Programajánló – jún. 20-21., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

hortobagy

Ezen a hétvégén érdemes lesz kicsit tovább fent maradni a gyerekeknek is, hiszen rengeteg izgalmas éjszakai túrával, többek között szentjánosbogár rajzással és egyéb más programokkal is készülnek több helyszínen a Magyar Nemzeti Parkok Hetének keretében. Szombaton a Múzeumok Éjszakáján sem fog senki sem unatkozni 🙂 A Millenárison gasztro fesztivállal, a Király utcában szombaton a Gardróbbal várnak benneteket. Akik bírják a tömeget a Gyerek Szigetre menjenek, akik inkább lassulnának, a Slow Hét eseményei még a hétvégén is tartanak. Szombaton több nosztalgia járatra is felpattanhattok és számos kirándulós programot is választottunk nektek. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

nemzeti_parkok_hete

Magyar Nemzeti Parkok Hete – több helyszínen, június 15-21.
Barlangtúrák, levendula szedd magad, kerékpár túrák, csillagászati bemutatók, kenuval a nádasban, madárgyűrűzés, Múzeumok Éjszakája és szentjánosbogár rajzás. Többek között ezekkel a programokkal vár benneteket a Magyar Nemzeti Parkok Hete június 15. és 21. között rengeteg helyszínen. A részletes programot innen tölthetitek le. A Fb oldalukon megtaláljátok az aktualitásokat. A szentjánosbogár rajzást ezen a hétvégén az Alcsúti Arborétumban, a Királyréti Erdei iskolában és Pilisszentivánon is élvezhetitek. Részletes ajánlónkat a legfontosabb infókkal itt olvashatjátok.

slow_het

Slow Hét – Budapest, több helyszínen, június 15-21. (ingyenes)
Ezen a héten 23 együttműködő partnerrel és több mint 15 programmal vár benneteket a Slow Budapest rendezvénye a Slow Hét, egy különleges életmódfesztivál, ami összehoz minket egymással és kicsit önmagukkal is. Mindenki kipróbálhatja, milyen sokféleképpen lehet feltöltődni és lelassítani, ráadásul ingyen. Szerdán négy könyvet is nyert a Minimatiné csapata Massolit Caféban, ahol könyvosztás akcióra várták az érdeklődőket, szombaton pedig a Margitutcakilencbe megyünk, ahol ott lesz a Felelős Gasztrohős és a Szatyorbolt is. Az egyhetes rendezvényt vasárnap egy közös piknik zárja. A nemzetközi slow napon arra bátorítanak benneteket is, hogy piknikezzetek velük, és a kosaratokban termelői vagy otthon készített finomsággal készülj. Vasárnap 15 órától finomságokkal és jó hangulattal várnak benneteket a Budai Várban (Hunfalvy utcai park/Európa liget – térkép itt). Ingyenes!

9311727

Gyerek Sziget – Hajógyári Sziget, június 6-28. (ingyenes)
Idén is ingyenes programsorozattal várja a Gyerek Sziget a családokat – június 6-28. között minden hétvégén – a Hajógyári-szigeten nagyszínpadi koncertekkel, foglalkozásokkal és rengeteg egyéb programmal. Ingyenes!

hamburger_day

Borfesztiválka és Hamburger Days – Millenáris, június 18-21.
A Millenáris Parkban egy helyen találkoznak a kiváló magyar borok és a legfinomabb kézműves sajtok. A Borfesztiválkán a gyerekeknek játszóházzal kedveskednek, szombaton és vasárnap várják a kicsiket és nagyokat kézműves foglalkozásokra, parafadugó nyomdából szőlőfürtöt készíthettek, szütyőt varrhattok, népi ügyességi játékokon megtanulhatjátok mi a „bubuc”. A rendezvénnyel egy időben és helyen a legjobb hamburgeresek is várnak rátok a Hamburger Days keretében. Napijegy 2000 Ft/fő, bérlet 6000 Ft.

