Programajánló hétvégére – 2023. október 14-15.

Kalandozzatok és nyomozzatok múzeumokban, nézzetek meg egy jó filmet a Primanimán, kertészkedjetek a Füvészkertben, ismerjétek meg Nyugat-Afrika kincseit a Múzeumkertben, pattanjatok a Gyermekvasútra, kiránduljatok a „kéken” vagy vegyetek részt egy margós könyvbemutatón. Íme a legjobb programok október közepére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapest Design Week – Budapest, Néprajzi Múzeum És Nyitott Stúdiók, október 5-15.

20. Budapest Design Week

20. Budapest Design Week

A programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállítások, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, webináriumok stb.), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban (befektetői találkozók, esettanulmányok bemutatása, előadások, workshopok). A fesztivál eredményei és emlékei a virtuális világból kilépve a BDW20 központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban egy rendhagyó időutazással is megelevenedik és böngészhetővé válik a múlt. A kamarakiállítás mellett a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekintheti a közönség. A fesztivál során betekinthetünk az elmúlt 20 év legsikeresebb Nyitott Stúdióiba is. Részletek itt.

 

 

Primanima Nemzetközi Animációfilmes Fesztivál – Budaörs, 2023. október 11-14.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált idén 11. alkalommal rendezik meg október 11. és 14. között Budaörsön, és ismét kiemelt figyelmet szentelnek az ifjabb közönségnek: a három korosztályra bontott Gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen várja a tinédzsereket szórakoztató és elgondolkodtató animációkkal. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft/program, de bérlet is vásárolható. Idén első alkalommal vásár is lesz szombaton 14:30-tól a díjkiosztóig a Jókai Mór Művelődési Ház előterében.

 

Margó Fesztivál – október 12-15. (Ingyenes, Kivéve Az Esti Programok)

Margó Fesztivál

Margó Fesztivál

A kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti zenei-irodalmi műsorok – erre számíthatsz 2023. október 12–15-én a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Részletek ittIngyenes, kivéve az esti programok!

 

Újbudai nemzetiségek Fesztiválja – Újbuda, több helyszínen, október 14-15. (ingyenes)

Újbudai Nemzetiségek Fesztiválja

Újbudai Nemzetiségek Fesztiválja

Újbuda egy nagy falu. Együtt szomszédkodnak itt ősbudaiak, új és régi nemzetiségek. Ezen a héten megünneplik azt, hogy hányfélék, hány helyről jöttek, hány kultúrát ápolnak külön-külön és vállvetve egyaránt. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Minden nációnak más a története, a hangszerelése, a fűszere, a filmnyelve, a kocsmakultúrája. Részletek itt.

 

OKTÓBER 13., péntek

Kiss Ottó: Ég bolt – Versek ég alatt, föld felett (Margó Fesztivál) – Nemzeti Táncszínház, pénteken 18:30 (ingyenes)

Kiss Ottó: Ég bolt – Versek ég alatt, föld felett (Margó Fesztivál)

Kiss Ottó: Ég bolt – Versek ég alatt, föld felett (Margó Fesztivál)

Az Ég Bolt című kötetben egy kiskamasz felnövéstörténetét ismerhetjük meg. Ez a felnőtté válás azonban egy igen különleges metamorfózis, ugyanis nemcsak az első szerelem, hanem egy komoly betegség is végigkíséri a főhőst, aki mindeközben számos olyan hétköznapi életigazságot vagy épp hittel átitatott gondolatot tár elénk, amellyel felnőttek és gyerekek egyaránt tudnak azonosulni. A nagysikerű Csillagszedő Márió régóta várt folytatása ez a könyv, amelyet ezúttal is Paulovkin Boglárka rajzai gazdagítanak. Részletek itt. Ingyenes!

