Programajánló – jan. 22-24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

operahaz

Programajánló a Minimatinétól: A magyar kultúra napja, diafilmek három helyszínen, táncház, gyerekprogramok az Operában, trópusi kincskeresés a Kiskertész-tanodával, littleBits workshopok, 2 éves a PIC Ringató, A tenger dala és Süsü a Puskin műsorán, valamint sok-sok klasszikus zene kicsiknek és nagyoknak. Érdemes lesz ezen a hétvégén is kimozdulni! 🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

gateway_to_space

Gateway to Space – Millenáris, január 15.- március 15.
A Millenárison 2016. január 15. és március 15. között, 3000 négyzetméternyi területen merülhettek el az űrutazás lélegzetelállító történetében, miközben saját bőrötökön tapasztalhatjátok meg, hogy milyen érzés asztronautának lenni. Hétköznap olcsóbbak a jegyek, amelyeket érdemes előre megváltani, hogy biztos bejussatok. Jegyárak itt.

JANUÁR 22., péntek

neprajzimuzeum

Ingyenes a belépés többek között a Néprajzi Múzeumba, a PIM-be és a Ludwigba
Ezen a napon ingyenesen látogathatjátok a Néprajzi Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításait, többek között a Mosó Masa és barátait, illetve nagyobbakkal ajánljuk a Ludwig Múzeum rendhagyó tárlatvezetéseit 15 és 16 órától.

a_hollo_es_a_roka_diafilm

Diafilmek a Kisgombosban – Biatorbágy, 16:30 (ingyenes)
Szeretettel várják az óvodásokat fél 5-től a Kisgombos Padlásán, ahol a téli alkony szürkületében, első alkalommal a ravaszdiakról vetítenek diafilmeket. A program ingyenes!

zurgo_tanchaz

Zurgó Dió táncház – MOM, 18:00
A Zurgó Dió gyermektáncház 18:00 és 19:00 óra között vár benneteket a MOMban. Muzsikál a Zurgó Együttes. Közreműködik: Soós Réka énekel, Benke Grátzy dobol, Erdei Tamás kobzol, Nagy Bercel furulyázik, állandó vendég Barna Gyuri hegedűs (PASO, Kolompos Együttes) és Szabó Márton furulyás (Festeres Zenekar). A táncokat Gyurka Fábián tanítja! Belépő: gyerek 300 Ft, felnőtt 500 Ft.

JANUÁR 23., szombat

Varazslatos_Opera

Varázslatos Opera – Opera, 9:00
Zenés, játékos ismerkedés az operával 4 éves kortól 10 éves korig. A szülőkkel vagy szervezett csoportban érkező óvodások és iskolások ismerkedhetnek az opera műfajával és az operaelőadások közreműködőivel. Az interaktív zenés program után a gyerekek megtekinthetik a dalszínházat, miközben izgalmas történeteket hallhatnak az Operaházról – a művészetek templomáról. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

tropusi_kincskereso

Trópusi kincskereső – Szamóca Kiskertész tanoda, Füvészkert, 10:00 és 11:15
Kincseket kereshettek a Füvészkert pálmaházában, a trópusi növények közt. Utána ültethettek, hogy otthon is neveljetek saját trópusi növényt a szobátokban. A foglalkozás az üvegházban és a tanteremben zajlik. Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Előzetes jelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

A tenger dala

Legkisebbek mozija: A tenger dala, Puskin, 10:00 (minden jegy elkelt!)
A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 700 Ft.

littlebits_starwars

LittleBits workshopok – Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2., 10 órától és 16 órától
Ezen a napon két workshop is vár benneteket. 10 órától Építsd meg a kedvenc kütyüd a Csillagok háborúja-filmekből, és a mobiloddal vedd videóra a mesterművet! Jegyár: 9500 Ft/csapat (3-5 fő). 16 órától pedig tervezd meg saját gördeszkád. A workshop résztvevők tanulhatnak a deszkakészítés anyaghasználatáról, a tervezési folyamat részleteiről, színekről és formákról, valamint különleges darabokat nézhetnek meg és próbálhatnak ki, a végén pedig papírból megtervezhetik a sajátjukat. A workshopot Fenyvesi Zsófi grafikus, tervező, képzőművész tartja. 10-12 éveseknek ajánlott, a belépés ingyenes.