Viktor-Antonov_Circus-on-Strings

Nemzetközi Bábfesztivál – Békéscsaba, június 19-21.
A XVI. Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán rendezik meg június 19. és 21. között. Az előadásokra – a hagyományoknak megfelelően – elsősorban a gyermekeket várják, de a kiegészítő programok (felvonulás, cirkusz, tűzugrás, koncertek és bemutatók) igazi családi szórakoztatást ígérnek az érdeklődőknek. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyár: 1 előadás 800 Ft, napi bérlet 3000 Ft.

tiszavirag_fesztival

Tiszavirág Fesztivál – Szolnok, június 16-20. (ingyenes)
Koncertek, borházak utcája, kézműves sörfőzdék, Cseh Tamás programok, kézműves vásár, kert mozi és hajó túra is szerepel az idei, 10. alkalommal megrendezésre kerülő Tiszavirág Fesztivál programjában. A gyerekeknek külön karszalagot is kérhettek az infó sátorban, amire rá tudjátok írni az elérhetőségetek, emellett a 4-10 éveseket játékokkal, foglalkozásokkal is várják, ahol a szülőknek nem kell jelen lenniük (ennek díja 300 Ft/fél óra). Részletes programok itt. Ingyenes!

tihanyi_levendula_fesztival

Levendula Fesztivál – Tihany, Belső-tó, Mádl Ferenc tér, június 19-21.
Természetismereti túrák, régi mesterségek, népi játékok, kézműves foglalkozások és vásár várja a látogatókat az idei Tihanyi Levendula Fesztiválon. Az Akasztó dombon szombaton és vasárnap gyerekeknek játszóház, kézműves foglalkozás, valamint 2 körhinta is lesz. A felnőtteknek főznek levendulás lekvárt üstben, levendulás finomságok versenyét rendeznek és kovácsbemutató is tartanak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság június 13-tól július 5-ig minden nap 10 órától 20 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.
A pécsiek pedig a Zsolnay negyedben leszedett virágokból kaphatnak egy-egy csokrot, ha vasárnap 16 órától a környékre látogatnak.

JÚNIUS 20., szombat

muzeumok_ejszakaja

Múzeumok éjszakája – országszerte délutántól
Éjszakai vonatozás és hullámvasút, diafilmek, kreatív programok, interaktív bemutatók, vezetett séták, koncertek és még rengeteg izgalmas program vár rátok. Idén 13. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, és ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat, de – az eddigiektől eltérően – ezúttal kiemelt tematika (Élő Erdély) is színesíti a kínálatot. Gyerekekkel is érdemes elindulni, hiszen több helyszínen már délutántól gyerekprogramokkal készülnek. Tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. A felnőtt belépő az összes múzeumba és kapcsolódó helyszínre továbbra is 1500 Ft, a gyerekeknek 6 éves kortól 600 Ft. 6 év alatt ingyenes! Ezeket a programokat ajánljuk gyerekekkel!

kolompos_zenekar

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget (ingyenes)
Ezen a szombaton a Gyerek Szigeten a szokásos aktivitások és programok mellett 14:30-tól fellép a Holddalanap zenekar: Dana-dana-Dandala – Népek gyerekdalai című műsorával, majd 16:30-tól a Kolompos táncoltatja meg a kicsiket és nagyokat. Ingyenes!

harom-kismalac

Ziránó Színház: A három kismalac – Interaktív meseszínpad, Margitsziget, Szabadtéri Színpad bejárata, 3 platánfa környéke, 10:30 (ingyenes)
Az előadásban A három kismalac klasszikus meséje jelenik meg drótos marionett bábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel. A három malackának ezúttal is sok gondja akad a farkassal, de a végén felépül az a ház, amely menedéket nyújt mindhármuknak. 3 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

gardrob_kozossegi_vasar

Gardrób Közösségi Ruhavásár – Király utca, Central Passage, 11:00-17:00 (ingyenes)
„Kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, melyet megunt, kinőtt, sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert többre érdemesnek tartja őket annál? Nekünk is van, mi sem tudtuk eddig, mi legyen velük, aztán egy hirtelen gondolattól vezérelve kitaláltuk a ruhavásár ötletét.” 11 és 17 óra között vár benneteket a Gardrób Közösségi Ruhavásár a Király utcában. Ingyenes!

szentjanosbogar

Szentjánosbogár rajzás – Alcsúti Arborétum, Királyrét, Pilisszentiván, este
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban (Szokolya – Királyrét) 19 órakor kezdődik a program (3 órás!), melyre előzetes bejelentkezés szükséges. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő. Információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu.
A pilisszentiváni túra alkalmával rendhagyó módon járhatjátok be a Jági tanösvényt. Találkozás: 20:00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt. Túra hossza, időtartama: 3,5 km, 4 óra. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu.
Az Alcsúti Arborétumban 20:30-kor kezdődik a vezetett séta (1,5 óra). 3 éves kortól kell jegyet váltani. Jegyeket már napközben és 18 órától is vásárolhattok. Felnőtteknek 1500 Ft, diák, nyugdíjas: 800 Ft. Érdeklődni ezen a számon tudtok: 06-22-353-219 (szerdától vasárnapig 10:00-18:00-ig). Viharos idő esetén a program elmarad.