 

OKTÓBER 14., szombat

Szép Nap a múzeumban – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00-13:00

Szép nap a Múzeumban

Szép Nap a múzeumban

Október 14-én ismét Szép Nap lesz a Szépművészeti Múzeumban, amikor 10 és 13 óra között a színes palettából szabadon szemezgetve a család magának állíthatja össze programját a gyerekek érdeklődése alapján. A programot főként 6-12 éves gyerekeknek és családjuknak ajánlják. Részletek itt. Érdemes a múzeum nyitásakor érkezni, hogy legyen idő mindent kipróbálni! Jegyár: 2500 Ft/fő felnőtteknek, 1500 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt.

 

Nyomozós játék – Ráth György-villa, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Fotó: Varga Norbert

Segítség! Fura figurák lepték el a Ráth György-villát! Az ódon terek és tárgyak, a szecessziós belső tér ismét megelevenedik, mert múlt századok alakjai szabadultak ki a szellemüket őrző műkincsekből. Szeretnének visszatalálni, de nem emlékeznek pontosan, kik is ők… Csak te segíthetsz rajtuk! Gyere, kérdezd ki a vörösruhás grófnőt, a híres festőt, a fátyoltáncosnőt, vagy Koloman Moser örökké szomorú királylányát, bogozd ki a műtárgyak mögötti keszekusza történeteket, és segíts a szellemeknek hazatalálni! A családoddal együtt várnak a villába erre a különleges kalandra október 14-én, 10 órától! A nyomozós játék a Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseménye, és a Mare Temporis közreműködésével valósul meg. A belépőjeggyel a Ráth-villa állandó kiállítása is megtekinthető, amely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. Részletek itt. Jegyár: 4000 Ft.

 

Egy kupac kufli – Puskin mozi, szombaton 10:00

Egy kupac kufli

Egy kupac kufli

Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat az 5-9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Az erdő lakói – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Az erdő lakói

Az erdő lakói

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. A 10 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 3-7 éves gyerekek (szülők részvételével); a 11.15 órától kezdődő foglalkozások ajánlott korosztálya: 6-12 éves gyerekek (szülők nélkül maradhatnak). Részletek itt. Ára elővételben 2500 Ft/gyerek; az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

 

Matiné a Söndörgővel – Márai Sándor Művelődési Ház, szombaton 10:00

Matiné a Söndörgővel

Matiné a Söndörgővel

Az 1995-ben alakult, délszláv népzenét játszó Söndörgőt kirívó virtuozitás és lehengerlően friss előadásmód jellemzi. A tamburára épülő – de a fúvós és ütős hangszerekkel, valamint harmonikával kiegészült – hangszerelésével a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen szólaltatja meg. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

A középkori vár napja – BTM Vármúzeum, szombaton 10:00-18:00

A középkori vár napja

A középkori vár napja

Ezen a napon már hagyományosan a Budai Vár középkori jelentősége kap főszerepet: különleges tárlatvezetések, restaurátorbemutató, középkori zene és történelmi vívásbemutató várja a látogatókat. Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 3800 Ft; diák/nyugdíjas (26 év alatt/62 év felett) 1900 Ft. ​A belépés 6 éves korig és 70 éves kortól ingyenes.

 

Zene-Tér-Kép – hangszerbemutató – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Zene-Tér-Kép

Zene-Tér-Kép

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek szóló Zene-Tér-Kép sorozat játékos, vetítéssel és gyermekdalokkal tarkított ismeretterjesztő foglalkozásán az ifjú közönség sok mindent megtudhat a hangszerek történetéről, használatáról, hangzásáról olyan zeneműveken keresztül, amelyekben a kiválasztott hangszerek kapják a legnagyobb főszerepet. A foglalkozásokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

Pont Fesztivál – Múzeumkert, 2023. október 14. (ingyenes)

Pont Fesztivál a Múzeumkertben

Pont Fesztivál a Múzeumkertben

Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra. Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Részletek ittIngyenes!

 

Kéktúrázás Napja – Országszerte, október 14. (ingyenes, regisztrációs)

Kéktúrázás Napja

Kéktúrázás Napja

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére. Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Részletek és regisztráció itt.

