Programajánló hétvégére – 2023. november 17-19.

Csengery Dániel: Holle anyó – Müpa

Csengery Dániel: Holle anyó – Müpa / Fotó: Nagy Attila

Ezen a hétvégén ünnepeljük a főváros szülinapját, megnyílik két karácsonyi vásár, lesz Szemezgető a Szépművészeti Múzeumban, de színházi előadások és koncertek is várnak rátok. Programajánló a Minimatinétól!

Egész hétvégén

EGYÜTT A VÁROS – BOLDOG SZÜLINAPOT BUDAPEST! – VÁROSHÁZA, NOVEMBER 17-19.

Budapest szülinapja alkalmából különleges meglepetéssel készülnek a városlakóknak: 12 év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát és egy egész héten át változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással is várnak! Részletek itt. Jegyár: A teljes programsorozat ingyenes, de néhány program előzetes regisztrációt igényel. Regisztrációs linkekért és további információ az ÉnBudapestem appban.

 

VÖRÖSMARTY CLASSIC XMAS – 2023. NOVEMBER 17-TŐL (INGYENES)

Vörösmarty Classic Xmas

A Vörösmarty tér és környéke ismét ünneplőbe öltözik. Mindenkit magával ragad a vásári forgatag, a karácsonyi hangulat, az ízek, illatok és fények fantasztikus összjátéka. A tér egyik fő attrakciója a gyerekek nagy kedvence a kisvasút, amit ingyenesen vehetnek igénybe a látogatók, de lesz kézműves játszóház is. A színpadon egymást váltják majd a koncertek. Részletes program itt.

 

ADVENTI ÜNNEP A BAZILIKÁNÁL – NOVEMBER 17-TŐL (INGYENES)

Advent Ünnep a Bazilikánál

Advent Ünnep a Bazilikánál

A tér központjában most sem kerülhet más, csakis a közel 12 m magas, csodaszép karácsonyfa. A Kicsik nagy kedvence az ingyenesen látogatható korcsolyapálya, ami mindennap 17 órától várja a 14 év alattiakat, bérelhettek cipőket is. Közel száz kiállító várja a vásárba látogatókat csodaszép, autentikus alkotásokkal. A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú. Remek szórakozást ígér mindenkinek a szelfipont és a kovácsmesterek látványos műhelye is. A VR szán a mai modern technológiát ötvözi a karácsony csodájával. Minden délután 17:30-tól a Bazilika homlokzatán csodálatos fényfestés kápráztatja majd el a közönséget, amely előtt szerdán, pénteken és hétvégén 17 órától egy színvonalas, zenei koncertet láthatnak a térre érkezők. Részletes programok itt.

 

November 18., szombat

SZOMBATI SZEMEZGETŐ SPECIÁLIS IGÉNYŰ GYEREKEKNEK IS – SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM, SZOMBATON DÉLELŐTT (ELŐZETES JEGYVÁSÁRLÁS AJÁNLOTT, REGISZTRÁCIÓS)

Szombati szemezgető

Szombati szemezgető

Novemberre a legtöbb költöző madár már délre repült és ott élvezi a napsütést. A Szépművészeti Múzeum festményeiről szerencsére nem repültek el a színpompás madarak, így azokon az ismert hazai és a különleges trópusi fajokat egyaránt megcsodálhatjátok november 18-án, a Szombati Szemezgető alkalmával. Első alkalommal pedig a látás- és hallássérült gyerekek számára is szerveznek vezetéseket, nekik a programok regisztrációval ingyenesek. Részletek itt. Jegyár: felnőtteknek és speciális igényű gyerekeknek ingyenes, gyerek programjegy 1000 Ft.

 

BUDAPEST NAPJA – BTM VÁRMÚZEUM, SZOMBATON 10 órától

Budapest Napja

Budapest Napja

Budapest 150. születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket. Ünnepeljétek a főváros születésnapját a BTM Vármúzeumban, ahol ezen a napon különböző játékos családi workshopokkal, előadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal készülnek. Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás. A nap során olyan különleges műtárgyakkal is megismerkedhetünk, mint a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép. Részletek itt. Jegyár: 1873 Ft. Családi jegy is váltható itt.

