Programajánló – január 28-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kincskeresés a Szamóca Kiskertész Tanodával, „Minden Pindúr számít!” programok a Millipopban, családi nap a Budapesti Történeti Múzeumban és a Ludwigban, madárgyűrűzés Királyréten, nyílt nap a Gyermekvasúton, közös főzés a Másállapotot mozgalommal, Ördögmese, klasszikus zene és jazz gyerekeknek. Ezen a hétvégén is lesz miből válogatni. Íme a hétvégi programajánló!

JANUÁR 28., szombat

Minden Pindúr számít! nap – Millipop, szombaton egész nap

A Cartoon Network „Minden Pindúr számít” címmel felméréssel egybekötött kampányt folytat a magyar gyerekek önbizalmáról, önbecsüléséről. Szombaton további vidám programokkal is várnak benneteket, és egy wellness vauchert is nyerhettek a helyszínen, ha kitöltitek a témával kapcsolatos kérdőívüket. A Millipopról itt írtunk bővebben. Játszóházi belépővel látogatható!

Komplex napozás a Piros Kakaóval – Noha Stúdió, szombaton 10:00-12:00

A mesenyomozás alatt logikai feladatok, akciózás, kincskeresés, érzékszerv-élesítés, mozgásos és csapatépítő játékok által derül fény a rejtélyre. Belépő: 2500 Ft (testvérkedvezmény van). Részletek itt.

Vackor az első bében – Puskin, szombaton 10:00

Kormos István Vackor-meséit nem kell bemutatni. Gyermekeink számára az óvodai és iskolai kalandok éppúgy frissek, mint nekünk felnőtteknek voltak évtizedekkel korábban. A piszén pisze kölyökmackó kedvelt rigmusa: „Hóha, hó, fára mászni volna jó!” – néha ma is eszünkbe jut, ha fára mászásról van szó, pedig lehet, hogy évekkel ezelőtt hallottuk, talán egy téli estén. Jegyár: 800 Ft.

Szamóca kiskertész-tanoda – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Szamóca Kiskertész Klubban a mesehősök növényei sorozat részeként január 28-án Rumini és az egér tengerészek egy kalóz kalanddal várják a kis kertészeket. A kaland a dzsungelbe vezet, ahol trópusi növényekkel ismerkedhettek. Rengeteg feladat vár a résztvevőkre, hogy megvédjék a hajót a kalózoktól és megmentsék Datolyapartot a végső pusztulástól, felfedezzenek ismeretlen növényeket, és ültessenek is egy növénykét, amit majd otthon nevelnek fel. Belépő: 1500 Ft/gyerek, szülőknek füvészkerti belépő.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30

A januári Családi Délelőttök során és Susan Swartz képeinek inspirációja révén a köd, a pára, az eső, a felhőszakadás, a hétköznapi természeti jelenségek valósága most megfogalmazásra kerül festékkel, spaklival és ecsettel. A gyerekek olyan ruhában vigyétek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnáljátok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Susan Swartz: Személyes utak című kiállítást. Belépő: 600 Ft/fő.

Holdlakók a Földön – Budapesti Történeti Múzeum, szombaton 11:00-13:00

Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításon megrendezett családi programon a Földünkre érkező holdlakóknak mesélhetitek el mozdulatokkal és rajzokkal, hogy milyen volt és milyen most a gyerekek élete. A földönkívüliek segítségével pedig elképzelhetitek, hogyan fogunk élni 100 év múlva, milyen házakban lakunk, milyenek lesznek a játékaink, és lesz-e óvoda vagy iskola. A foglalkozást Krasznahorkai Ágnes és Szabics Ágnes vezeti. Korosztály: 4-10 évesek. A programon való részvétel ingyenes. További információ: Szabics Ágnes, +36 20 9899 360, szabics.agnes@budapestgaleria.hu. 13 órától ingyenes koncerttel is vár benneteket a Con Spirito Kamarazenekar.

Góbi Rita Társulat: Füled érjen bokáig! – Jurányi, szombaton 11:00

Az óvodásoknak ajánlott játékban három testvér (Berényi Nóra Blanka, Tick Regina Zsófia és Góbi Rita) ünnepli Apa (Gyulai Csaba zenész) születésnapját. A lányok meglepetéstáncokkal, akrobatikával, versekkel, tortával, puszival és nevetéssel készülnek a születésnapra. Előadás után pedig lehet közösen táncolni, bukfencezni, kézen állni. Jegyár: 1300 Ft.

Könyjezőkészítés Mohával – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

„Könyvjelzőalkotói Klub”, ahol Mészáros Péter Moha grafikus művésszel készíthet mindenki egyedi könyvjelzőket. Belépő: 500 Ft, levásárolható. Részletek itt.

Madárgyűrűzés – Királyrét, szombaton, 11:00

A királyréti etető rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 600 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 400 Ft/fő.

Hangulat Junior – Müpa, szombaton 15:00 (ingyenes)

A Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződő, de kimondottan az iskolás korosztálynak szóló új ifjúsági sorozat a Hangulat Junior. 10-16 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

Hófesztivál 2017 – Családi sínapok és a hó ünnepe a Mátrában – Mátraszentistván, Sípark, február 26-28.

