Programajánló – jan. 30-31.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tul a Maszat-hegyen

Mit ajánlunk január utolsó napjaira? Mackó- és Hófesztivált, ismerkedést húsevő növényekkel a Füvészkertben, kreatív programokat több helyszínen (Anderson Arts, littleBits, GYIK Műhely, Műcsarnok), sok-sok mesét és könyvbemutatót, A magyar népzene ünnepét nem csak felnőtteknek, klasszikus zenét a Tóbiás matinétól az Operáig, valamint bábelőadásokat a StúdióK-ban, a Bábszínházban és a Müpában. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

macko_fesztival

Mackófesztivál – Fővárosi Állatkert, január 30.-február 2.
2016-ban is megrendezik a hagyományos Mackófesztivált, idén január 30. és február 2. között várják izgalmas programokkal a mackók szerelmeseit. Ezeken a napokon 14 év alatt a belépés ingyenes brummogó bocsok számára!

hofesztival

Hófesztivál – Mátraszentistván, január 28-30.
2016-ban is megrendezésre kerül az ország legnagyobb havas eseménye, a 3 napos Hófesztivál! Az ország legnagyobb sípályán lévő havas fesztiválját rendezik meg a Mátraszentistváni Síparkban. A hangulatról a folyamatos zene, a fellépő együttesek, gyerekprogramok gondoskodnak.

JANUÁR 30., szombat

venusz

„Húsevő” – rovaremésztő növények – Füvészkert, 10:00 és 11:15
Ismerjétek meg együtt a „húsevő” (rovaremésztő) növényeket a Füvészkert gyűjteményein keresztül. Az otthon maradtak ijesztgetésére ültettek is, melyet otthon fogtok felnevelni. A foglalkozás az üvegházban és a tanteremben zajlik. Ára 1500Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak) Előzetes jelentkezés szükséges itt. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket.

harom_vilag

Korhatár nélkül – családi nap – Műcsarnok, 10:00-13:00
Hajnalhasad Birodalom közepén áll Csillog Villog hercegnő forgó palotája. Sajnos az erős keleti szeleknek köszönhetően a palota imitt-amott megkopott, és már kevésbé csillog-villog. Száz- meg százfelé küldtek már felhívást Csillog Villog tornyainak, bástyáinak a megújítására. Készítsetek makettet, tervezzetek fénylő nappalotát! Vendég és alkotó partner Ocztos István építész-képzőművész lesz. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt ingyenes.

little_bits

littleBits: Építs céllövöldét! – Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2., 10:00-13:30
2016-ban visszatér haladó littleBits workshop, ahol elektronikus céllövöldét hozhattok létre jópár littleBitsből és egy kis Legóból. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlják ezt az alkalmat, amely a matematika, fizika és robotika rejtelmeibe enged betekintést játékos módon. Az eszterga- és lemezjátszóépítő foglalkozásokhoz képest ez a feladat nagyobb önállóságot igényel, és egyúttal több alkotói szabadságot kapnak a résztvevők. A foglalkozást Mező Bálint tréner és gamifikációs szakember tartja 10:00-11:30-ig 8-10 éveseknek, 12:00-13:30-ig 10-12 éveseknek. Belépő: 4000 Ft.

bahorka

GyerekMOM – MOMKult, 10:00-11:30
Bahorka. Milyen jó kis játékos szó ez! Agyalhat az ember, honnan is van, mit is jelent ez a név. Aztán kiderül. És sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok: a Bahorka név egy énekegyüttest takar: Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili. Január 30-án „Farsang három napjában…” című részét láthatjátok, mely során játékos, kedves, dalos formában megismerkedhettek a farsangi népszokásokkal. A farsangi fánkról mesél a szakácsasszonyok tánca, kicsúfolják a vénlányokat, lesz lópatkolás, medvetáncoltatás és bolondlakodalom. Zenészek: Gárgyán Zoltán – klarinét, Hargitai Gergely – harmonika. Az előadás ideje alatt kézműves foglalkozás zajlik egy külön teremben. Az előadáson a nézőszám korlátozott! Érdeklődjetek a MOMkult jegypénztárában.

fotos_animacios_muhely

Fotós-animációs műhely a Lilaeperrel – AndesronArts, 10:30-13:00
Kreatív fejlesztés, feltöltődés gyerekeknek, ahol a különböző művészeti területeket összekapcsolják, összehangolják és ezzel az interdiszciplináris gondolkodással segítik az önkifejezést. Workshop minden 4. szombaton 6-12 és 12-16 éveseknek. A program 2,5 óra. Belépő: 4000 Ft/fő/alkalom.

