Programajánló hétvégére – 2024. április 13-14.

Ezen a hétvégén mesés piacok, kirándulások, tavaszi családi nap és múzeumi finisszázs, táncház és kisvasúti nap is vár ránk városszerte, de lehet majd alkotni, bringázni és meseösvényen kalandozni. Programajánló a Minimatinétól.

Termelői és design piacok városszerte és még azon is túl

Fotó: Czakó Piacz

Budapesti termelői piacokra és design vásárokra is érdemes ellátogatni ezen a hétvégén is, mi itt gyűjtöttük össze kedvenceinket és mellé néhány Budapest közeli helyszínt.

Bartók Tavasz – Budapest városszerte, április 5-14.

Bartók Tavasz

Bartók Tavasz

Április 5-től újra felpezsdül a kulturális élet Budapesten, hiszen kezdődik a negyedik Bartók Tavasz. Az összművészeti eseménysorozaton idén is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban legendás alkotók várnak titeket Budapest számos helyszínén. Részletek itt.

 

Tavaszi Lampionvarázs – Fővárosi Állat- és Növénykert, április 21-éig, esténként

A Schäftner-féle körhinta is működik ezeken az estéken

A több száz, több helyen kompozíciókká rendezett lampionművészeti alkotások segítségével változatos témákat jelenítenek meg az alkotók. A lampionok egy része valamilyen „fénylény”, ezek állatokat, növényeket, illetve mesebeli, mitológiai lényeket örökítenek meg. A lampionok mellett állatos látnivalók is várják a látogatókat. Az Állatkertnek ebben a zónájában láthatók ugyanis a háziállatok, így a Majorság és a környező karámok lakói is. Sokuknál épp a közelmúltban volt gyermekáldás, így cseperedő kiskecskéket, kisbárányokat is láthat a közönség. Ugyanitt található a Cápasuli, amely minden este egészen 21:30-ig várja a lampionvarázs látogatóit, többféle cápával, rájával, rajhalakkal és más érdekes tengeri állatokkal. A Tavaszi lampionvarázs ideje alatt minden este működnek a Vurstli-zóna játékai is. Fel lehet ülni például az 1908 óta üzemelő falovas-hintós, Schäftner-féle körhintára, a szomszédságában található két nosztalgia körhintára, a törpekerékre, sőt még a gyerekek körében ugyancsak népszerű kisvasútra is. Belépő: felnőtt 5000 Ft, gyerek 3500 Ft. További jegyárak és részletek itt.

 

Április 12., péntek

II. Paloma Csokifesztivál az ÉdesVárossal – Paloma Artspace, pénteken 14:00-18:30

Paloma Csokifesztivál

Paloma Csokifesztivál

Ezen a délutánon minden szoba nyitva lesz, ahol a tervezőkkel lehet találkozni és a termékeket felfedezni, de a belső udvarra deli piac is költözik magyar gasztromárkákkal és cukrászdákkal, lesz kincskereső játék, tombola és vezetett séta, sőt, Tóth-Tatai Lilla okleveles csokoládé-szakértő bean-to-bar kóstoló workshopot tart, Nemes Lilla pedig zárásként egy ősi maja kakaóceremóniára invitál mindenkit. Részletek itt.

 

Április 13., szombat

Kisvasúti nap – Gyermekvasút, Hűvösvölgy, szombaton 10:00-16:00 (a vonatozás kivételével ingyenes)

Április 13-án kisvasúti nappal ünnepli születésnapját a budapesti Gyermekvasút. A hűvösvölgyi járműtelepen színes programokkal várják a családokat és a kisvasútbarátokat. A Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek minden évben április második szombatján. Részletek itt.

 

Kockabarátok Lego játszóház – Marczi, szombaton 9 órától

Kockabarátok Lego játszóház

3 féle LEGO játszóház és aktivitások kicsiknek és nagyoknak, az egész család számára. Már 2 éves kortól várják a játszani vágyókat. Lesz Duplo játszóház az ovisoknak, 6 év felettieknek pedig járművek, mesefigurák (Disney, SpongyaBob, Batman), Ninjago versenypályák, képregény sarok, LEGO társasjátékok, építőfalak. Részletek itt. Belépő: 2000 Ft gyermekeknek 3 éves kortól, 1500 Ft felnőtt kísérőknek.

