Programajánló hétvégére: Apák Napja, Könyvünnep, szentjánosbogarak és az új Agymanók – június 14-16.

PONYO A TENGERPARTI SZIKLÁN

Hayao Miyazaki: Ponyo a tengerparti sziklán

Ezen a hétvégén az apákat és a könyveket ünnepelhetjük, de lesznek még szabadtéri előadások, fesztiválok és Mozgás Éjszakája, valamint levendula szedd magad és szentjánosbogár rajzás is. Programajánló hétvégére a Minimatinétól!

Egész hétvégén

95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok – Vörösmarty tér, Duna-korzó, június 13-16. (ingyenes)

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 13-16. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén. A négynapos rendezvényt szabadtéri színpadi programok, könnyűzenei koncertek, dedikálások és a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata színesítik. Lesz több gyerekprogram is, illetve a gyerekkönyv kiadók is rengeteg jó eseménnyel készülnek. A HUBBY Év Gyerekkönyve díjazottak is biztos megjelennek majd a fesztiválon személyesen is. Részletek itt. Jó gyerekprogramokat itt találtok, melynek helyszíne a Vigadó tér. Ingyenes!

 

Szentjánosbogár séták és virágzó levendulák

Több helyszínen már várnak benneteket vezetett szentjánosbogár séták, illetve számos levendula szedd magad programot is találtok ajánlónkban.

 

Szurkolói terasz a Várkert Bazárban – június 14. – július 14. (ingyenes)

A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a foci szerelmesei vehetik ismét birtokba a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarát. A Nemzeti Sport hivatalos szurkolói teraszán június 14-étől minden meccsnapon óriáskivetítőn nézhetitek a mérkőzéseket. Különleges hangulattal, ingyenes programokkal és csodálatos dunai panorámával várnak. Gyerekfoglalkozások, játékok, kiállítás és meccselemzések is lesznek. Részletek itt. Ingyenes!

 

Magyar Mozgókép Fesztivál 2023 – Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi, június 12-15.

Majdnem menyasszony

Majdnem menyasszony

2024-ben már4. alkalommal kerül megrendezésre a csodálatos Veszprém-Balaton régióban a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmekkel, közönségtalálkozókkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal is várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. Olyan gyerekfilmeket nézhettek meg idén mint az Égig érő fű, a Bogyó és Babóca sorozat, Boribon válogatás, Magyar népmesék sorozat, a nagyobbak pedig a Kojot négy lelkét vagy a Kék Pelikánt is láthatják. Részletek itt.

 

Tündérfesztivál – Sopron, Erzsébet Kert, június 15-16. (ingyenes)

Idén is várja a tündéreket és a manókat is a Tündérfesztivál! A Soproni Ünnepi Hetekhez is kapcsolódnak, és június 15-én és 16-án rengeteg színes, izgalmas és ingyenes játékkal várnak mindenkit. Részletek itt. Ingyenes! A program már június 8-9-én elkezdődik, amikor egy mesés sétán vehettek rész. A Tündérkert Varázslat feladatokat és térképet tartalmazó mesefüzete a feladatlappal együtt letölthető a Pro Kultúra honlapjáról, vagy átvehető június 3-ától a GYIK Rendezvényház és a Liszt Központ portáján nyitvatartási időben. Nem kell mást tennetek, mint hogy ezzel a térképpel sorra a látogatjátok a jelölt helyszíneket június 8-án vagy 9-én, és nyújtotok Céliának. Az ügyes segítőknek ajándékkal kedveskednek a varázslatos lények.

 

Agymanók 2 – premieres film

A Disney és a Pixar új filmjében visszatérünk Riley fejébe, aki immáron tinédzser! A Főhadiszállás egy napon komoly átalakításokon esik át, hogy helyet kaphasson benne valami egészen váratlan: új érzelmek! Derűben, Bánatban, Haragban, Majréban és Undorban, akik így együtt már jó ideje navigálnak sikerrel, vegyes érzések kezdenek kavarogni, amikor felbukkan Feszkó. Ráadásul úgy tűnik, nem egyedül van. 6 éves kortól.

 

Június 14. péntek

Mozgás Éjszakája 2024 – több helyszínen, többek között Budapesten, a Városligetben, pénteken 20:30  (ingyenes)

Sportoljatok június 14-án (pénteken) egy egész éjszakán át Budapest szívében, a gyönyörűen felújított Városligetben és a Hősök terén, valamint idén már számos vidéki helyszínen. Az ikonikus helyszínen közel 20 sportágban próbálhatjátok ki magatok és rátalálhattok arra, melyben a legtöbb örömötöket lelitek. Lesz többek között görkoris diszkó, esti séta a Ligetben, bringás kör is. Részletek itt. Az eseményen való részvétel ingyenes!