Mazsola és Tádé – az Ametist Bábszínház bábjátéka

A legkisebbek mozija: Mazsola és Tádé – Puskin, 10:00
10 órától nézhetitek meg a Mazsola és Tádé című klasszikus mesefilmet. Jegyár: 700 Ft.

mi_a_szosz

Mi a szösz? – Szentendre, Pest Megyei Könyvtár, 10:30 (ingyenes)
A Pest Megyei Könyvtár a fenti címmel 2015 decemberében jelentetett meg egy kiadványt óvodás korú gyermekek és szüleik, nagyszüleik részére. A füzet egy mesét tartalmaz, mely egy könyvmoly család mindennapjain keresztül mutatja be a könyvtárat, s emellett szépirodalmi és szakirodalmi könyvajánlót is tartalmaz kifejezetten az óvodás korosztályhoz igazodva, melyet gyermekkönyvtárosaik állítottak össze. A gyerekek játékos könyvbemutató keretében megismerkedhetnek a mese szerzőjével, Vadadi Adrienn íróval és a mese illusztrátorával, Igor Lazinnal, valamint részt vehetnek a könyvhöz kapcsolódó játékos foglalkozáson. A Mi a szösz? című kiadvány elérhető online formában honlapukról (www.pmk.hu), a rendezvényen részt vevő gyermekek azonban haza is vihetik egy-egy példányát. Ingyenes!

hangszervarazs_opera

Hangszervarázs – Opera, 10:30 és 12:00
A közönséget apró lépésenként tanítják meg a színházba járási, illetve zenehallgatási szokásokra. Interaktív játékok segítségével jutnak közelebb az opera- és balettelőadások nélkülözhetetlen alapjához: a zenéhez, vagyis az ezt létrehozó zenekari hangszerekhez. Belépő: 1200 Ft. Részletek itt.

tuzmadar

Tűzmadár Mesekör – Téli mesevilág – FSzEK, Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00-12:00 (ingyenes)
Mindenkit várnak ezen a januári szombat délelőttön képzeletbeli mesekandalló körüli hagyományos családi mesehallgatásra, közös játékra! Mesével, játékkal, mondókákkal és kézműveskedéssel is készülnek. Ingyenes!

Esti mesek lanyoknak, esti mesek fiuknak

Esti mesék lányoknak, esti mesék fiúknak – Óbudai Civil Ház (Kolosy tér 2.), 11:00 (ingyenes)
Boldizsár Ildikó mesekutató sikeres könyvsorozata új rajzokkal, átdolgozott formában jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. A felújított kötetek a világ mesekincsének legjavát mutatják be, a mesékről, a válogatási szempontokról, valamint mese és a mesélés fontosságáról Boldizsár Ildikóval és Kőszeghy Csilla illusztrátorral a sorozat szerkesztője, Dóka Péter beszélget. Részletek itt. Ingyenes!

beka_es_legy

Színes Egér: A béka és a légy – Két Egér, 11.00
A tél közepén Vesztl Fanni igazi nyári hangulatot varázsol a Két Egérbe. Azt a játékot fogják legyártani, amikor a béka elkapja a legyet (igazából persze a guriga fogja el a fagolyót).