Erdőmerülés a Paprikás-pataknál – Solymár, szombaton 9:30-12:00 (regisztrációs)

Erdőmerülés a Paprikás-pataknál

Nemcsak a csodás patak színesíti a sétát a természetben, hanem a völgy legszebb látnivalója, a Jegenye-vízesés is. Lesz felfedezés, életnyom kutatás és egy kis természetismeret is, persze mindez játékos formában. Az erdei séta során tavaszköszöntő játékokkal is készülnek a legkisebbeknek. A Családi Erdőmerülés program alkalmával nemcsak a szülők csendesíthetik le elméjüket a friss levegőn, hanem a gyerekeknek is segítenek kapcsolódni a természettel. Ajánlott életkor: 4-5 éves kortól, az útvonal babakocsival nem járható, csak hordozóval. Részletek itt. Jegyár: 8900 Ft/család (2 felnőtt + 2 gyerek)

Tavaszi zsongás a Várkert Bazárban – szombaton 10 órától (a kézműves program ingyenes, de regisztráció szükséges)

Családi nap a Várkert Bazárban

Egész napos tavaszköszöntő családi rendezvény zenével, bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal, interaktív játékokkal. A tavaszi kézműves foglalkozások és az interaktív játékok ingyenesen látogathatók, azonban előzetes regisztrációhoz kötöttek. A program során különféle kézműves technikákat próbálhatnak ki az érdeklődők. 11 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, 16 órától Boribon lép a színpadra (erre a 2 programra külön jegyvásárlás szükséges). Részletek itt. Regisztráció az ingyenes kézműves programokra itt.

 

Divat&Város finisszázs – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:00-18:00

Divat & Város finisszázs a Kiscelliben

A Divat&Város kiállítás az utolsó hétvégéjéhez érkezett, ezért nagyszabású programsorozattal várják a látogatókat. Kurátori és tematikus tárlatvezetésekkel, Miterrsisters workshoppal búcsúztatják nagysikerű tárlatot. Extrának pedig kurátori vezetést szerveznek a Lajta Béla 150 – Budapesti épületsorsok és a Vettük, kaptuk, megmutatjuk kiállításban, valamint mézeskalácsot süthettek Lajta-mintákkal. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft (14 éves kor alatt ingyenes).

 

Gólyaváró Családi Nap – Farmos, Madárvárta, szombaton 10 órától (ingyenes)

Gólyaváró Családi nap a Farmosi Madárvártánál

Egész napos programok: természetismereti játékok és ismeretterjesztő foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, madárgyűrűzés, Dunavirág Vízibusz, műbarlang, mesekuckó, állatsimogató, szalmabála-játszótér, csónakázás, állatbemutató, tűzoltó bemutató és szakvezetéses túrák a Kékbegy tanösvényen. A vásár-téren bemutatkoznak a Tápió-vidék kézművesei és kistermelői, valamint természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak és Nemzeti Parki Termékek vására várja a látogatókat. Részletek itt. Ingyenes!

 

Arts for kids – YBL6 Művészeti Tér, szombaton 10:30

Arts for kids az YBL6-ban

A foglalkozás során olyan önarcképet készíthettek kartonból, vágással, festéssel, ragasztással, ami lehet, hogy igazolványképnek nem lenne jó, de mégis jól jellemez minket. Ihletet meríthettek Picasso több nézőpontú portréiból, dadaista kollázsokból és a Jáky-gyűjteményben látható önarcképekből és portrékból. Kezdő angolosokat is várnak, ugyanis a foglalkozás angol és magyar nyelven zajlik. 8-12 éveseknek ajánlott. Amíg a gyerekek a foglalkozáson az önarckép készítést ismerik meg, tematikus sétára várják a felnőtteket a Várkert Bazárban. A sétára önmagában nem, csak az Art for kids foglalkozással együtt lehet jegyet váltani. Részletek itt. Jegyár gyerekeknek 3500 Ft, felnőtteknek 2800 Ft.

 

Ha szembejön egy medve könyvbemutató – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Sárkányos Gyerekkönyvtár

Sárkányos Gyerekkönyvtár

Szombaton várnak benneteket a Ø Kiadó gondozásában megjelent gyerekkönyv, a „Ha szembejön egy medve” bemutatójára a FSZEK Központi Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárába. Kárász Eszter jóvoltából várhatók interaktív medvés dalok, állatos játékok, de macis kézműves foglalkozással is készülnek. Részletek itt. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a sarkanyosprogramok@fszek.hu e-mail címen lehet, a résztvevők létszámának megadásával. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldenek.

 

KerekBálint – Törökbálint, szombaton 16 órától (ingyenes)

Bringás felvonulás Törökbálinton

Családbarát városi kerékpározás Törökbálinton, mely eseményt az évekkel ezelőtti KerekBálint kerékpáros felvonulások ihlették. Az útvonal (8,5 km) végig a városban vezet, a legkisebbek is végigtekerhetik. Kialakításakor különös gondot fordítottak arra, hogy megmutassák, a hétköznapokban is gyakorlatilag mindenhová el lehet jutni kerékpárral. Részletek itt.

