Programajánló hétvégére – 2023. szeptember 16-17.

Budapest Klasszikus Filmmaraton

Macskafogó

Az idei év leggazdagabb programkínálatával érkezik szeptember 3. hétvégéje. Egymást érik majd a fesztiválok, családi programok a Lánchíd Fesztiváltól kezdve a Gyermekkönyvünnepen át a Klasszikus Filmmaratonig, de ajánlunk még sportos programot, kirándulást, meseösvényt is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Újbudai Gyermekkönyvünnep – Újbuda, Gárdonyi tér, szeptember 16-17. (ingyenes)

Újbudai Gyermekkönyvünnep

Újbudai Gyermekkönyvünnep / Fotó: Aczél Márk

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg az Újbudai Gyermekkönyvünnepet, ahol zenés programokkal, színes könyvkínálattal, változatos gyerekműsorokkal és kreatív workshopokkal várnak benneteket szeptember harmadik hétvégéjén a Gárdonyi téren! Részletes program itt. Ingyenes!

 

Autómentes Hétvége – Fővám tér, Szabadság híd, Pesti alsórakpart, szeptember 16-17. (ingyenes)

Autómentes Hétvége

Autómentes Hétvége

A programok között szerepel járműkiállítás (nosztalgia- és modern járművek a Fővám téren és a Szabadság hídon), Gasztrosétány a Vámház körúton, BKV Játszóbusz, a civil és az állami szervezetek is rengeteg játékkal és programmal készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

 

Budapest Klasszikus Filmmaraton – Budapest, több helyszínen, szeptember 12-17.

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját.  A fesztivál idén is a kedvelt helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, de most sem maradhatnak el a népszerű és látványos szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható. Részletek itt.

 

Kulturális Örökség Napjai – országszerte, szeptember 16-17. (ingyenes, némelyik programra regisztrációs szükséges)

Kulturális Örökség Napjai

Kulturális Örökség Napjai

„Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében azonban elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk, méltó módon használjuk őket és megfelelő tisztelettel, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk. Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is.” A programok között itt tudtok keresni. Ingyenes, de némelyik programra regisztráció szükséges!

 

Nyárzáró hétvége – Dunakeszi, Barka Állatsimogató, szeptember 16-17.

Barka Állatsimogató

Barka Állatsimogató

Igazi szuper állatos hétvégét tervetek extra programokkal a Barka Állatsimogatóban! A sétalovagoltatás, kocsikázás, szalmalabirintus és szalmaugráló mellett állatos bemutatók is lesznek. Az M2-es autóútról Fót-Kisalag Dunakeszi lehajtónál kell lefordulni, majd a Fót oldalán lévő körforgalomban a „Hulladéklerakó” irányába kihajtani. Innen már kitáblázott út visz. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft/fő, nagycsaládos jegy 1400 Ft/fő, 4 éves kor alatt a belépés ingyenes!

 

Kulturális Örökség Napok: Tájtörténeti séta – Sas-hegyi Látogatóközpont, szeptember 16-17., több időpontban (regisztrációs, ingyenes)

Sas-hegyi Látogatóközpont

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Sas-hegy természeti értékein kívül bemutatják a táj változásainak nyomait. A sét során  csodálatos panoráma nyílik Budapest épített örökségeire, műemléki kincseire. Részletek és regisztráció itt.

 

Szeptember 16, szombat

Dinnyési Madárkavalkád – Dinnyés, Templomkert és tanösvény, szombaton 10:00 (ingyenes)

Dinnyési Madárkavalkád

Dinnyési Madárkavalkád

Az ingyenes családi nap keretében vezetett túrák, madármegfigyelés- és gyűrűzés, kézműveskedés, gyermekkoncert és még sok más program lesz Dinnyésen. Már reggel 8 órától 2 helyszínen is tartanak gyűrűzési bemutatókat, a központi programok pedig 10 órakor kezdődnek. Részletek itt. Ingyenes!

 

Családi nap a Budapesti Klasszikus Film Maratonon – Uránia Nemzeti Filmszínház, szombaton 10:00-18:00

Macskafogó

Macskafogó

A Budapest Klasszikus Film Maraton szombaton, szeptember 16-án egész napos családi programmal készül. Levetítik többek között a Macskafogót, lesznek filmes workshopok és 12:15-től Berg Judit dedikál, 16 órától pedig levetítik a klasszikus Az ellopott léghajó című cseh filmet is (magyar felirattal). Részletek itt. A filmekre mindössze 500 Ft a belépő.

 

Titokzatos rengeteg – Füvészkert, Szamóca Kiskertész-tanoda, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Szamóca Kiskertész-tanoda

Szamóca Kiskertész-tanoda

Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től egy kertészkedős foglalkozásra. A 10 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 3-7 éves gyerekek (szülők részvételével), a 11.15 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 6-12 éves gyerekek (szülők nélkül maradhatnak). Részletek itt. A jegy ára elővételben 2500 Ft/gyerek, az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek. A szülők füvészkerti belépő váltásával tudnak bemenni a programra.