kaboca_babszinhaz_gombolo

A veszprémi Kabóca Bábszínház előadása: Gomboló – Müpa, 11:00
A helyszín egy varroda, amelyben három lány dolgozik. Mindennap ugyanazt csinálják: ruhákat varrnak és javítanak náluk sokkal gazdagabb emberek számára. Titkon hírnévről és egy szebb, gazdagabb világról álmodoznak. Ám egy nap munka közben életre kel egy kis papírember, aki útnak indul, hogy gombot vásároljon a kabátjára. Ebben a világban, ahol minden eladó, észre sem veszi, hogy minden pénzét elkölti, és éppen a legfontosabb dolgokat felejti el megvenni. Vagy mégsem? Az előadás a Nemzetközi Small Size Days 2015 rendezvénysorozat programja. 3-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

madarhaz_studioK

Madárház – StúdióK, 11:00
A XX. század különös bécsi művészének, Hundertwassernek képi világát idézi ez a négytől tízéves gyerekek részére készült zenés animációs játék. Bábok, árnyak, színes ruhákba öltöztetett labdák játszanak el egy történetet, amely az ismert krétakör-mondára, a próbatételek izgalmára, a madarak titkaira, a barátság és hűség kérdéseire épül. Jegyár: 1500 Ft.

mesemuzeum

Mesetánc – táncos-mesés foglalkozás – Mesemúzeum, 11:00
A távoli Japánba utazhattok a mese szárnyán. Meghallgatjátok és eljátszhatjátok Curuko, a hiú daru történetét. Szavak nélkül, sok mozgással megidézhetitek a mese szereplőit, legyezőt készíthettek és meg is táncoltathatjátok azt. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig

kolompos_zenekar

A népzene ünnepe gyerekeknek is – Müpa, január 30., 15 órától (ingyenes)
Az utóbbi években A népzene ünnepe már nem korlátozódott az esti gálaműsorra. Ezúttal sem lesz másként: már délután három órától ingyenes családi programokkal várják a népzene és a néptánc szerelmeseit. Elsősorban a gyerekek figyelmébe ajánlják ezeket a programokat, annál is inkább, mert a táncokhoz saját korosztályuk húzza a talpalávalót. Három órától négyig a Magonc Együttes játszik az Előcsarnokban, majd tart gyermek-táncházat fél ötig. Őket fél öttől fél hatig a nagyszerű Kolompos Együttes követi, mely immár bő huszonöt éve felelős azért, hogy a gyerekek és szüleik a magyar népzene, néptánc és népszokások függői legyenek. A felnőtt táncház sem „maradhat ki a szórásból”. Így aztán hat órától a gálaműsor kezdetéig, majd azt követően rogyásig a Fanfara Complexa együttesé a pálya, mely sajátos hangszerelésben, jellegzetes ízzel és nagy frissességgel játssza Románia moldvai részének több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó – román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó – muzsikáját. A program ingyenes!

gyik_muhely_fotogrammok

GYIK Műhely: Örökmozgó fotogrammok – Dísz tér 17., 15:00
A GYIK Műhelyben folytatódik a fényfestős kísérletet. A soron következő technika az analóg és digitális fotogramm, a téma pedig a természet és a gépek kapcsolata. Jelentkezni lehet: telefonon: Kara Dávid 06709424458 vagy email-ben: orokmozgo.gyik@gmail.com.
Részvételi díj 2500 Ft. Foglalkozást vezetik: Kara Dávid & Varga Virág.

illusztratormesek

Illusztrátor/mesék – Budakeszi, Punktum Galéria, 15:00-18:00 (ingyenes)
Témák a grafika/illusztráció/mese/könyv és az egyéni utak és lehetőségek mentén fogy folyni. A megszólítás apropója a nemrég megjelent különleges könyvek aktualitása. Gyerekeknek lesz kézműves foglalkozás is a könyvekkel kapcsolatban. A kiállítás és a beszélgetés résztvevői: Makhhult Gabi, Paulovkin Boglárka, Schall Eszter, Simonyi Cecilia.

