Programajánló hétvégére – 2023. szeptember 29. – október 1.

Programajánló hétvégére

Igazán mozgalmasan zárul az ősz első hónapja: a Kutatók Éjszakája, a Magyar Népmese Napja, az Állatok Világnapja, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, az Európai Madármegfigyelő Napok, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében rengeteg jó program vár rátok a hétvégén!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, szeptember 28. – október 1. (ingyenes)

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, díszvendég országként pedig idén Hollandia mutatkozik be. Részletek itt. Összegyűjtöttük a 10 kedvenc felnőtt és 10 legjobb gyerekprogramot is!

 

Planet Budapest 2023 – HUNGEXPO, szeptember 28. – október 1. (ingyenes)

Planet Budapest 2023

Planet Budapest 2023

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram küldetése, hogy közös gondolkodásra és cselekvésre hívjon. Összegyűjti azokat, akiket ösztönöz a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívás. Találkozási pont mindazok számára, akik kézzelfogható megoldásokat keresnek, és azoknak, akik ilyenekkel szolgálnak. A legmodernebb kiállítási eszközökkel mutatják be a fenntarthatóságot – egyedülálló látványvilággal, interaktív játékokkal és VR élménnyel, 17 kiállítási terület, összesen 6500 m2-en. Részletek itt.

 

V. Ferihegyi Ikarus Találkozó – Aeropark, szeptember 30. – október 1.

V. Ferihegyi Ikarus Találkozó

V. Ferihegyi Ikarus Találkozó

Az év legnagyobb dobása az Aeroparkban, amikor a magyar járműgyártás legikonikusabb autóbuszai költöznek be két napra a ferihegyi repülőmúzeumba. Idén rekordszámú, közel  120 autóbusz mutatkozik be a találkozó két napja alatt. Élményutazás, nosztalgiarepülés, Ikarus-felvonulás, járműbemutató, motorindítás, szimulátor és egy seregnyi izgalmas program vár rátok! Részletek itt.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november közepéig

Szentendrei Skanzen

Szentendrei Skanzen

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyről itt írtunk részletesebben és még 15 kedvenc programunkat is megtaláljátok!

 

Európai Madármegfigyelő Napok – több helyszínen

Európai Madármegfigyelő Napok – Madárgyűrűzés a Jági-tónál

Európai Madármegfigyelő Napok – Madárgyűrűzés a Jági-tónál

Szombaton a pilisszentiváni Jági-tóhoz várnak benneteket madárgyűrűzési programmal 9 órától, illetve szintén szombaton az Ócsai Tájházban is számos programmal készülnek. Lesznek még programok szombaton és vasárnap a Soroksári Botanikuskertben és a Naplás-tónál is.

 

Nép-Szín-Ház Járdafesztivál – Népszínház utca, szeptember 30. – október 1. (ingyenes)

Nép-Szín-Ház Járdafesztivál

Nép-Szín-Ház Járdafesztivál

Élő zene, világkonyha, civil kurázsi, vagyis újra Járdafesztivál a NépSzínHáz utcában! Részletes program itt. Ingyenes!

 

Apró hősök – kalandos vizeken – premieres film

A Dzsungel-mentőakció alkotóinak új animációs filmje az ókori Görögországba repít minket. A gyönyörű és virágzó kikötővárosban, Yolcosban békés az élet, egészen addig, amíg Poszeidón haragja le nem sújt és látszólag lehetetlen feladat elé állítja a város lakóit. Egy fiatal, kalandvágyó kisegér vezetésével egy állati kaland veszi kezdetét földön, vízen, levegőben. 6 éves kortól.

 

SZEPTEMBER 29., péntek

Kutatók Éjszakája – országszerte, szeptember 29-30. (ingyenes, több programra regisztráció szükséges)

Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája

Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részletek itt. Ingyenes! Több programra regisztráció szükséges!