 

Június 15., szombat

Fő utca Fesztivál – Budajenő, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

2024. június 15-én, szombaton újra megrendezi a Kisköz Egyesület a FŐ UTCA fesztivált Budajenőn, ahol fellép a Rutkai Bori Banda, a Budakeszi Fúvószenekar, a The Pontiac és a BulesDosers. Lesz közös éneklés és a Kiss zenede népzenei bemutatókoncertje. A Színházi udvarban Pálos Hanna és Kovács D. Dániel Csoda és Kósza meseelőadása, valamint Egger Géza Végtelen krónikák c. interaktív színházi előadása vár benneteket. A gasztronómiai élményről a Jenői Pékség, a Reisner Pince, a Sercli Café, az Á + V Fürjészet, a Csehülünk, a Gyárfásbolt és Falatozó, a Hajta Farm és a Zsákoljunk Kft. gondoskodik. Emellett lesz kézműves vásár, egészség- és baba-mama sátor, homokvárépítő verseny, „szelíd motoros” felvonulás, ha minden jól megy, pizza sütés a falu kemencéjében, könyvbörze, kézműves és sportprogramok, közös utcai alkotások, utcai hangszerek és közös zenélés. Részletek itt.

 

MOMJuice: Apák Napja – KIOSK, szombaton 9:00-12:00 (asztalfoglalás szükséges)

 

Apák Napjához kapcsolódva kulcstartót és „Legjobb Apa” díjat készíthettek, az Apukám, mint szuperhős bábot, valamint számos játék is vár rátok. A foglalkozásokat a Kid Spirit profi csapata tartja, amelyek közben az adott témában beszélgetnek is a gyerekekkel. Részletek itt. Az esemény ingyenes, de asztalfoglaláshoz kötött, amelybe kalkuláld bele a gyermekek létszámát is.

 

Fényből szőtt mesék: Hogyan keletkezett az éjszaka? – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A sorozat elsősorban óvodáskorú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatnak. Miért van szükség a sötétségre és miért a világosságra? Történet az óriáskígyó leányáról és egy szerelmes ifjúról szól, akiknek köszönhető a nappalok és éjszakák váltakozása. Közreműködik: Kecskés Karina színművész, drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu

 

Aranyszamár Színház: Hüvelyk Matyi – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

A Grimm testvérek klasszikus meséje elevenedik meg, bábos formában, sok játékkal, humorral, és nem várt meglepetésekkel. Részletek itt. Ingyenes!

 

A hőségben hidegvérrel – A Sas-hegy hüllői – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30 (csak online jegyvásárlással)

A szubmediterrán jellegű Sas-hegyen párját ritkító gazdagságban vannak jelen a hüllők csoportjának képviselői. Közülük 6 védett és 2 fokozottan védett faj mondhatja otthonának Budapest édenkertjét. A túra során egy kis szerencsével több fajt is megfigyelhetünk természetes környezetükben. Részletek itt. Jegyár: 1700-2300 Ft.

 

Nyitott szemmel családi nap – Vecsés, Bálint Ágnes Emlékház, szombaton 14:00-18:30

Tudjátok, mi az a biodiverzitás?  És hogy mi fán terem az ökoszisztéma? Ünnepeljétek meg a biológiai sokféleséget egy aktív családi nap keretében.  Programok: mese, játék, muzsika és sőt még állatsimogatás. Mindeközben megmutatjuk, hogy mit tehetünk mi – kicsik és nagyok – a természet védelméért akár a saját kertünkben is. Részletek itt. Jegyár: gyermek: 2200 Ft (3 év alatt ingyenes), felnőtt: 2900 Ft, családi: 9.000 Ft (2 felnőtt, 2 gyermek). Kizárólag készpénzes fizetésre van lehetőség!

 

BFZ Zenei vásár és családi nap – Aquincumi Múzeum, szombaton 10:30-18:00 (ingyenes)

Újra itt a Budapesti Fesztiválzenekar egyik kedvenc, a család minden tagját megmozgató programja, a BFZ Zenei vásár és családi nap június 15-én az Aquincumi Múzeumban. Az egész napos rendezvényen zenés programok, kézműves foglalkozások, tánc és rengeteg játék várja a gyerekeket. Lesz Zenevár, Kakaókoncert és Hangszerkóstoló a kicsiknek, a felnőtteket pedig kamarakoncertekkel várják. Részletek itt. Ingyenes!

