Programajánló hétvégére – 2023. október 7-8.

Molnár Eszter: A mosógépen túl

Molnár Eszter: A mosógépen túl – Friss Kakas Animációs Fesztivál

Barbár törzsek, design fesztivál, friss animációk, természetfilmek, gyerekeknek szóló tárlatvezetések, koncertek és színházi programok is várnak rátok ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapest Design Week – Budapest, Néprajzi Múzeum és nyitott stúdiók, október 5-15.

Budapest Design Week

20. Budapest Design Week

A programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállítások, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, webináriumok stb.), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban. A fesztivál eredményei és emlékei a virtuális világból kilépve a BDW20 központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban egy rendhagyó időutazással is megelevenedik és böngészhetővé válik a múlt. A kamarakiállítás mellett a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekintheti a közönség. A fesztivál során betekinthetünk az elmúlt 20 év legsikeresebb Nyitott Stúdióiba is. Részletek itt.

 

Barbár Napok – Aquincumi Múzeum, október 7-8.

Barbár Napok – Aquincumi Múzeum

Barbár Napok – Aquincumi Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához is kapcsolódva az Aquincumi Múzeumban október 7-én és 8-án ismét élettel telik meg az Aquincumi Múzeum romkertje, ám ezúttal a sarus eleganciát képviselő római polgárok helyett barbár törzsek vetik meg a lábukat az egykori polgárváros falain belül. Kelták, markomannok, szarmaták és gepidák építik fel táboraikat, hogy megismertessék látogatóinkkal a Kárpát-medencében a római hódítás előtt és után megtelepedő népek történetét, valamint sokszínű kultúráját és szokásait. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

 

Állatszeretet Ünnep – Fővárosi Állat- és Növénykert, október 6-8.

Vörös panda Fotó: Budapest Zoo

Idén ismét várják a látogatókat október 6-8. között megrendezésre kerülő Állatszeretet Ünnepen. A háromnapos rendezvény most az Állatvédelmi Témahét keretein belül kerül megrendezésre, melyet 2023. október 2-8. között rendezik meg. A hetet az Állatszeretet Ünnepel zárják, ahol a nagyközönség találkozhat a Vadállatmentő Központ állataival, a zoopedagógus csapatuk rengeteg szemléletformáló játékkal készül és kézműves foglalkozások is lesznek az Állatok világnapja köré építve és környezetvédelmet figyelembe véve. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható.

 

Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom – premieres film

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. 50 éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle. Akkor még nem tudta, hogy műve az ősi Tisza világát csalja elő. A folyó vizének köszönhetően egy különleges ökoszisztéma jött létre. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó.

 

Piacok az ősz jegyében

Római parti Piac

Római parti Piac

Ezen a hétvégén is számos helyszínen várnak benneteket vásárok és piacok. Szombaton délelőtt a Római-parton és a Czakó piacon, valamint a Gardróbon; vasárnap Szatyor ruhavásáron, Pici Piacon és a Terézvárosi Lommentő piacon.

 

Normafa Síház megnyitó – Normafa, október 6-8.

Normafa Síház

Fotó: Gosztom Gergő

Családi programokkal, élőzenével, gasztroeseményekkel nyit a Normafa Síház, ahova a legkisebbeket és a négylábú családtagokat is szeretettel várják. Részletek itt.

OKTÓBER 7., szombat

Tárlatvezetés gyerekeknek a Barabás Miklós kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:15 (x)

 

Gondolán, vitorlás hajón, szekéren, és szamárháton is utazhattok Barabás Miklós kiállításán festmények, rajzok és akvarellek segítségével!  Utána virágnyelven szerelmes üzenetet küldhettek, egy lakodalomba csöppenhettek és a 19. századi Budapesten Petőfi Sándorral is találkozhattok. A 6-9 éveseket 10:30-tól, a 10-13 éveseket 11:15-től várják a programra. Jegyár: 1000 Ft/gyermek. A kísérők az időszaki kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel (2100 Ft/fő) vehetnek részt a programon. Részletek és jegyvásárlás itt.

 

Friss Kakas Animációs Fesztivál – Toldi mozi, október 6-7.

MOME Anim Friss – október 6. és október 7. 19:00

A MOME legfrissebb diplomafilm-premierjei mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit, MOME hallgatók friss alkotásait és egész estés animációkat láthatja a közönség, valamint szakmai programok várják az érdeklődőket. A Friss Kakas a gyereknek is igyekszik kedveskedni. A MOME ANIM KIDS szekció a legkisebb korosztálynak is érdekes és élvezetes, a MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. Részletek itt.

 

A tölgy – Puskin, szombaton 10:00

A tölgy – Az erdő szíve

A tölgy – Az erdő szíve

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Műtárgybújócska – Ráth-villa, a Városliget és Terézváros környékén, találkozó: Eötvös 10-nél, szombaton 10:00-14:00

Műtárgybújócska – Ráth-villa

Műtárgybújócska – Ráth-villa

Ki tud ellenállni egy olyan városi élménynek, amelyben társas kincskeresésre indulhat? Fedezzétek fel Terézváros rejtett szépségeit és izgalmas helyszíneit a Műtárgybújócska eseményén, október 7-én, 10-14 óra között! A kincskeresés során nemcsak a szecesszió művészetének lenyűgöző világába tekinthettek be, hanem felfedezhettek ismeretlen helyszíneket, épületeket is a VI. kerületben. A tíz helyszínt bejáró séta során érdekes rejtvényekre és kihívásokra számíthattok. A séta utolsó helyszínén ajándék vár: belépési lehetőség a csodálatos Ráth György-villába, ahol az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjava látható. Jegyvásárlás és részletek itt. Páros jegy 3000 Ft, családi jegy 4000 Ft.