 

Gyerektáncház a Fitos Dezső Társulattal – Fonó, szombaton 16 órától

Gyerektáncház a Fitos Dezső Társulattal

Gyerektáncház a Fitos Dezső Társulattal

Szeretettel várnak a Fitos Dezső Társulat Gyerektáncházába a Fonó Budai Zeneházba. Fergeteges táncos, énekes mulatság készül játszóházzal, vetélkedővel és népi sportjátékokkal. Muzsikál és hangszerbemutató tart a Sajó Banda. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft.

 

Április 14., vasárnap

Kígyóütött csobán meseösvény – Szada, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum meseörvény

A természet immár teljes tavaszi pompájában, zöldellő erdőkkel, színes virágmezőkkel vár minket. Ezúttal egy kis erdélyi csobánfiú léptein haladhattok majd, aki a messzi rideg havasokban magányosan terelgeti a rábízott nyájat. A fiatal csobán élete nagy fordulatot vesz, amikor megmenti egy kígyó életét, aki jótette jutalmaként különleges ajándékot ad neki: ezentúl megérti az állatok beszédét! A mesés út ezúttal a Gödöllői dombságban található Szadáról indul és 3 kilométer hosszan, 100 méter szintkülönbséget leküzdve tekereg majd erdőn, mezőn, a Bódis-hegy bércein keresztül. A kirándulás során lesznek széles turistaösvények, de keskenyebb, jelzetlen utak is, ezért a csöppségekkel érkezőknek a babhordozó használatát javasolják. 4 éves kortól ajánlott. Részletek itt. A belépő egységesen 2500 Ft. Előzetes regisztráció szükséges!

 

Hahó, Öcsi! – Puskin, vasárnap 10:00

Hahó, Öcsi!

A film bemutatójának 50 éves évfordulója alkalmából vetítik ismét a Puskin moziban a filmet. Öcsi a fürdőszobafogságból képzelete segítségével szabadul ki: két törpe, Kököjszi és Bobojsza segítségével útnak indul, hogy megkeresse az időt, mert az senkinek nincs a családjában. Útja során eljut az Óperencián túlra, ahol a hétfejű sárkánnyal is meg kell küzdenie. Részletek itt. Jegyár: 1950 Ft.

 

MOME Fair – Magnet Ház, vasárnap 10:00-16:00

MOME Fair

Látogass el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem design vásárára, amely új, impozáns helyszínen vár hogy kedvedre válogass a jelenlegi hallgatók munkáiból. Printek, kerámiák, kiegészítők, és sok más egyedi termék történetét ismerhetitek meg, egyenesen a készítőktől. A vásáron túl egyedi, a hallgatóink által tartott workshopokkal is készülnek. Ha pedig megéheznétek, akkor pihenjetek le az Andrássyn egy gyönyörű kis kertes teraszon egy olasz kávé, vagy vega, vegán és ételérzékeny szendvicsek, péksütemények és nasik mellett. Részletek itt.

 

Farkasházi Réka és a Tintanyúl – Miamor Rómaim, vasárnap 11:00

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Április 14-én vasárnap 11 órától fergeteges családi koncerttel vár kicsiket és nagyokat Farkasházi Réka és a Tintanyúl bandája a Miamorban. A koncert után csillámtetkó, ugrálóvár, Ninja pálya, játszótér és természetesen finom ételek és italok várják a kikapcsolódni vágyó családokat. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft. Az ugrálóvárért külön kell fizetni.

 

Kölyök Turbina: Lovagképző – Turbina, vasárnap 15 órától (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Kölyök Turbina: Lovagképző

Kölyök Turbina: Lovagképző

Újból a kölyköké a főszerep április 14-én a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök figyelem! Vegyétek be közösen Turbina mesés várát, és fedezzétek fel azt, a vasárnap délutáni program keretében. Társasjáték szoba és olvasó kuckó is lesz a Pagonnyal, illetve a legkisebbeket játékszoba várja. A programot 0-9 éves korig ajánlják. Részletek itt. Jegyár: felnőtt jegy 4000 Ft, gyerek jegy (2 éves kor felett) 3000 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 8000 Ft, előzetes jegyvásárlással és VIII. kerületi lakosoknak olcsóbb.

 

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, vasárnap 16:00

Hangszersimogató

Hangszersimogató

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Piciktől kisiskolás korig ajánljuk. Részletek itt. Jegyár 2 éves kortól: 1800 Ft/fő.