 

Békási Piknik – Békásmegyeri Piac, pénteken 17 órától (ingyenes)

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Lesz fergeteges koncert, stand up comedy, de fellép még Farkasházi Réka és a Tintanyúl. Ha már piknik: fantasztikus csülkös-tarjás pulled pork szendvicsek, grillezett húsok, hamburger, kürtőskalács várja a látogatókat! Részletek itt. Ingyenes!

 

SZEPTEMBER 30., szombat

Honvédfesztivál – Pákozd, Katonai Emlékpark, szombaton 10 órától (ingyenes)

Honvédfesztivál – Pákozd, Katonai Emlékpark

Honvédfesztivál – Pákozd, Katonai Emlékpark

A 175 éve, a Pákozd-Pátka-Sukoró térségében vívott győztes csata tiszteletére megrendezésre kerülő Honvédfesztivál tizennegyedik alkalommal ismét kitűnő programot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt, szeptember 28-29 és 30-án. Huszár és katonai hagyományőrzők, a jelenkor katonáinak és high-tech eszközeinek bemutatói, izgalmas családi programok is lesznek. Részletek itt. Ingyenes!

 

Állatvédelmi Piknik – Erzsébet tér, szombaton 10 órától (ingyenes)

Állatvédelmi Piknik

Állatvédelmi Piknik

Keresőkutyás bemutató, a Pénzügyőr Zenekar Népzenei együttese, BM katasztrófavédelem Mentőkutyás Szolgálat kutyás bemutató, Sukorói Vadmadárkórház bemutató, Állattartó Öttusa, Varázsmancsok – az ország legnagyobb állatasszisztált terápiája és még száos remek program vár rátok az Állatvédelmi Témahét nyitórendezvényén. Részletek itt. Ingyenes!

 

Magyar Népmese Napja – Pénzmúzeum, szombaton 10 órától (ingyenes)

Magyar Népmese Napja

Magyar Népmese Napja

A népmese napját, azaz Benedek Elek születésnapját szeptember 30-án itt is megünneplik, és a történetmesélés kapja majd a főszerepet! Várnak mindenkit 10 és 18 óra között ingyenes programjaikon, ráadásul, meglepetésekkel is készülnek a látogatók számára. Részletek itt. Ingyenes! A múzeum ezen a napon időpontfoglalás nélkül, ingyenesen látogatható!

 

Mesemondó szikla – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Fényből szőtt mesék: A mesemondó szikla

Fényből szőtt mesék: A mesemondó szikla

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy- egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhattok. Honnan erednek a mesék? Mi újat adnak nekünk? Miben tudnak az emberek segítségére lenni? Megannyi kérdés, melyekre választ kapunk a program során. Közreműködik: Kecskés Karina színművész és Fehérváry Lilla előadóművész. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Sárkányok földjén – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Sárkányok földjén

Sárkányok földjén

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. 10 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 3-7 éves gyerekek (szülők részvételével); a 11.15 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 6-12 éves gyerekek (szülők nélkül maradhatnak). Részletek itt. Jegyár elővételben 2500Ft/gyerek, az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni.

 

Ferencvárosi Mesenap – Ferencvárosi Művelődési Központ udvara, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

Ferencvárosi Mesenap

Ferencvárosi Mesenap

A Batyu Színház, a Katáng együttes koncertje, népmese, Toppantó gyerektáncház, kézműves foglalkozások és állatsimogató is vár rátok ezen a napon. Részletek itt. Ingyenes!

