)

langaleta_garabonciasok

Koncertek, gyerekprogramok, gasztronómia, buszos városnézés, kirándulás, piac, sport és sok játék. Idén is vár benneteket a MOM-nál a Hegyvidéki Napok. A teljes programfüzetet innen tudjátok letölteni. Fellép többek között a Búgócsiga Zenede (szombaton 10:00), a Kaláka (vasárnap 10:00), a Langaléta Garabonciások és még sokan mások. Ingyenes!

Kabóciádé – Veszprém, Kolostorok és Kertek, június 11-12. (ingyenes, de támogatói jegyek válthatók)

veszprem_kabociade

A veszprémi Kabóciádé Családi Fesztivál a gyerekek és a családok fesztiválja. Játszóházak, koncertek, babaszínházi műsorok, játékkocka kiállítás, kabócás és vendég előadások láthatók június 11-12. között a Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren. A fesztiválon támogatói jegyek vásárolhatók.

A BOOKLINE bemutatja: Margó Irodalmi Fesztivál – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 8-12.

margo_feszt

Június 8-12. között hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten a Margó Irodalmi Fesztivált, csupa rendhagyó, izgalmas eseménnyel: felolvasó és szerzői estek, koncertek, könyvbemutatók, slam poetry, igazmondó show – több tucatnyi program és akció, öt napon át. Emellett a gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozással (június 11., 10:00) és Időfutár kvízzel (június 12., 15:00) is készülnek.

Koronázási Hétvége – Gödöllő, Királyi Kastély, június 11-12.

koronazasi_hetvege_godollo

A gödöllői Grassalkovich-kastély 1867-ben, koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre – a kastély életébe jelentős változást hozó – eseményre emlékeznek minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével hétvégi családi programokkal. Részletek itt.

JÚNIUS 10., PÉNTEK

Elvarázsolt erdő – Terézvárosi Könyvtár, június 10., péntek 17:00-18:00 (ingyenes)

rutkai_bori_MG_8179_

Kézműves foglalkozással vár benneteket Rutkai Bori ezen a délutánon a Terézvárosi Könyvtárban. A foglalkozás a Könyvforgató program keretében valósul meg. Könyv- és mesebarát helyszínek csatlakoztak a United Way Magyarország 12 napos akciójához, hogy jó állapotú, használt gyerekkönyvek gyűjtésében segédkezzenek. Az alapítvány célja, hogy minél több könyvet juttasson el többségében hátrányos helyzetű gyerekekhez Könyvforgató programján keresztül, s ezzel a gyerekek olvasási és szövegértési készségét javítsa. Budapesten, Debrecenben és Székesfehérváron várják a nyilvános gyűjtőpontok a segíteni vágyókat. Az akcióról és a gyűjtőpontokról bővebben itt olvashattok!

JÚNIUS 11. szombat

A II. kerület napja – Millenáris, június 10-11. (ingyenes)

szalóki_ági

A II. Kerületi Önkormányzat kulturális és szórakoztató fesztiválját június 10-én és 11-én a Millenáris Parkban rendezik meg. Pénteken a Csík Zenekar (19 órától) és Rúzsa Magdi (20:30-tól), szombaton az Alma együttes (10:30-tól), Szalóki Ági (17 órától), valamint a Hot Jazz Band (18:30-tól) lép fel. Díszvendég: Hollókő. Ingyenes!

Magyar Népmese Színház: A kóró és a kismadár – Margitsziget, Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal szemben a három platánfa árnyékában, 10:30 (ingyenes)

magyar_nepmeseszinhaz_koro_es_kismadar_16

A kismadár nagyon egyedül érzi magát, ezért a kóróval szeretne összebarátkozni, de a büszke kényes kóró azonban nem áll vele szóba. A kecskét, a farkast, a falut, a tüzet, vizet, a bikát, a bunkót, a férgecskét hiába hívja segítségül, nem hallják meg a kismadár egyszerű kérését. Végül a kiskakasnak éppen arra van szüksége, amit a kismadár felajánl neki. Így dominószerűen visszapörög a mese, míg a kóróhoz érünk, aki végül együtt énekel a kismadárral és közben ringatja. A helyszíneket a gyerekek bevonásával járják végig a három játékvezető segítségével. Az előadás 4 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Ez egy ilyen nap könyvbemutató – Deák17 Galéria, június 11., 10:00 (ingyenes)

ez_egy_ilyen_nap

12 tízéves gyerek egy napja – beszélgetés a szerzővel, Mészöly Ágnessel, Paulovkin Boglárka illusztrátorral, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakemberrel és a gyerekekkel. Fb esemény itt. Ingyenes!

