Programajánló hétvégére – 2024. április 20-21.

A Föld Napjához kapcsolódó rengeteg eseménnyel, koncertekkel és hangszerbemutatóval, Szemezgetővel és kertészkedéssel, bringás felvonulással és közönségtalálkozóval vár benneteket április 20-21-én. Programajánló hétvégére a Minimatinétól!

Egész hétvégén

Föld Fesztivál a budapesti Állatkertben – április 19-21.

Föld Fesztivál a budapesti Állatkertben

A háromnapos rendezvény idei témája a Vissza a természetbe – ennek keretén belül fajmentéssel, vadállatvédelemmel, az év fajaival, túrázással, valamint a talaj élővilágával kapcsolatos programok lesznek. Találkozhattok a Vadállatmentő központ állataival, zoopedagógusok játékos programjaival. Állatkerti belépővel látogatható. Részletek itt.

 

Dísznövény Szakkiállítás és Vásár – Budai Arborétum, április 19-21. (14 éves kor alatt ingyenes)

Minden, ami tavasz! Palánták, virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok, természetközeli design alkotások, bonsai és suiseki kiállítás, arborétumi séta, biokert látogatás, kertészeti előadások, tanácsadások, növényes és zöld programok. Részletek itt. Jegyár: napijegy: 2600 Ft, nyugdíjas, diák- és pedagógusjegy: 1700 Ft, családi jegy 7000 Ft (két felnőtt és maximum két diák részére), csoportos jegy: 1300 Ft/fő. 14 éves kor alatt ingyenes.

 

18. Wekerlei Garázsvásár – Wekerle-telep szerte, április 20-21.

Wekerlei Garázsvásár

Idén tavasszal 65 wekerlei udvarban több mint 330 család várja, hogy megtaláld náluk a hőn áhított vásárfiát. Ez a hétvége az izgatott alkudozásokról, a beszélgetésekről, az összemosolygásokról szól: ha ismered Wekerlét, akkor tudod, hogy náluk egy hétköznapi séta is élmény, de a garázsvásárkor az utcák megtelnek nyüzsgéssel, a máskor rejtve maradó kertekbe is bekukkanthatsz, ráadásul izgalmas holmikra is szert tehetsz. Igazi újrahasznosító program, hiszen ami másnak már nem kell, neked kincs lehet. Részletek itt.

 

Országos szemétszedési akció záróhétvége, április 22-éig (ingyenes)

Tavaszi Nagytakarítás

Tavaszi Nagytakarítás

A Tavaszi Nagytakarítás záróhétvégéjén is számos helyszínen tisztíthatjátok meg az erdőket-mezőket. További programok itt.

 

Április 20., szombat

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott, ezen a napon a múzeumba belépés családoknak ingyenes)

Szombati Szemezgető (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Szombati Szemezgető (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Járjuk be együtt az alkotások tereit és tornáztassuk meg az érzékszerveinket! A Szombati Szemezgető áprilisi alkalmán mesés épületekkel és színpompás csendéletekkel ismerkedhetünk. 6-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt. A program díja: 1500 Ft/gyerek, belépés családoknak ingyenes, hiszen a hónap harmadik szombatja lesz. 

 

A Föld Napja – Pál-völgyi kőfejtő, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

A Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben

A Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben (Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat természetismereti programkavalkáddal. A kőfejtő területén min. 7 állomást kell teljesíteni tetszőleges sorrendben a hétpróba menetlevéllel, amelyet a regisztrációs sátornál kapnak meg a látogatók. Emellett természetismereti játékok, civil szervezetek, vásár és rengeteg jó program is vár rátok. A rendezvény ingyenes! Részletek itt. Még több program a Föld napjára itt.

 

Fényből szőtt mesék: Melyik ér többet? (magyar népmese) – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)


Mi az igazi érték számunkra a világban? Hogy tudunk e titokra fényt deríteni? Ebben segít egy világszép királykisasszony és három királyfi. A programsorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatunk. Közreműködik: Kecskés Karina színművész, drámapedagógus és Fehérváry Lilla, előadóművész. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Ramazuri – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A korábbiakhoz hasonlóan ezen a napon is átalakul a Magyar Zene Háza, hogy fogadja a családokat, akik mindenfelé barangolva a különböző foglalkozásokon vehetnek részt. Sőt, aki a program két órája alatt, pecséteket gyűjtve az „útlevelébe” több helyszínt is meglátogat, akár a Zene Háza kitüntetését is megszerezheti. Újdonság azonban a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal minden foglalkozás egyetlen témához kapcsolódik, mégpedig ezúttal a mese lesz a téma. Táncház, mesés zenejáték, interaktív foglalkozások egyaránt megtalálhatóak lesznek a barangolás során, amik mind egy-egy meséhez kapcsolódnak majd, természetesen a zenén keresztül. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft/fő ( 3 éves kortól).