 

MÉTA Matiné – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

A Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából a Vajdahunyad vára és a Néprajzi Múzeum között egy nyereményjátékkal kísért sétára és foglalkozásra invitálják a családokat 10 és 14 óra között. Start: Néprajzi Múzeum Etnoshop sátra (Vajdahunyad vár). Kérd a játéklapot! Keresd meg a Ligetben sétálva a kiállításaink szereplőit! Tippeld meg a helyes választ! Cél: Add le a játéklapot a Néprajzi Múzeum központi jegypénztárába! 14 órától pedig múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek. Részletek itt.

 

Lánchíd fesztivál – Lánchíd és környéke, szeptember 16. (ingyenes)

Lánchíd fesztivál

Lánchíd fesztivál

Napközben a Pesti alsó rakparton 10-18 óráig ingyenes gyerekprogramok és Lánchíd-történeti kiállítás vár benneteket a Valyo állandó programjai mellett. Ezt követően pedig 19.30-tól egész késő estig tartó koncertekkel készülnek a Clark Ádám téren. Fellépők: Péterfy Bori, Irie Maffia (Sena, Kemon, Columbo, Busa P.), Király Viktor, Balla Eszter, Nagy Ervin, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Deniz / Orsovai Reni, Quartzbox formáció, Dés László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, Sör és Fű, Pásztor Anna, Ham Ko Ham, Video disco, Hősök, Wunderlich József, Ember Márk és meglepetés finálé… Részletek ittIngyenes!

 

Erdei zsongás – Gödöllő, Arbo-park, szombaton 10:00-17:00

Abro-park

10:00, 12:00, 14:00 órakor családoknak szóló vezetett séták indulnak, lesz még kézműves vásár, könyvtár kommandó – Gödöllői Városi Könyvtár, természetművészet kicsiknek és nagyoknak, papírszínház az erdőben, óriás bogár makettek és elő bogár különlegességek bemutatása, madárismereti program és számos izgalmas program. Részletek itt. Jegyár: az Arborétumba hétvégén 2000 Ft/család (2 felnőtt + max. 3 gyerek) a napijegy. Az Arbo-parkról itt írtunk bővebben.

 

Budapesti Demográfiai Csúcs családi nap – Városliget, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Budapesti Demográfiai Csúcs

Budapesti Demográfiai Csúcs / Fotó: MTI Szigetváry Zsolt

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a tudomány, a vállalati szektor és a média képviselői megvitatják a legidőszerűbb és legfontosabb, családokat érintő kérdéseket. A nagyközönség számára a Városliget több helyszínén programokkal készülnek a bábelőadásoktól kezdve a koncertekig és a legnagyobb családokkal foglalkozó szervezetek is ott lesznek. Emellett az Állatkertben ezen a napon 15% kedvezménnyel, a Mezőgazdasági Múzeumba ingyenes belépéssel készülnek, a Ballonkilátóra pedig 50% kedvezmény jár (ez utóbbi 6 éves korig nem látogatható). Részletek itt.

 

Szombati Szemezgető – Széművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (regisztrációs)

A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozáson a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkedhettek azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. A Szombati Szemezgető szeptemberi alkalmán az önkifejezésre és érzelmek különféle, látványos megjelenítésére helyezik a hangsúlyt. Részletek itt. Előzetes jegyvásárlás szükséges! Belépés: a Szombati szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A program díja: 1500 Ft/gyerek.

Tűzoltó leszek! – Pomáz, Breier Farm, szombaton 9:00-15:00 (ingyenes)

Tűzoltó leszek! - Breier Farm

Tűzoltó leszek! – Breier Farm

Tűzoltók, tűzoltó autók, vizestömlő húzás, tűzoltó felszerelések kipróbálása és még sok más vár rád. A gyermekek részvételét bátorság oklevelekkel és ajándékokkal jutalmazzák. Ezen a napon nemcsak játékra és szórakozásra van lehetőség, hanem valódi tűzvédelmi oktatásra is. Az egyéni látogatóknak nem szükséges, de csapatoknak előzetesen regisztrálni kell. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kéklámpás Találkozó és Ikarus Találkozó – Aeropark, szombaton egész nap

Kéklámpás Találkozó és Ikarus Találkozó

Kéklámpás Találkozó és Ikarus Találkozó

Szeptember 16-án az ország minden részéről különféle típusú és méretű kéklámpás járművek érkeznek a parkba. A történelmi repülőgépek közötti hatalmas területet több tucat tűzoltóautó foglalja el, de érkeznek ritka és oldtimer minősítésű mentő- és rendőrautók, sőt speciális helikopterek is tiszteletüket teszik. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Nagybörzsönyi Erdei Vasút napja – Nagybörzsöny, szombaton

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Szeretettel várnak benneteket szeptember 16-án Nagybörzsönybe, a kisvasút napjára, ahol lesz járműbemutató, a nagybörzsönyi végállomáson családi nap hajtányozással, kézműves vásárral, kézműves foglalkozásokkal. A vonatok menetrendje ezen a napon: Nagybörzsönyből: 9:30, 11:20, 13:10, 15:10; Nagyirtáspusztáról: 10:20, 12:10, 14:05, 16:05. Részletek itt.