alomzug

A magyar kultúra napja – Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, 10:00
2016. január 23-án, szombaton délelőtt 10 órától bábszínházi előadással, ehhez kapcsolódó kézműves foglalkozással, kiállítással és mesekönyvek kedvezményes vásárával várja a WKK a gyermekeket és szüleiket. Nemezből készül majd a szőlő, az alma és a barack.
Az Europark LIBRI Könyvesbolt kedvezményes mesekönyvvásárt tart. A WKK falait a Budapest Bábszínház plakátjai fogják díszíteni! Belépődíj gyereknek: 900 Ft/fő, felnőtteknek 1100 Ft/fő.

mav_szimfonikusok

Évszak koncertek: Tél – MÁV Szimfonikus Zenekar, Próbaterem (Múzeum u. 11.), 10:00
A négy alkalomból álló sorozat zenei anyaga mindig az adott évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűversenyciklusa alapján. Az elhangzó darabokat az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítik ki. Ajánlott korosztály: 4–9 év. A foglalkozásokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeinek közreműködésével. Belépőjegyeket a helyszínen, a koncert előtt lehet vásárolni 1000 Ft-ért.

4526_16434-p

Integrált Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30 (regisztrációs, ingyenes)
Januárban az Integrált Családi Délelőttök a LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény című kiállításhoz kapcsolódnak. Az Integrált Családi Délelőtt kreatív, alkotó gyermekfoglalkozás megértési nehézséggel élő (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) óvodás, alsó tagozatos gyermekek és szüleik, kísérőik számára szól. A foglalkozáson maximum 6 gyermeket tudnak fogadni. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 3. emeleti LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény című kiállítást. A Családi Délelőtt 10:30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik az érdeklődőket, hogy 10.30-ig érkezzenek meg. Az Integrált Családi Délelőttre a belépés ingyenes.

pic_ringato

2 éves a PIC Ringató – FSzEK, 10:30
Kétéves lett a PIC Ringató, ünnepeljétek meg együtt egy nagy közös énekléssel, játékkal, Ünnepi Ringatóval. Regisztráció: picringato@gmail.com. Mi az a PIC Ringató? Itt olvashattok róla bővebben.

hangszervarazs_opera

Hangszervarázs – Opera, 10:30 és 12:00
A közönséget apró lépésenként tanítják meg a színházba járási, illetve zenehallgatási szokásokra. Interaktív játékok segítségével jutnak közelebb az opera- és balettelőadások nélkülözhetetlen alapjához: a zenéhez, vagyis az ezt létrehozó zenekari hangszerekhez. Részletek itt. Belépő: 1200 Ft.

Budapest-Strings

A zene titkai – Zeneakadémia, 10:30
Az egyik leggazdagabb zenei hagyományokkal rendelkező város számos meghatározó komponistának adott otthont, a bécsi klasszicizmus korszaka pedig nevében is őrzi a legendás zeneszerzők működési helyét, akik hálából számtalan remekművel ajándékozták meg nemcsak Bécs polgárait, de az egész világot. Részletek itt. Jegyár: 1900 Ft.

utazas_symphoniaba_vonosok

Utazás Symphoniába: Vonósok – Müpa, 11:00
A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a zenekarral és annak legfontosabb hangszercsoportjaival.
„Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő.” (Yehudi Menuhin). Korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

borarti03

Színes Egér: Borarti nyílt nap – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Szabad alkotás (elsősorban) újrahasznosított anyagokból. Aki jár a szerdai alkotóműhelyre, annak most egy kis szombati ráadás, akik nem járnak, azoknak pedig itt a lehetőség, ki lehet próbálni! Belépő: 500 Ft (levásárolható).