Legyen saját mesekerted! – Füvészkert, 10:00 és 11:15

mesekert

Minden gyereknek legyen saját mesekertje, ahol a tündérek, dinók vagy éppen a kis mackók élnek… Gyertek ültessétek be együtt! Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Bérletek, kedvezmények, bejelentkezés a weblapon: www.gyerekkertesz.hu. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

Libabál lemezbemutató – Vörösmarty tér, június 11., 11:00 (ingyenes)

libabal

A Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített verseit, meséit hallgathatjátok meg a lemezbemutató koncerten. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A zenekar Libabál című koncertjein ezzel az igazán különleges műsorral szeretne tisztelegni az írónő élete és munkássága előtt. Fb esemény itt. Ingyenes!

Tűzmadár Mesekör – FSzEK, Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00-12:00

tuzmadar_mesekor

Az idei tanév utolsó mesefoglalkozásán már a nyárra készülnek, vitorlát bontanak és elhajóznak az Óperenciás tengeren is túlra! Várnak minden gyereket és felnőttet a Tűzmadár Mesekör családi mesefoglalkozására mesével, játékkal, kézműves foglalkozással. Hisznek abban, hogy a mese nem csak a gyerekeké, mindenkinek jólesik időnként megpihenni egy órára, kinyitni a szívét, és hagyni, hogy a mesék megérintsék. Részletek itt.

Margófeszt: Sárkánykaland ifjaknak és gyakorlott sárkányszelídítőknek – Petőfi Irodalmi Múzeum, 11:00

sarkany

A PIM Sárkányok mindig lesznek című kiállítása minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Megjelennek az irodalom legkülönbözőbb műfajai, a népmese és a fantasy legfontosabb sárkányos művei, hogy minél közelebb kerüljünk ehhez a varázslatos lényhez. Múzeumpedagógiai foglalkozás szombaton délelőtt a PIM-ben. Részletesebben a kiállításról itt írtunk. Ingyenes!

Papírszínház – Mesemúzeum, június 11., szombat 11:00-11:45
Papírszínház mesék állatokról – A három kismalac, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A róka és a gólya ezen a délelőttön a Mesemúzeumban. A program a United Way Magyarország Könyvforgató programjának keretében valósul meg, melyről bővebben itt olvashattok.

Csapody Kinga-Pásztohy Panka könyvbemutatója – Vörösmarty tér, június 11., 15:30 (ingyenes)

szuper_napom_lett

Milyen és mire jó egy családi beszélgetőkönyv? Hogyan és mitől lesz szuper egy napunk? Hogyan éljük túl a dackorszakot, és milyen egy ovissal az élet? Kiss Enikő Hajna gyerekpszichológus kérdezi a Szuper napom lett! szerzőpárosát, Csapody Kingát és Pásztohy Pankát. Fb esemény itt. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda: Pizsamátor – Vörösmarty tér, június 11., 16:00 (ingyenes)

rutkai_bori_banda

A Rutkai Bori Banda Pizsamátor című albumáról játszik majd a könyvfesztivál kedves közönségének. Fb oldal itt. Ingyenes!

„Turán innen, Turán túl” Mesefesztivál – Turai Schossberger Kastély, 10:00-22:00

szolo2

A „Turán innen, Turán túl” Mesefesztivált a Galgamenti Művészek Egyesülete hívta életre azzal céllal, hogy a mesék, népmesék csodálatos világára, az élőszavas mesemondás értékeire felhívják a figyelmet. A fesztivál 2016-os évben első alkalommal, de hagyományőrző szándékkal kerül megrendezésre. Lesz Kerekítő foglalkozás, táncos meseszínház, mesés bábszínház és gólyalábas előadás. Szülőknek és pedagógusoknak a népmesék fontosságáról  Agócs Gergely tart előadást, aki mesemondói tudományát is megosztja a nézőkkel. A fesztiválon több mint 15 mesemondó fog egymást váltva három különböző helyszínen mesét mondani (Mesevár, Banya-tanya, Tündérkert). Belépő: 1600 Ft, családi belépő 6000 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Gyerek Sziget  szombaton – június 11., 10:00-18:00 (ingyenes)

530b5a108507e

11 órától a Mesebolt Bábszínház előadásával indul a program a gyerek Sziget Nagyszínpadán, majd 14:30-tól Varró Dániel és Radványi Balázs Akinek a kedve dalos című koncertjét hallgathatjátok meg. 16:30-tól Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített versei zárják a színpadi programokat Varga Katalin (Veronaki zenekar) tolmácsolásában. Ingyenes!