nosztalgia_villamos_

Nosztalgia járatok városszerte
Ezen a szombaton a 2-es vonalán acélvázas, favázas és csuklós nosztalgiavillamossal is utazhattok, jár majd a nosztalgiahév az Örs és Gödöllő között, nosztalgiabusz a Deák tér és a Városliget között, illetve nosztalgiatroli a 72/74-es vonalán. Részletes menetrendek és árak itt.

JÚNIUS 21. vasárnap

gyereksziget_02

Gyereksziget – Hajógyári-sziget (ingyenes)
Vasárnap Mozart: A varázsfuvola – az Operaóperencia Társulat előadásában egy gyerekeknek szóló opera előadás hallgathattok meg. 12:30-tól jógázhattok, 14:30-tól táncházzal, 16:30-tól az Alma együttes koncertjével várnak benneteket. A 3. hétvége részletes programját itt olvashatjátok.

kicsi_napraforgok_gyerekjoga

Gyerekjóga nyílt nap – Kicsinapraforgók gyermekjóga, III.ker., Monostori út 29., 10:00 (ingyenes)
Várnak minden kedves kis jógit vasárnap 10:00-kor a Kicsinapraforgók gyermekjóga óráján. A nyílt napon ingyen kipróbálhatjátok, hogy milyen egy kellemes jóga óra, milyen elbarangolni oda ahova csak szeretnétek, milyen érzés repülni, mint egy hatalmas léghajó, a dzsungelben banánt enni és megpihenni egy puha varázsszőnyegen a kaland végén. Ingyenes!

roka_szabolcs_rosta

Róka Szabolcs: Szent György és a sárkány – Szent Margit-romok, Margitsziget, 10:30 (ingyenes)
Róka Szabolcs, Tinódi-lant díjas magyar énekmondó előadásában hallható a Szent György legenda, amely szerint Silena városának közelében volt egy sárkány-lakta tó. A sárkány hosszú ideje félelemben tartotta a városbelieket, akik hiába fogtak fegyvert ellene, nem bírtak vele. A sárkány a város falára hágva mérges leheletével újra és újra megfutamította a derék polgárokat. Egyszer a király leánya is veszélybe került, ám szerencséjükre éppen akkor vetődött arra György, aki leleményességével és ügyességével megmentette a királylányt és a várost. 5 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

kenutura

Kenuval a szentendrei Duna-ágon – Kisoroszi, 10:00 (bejelentkezés szükséges!)
Kisorosziból a folyás irányában evezünk le a Tahi hídfőig. Útközben megismerkedünk a folyópart élővilágával, természeti értékeivel. Előzetes bejelentkezés szükséges, amely 2 nappal a program előtt lezárul. Találkozás: 10:00, Kisoroszi, a Rácz Fogadó előtt (Hősök tere 3.)
Túra hossza, időtartama: 10 km, 3,5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 2500 Ft/fő, kedvezményes: 1800 Ft/fő. Információ: Tomcsányi Zsófia, +36 30 640 4474, rendezveny@dinpig.hu

fireflyjpg

Szentjánosbogarak nyomában Királyréten – Királyrét, 19:30 (előzetes regisztráció szükséges)
A kiállítás megtekintése után 20.30-kor indulhattok a szentjánosbogarak nyomába. Előzetes bejelentkezés szükséges! Találkozás: 19:30, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). Túra hossza, időtartama: 2 km, 2-3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő. Információ: Takáts Margit, +36 27 585 625, kiralyret@dinpig.hu. Az Alcsúti Arborétumban is lesz vezetett séta 20:30-tól.

A héten frissítettük Szentendrei-szigetes és Egy nap bringával a Velencei-tó körül anyagunkat, melyben megtaláljátok a 2015-ös programokat, újdonságokat, változásokat is.
Nézzétek meg a Múzeumok Éjszakája válogatásunkat kicsiknek és nagyobbaknak!

Era kedvencei: Múzeumok Éjszakája, Magyar Nemzeti Parkok Hete, Ziranó Bábszínház a Margitszigeten
Rozi kedvencei: Múzeumok Éjszakája, Magyar Nemzeti Parkok Hete, Ziranó Bábszínház a Margitszigeten