 

Nyílt nap – Száva kocsiszín, Üllői út, szombaton 10 órától (ingyenes)

Április 20-án a kisebbeket játszóbusz, a nagyobbakat vezetett csarnoklátogatás várja. A villamoskiállításon megismerhetitek az elmúlt idők villamosait, de kipróbálhatjátok a mozdonyozást és a villamos ráhordó járatot is. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kaland a veteményesben – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (előzetes jegyvásárlással olcsóbb)

Ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. A program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. Minden foglalkozáson más növénycsoporttal ismerkedhettek, más növényt ültetnek a gyerekek. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. Részletek itt. A jegy elővételben: 2500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

 

Gótikus nap – BTM Vármúzeuma, szombaton 11:00-19:00

Április 20-án a világhírű gótikus szoborlelet feltárásának 50. évfordulója alkalmából nagyszabású, egész napos programkavalkáddal készülnek, többek között tematikus tárlatvezetésekkel, exkluzív pincelátogatással, különleges játékokkal és színházi előadással. Részletek itt. Belépő budapesti lakcímkártyával: 1500 Ft. Felnőtt: 3800 Ft, Ifjúsági/Diák/Nyugdíjas (26 év alatt, 62 év felett, illetve érvényes diákigazolvánnyal): 1900 Ft.

 

Szent György napi kihajtás – Dinnyésen, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Szent György napi kihajtás Dinnyésen

Szent György napi kihajtás Dinnyésen

Rackák, kecskék, magyar szürke marhák hagyományos kihajtása a tanösvény-menti legelőre. Megismerkedhetünk a jószágtartás előnyeivel. Megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat van a jószág és a gyógynövények között. Közeli ismeretséget lehet kötni néhány háziállattal (simogatás, kecskefejés, rackanyírás). A visszaúton gyógynövényekkel ismerkedhetünk. Előzetes bejelentkezés szükséges, ha nem vesztek előre jegyet, előzetes jegyvásárlással viszont olcsóbb! Jegyár: 1600-2600 Ft. Részletek itt.  

 

Föld Napja a Kökörcsin Háznál – Esztergom, Strázsa-hegy mellett, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

Föld Napja a Kökörcsin Háznál

Az ingyenes családi rendezvényen lesz madárgyűrűzés, udvari népi játékok, vadismereti bemutató, ásványbemutató, birkasimogató, tanösvénytúra és kilátó mászás is. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kis Tudósok Délutánja – HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, szombaton 14:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Szombat délután kerül megrendezésre a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontban a rendezvény, melynek célja, hogy az érdeklődők betekinthessenek a babák, kisgyermekek és serdülők fejlődésével foglalkozó kutatólaborok munkájába. A rendezvényre látogatók rövid, ismeretterjesztő előadásokon, poszterbemutatókon, interaktív bemutatókon vehetnek részt, melyek során személyesen is feltehetik kérdéseiket munkatársainknak a fejlődéslélektan kutatásaival és módszereivel kapcsolatban. Részletek itt. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

I bike Budapest és I bike Mini – Népliget-Városliget, szombaton 15 órától (ingyenes)

I bike Budapest és I bike Budapest Mini (Fotó: Pozsonyi Roland)

Tekerj át úgy a városon, ahogy máskor nem lehet! I bike Budapest nem csupán egy bringás felvonulás, azért bringáznak át több ezren a városon, hogy olyan város legyen Budapestből, ahol mindenki bringára mer ülni. ÚTVONAL: Népliget – Üllői út – Ferenc körút – Petőfi híd – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Döbrentei tér – Attila út – Alagút – Széchenyi Lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere – Városliget, Napozórét (bringaemelés 17 órakor). Az I bike Mini gyerek résztvevői külön rendezői kísérettel, a nekik fenntartott szervizúton tekerhetnek ki a Városligetbe, amikor a nagy menet odaér, kb. 16 óra után az Oktogonról. Részletek itt. Ingyenes!

 

Április 21., vasárnap

Vadrezervátum 2. szülinap – Székesfehérvár, Sóstó, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Vadrezervátum születésnap

A 2. születésnapi nyílt nap egy  igazi családi program lesz sok-sok érdekességgel és izgalmas eseménnyel. Érdemes a napot összekötni a Sóstó Székesfehérvár tanösvény meglátogatásával is, mert sok csodás dolgot láthatunk, mi nagyon szeretjük, itt írtunk róla részletesebben. Részletes program itt. Ingyenes!