JÚNIUS 12. vasárnap

Nyárindító vasárnap – Városmajori Szabadtéri Színpad

Brass-in-the-five-vm

Június 12-én, egész napos családi programmal nyitja meg kapuit a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol elindítják a 12 héten át tartó gyerekszínházi sorozatot. Matiné előadás, zene, játékpark, ugrálóvár, finomságok, számos meglepetés és akció várja az egész családot. Részletes program itt.

Ziránó Színház: Pulcinella szerelmes (zenés bábjáték) – Szent Margit-romok, Margitsziget, június 12., vasárnap 10:30 (ingyenes)

pulcinella

Pullcinella nem más, mint Vitéz László itáliai testvére. Legjobban enni, inni és aludni szeret. Ebben a történetben – Ámor nyilától sebzetten – nem kisebb ellenféllel kerül szembe, mint magával a Halállal. Erre úgy kerülhet sor, hogy a komor Kaszás arra a fehérszemélyre vet szemet, aki Pulcinella szívét is megdobogtatja. Hogy kettejük rivalizálásából ki kerül ki győztesen, az kiderül ebből az élő zenével tarkított bábjátékból. Az előadás 5 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Kolibri Matiné – Katona József Színház, június 12., vasárnap 11:00 (ingyenes)

kolibri_matine

Ezek a mesés történetek elevenednek meg a Katona József Színház művészeinek közreműködésével: A szemüveges szirén (Dunajcsik Mátyás könyve, Gilicze Gergő rajzaival), A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot (Lakatos István Emma és Tesla-sorozatának 2. kötete), Gombos Jim és a Rettegett 13 (Michael Ende meseregénye, amit Tapodi Rika fordított), Elképesztő (Bosnyák Viktória ifjúsági regénye, melyben a Tündérboszorkány-trilógia jól ismert hősei gimibe készülnek, Bernát Barbara képregényeivel). Parádi Orsolyával megfesthetitek a saját pandalátokat a Pandala az állatkertben című mesés állatkerti kalauz főszereplőjét. Itt adják át az elismerést a Kolibri Kiadó és Bosnyák Viktória által kiválasztott legújabb Tündérkönyvtárosoknak. A rendezvény után a szerzők és illusztrátorok dedikálják könyveiket, melyeket aznap 20% kedvezménnyel árusít a K:önyv és Bolt a Katonában. Fb esemény itt. Ingyenes!

Pagony újdonságok bemutatója – Vörösmarty tér, június 12. vasárnap 11:00-12:00 (ingyenes)

pagony_konyvheti_ujdonsagok

AMÍG OLVASUNK! Szerzők és friss pagonyos könyveik részletei 1 órában. Akik felolvasnak: Berg Judit – Rumini kapitány, Gévai Csilla – Amíg olvasunk, Harcos Bálint – Petya és Tulipán, Igaz Dóra – Nyár, nagyi, net, Vadadi Adrienn – A Palacsinta tábor. Fb esemény itt. Ingyenes!

Gyerek Sziget vasárnapi program – június 12., 10:00-18:00 (ingyenes)

11 órától a Harlekin Bábszínház előadását nézhetitek meg, majd 14:30-tól Gulyás László vándormuzsikus Szekrénymeséit. 16 órától kezdődik a Kolompos mulatság. Ingyenes!

Margófeszt: Időfutár kvíz a javából! – Petőfi Irodalmi Múzeum, 15:00

idofutar

Játékos kvíz nyereményekkel Időfutár-rajongóknak Tarr Ferenc vezetésével. A kvíz után beleshettek a kulisszák mögé: nézzetek meg egy részletet a készülő Időfutár-színdarabból! A Tilos az Á Könyvekkel közös szervezésben.

Ringató koncert – Vörösmarty tér, 17:00 (ingyenes)

Ringato_foto_Minimatine_MG_0211

A 15. Gyermekkönyvnapokat Ringató koncert zárja a Vörösmarty téren. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Csütörtökön egy új játszótér megnyitóján jártunk. Kalózok, irány Csepel!

Nézzétek meg legújabb budapesti válogatásunkat, kedvenc teraszos helyeinket, illetve Budapest környéki kirándulós ötleteinket is. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk! 🙂

Még vasárnapig tart táboros játékunk, részletek itt!

Era kedvencei: Kabóciádé Veszprémben, könyves programok a Vörösmarty téren, Kolibri Matiné a Katonában, Hegyvidéki Napok a MOM-nál
Rozi kedvencei: Kabóciádé Veszprémben, könyves programok a Vörösmarty téren, Mesebolt Bábszínház előadása a Gyerek Szigeten, Nyárindító vasárnap a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Ziránó Színház zenés bábjátéka a Szent Margit-romoknál