Programajánló hétvégére – 2023. március 3-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már hivatalosan is beköszöntött a meteorológiai tavasz, így rengeteg olyan programot hoztunk nektek, amely a szabadba csábít, de természetesen múzeumok, filmek, koncertek és színház is szerepel a kínálatban. Íme a hétvégi programajánló minden korosztálynak!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyönyörködjetek tavaszi virágokban!

Ebben az új tavaszi válogatásunkban számos remek helyszínt, arborétumot és füvészkertet gyűjtöttünk össze, ahol már nyílnak a tavaszi virágok. A válogatásban szereplő helyszínek közül a Budakeszi Arborétum még felújítás miatt zárva tart, a Gödöllői Arbo-park hétvégén fizetős, illetve a Soroksári Botanikuskert hétvégén csak szombaton tart nyitva.

Barlangok hónapja – egész márciusban

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel vár a Barlangoljunk! programsorozat keretében Magyarország 5 „barlangos” nemzeti parkja márciusban. Nem csupán a kiépített, így kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is megismerhetitek. Részletek itt.

MÁRCIUS 3., péntek

Vadvilág Nap az Állatkertben – Fővárosi Állat- és Növénykert, pénteken 9:00-16:00

Az ENSZ március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. A választás azért esett erre a dátumra, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 50 éve ezen a napon fogadták el. A programok között lesznek látványetetéssel egybekötött előadások, ismeretterjesztő állomáspontos játékok az élővilágot fenyegető veszélyekkel kapcsolatos, játékos feladatokkal és kézműves programok, ahol korosztályokra szabott feladatokkal és meglepetésekkel várják a családok mellett az osztályokat és óvodás csoportokat. Az állomások 10.00-kor nyitnak és 16.00 óráig működnek. A Vadvilág Nap programjaira a 18 év alatti diákok és gyerekek 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tudnak bejönni, amennyiben állat-, növénymaszkban, vagy állatot, növényt ábrázoló plüssel, figurával érkeznek. Részletek itt.

MÁRCIUS 4., szombat

Mesehősök növényei: Harry Potter növényei – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Téma: Harry Potter mágikus növényei. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

IV. Kalandra Fül Fesztivál az Óbudai Danubia Zenekarral – Budapest Music Center, szombaton 3 időpontban

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Immár negyedik alkalommal gyűjtik egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. 3 fantasztikus előadással várnak benneteket: 10:00-Roll over Beethoven; 11:30-A legnagyobb Franz – Schubert; 16:00-Rímes bál a zenekarban. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft/fő/koncert.

RÉGÉSZETI CSALÁDI NAP – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 10:00-14:00 (némely program regisztrációs)

A családi nap keretében közelebbről megismerkedhetnek a családok a régészet világával. Kreatív alkotómunka, szerepjáték, leletsimogató, felfedező füzet és hátizsák várja többek között az érdeklődőket. A múzeumon belül állomásról állomásra pecsétgyűjtéssel izgalmas ajándékokat lehet szerezni. Egyes programokhoz külön regisztráció szükséges. Részletek itt. Jegyár: 4000 Ft/család (5 fő), amely tartalmazza a programon való részvételt és belépést az állandó, a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei és a Kincset Érő Közösség kiállításokba. A program 10 éves kortól ajánlott.

Fényből szőtt mesék – Csizmás kandúr – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhattok. A mese főhőse egy furfangos macska, aki a világ legszerencsésebb emberévé tesz egy szegény molnárlegényt. Kalandjaikról, a gonosz varázsló legyőzéséről mesél nekünk Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész közreműködésével. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu.

Mesevarrás – Iciri-piciri Népmesepont, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Mesehallgatást követően Szabó Julia meseterapeuta vezetésével hóvirág babát készíthettek, ahol az öltögetést gyakorolhatjátok. Nem csak lányoknak ajánlják! A finommotorikus mozgás, a szem-kéz koordináció fejlesztése és a mesehallgatás a fiúknak éppúgy jót tesz. Az 5-12 éves korosztályt várják, szülői támogató jelenlét mellett. Meleg zoknit vagy benti cipőt jó, ha visztek saját és gyermekeitek kényelme érdekében. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft/gyerek, kísérőknek ingyenes. Regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca – 13 mese – Puskin, szombaton 10:00

Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatának hősei most életre kelnek a Bogyó és Babóca – 13 mese című animációs filmen. Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány elválaszthatatlan barátok. A 13 rövid mesében sok kedves kalandot élnek meg együtt, s közben új barátokat szereznek, valamint megismerik az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Japán nap – Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum, szombaton 10:00-18:00 (néhány program regisztrációs)

Egész napos gyerek- és családi programok a japán kultúra jegyében. A japán gasztronómiát bemutató történeti kiállítás megtekintése mellett többek között szusi bemutatóval, gasztronómiai és irodalmi előadásokkal, harcművészeti bemutatóval, teaszertartással, gyerekfoglalkozásokkal, társasjátékokkal, valamint nyelvoktatással, és koto koncerttel várják az érdeklődőket. Részletek itt. Jegyár: A programokon múzeumi belépő váltásával lehet részt venni.

Felhőnéző – Családi délelőtt és integrált családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

„A foglalkozás alatt az égre és a felhőkre fókuszálunk. Megnézzük, hogy a festészet különböző korszakaiban milyen színű, hangulatú égboltot festettek, és kiket is ábrázoltak az égi szférákban. Kicsit elcsendesedve időt adunk az ég megfigyelésének, és megpróbálunk konkrét formákat felfedezni a folyton változó felhőképekben. Majd mindenki megfesti a saját mennyboltját, és megtölti olyan valós vagy csodás lényekkel, tárgyakkal, amelyeket a saját egén el tud képzelni.” Részletek itt. Jegyár: 600 Ft. Regisztráció szükséges!