 

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó – X. kerület, Merkapt Sportközpont, szeptember 15-16. (ingyenes)

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó

A Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó széles sportági és zenei palettát kínál a látogatóknak, a kitelepülő sportágakat szakképzett edzők, a megjelenő hangszereket zenei oktatók segítségével lehet megismerni és kipróbálni. A színpadokon izgalmas sportági bemutatókra, nyílt edzésekre, illetve színvonalas zenei koncertekre is sor kerül a két nap folyamán. A több mint 100 sportág között biztosan megtalálhatóak lesznek majd hazánk legnépszerűbb és legsikeresebb sportágai, mint a labdarúgás, az úszás, a vízilabda, a vívás, a kézilabda és a kajak-kenu is. Részletek itt.

 

10 éves a Klárisok zenekar – Fonó, szombaton 16:00

Klárisok zenekar / Fotó: Göndör Dániel

A Klárisok zenekar szeptember 16-án tartja 10 éves születésnapi mesekoncertjét a Fonó Budai Zeneházban, amire sok-sok meglepetéssel készülnek! Gyertek, örüljetek velük, és igyatok a királlyal az élet vizéből, hogy még legalább ennyi évet játszhassanak veletek! Vendég: Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

Szeptember 17., vasárnap

Őszi rét hercegnői – kirándulás a Turján-vidéken – Ócsa, vasárnap 9:00 (regisztrációs)

Ócsai Tájház

Ócsai Tájház

Az Ócsa környékén tett séta során felfedezhetjük a turjánvidék őszbe forduló arcát, nyarat búcsúztató hangulatát és megismerkedünk a tájvédelmi körzet egyéb értékeivel is. Részletek és regisztráció itt. Az Ócsai Tájház ezen a napon ingyenesen látogatható 10.00-16.00 között. Az Ócsai Református Műemlék Templom szintén ingyenesen látogatható 12.00-16.00 között. Részletek itt.

 

„A víz tündére” meseösvény – Kismaros, Dunapart, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

„A víz tündére” meseösvény

„A víz tündére” meseösvény

A Bailavidrum meseösvény a Duna nyárvégi ártéri erdejének rejtelmes ösvényeire, szénabálákkal és kökörcsinekkel tarkított mezőkre, vízi madarak lakta holtágak vidékére repít. Ezúttal a molnár fiának és feleségének útját kísérhetitek végig és egy kb. 1,5 kilométeres meseösvényt járhattok be. A visszaút a kocsikhoz ugyanennyi lesz. A helyszín a Nyugati pályaudvarról vonattal és 10 perc sétával is megközelíthető. Részletek itt. Regisztráció szükséges. Jegyár: 2500 Ft/fő, 4 év alatt ingyenes.

 

Dürer Kert: Varázskert – Dürer Kert, vasárnap 10 órától

A Dürer Varázskertje tele van olyan meglepetéssel, apró kis élménnyel, amelyek mind csak arra a pillanatra várnak, amikor a legkisebb düreres felfedezők rátalálnak. Szeptember 17-én egy igazi álomvilágba invitálják a csaádokat: 11 órától fellép a Rutkai Bori Banda, 12:30-tól lesz Freak Fusion előadás⁣, illetve arcfestők, Pagony könyvek, Kacs Műhely workshopok és még sok minden más. Részletek itt. Jegyár: gyerek 1000 Ft, felnőtt 2000 Ft.

 

Új diafilmek bemutatója – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Rumini és a Fabatkák diafilm

Rumini és a Fabatkák diafilm

Új diafilmeket vetítenek a moziban: Rumini és a Fabatkák; Kecskegidák meg a farkas; A császár új ruhája; Az ördög három aranyhajszála; Kicsi Jankó szerencséje; Sicc a cirkuszban. Részletek itt. Ingyenes!

 

Just Teen Time – Budapest Park, vasárnap 14 órától

„Csinálj sztorit a jelenből, próbáld ki magad zenészként, táncosként, sportolóként, YouTuberként és TikTokkerként, éld át a Park vibe-ot a barátaiddal, kötetlenül, szabadon!” Szeptember 17-én az ország legmenőbb kamasz eseményével várnak, ahol rengeteg programmal készülnek egy olyan napon, amikor csak a tiniké a Park! A kísérőket sem hagyják unatkozni – a Dzsungel kisszínpadon interaktív előadásokkal érkeznek a kiskamasz életszakasz legmenőbb specialistái, akiktől bátran kérdezhetünk a sokszor talán rejtélyesnek tűnő korszakról. Részletek itt. Jegyár: 3999 Ft.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!