JANUÁR 31., vasárnap

tul_a_maszat_hegyen

Túl a Maszat-hegyen – Budapest Bábszínház, 10:30 és 16:00
A tiszták és a pacák örök harcába véletlenül belekeverednek a se nem tiszta, se nem sáros, az ősmaszatosságban élő maszat-hegyiek. S vajon ki az, kik azok, akik szenvedő részesei, majd hősei lesznek ezeknek a küzdelmeknek? Természetesen a gyerekek: Maszat Janka és Andris, a két jóbarát. Bonyodalmak garmadája, szerelem, árulás, kaland, kalózhajó, börtön, no meg egy náthás angol költő is szerepel ebben a gyermekek és felnőttek számára is érdekes, varázslatos műben. Verses meseregényét Varró Dániel a Budapest Bábszínház felkérésére dolgozta át színpadi művé, és Presser Gábor dalai is ehhez az előadáshoz születtek. 6 éves kortól ajánlott! Jegyár: 1000-1400 Ft. 15 órától ingyenes könyvbemutatóval és beszélgetéssel is várnak benneteket. Kulisszatitkokat árul el a legendás verses meseregényről Varró Dani, lesz felolvasás, sőt, az aulában életre kel Maszat Janka és Muhi Andris is. A délután házigazdája Balázs Eszter Anna, a Kolibri Kiadó főszerkesztője. Részletek itt.

tobias_matine

Tóbiás matiné – Magyar Rádió 6-os Stúdió, 10:45 (ingyenes, már nincs szükség bejelentkezésre!)
Ránki György: Két bors ökröcske című művének előadása a Magyar Rádió 6-os stúdiójában! Előadja: Universitas Szimfonikus Zenekar Szeged, vezényel: Somorjai Péter. A belépés ingyenes, regisztrációra már nincs szükség. Kérik, hogy 10:45-ig foglaljátok el a helyeket azok, akik élőben kívánják meghallgatni a koncertet. Ingyenes!

Zenehajó_Hajós_András

Zenehajó – BMC, 11:00
Új év, új Zenehajó. Sok szeretettel várnak minden kedves gyereket és felnőttet az újév első Zenehajó koncertjére! Ezen a vasárnap reggelen pompás alkalmatok nyílik arra, hogy az ünnepeket követő pihenéssel egybekötött rohanást, az újévi fogadalmakat (és azok esetleges elhagyását is) dalba öntsétek és közösen mulassatok egy fergeteges jazz koncerten, ahol a Modern Art Orchestra gondoskodik a muzsikáról és Hajós András kormányozza a Zenehajót! Belépő: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

szamar-a-torony-tetejen-a-studio-k-szinhaz

Szamár a torony tetején – StúdióK, 11:00
Merre induljon el Boldizsár, a nyughatatlan? Vajon megtalálja-e a holdat, ahol régen látott anyja lakik? Legalább is a Nagypapa, aki éjjel-nappal a tetőn ücsörög, ezt állítja. Csakhogy idegen városokon keresztül vezet oda az út. Előbb a veszedelmes szalmaboglya, azután egy tátott szájú kút, elveszejtő láp közepén sok-sok lidérc lakik, folyó felett hídpénzt szednek, mögötte a nagyváros! A hold bizony a város tornyán fészkel, mint egy fényes nagy madár, onnan indul útra, fel a magas égbe, s a magasból ki tudja… vissza a hajnalba. De addig még sok-sok veszély leselkedik Boldizsárra és hűséges bölcs szamarára, Zebulondra! Élő-zenés mesejáték bábokkal, 6 éves kortól
Marc Chagall képeinek ihletéséből. Jegyár: 2900 Ft felnőtt, 1500 Ft a gyerek.

csengo_bongo_delutan_foto_CsillagPal_resize

Csengő-bongó délután – Opera, 15:00 és 17:30
A Csengő-bongó előadásokon közvetlen közelségből, egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetitek meg. A különleges szépségű Székely Bertalan-teremben az interaktív program a kis vendégektől karnyújtásnyira zajlik. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról. 4-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1200 Ft.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Játsszatok velünk és nyerjetek belépőket a MOM Játszóházba, melyet a héten teszteltünk!

Era kedvencei: A magyar népzene ünnepe a Müpában, Húsevő növények a Szamóca tanodában, Esti mesék lányoknak és fiúknak könyvbemutató az óbudai Civil Házban
Rozi kedvencei: Kabóca Bábszínház előadása a Müpában, GYIK Műhely, littleBits foglalkozások