 

Kincskeresés az Északiban – Közlekedési Múzeum, szombaton 10:00-17:00

Kincskeresés az Északiban

Kincskeresés az Északiban

Múzeumok Őszi Fesztiválján kincskereső kalandra hívják látogatóinkat a „Bringára váltva” című időszaki kiállításon az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A kiállítótérben 50 db ajándék várja a szerencsés megtalálókat!  A nap folyamán különleges tematikus tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők és az extrém sport kalandok világába is virtuális utazást tehetnek. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Geotóp Nap a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Sas-hegyi Látogatóközpont

Sas-hegyi Látogatóközpont

A geotóp napok keretében indított tematikus túrán a Sas-hegy fő tömegét alkotó dolomit lesz a főszereplő. Megtekintjük a Sas-hegy híres sziklaalakzatait: a Medve-sziklát és a Beethoven-sziklát is, sőt ha engedjük fantáziánkat szárnyalni, még szikla-keresztelőkre fog idő jutni. Előzetes regisztráció szükséges. Részletek itt. Jegyár: 1500-2000 Ft.

 

Állatok Világnapja – REX Állatotthon, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Állatok Világnapja – REX Állatotthon

Állatok Világnapja – REX Állatotthon

Ünnepeld meg az Állatok Világnapját! Egész napos ingyenes zenés és szemléletformáló programokkal várnak a Rex Állatszigeten október 7-én! Részletek itt. Ingyenes!

 

Kokopelli Jazz Matiné – Budapest Jazz Klub, szombaton 11:00

Kokopelli Jazz Matiné

Kokopelli Jazz Matiné

A héttagú formáció Magyarországon egyedülálló módon közvetíti a gyerekeknek az igényes jazzzenét. A dalok gyermekközpontú szövegei, bábok, kellékek és játékok használata és a folyamatos interakció eredményeként a gyerekeket észrevétlenül öleli körbe a jazz-zene telített harmóniavilága, változatos ritmusképletekkel, pezsgő instrumentális improvizációs részekkel és a jazz zenetörténet jelentősebb szólóinak megszólaltatásával. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

 

Családi délután Vackorral – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Családi délután Vackorral

Családi délután Vackorral

Szombaton 16 órától sokaknak bizonyára régi ismerős, Vackor érkezik a Kultúrkúriába a Mesebolt Bábszínház jóvoltából, majd 17 órától Kisbocs kézműves játszóház is lesz. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

 

OKTÓBER 8., vasárnap

Nefelejcs Bábszínház: KippKopp és Tipptopp – Puskin, vasárnap 10:00

Nefelejcs Bábszínház: KippKopp és Tipptopp

Nefelejcs Bábszínház: KippKopp és Tipptopp

Egy szép őszi napon Tipptopp, a gesztenyelány megérkezik az erdőbe. Szállást keresve megismerkedik a sünivel, lepkével, békával, madárral, végül találkozik Kippkoppal, a gesztenyefiúval… Részletek itt. Belépő: 2600 Ft.

 

Érd Körbe – Érd, Fő tér, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Érd Körbe

Érd Körbe

2002-ben indították útjára az Érd Körbe kerékpáros felvonulást, mely immár 47. alkalommal kerül megrendezésre. Kerékpárral megkerülnéd Érd városát? Volt szerencséd megtapasztalni milyen több száz vagy ezer emberrel együtt közösen tekerni? Október 8-án (vasárnap) újra kerékpárosok töltik meg a város utcáit! A kerékpáros felvonuláson a bukósisak viselése ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

 

Rutkai Bori Banda – Klauzál Ház, vasárnap 10:30

Rutkai Bori Banda

Rutkai Bori Banda

Itt van az ősz itt van újra! És nemcsak szép, hanem meseszép! Gyerek és felnőtt füleknek kedves zeneszó csalogatja a publikumot a Citrom Cirkuszba, a Palacsinta Pályaudvarra, a RiziBizi Diszkóba és az Űrcsűrbe. Dalról dalra repülünk a Sárkányjárgánnyal, gurulunk a Piciklikkel, szárnyalunk a Parázsló Varázslóval, hajókázunk a Zsebtenger hullámain. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft.

 

I. Óbudai Kutyanap – Hajógyári-sziget, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

I. Óbudai Kutyanap

I. Óbudai Kutyanap

Állatorvosokkal, kisállat fogásszal, etológussal, trénerrel, gyógyszerésszel, rendőrrel, közterület felügyelővel, genetikussal beszélgethettek, de lesz kint állatmasszőr, vakvezető és mentő kutya, kutyafotós is a szigeten. Részletek itt. Ingyenes!

 

Petőfi Sándor: János vitéz – A Babits Mihály Színház előadása – Bajor Gizi Színészmúzeum, vasárnap 15:00

Petőfi Sándor: János vitéz

Petőfi Sándor: János vitéz – A Babits Mihály Színház előadása

1861. december 15-én járunk Pesten, Szendrey Júliáék lakásában. Az ország lassan ébredezik a Bach-korszak nyomasztó évtizedéből. A nemzet özvegye is 11 éve újra házas. Második férje Horváth Árpád történész, a púpos, „örökké mogorva, kedvetlen ember”, aki a házasságban nem tűr ellenmondást: „most már nőm vagy, s én a te parancsoló urad, törvényhozód, és én boldog akarok lenni!” Nem csoda, hogy ebben a nem túl meghitt családi körben Petőfi Zoltán is a könyveibe menekül… Részletek itt. Belépő: 1500 Ft, regisztráció is szükséges.

 

Játsszatok velünk vasárnap éjfélig és nyerjetek páros belépőt a Mancs őrjárat: A szuperfilm premier előtti vetítésére és Mancs őrjárat foglalkoztatót! Részletek itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!