kaboca_babszinhaz_negyszogletu_kerek_erdo

Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő – Erzsébetligeti Színház, 11:00
„Kifordítom-befordítom, körbe fonom, négyszögesítem, mégis mese marad. Tündér nélkül is tündérmese, hiszen maga a lélek, ez a mosolygó, figyelmes, szeretettel teli lélek Lázár Ervin írja, fonja, kifordítja-befordítja, bodorítja. S nekünk sincs más dolgunk, minthogy kifordítsuk-befordítsuk, elmeséljük.” Az előadás 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: felnőtt 1400 Ft, gyerek 1200 Ft, családi 4800 Ft

kincskereso

Kincskereső – Mesemúzeum, 11:00
Kézműves foglalkozás sok-sok kalózkodással és játékkal. Saját készítésű kincsestérképeddel, kalózhajóddal térhettek haza, miután megtaláltátok az ehhez szükséges eszközöket a Múzeumban elrejtve. Izgalmas foglalkozás gyerekeknek, nagyszülőknek, szülőknek, kicsiknek, nagyoknak Farkas Réka iparművésszel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

garembuka

Annácska és a csodacsupor – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00
Gárembucka mesedélelőtt Gregus Lászlóval és Hajós Erikával a Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Ha valaki gárembuckát vet, azaz egy szép kereket bukfencezik, a világ is fenekestül felfordul körülötte, s csuda dolgok eshetnek meg ilyenkor. Közös játékra hívunkmelynek során egy-egy népmesét elevenítünk meg a gyerekek segítségével, és hangszerek is előkerülnek a mesetarisznyából.

JANUÁR 24., vasárnap

susu_a_sarkany

Legkisebbek mozija: Süsü, a sárkány kalandjai – Puskin, 10:00
„Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad…” – mondja Süsü a jólelkű sárkánykölyök, akit kitagad és világgá kerget a gonosz három-fejű apja. Ám egyetlen bűne csak az volt, hogy influenzás ellenségét nem ölte és nyúzta meg, nem törte porrá csontjait, hanem ápolta és meggyógyította. A jószívű sárkány vándorlása során emberföldre téved. Rémülten tapasztalja, hogy mindenki menekül előle. Félnek, reszketnek tőle kivéve a jó királyfit, akivel barátságot köt. Jegyár: 700 Ft.

ringato_cifra_palota

Cifra Palota – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Folytatódik ezen a héten is a Müpa vasárnapi programsorozata kicsiknek és nagyoknak. Ingyenes!

balettmesek_bartok_fabol_faragott_kiralyfi

Balettmesék: A fából faragott királyfi – Müpa, 11:00
Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme nagyon komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni. Bartók Béla zenéje filozofikus szintre emeli a tanulságos mesét, melyben a fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez. Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartják meg.) Korosztály: 10-14 év. Jegyár: 1500 Ft.

sicc_afrikaban_diafilm

„Mozog is, meg nem is” – diafilmek az Art&Cinemában (volt Örökmozgó), 11:00
A vetítés sorozat idei első előadása vasárnap 11 órától most és minden hónap harmadik vasárnapján az Art+Cinema-ban. Ezúttal verses meséket nézhettek meg: Sicc, Dia Dani, Az öreg néne őzikéje, Vackor. Belépő: 600 Ft.

opera_gyerekek_makaroni_mester

Operatúra Papagénóval – Opera, 15:00
Az Operaház a színfalak mögött is varázslatos hely. Ebbe a rejtelmes világba kukkanthatnak be a gyerekek, akik A varázsfuvola kotyogó madara, Papageno vezetésével ismerkedhetnek meg a Ház és az operajáték rejtett titkaival. Az arcképekkel kifestett pincétől a zsinórpadlásig, a jelmeztártól a festőműteremig sok meglepetés várja őket. S mire sokan dalra fakadtak, sok kis titokra is fény derül. Jegyár: 2000 Ft.

diavetites

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, 15:30 (ingyenes)
A meséket felolvassa Szalai Kriszta és Cserna Antal színművész. A vetítéseket zenével kíséri Hevesi Imre énekes. Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei, valamint a legújabb mesék. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók a nagyobbaknak szóló dia irodalmi beavató műhelyben. Várják azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával. Ingyenes!

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Ingyenes programok téli napokra válogatásunkat itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Kincskeresés a Füvészkertben a Szamóca Kiskertész-tanodával, A tenger dala rajzfilm a Puskinban, operatúra Papagénóval, Mosó Masa és barátai a PIM-ben (pénteken ingyenes)
Rozi kedvencei: LittleBits Nagykovácsiban, Süsü a Puskin moziban