 

Art for Kids – Várkert Bazár makettezés – Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Tér, szombaton 10:30

Várkert Bazár

Várkert Bazár

Kass Eszter festőművész és rajztanár vezetésével változatos művészeti technikákkal és témákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Kezdő angolosokat is várnak, ugyanis a foglalkozás angol és magyar nyelven zajlik. Amíg a gyerekek megtanulják a makettkészítés alapjait, addig a szülőket egy izgalmas sétára várják a Várkert Bazárba. A Főváros ékszerdoboza sétára 20% kedvezménnyel vásárolhattok jegyet a makettkészítő jegy mellé. A műhely befogadóképessége korlátozott, ezért felnőtt kísérők nem tudnak részt venni a foglalkozáson. A programra a 8-12 éves korosztályt várják. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

 

Szent Mihály napi Pásztorünnep – Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 11:00-18:00

Nagy Gábor

Nagy Gábor

Szeptember 30-án ismerd meg a pásztorok világát és a velük kapcsolatos hagyományokat a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol tematikus előadásokkal, interaktív játékokkal, élő népzenével, kézműves foglalkozással és tematikus tárlatvezetésekkel is készülnek. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő, amelyet a múzeum főbejáratánál vagy online a múzeum honlapján lehet megvásárolni.

 

A Bojtorjánmező lakói – illusztrációs workshop gyerekeknek Grażyna Rigall illusztrátorral – Millenáris D épület, Zsibongó, szombaton 15:00 (ingyenes)

A Bojtorjánmező lakói – illusztrációs workshop gyerekeknek Grażyna Rigall illusztrátorral

A Bojtorjánmező lakói – illusztrációs workshop gyerekeknek Grażyna Rigall illusztrátorral

Katarzyna Ryrych mágikus történetei izgalmas világokat nyitnak meg kicsik és nagyon előtt egyaránt. A Bojtorjánmező lakói 2017-ben elnyerte a lengyelországi IBBY-díjat (International Board on Books for Young People) és az év legjobb gyerekkönyve lett. A mesekönyv magyarul a Móra Könyvkiadó gondozásában 2023 februárjában jelent meg, dr. Pászt Patrícia és Borzon Dániel fordításában. A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Grażyna Rigall, A Bojtorjánmező lakói című mesekönyv illusztrátora vezeti be a gyerekeket ebbe a varázslatos világba egy workshop keretében. Részletek itt. Ingyenes!

 

BeActive Budapest – Margitszigeti Atlétikai Centrum, szombaton egész nap (ingyenes)

BeActive Budapest

BeActive Budapest

Töltsd sportosan a hétvégéd az Aktív Budapest csapatával és ünnepeld velük az Európai Sporthetet a Margitszigeten! Idén még több és még izgalmasabb sportolási lehetőségekkel készülnek gyerekektől egészen a szenior korosztályig. Részletek itt. Ingyenes!

 

VII. Kisvasuti és Családi nap – Gödöllői Kisvasút, szombaton egész nap

VII. Kisvasuti és Családi nap – Gödöllői Kisvasút

VII. Kisvasuti és Családi nap – Gödöllői Kisvasút

Szeptember utolsó szombatján már szokásos módon Magyarországi Kisvasutak Napja rendezvénysorozat Gödöllői állomásához érkezünk, ahol egésznapos családi és szakmai programokkal készülnek 10-18 óráig. Szomorú apropója is van az eseménynek, ugyanis búcsúzik a kisvasút, de mi nagyon reméljük, hogy nem lesz végleges ez a helyzet. Részletek itt. A szomszédos Gödöllői Arborétumban is érdemes sétálni egyet. Hétvégén az Arborétum belépőjegy váltásával látogatható.

 

Családi nap – XII. kerület, Lívia villa, szombaton 10:00-18:00

Családi nap – XII. kerület, Lívia villa

Családi nap – XII. kerület, Lívia villa

Családi napot rendeznek a megújult Lívia villában, ami a XII. kerületben, a Svábhegyen, a Költő u. 1a. címen található. Ennek az egész napos eseménynek a célja, hogy bevezessék a régebben rendszeresen megrendezésre kerülő sport- és játéknapokat. Gyerekeknek és szülőknek is vidám, nevetős, sport és kézműves programokat szerveznek a hatalmas gesztenyefák alatt. A nap végén pedig kertmoziba hívják a résztvevőket. Este 18 és 20 óra között, ha meleg lesz, akkor a kertben, ha hűvösebb lesz, akkor a Villában megnézhettek közösen egy filmet. Részletek itt. Az egész napos program családonként 2000 Ft.