 

Bélaműhely: Törzsi rítusok – Marczi, szombaton 10:00

Bélaműhely: Törzsi rítusok

Bélaműhely: Törzsi rítusok

Interaktív zenei játékok c. sorozat az egész család számára. Hogyan keletkezhettek az ősi hangszerek? Milyen volt az ősember trombitája vagy zongorája? Az ének volt előbb vagy a hangszeres zene? Volt karmester? Vagy honnan tudták a zenészek, hogy mikor kell elkezdeni és befejezni a zenét? Milyen kottából játszhattak? Bárki lehetett zenész vagy már akkor is tanulni kellett a zenét? Ezekre a kérdésekre keresik a választ közösen egy nagy körben. Ajánlott: 4 éves kortól. Részletek itt. Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft.

 

FABÓK MANCSI BÁBSZÍNHÁZA: A HÁROMÁGÚ TÖLGYFA TÜNDÉRE – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Fabók Mancsi Bábszínháza

Fabók Mancsi Bábszínháza

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. A mese arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Adventi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Mesemúzeum

Mesemúzeum

Közeleg a karácsony, advent első vasárnapja. Készítsetek adventi koszorút Farkas Réka iparművésszel! 5-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Csengery Dániel: Holle anyó – Müpa, szombaton 15:00 és vasárnap 11:00

Csengery Dániel: Holle anyó – Müpa

Csengery Dániel: Holle anyó – Müpa / Fotó: Nagy Attila

A Holle anyó a Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában nyert díjat. Szerzője, Csengery Dániel több színdarabhoz és filmhez – például a Liza, a rókatündérhez – komponált zenét, számos művével pedig kifejezetten a fiatalabb közönséget célozta meg. 8-14 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 3000-5500 Ft.

 

SKANDINÁV CSALÁDI NAP – Wekerle Kultúrház, szombaton 15:30

Skandináv Nap

Skandináv Nap

20 éves a Skandináv Ház Alapítvány, így felidézik az elmúlt évek legjobb pillanatait. Kézműves foglalkozások (viking ékszerek és északi manók készítése), előadások a vikingekről, bábszínház a Babos Társulattal, beszélgetés és koncert is vár rátok. Részletek itt. Részvételi díj: 1500 Ft/fő.

 

Csipkerózsika – Bem Mozi, szombaton 16:30

Csipkerózsika

Csipkerózsika

A Grimm-testvérek meséjének főhőse a szépséges Auróra hercegnő, akit születésekor átokkal sújt egy gonosz boszorkány. A film 1959-ben készült rajzfilm változatát nézhetitek meg. Részletek itt. Jegyár: 1900 Ft.

 

Fénysugárút – Városháza park, november 17-18., 17:00-22:00 (ingyenes)

Fénysugárút – Városháza park

Fénysugárút – Városháza park

Budapest 150. születésnapja alkalmából az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint november 17-től sétány köti össze a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Ebből az alkalomból november 17-én és 18-án 17:00-től 22:00-ig a látogatók egy fényből szőtt folyosón haladhatnak majd át. Részletek itt. Ingyenes!

 

November 19., vasárnap

Nefelejcs Bábszíház: Boribon és a hóember – Puskin, vasárnap 10:00

Nefelejcs Bábszíház: Boribon és a hóember

Nefelejcs Bábszíház: Boribon és a hóember

Boribon egy szép szánkót, és sok-sok kék mackót kap ajándékba születésnapján. Boldogan játszik a mackókkal, s mikor végre hull a hó, elindulnak Annipannival szánkózni egy jó nagyot. Marék Veronika Boribon mackói, és Annipanni hull a hó című mesekönyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás. Részelek itt. Belépő: 2600 Ft.