 

Királyréti Zöld Forgatag – Királyrét, Hiúz Ház, október 14. (ingyenes)

Királyréti Zöld Forgatag

Királyréti Zöld Forgatag

Ingyenes családi napon természetismereti programokkal várnak Királyréten, a Hiúz Ház Látogatóközpontban és a tanösvényen. Kérj egy ÚTILAPUt és járd be a tanösvény, válaszolj a kérdésekre és vedd át a nyereményed! Kérnek minden látogatót, hogy a rendezvényre eljutáshoz lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A parkolás a szombati napon Királyréten díjköteles. Részletek ittA program ingyenes!

 

Családi Nap A Gyermekvasúton – Gyermekvasút vonalán, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes, kivéve a vonatozás)

Gyermekvasút

Gyermekvasút

2023. október 14-én szombaton családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ pálya, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést, vagy az alkotóházat is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút, vonatszimulátor és terepasztal várja, akár a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Részletek itt.

 

Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje – A szerzővel Boldizsár Ildikó beszélget (Margó Fesztivál) – Nemzeti Táncszínház, szombaton 15:00 (ingyenes)

Mészöly Ágnes

Mészöly Ágnes

Vajon áldás vagy átok, ha valaki érti a szélben sodródó hangokat? Mi lesz azzal, aki a Nap aranyára és a Hold ezüstjére vágyik? Boldog életet élhet-e bárki, ha soha nem néz szembe a sötétséggel? Kiknek a szerelmét hirdetik a hófehér lótuszok? Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Részletek itt.

 

Micimackó kalandjai – Bem Mozi, szombaton 17:00

Micimackó kalandjai

Micimackó kalandjai

Micimackónak és barátainak történeteit meséli el ez az 1977-ben készült Disney rajzfilm. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

OKTÓBER 15., vasárnap

Az üveghegyi királyleány meseösvény – Kecske-hegyen, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum meseösvény

Bailavidrum meseösvény

Október 15-én a Bailavidrum meseösvényen az üveghegyi királyleány története elevenedik majd meg. Utatok során találkoztok majd királyokkal, királyleányokkal, átkeltek majd a Tenger-szigetre, és ha ügyesek vagytok, talán még az Üveghegy tetejére is feljuthattok! Bátorságotok és leleményességetek jutalma ezúttal sem marad el! Most egy két kilométeres túra vár rátok a Hármashatár-hegy részét képező Kecske-hegyen, lesznek széles ösvények és titkos erdei csapások is. Regisztráció szükséges! Részletek itt. Belépő 4 éves kortól egységesen 2500 Ft.

 

Mancs Őrjárat: A szuperfilm – premieres – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Mancs Őrjárat: A szuperfilm

Mancs Őrjárat: A szuperfilm

A Mancs őrjárat bevetésre kész! Amikor legnagyobb riválisuk, Humdinger lesz a közeli Kalandváros polgármestere, és egymás után csinálja a kalamajkákat, Ryder, és mindenki kedvenc hős kutyijai nagy sebességre kapcsolnak, hogy szembenézzenek a kihívással. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Diafilmek – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Csipkerózsika

Vasárnap 11 órától a következő diafilmeket nézhetitek meg: A rút kis kacsa; Pincérfrakk utcai cicák (Mörrenmorcogi Micó); A huncut kis csibe; Süsü, a rettentő; Csipkerózsika. Részletek itt. Jegyár: 990 Ft.

 

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen 2. – A szerzővel és az illusztrátor Varró Zsuzsával Mácsai Pál beszélget (Margó Fesztivál) – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 17:00 (ingyenes)

Varró Dániel

Varró Dániel

Muhi Andris arra ébred, hogy túl csendes lett a világ: nem csilingel a villamos, nem dalolnak a madarak, nem szól az iskolacsengő. Eközben a hegy túloldalán Maszat Janka rádöbben, hogy a Paca cár szőrén-szálán eltűnt. Andris is, Janka is nyomozni kezd, de nem működnek a világok közötti átjárók. Eljut Andris Szösz néne házához? Megmenekül Pöckös Mackó a mormota halálos ítélete elől? És Janka a böngyöjbákoktól? Hogy kerülünk képregénybe? Mégis mi a fene történik? Részletek itt. Ingyenes!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!