 

Apák napja – Czakó utcai sportközpont, szombaton 14 órától (ingyenes)

Apák Napja alkalmából gyerekprogramokkal, koncerttel és tombolával várnak minden érdeklődőt a Budavári Önkormányzat intézményei a Czakó utcai sportközpontban június 15-én. 14.40-től lesz Zenebatyu élményprogram-interaktív ökohangszer bemutató Sőnfeld Mátyással, 15:30-tól a Kezes-Lábas Társulat műsora, 16:50-től Rolando bűvész műsora, 18 órától JAMese: Családi Koncert, majd 19 órától tombola. Emellett apa-gyermek ügyességi és kreatív feladatok, buborékfújás, kézműves foglalkozások, népi játékok, rendőrautó, ujjlenyomatolás, KRESZ pálya, ugrálóvár is vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság ünnepi hangversenye: 180 éve mutatták be a Himnuszt – Magyar Zene Háza szabadtéri színpad, szombaton 20:00 (ingyenes)

 

A Himnusz zenéjének megkomponálására egy zeneszerző-versenyt hirdettek, melyet a kor kiemelkedő géniusza, Erkel Ferenc nyert meg. A győztes pályamű kihirdetésére 1844. június 15-én került sor, éppen száznyolcvan évvel ezelőtt. A verseny második helyezettje Egressy Béni műve lett, akit a Szózat szerzőjeként ismerünk. A koncerten elhangzik mindkét verzió. De nemcsak a Himnusz körüli érdekes felfedezések órája lesz ez, hanem a magyar reformkor félig-meddig elfeledett, kimagasló zenészeinek, Erkel pálya- és harcostársainak megidézése is. Részletek itt. Ingyenes!

 

Június 16., vasárnap

NemcsakPiac – Nőtincsi tó, vasárnap 9:00-13:00 (ingyenes)

Június 16-án ismét vár a NemcsakPiac a festői szépségű nőtincsi tó partján. Finom, friss termelői finomságokkal és csodaszép kézműves portékákkal készülnek és a már megszokott jó hangulattal. Részletek itt. Ingyenes!

 

Suszter manói – Városliget, Nagyjátszótér mellett, vasárnap 10:00 (ingyenes, Liget+ regisztrációval szükséges)

A Hahota Gyermekszínház, a Görbetükör és a Szép Ernő Színház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja a 3-10 éves korosztályt a Városligetben. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. Részletek itt. Ingyenes, Liget+ regisztráció szükséges!

 

WAMP – Várkert Bazár, vasárnap 10:00-18:00

Júniusban irány a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertje, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Részletek itt. Ingyenes!

 

Apák Napja kedvezmény – Közlekedési Múzeum, vasárnap 10:00-17:00

Most vasárnap, június 16-án 20%-os kedvezményes belépőjeggyel kedveskednek az édesapáknak és a nagypapáknak „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című időszaki kiállításon. Részletek itt.

 

Magyar Népmese Színház: Az aranytollú madár – Margitszigeti Színház, Szent Margit Kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Erdőlánya tündér titokban felneveli Bergengócia királyának kisfiát és kislányát, akiket az ármányos banya tett ki az erdőre. Amikor eljön az ideje, az Aranytollú madár visszaviszi a gyerekeket a szüleik közelébe a selyemrétre, ahol palotát emel nekik. A banya megsejti, hogy kik a gyerekek, ezért próbatételeket eszel ki, hogy elveszejtse őket. Aranytollú azonban segít, így a végén a szülők és a gyerekek egymásra találnak. Részletek itt. Ingyenes!

 

Apák napi Öko Zsibongó – Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ „C” épület, vasárnap 11:00-17:00

Az ÖKO Zsibongó olyan családi program, ahol együtt mozdul a család, ahol a kicsik és nagyok együtt szórakozhatnak. Minőségi termékek és mentes finomságok vására közvetlenül a termelőktől, gyártóktól, családi erőpróba, apa foglalkoztató, ügyességi versenyek, játszóház és még sok minden más. Részletek itt. Belépő árak: 2000 Ft/fő, 4000 Ft/család (2 felnőtt+gyermekek).

 

Hayao Miyazaki: Ponyo a tengerparti sziklán – Bem Mozi, vasárnap 15:00

Miközben egy tengeri mágus a vízfelszín mélyén éppen legújabb varázslatát igyekszik bemutatni a polipoknak, különös halaknak és egyéb tengeri élőlényeknek, egy kis halacska elszökik és egy medúza hátán a tenger felszíne felé úszik. Kisodródik a partra, ahol egy kisfiú megtalálja és hazaviszi. A halacskában vágy bontakozik ki, hogy maga is ember legyen… 6 éven felülieknek. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft

 

Apák napja és Apacetli kiállítás megnyitó – Púder Bárszínház, vasárnap 16 órától

Nézd meg élőben is az Apacetliket! Szeretettel várnak Apák napja alkalmából egy kiállításmegnyitóra, ahol a vidámságé a főszerep. Az Apacetli egy Pechál Péter szerelemprojektje, ami mondhatni véletlenül indult, azért, hogy a lánya életébe egy kis plusz vidámságot csempésszen reggeli üzenetek formájában. Részletek itt. Asztalfoglalás ajánlott.