 

Mesés ünnep Bartos Erikával (Könyvfesztivál) – Millenáris, szombaton 11:00 (ingyenes)

Bartos Erika

Bartos Erika

A Millenáris B épület Morcsányi Géza teremben Bartos Erika személyesen mutatja meg nektek Budapest legmesésebb titkait. Játsszatok velünk vasárnap éjfélig és nyerjétek meg az új Budapest könyvet!

 

OKTÓBER 1., vasárnap

Állatok Világnapja és Európai Madármegfigyelő Napok – Budakeszi Arborétum, vasárnap 9:30

Budakeszi Arborétum

Budakeszi Arborétum

Az Állatok Világnapja és az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából vasárnap interaktív madárgyűrűzési bemutatóval, a kézműves asztalnál vidám őszi figurákkal, díszekkel, természetismereti játékokkal várnak benneteket és madáretetőt is lehet majd készíteni. Arborétumi belépővel látogatható, illetve madárodú készítő jeggyel. Részletek itt.

 

Zugligeti Családi Nap – Lóvasút, vasárnap 10:00-20:00

Zugligeti Családi Nap

Zugligeti Családi Nap

Az ősz beköszöntését a Zugliget egyik legszebb fákkal körülölelt kis szegletében, a Lóvasúton is megünnepeljük, ugyanis a Lóvasút idén is csatlakozik a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult közös szervezésében megvalósuló Hegyvidéki Ősz programsorozathoz. Bábelőadás, kézműves foglalkozás, kortárs zenei koncert festéssel, helytörténeti séta és country-folk koncert várja a látogatókat. Részletek itt.

 

Hab a tortán: A legcsinosabb óriás – Puskin, vasárnap 10:00

Hab a tortán: A legcsinosabb óriás

Hab a tortán: A legcsinosabb óriás

Julia Donaldson világhírű mesekönyve most megelevenedik! A Legcsinosabb óriás egyáltalán nem csinos, sőt. A Hab a tortán! sorozatban színész-párok egy-egy népszerű Pagony könyv szereplőit álmodják színpadra és mesélik el történetüket. 3 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

30 éves az NKA: hangszersimogató – Benczúr Ház, vasárnap 12:00

Hangszersimogató

Hangszersimogató

Bársony Bálint és zenekara a zene és a zenélés varázslatos világát ismertetik meg a koncerten résztvevő gyerekekkel. Az előadást követően pedig interaktív foglalkozást tartanak, ahol mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni valamennyi hangszert, melyeken az előadók muzsikáltak. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Részletek itt. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött az nka30@nktk.hu címen.

 

Kölyök Turbina – Turbina Kulturális Központ, vasárnap 15:00-18:00

Kölyök Turbina

Kölyök Turbina

Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám gyerekeknek! Vegyétek be közösen Turbina mesés várát és fedezzétek fel azt, vasárnap délutáni matinénk keretében. A kalandra nyitottak kipróbálhatják lézeres akadálypályát, a kreatívabbak pedig kézműves foglalkozás keretében készíthetnek pompom-ot, szőhetnek, origamizhatnak vagy akár színezhetnek is. A legkisebbeket pedig óriás matatófallal és természetesen szoptatósarokkal várja a Kölyök Turbinában! Részletek itt. Családi jegy elővételben: (2 felnőtt + 2 gyerek): 5000 Ft.

 

Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom premier előtti bemutató – Uránia, vasárnap 16:30

Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom

Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom

Merülj el a Tisza-tó csodálatos világában a Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom című, egész estés természetfilm premier előtti vetítésén október 1-jén. A vetítés utáni közönségtalálkozón vendégük lesz Ljasuk Dimitry, a film főszereplője és Szendőfi Balázs, a film rendezője. Részletek itt. Jegyár: 1700-2100 Ft.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!