 

A suszter manói – Millennium Háza, vasárnap 10:00

A suszter manói – Millennium Háza

A suszter manói – Millennium Háza

Asztali bábjáték Németh Lucával. Ugye ti se tudtok jobb programot elképzelni egy hűvös őszi délelőttre, mint kényelmesen bekuckózni, és a mesék varázslatos birodalmában elmerülni? Németh Luca bábművész három kedves történetet kelt életre családi vasárnapon. 4-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: gyerek 2000 Ft, kísérő 500 Ft.

 

Egy csepp világnap – MOMSport, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Egy csepp világnap – MOMSport

Egy csepp világnap – MOMSport

Érdekes előadásokkal, gyerekprogramokkal, ingyenes szűrésekkel és értékes nyereményekkel várnak, de bemutatkozik még Magyarország cukormentes tortája, és kicsiket és nagyokat is sokféle játékkal várják. 15:30-tól fellép a Kolompos együttes is. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kompánia Színházi Társulat bemutatja: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) – Lóvasút, vasárnap 10:30

Kompánia Színházi Társulat bemutatja: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kompánia Színházi Társulat bemutatja: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Interaktív bábelőadás kicsiknek és nagyobbaknak Dániel András azonos című könyve alapján. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft. 3 éves kor alatt ingyenes. Jegyek vásárolhatók online a lovasut.jegy.hu oldalon, a MOMkult jegypénztárában és az előadás előtt a helyszínen.

 

Kovácsovics Fruzsina koncert – Miamor Római, vasárnap 10:30

Kovácsovics Fruzsina koncert

Kovácsovics Fruzsina koncert

November 19-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor Kovácsovics Fruzsi és zenekara, élő, interaktív gyermekkoncerttel érkezik a Miamor télikertjébe. A koncert után a fedett, fűtött télikertben csillámtetkó és kézműves sarok, kint pedig vadonatúj koripályánk várja a gyerekeket. Részletek itt. Jegyár: koncertbelépő, 2-99 éves korig: 2500 Ft; kombinált gyermekjegy, 2-12 éves korig: 3500 Ft (koncertbelépő + korcsolyapálya belépőjegy); Kombinált felnőtt jegy, 12 éves kortól: 3000 Ft (koncertbelépő + korcsolyapálya belépőjegy-kísérő).

 

Odüsszeusz bolyongásai – StúdióK Színház, vasárnap 11:00

Az Odüsszeusz bolyongásai című gyerekelőadás után dr. Karsai György színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár tart beavató színházat közérthető formában, gyerekeknek és felnőtteknek. Részletek itt.

 

Kölyök Turbina – Turbina, vasárnap 15:00

Kölyök Turbina – Turbina

Kölyök Turbina – Turbina

Újból a kölyköké a főszerep november 19-én a Turbinában. Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök vegyétek be közösen Turbina mesés várát és fedezzétek fel a vasárnap délutáni matiné keretében. A programot 0-9 éves korig ajánlják. Részletek itt. Felnőtt jegy a helyszínen: 2500 Ft; gyerek jegy (2 éves kor felett) 1500 Ft; családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek)  7000 Ft.

 

Harlekin Bábszínház: Boribon – Kultúrkúria, vasárnap 16:00

Harlekin Bábszínház: Boribon – Kultúrkúria

Harlekin Bábszínház: Boribon – Kultúrkúria

Léteznek a világban mackók minden mennyiségben: apró, gombszemű alvós plüssök, nagymamától örökölt kopott bundások, csacsi, öreg medvék, örökmozgó brummogók; sokfélék. Egy a közös bennük: ölelgetni, dédelgetni, szeretni való, lélekkel telített játékfigurák. Vagy inkább esendő, bájos gyermekek? Ki tudja. Ezek is, azok is. Miként Marék Veronika örökké szeretni való mackója, Boribon. Az előadás a Boribon és Annipanni, Boribon autózik, Boribon és a hét lufi, Jó éjszakát, Annipanni és a Boribon cicája című mesék felhasználásával készült. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Nézzétek meg legújabb ajánlónkat a 14+-os korosztálynak, illetve 12 helyszínt is találtok karácsonyi vásárok és ünnepváró események válogatásunkban!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!