A mátraszentistváni Sípark hatodik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb, sípályán lévő, havas fesztiválját. A Hófesztiválon színes programok várják a hóimádó kicsiket, nagyokat, családokat, bulizós fiatalokat! Különleges és egyedülálló téli műsorok, koncertek és egy fergeteges show is lesz. A fesztiválos hangulatot, pedig a karácsonyi hangulatot idéző „Téli Varázs sétány” és rengeteg programhelyszín biztosítja majd.

JANUÁR 29., vasárnap

Gyermekvasút – A kulisszák mögött – Széchenyi-hegy, vasárnap 10 órától

Január 29-én, vasárnap nyílt napot tartanak a Gyermekvasút Széchenyihegy állomásán 10 és 16 óra között. Az érdeklődő gyerekek kipróbálhatják Széchenyi-hegy állomás vasúti berendezéseit, így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló különvonaton valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A Széchenyihegy és Jánoshegy állomás között különleges kisvasúti szerelvény is közlekedik, mely egy C50-es típusú dízelmozdonyból és egy 113 éves kocsiból áll. A különleges szerelvény nem csak a rendezvény napján, hanem egész hétvégén közlekedik!

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Igazi favorit, ha éppen nincs más ötletünk. Színpadi programok, játékok és sok kreatív foglalkozás is vár rátok ezen a vasárnapon is. Ez alkalommal a Bábozoo (Marica Produkció interaktív előadása), Itt a farsang, áll a bál a Búgócsiga Zenedével és Bognár Anna színművész drámafoglalkozása. Ingyenes!

Sárkánymese – MOM, vasárnap 10:30

Korábbi nagy sikerű mesedarabjai után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes újabb kalandra hívja a gyermekeket. A Zsuráfszky Zoltán és Vincze Zsuzsa szerzőpáros – két fiatal koreográfus bevonásával – ismét a magyar népmesék különös világába kalauzolja közönségét. Jegyár: 1700 Ft.

Közös Lábos: A Másállapotot a szülészetben mozgalom jótékonysági főzése – Szimpla kert, Háztáji Piac, vasárnap 11:00-14:00 (ingyenes)

„Gyertek, január 29-én nektek főzünk! Önkénteseink vega és húsos menüvel várnak minden érdeklődőt a Szimpla Piacon! Ha eljössz és velünk eszel, az ebéd árával támogathatod a tavaszi kampány megvalósulását. Te is hozzájárulhatsz következő információs anyagunk és közösségi eseményünk létrejöttéhez, melyek témája az anya-és bababarát ellátás lesz, és mellyel kiállunk majd azért, hogy indokolatlanul ne válasszák el a vajúdókat a kísérőiktől, az anyákat a kisbabájuktól, az apákat a családjuktól a szülészeti ellátásban, valamint azért is, hogy döntéseinket tiszteletben tartó, nőközpontú, korszerű, támogató szemléletű ellátást kaphassunk, bárhol, bárhogy, bárkivel is szülünk ma Magyarországon.” Mert minden szülés más és minden történet számít! Mi ott leszünk! Ingyenes!

Liszt-kukacok Akadémiája: Mit tudnak a vonósok? – Zeneakadémia, vasárnap 11:00

A Liszt-kukacok Akadémiájának keretében megrendezett, felsős általános iskolásoknak (és szüleiknek, nagyszüleiknek, dédszüleiknek) szóló hangszerbemutató sorozat koncertjén a vonós hangszereket mutatják be. 10-15 éveseknek ajánlott. Belépő: 1400 Ft.

Ördögmese – INspirál Cirkuszközpont, XI. ker., Sopron út 19/A, vasárnap 11:00

A Simor Ágnes alapította társulat fiatal cirkuszművészeinek, színészeinek legújabb előadásában rendhagyó módon ismerhetünk meg egy történetet. Miközben a mesékben legtöbbször az ördög a fura szereplő, aki valahogyan belekeveredik a szegényember, a királyfi, a vándorlegény, a ravasz asszony és még sokak életébe, addig ebben a történetben a színpadon minden az ördögök szemszögéből jelenik meg. Az ördögök életébe bepillantást nyerve megfejthetjük sokféle lénnyel való kapcsolatukat, nehézségeiket, gyötrelmeiket és természetesen számtalan csintalanságukat is. Belépő: 1000 Ft. 6 éves kortól ajánlott.

ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával – BMC, vasárnap 11:00

A Modern Art Orchestra és Hajós András közös délelőttje egy önfeledt és interaktív zenefoglalkozás, amellyel a MAO célja egyrészt szórakoztatni a gyerekeket és a szülőket, illetve egy misszió is a zenekar számára, a jazz zenét, mint műfajt, sok játékkal, humorral, igazi közösségi élményként szeretnék közelebb vinni a gyerekekhez. Jegyek 1500 Ft (normál jegy) és 4500 Ft (családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyerek részére) kaphatók a helyszínen.

Nézzétek meg legújabb válogatásunkat a játszóházak akciós napjaival, illetve legújabb önbizalmat növelő könyves ajánlónkat és gyakorlati tanácsainkat! Ha pedig farsangi programot kerestek, itt biztos találtok kedvetekre valót. Jó hétvégét kívánunk mindenkinek!

Era kedvencei: Minden Pindúr számít! nap a Millipopban, Holdlakók a Földön a Budapesti Történeti Múzeumban, Ördögmese, Közös Lábos a Szimpla kertben
Rozi kedvencei: Minden Pindúr számít! nap a Millipop, Góbi Rita Társulat előadása a Jurányiban, Ördögmese, Közös Lábos a Szimpla kertben