 

Közönségtalálkozó és pacarajzolás Agócs Írisszel – Marczi, vasárnap 10:00

Agócs Írisz, hazánk egyik legkedveltebb illusztrátora, a Vonalból kimenni ér! című könyvével mutatja be, hogy egyetlen foltból is rengeteg csodát lehet alkotni, csupán a képzelet szabhat határt. Az előadás alatt lehetőség lesz pacarajzolásra is, így kérik, vigyetek magatokkal papírt és rajzeszközöket! Lesz szörp és sok színes paca, valamint a szerző dedikálja a könyveit. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft/fő.

 

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza, vasárnap 10:30

Azt minden rendes gyerek tudja, hogyha fakanállal ráüt egy fazékra, akkor az megkondul. Sőt, ha ezt sokszor teszi, akkor nagy valószínűséggel a szomszéd is beszáll a muzsikálásba. A legtöbb gyerek tehát már korán megismerkedik az ütőhangszerek világával. Hiszen Sőnfeld Mátyás, zenész, zenepedagógus, a Zenebatyu program megálmodójával hamar be fogják bizonyítani: értő kezekben, bármi lehet hangszer! A Hangadó Junior szórakoztató családi műsorának negyedik alkalmán tehát ennek a nagy feladatnak vágnak neki sok-sok röhögés közepette. A műsor vezetője ezúttal is Tarr Feri, a Zene Háza koncertpedagógusa lesz. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft/fő.

 

Maszat zenés színház – Eötvös10, vasárnap 10 órától

Az országban először látható, Berg Judit író óriási népszerűségnek örvendő mesekönyvének színházi adaptációja. A Pagony Kiadó gondozásában, Agócs Írisz rajzaival megjelent Maszat sorozat 2009 óta az egyik legkedveltebb mese a kisgyermekek körében. A történetet és karaktereit Kárász Eszter és zenésztársai segítenek életre kelteni a színpadon, dallal, prózával, hangszerekkel, varázslatos kellékekkel, mindentudó kockákkal, jelmezekkel, na meg a gyerekekkel. Mese-összeállításként, elbábozva, elénekelve, eltáncolva kap új formát a sorozat, egyetlen, komplex élménnyé fűzve össze Maszat és barátai kalandjait. Részletek itt. Jegyár: 3700 Ft/fő.

 

Mese, mese, meskete diafilmbemutató – Art&Cinema, vasárnap 11:00

A jubileumi évben a havonta megrendezésre kerülő eseményeken olyan régi, különleges diafilmeket vetítenek, melyek nem érhetőek el diafilm formátumban, azokat csak most, csak itt láthattok. Program: BORIBON FOCIZIK – Bemutató; Nagyerejű János (1957); Egy ceruza kalandjai (1960); Így jár, aki irigy (1985); Bolondfalva (1958); Égből pottyant vendég (1958). Mesélő: Penke Bence, a Momentán Társulat színésze. Részletek itt. Jegyár: 990 Ft/fő.

 

A kisherceg – Akvárium, vasárnap 12 órától

A 6. POKET Születésnap költészet napi rendezvényén a kicsiknek is kedveznek. Persze mind tudjuk, hogy Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb műve, A kis herceg nem csak nekik szól! A Seres Tamás által rendezett különleges előadásban Vecsei H. Miklós és a Lóci játszik énekese, Csorba Lóci a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusának eredeti kiadását dolgozza fel. A kétszemélyes műsorban a nemrég Semmelweis Ignácot is megszemélyesítő színész mesél, és egy személyben játszik el minden szerepet (a Rókáén kívül). Ebbe a játékba dalokkal, duettekkel száll be Csorba Lóci. A játék, narráció és zene mellett A kis herceg eredeti kiadásának rajzait és ábrázolásait is színpadra viszik egy vetítés keretein belül a történet különböző pontjain. Részletek itt. A programsorozatra a belépőjegy 4500 Ft/fő.

 

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba – vasárnap, 10:00-18:00

A Vasúttörténeti Parkba a belépés és a fordítókorongozás díjmentes, további interaktív programjaik térítés ellenében vehetők igénybe ezen a vasárnapon. Részletek itt.

 

Olvassátok el Berg Judittal készült interjúnkat is és nézzétek meg új könyves válogatásunkat gyerekeknek a kertről és a természetről!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!