Terelőkerítésépítés Farmoson – Farmos, 311-es út, szombaton 9:30-14:00

Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek ajánljuk a terelőkerítés építését, hogy a segítségetekkel idén is felépítsék a békamentés alapját szolgáló ideiglenes terelőkerítést. Ennek segítségével a békák sérülésmentesen át tudnak jutni az úton téli pihenőhelyükről a vizes élőhelyük irányába. Részletek itt.

Verseljünk képekben! – Újra itt van János vitéz! – Várkert Bazár, szombaton 12:30

A 9-12 éveseknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás alapja János vitéz verses meséje és a Gyere ki a partra című kiállítás. Interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldások hozzák közelebb a gyerekekhez Petőfi klasszikusát. A program időtartama: 60-90 perc. Találkozási pont: 1013 Budapest, Várkert Bazár, Oroszlános kapu, a Gloriette alatt. A program kültéri helyszínen kezdődik, kérik, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően öltözzetek! A program kreatív részét a Várkert Bazár Testőrpalotájában (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.) folytatják. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft

Zenelabirintus – Épületséta gyerekeknek – Zeneakadémia, szombaton 15:00 és 16:30

Hol lakik a zene szelleme? Mit jelent az „akusztika” és mitől lesz jó vagy rossz? Hány kocka kell a Lego-Zeneakadémia felépítéséhez? A kisgyerekek kérdései kiapadhatatlanok, ám szerencsére a Liszt Ferenc téri zenepalotában mindre választ kaphatnak. A nekik és szüleiknek szóló, 50 perces vezetett túrán még minikoncerten is részt vehetnek, sőt, saját hangjukkal tesztelhetik azt a bizonyos, világhírű akusztikát. Március 4-én két időpontban, 15 órától és 16:30-tól indul a kirándulás a zene labirintusában. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

A vándorló palota – Bem Mozi, szombaton 17:00

Hayao Miyazaki 2004-ben készült csodás mesefilmje 12 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

MÁRCIUS 5., vasárnap

A Néprajzi Múzeum Napja – vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Ünnepeljetek együtt a Néprajzi Múzeum alapításának 151. évfordulóját, március 5-én 10-től 18 óráig 2 helyszínen. Ingyenes programok: térzene, tárlatvezetések, workshopok, mesék és még sok minden más vár rátok a nap folyamán. Részletek itt. Ingyenes!

INspirál Cirkusz nap – INspirál Cirkuszközpont, vasárnap 9:30-18:00

Ezentúl minden hónapban megrendezésre kerül az Inspirálban ez a különleges nap, ahol sokféle órát látogatva lehet belekóstolni a cirkusz világába, az egyes cirkuszi ágakba. Ezek olyan különálló alkalmak, melyeken cirkuszi fogásokat sajátíthattok el, anélkül, hogy egy teljes tanfolyamra iratkoznátok be. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft/foglalkozás.

Legkisebbek mozija: Vízipók-csodapók – A mozifilm – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Az egészestés film a rajzfilmsorozat első két szériájának egyes epizódjaiból készült, amelyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. 2019. áprilisában a Mozinet forgalmazásában a digitálisan felújított változat kerül a mozikba, hogy a gyermekek és szülők, újabb generációi is megismerkedhessenek ezzel az örökzöld, magyar klasszikus mesével. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon – Jurányi, vasárnap 10:15

Az előadás Tandori Dezső Medveálom madárszárnyon kötetét alapul véve asszociatív sétára hívja a gyerekeket a medvék és verebek világába. Zenék, képek és álmok segítségével próbálunk közelebb kerülni ahhoz az ősbizalomhoz, ami az álmodó és az álmát őrző, a gyerek és a szülő között fűződik. 10:15-től színező/olvasó kuckó, Pagony könyvvásár, 10:30-tól meseelőadás, az előadás után kézműveskedés vár rátok. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Gryllus Vilmos: Maszkabál és Tavaszköszöntő koncertje – Budapest Jazz Club, vasárnap 10:30

Öltözzünk be a Maszkabál szereplőinek, és köszöntsük a farsangot Gryllus Vilmos dalaival! Neked melyik a kedvenced? A varázsló, a banya vagy sárga fekete Tigris vagy egy tavaszi virágcsokor? Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

Nefelejcs Bábszínház – Boribon autózik bábelőadás – Marczi, vasárnap 11:00

Az előadás Marék Veronika: Mesélj nekem Annipanni, és Boribon autózik című mesekönyvei alapján készült, vidám, zenés bábelőadás. A dalok szövegeinek nagy részét is Veronika írta, és Erdélyi D. Barnabás hangszerelte. Az előadás időtartama 45 perc. Az előadást 3 éven felülieknek ajánlják. Részletek itt. Belépő: 2500 Ft.

Mozart-nap 2023 – Zeneakadémia, vasárnap 11 órától

A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak, vagyis inkább a mi közös és olthatatlan Mozart-rajongásunknak. Fúvósötöstől a zongoraversenyig egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét, és Simon Izabella jóvoltából, immár hagyományos jelleggel, idén is ígérkezik gyermekprogram. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft-tól.

A méhész bácsi meséi – Kettőspont Meseszínház 1. – Diafilmek – Kettőspont, vasárnap 11:00

A diafilmek legendás technológiáját idézik meg, és hívnak  mindenkit az élő mesélés varázslatos világába! Régi és új mesefilmeket vetítenek gyerekeknek és felnőtteknek, színészek tolmácsolásában, minden alkalommal egy-egy izgalmas tematika köré építve a családi(as) délelőttöket. Részletek itt. Jegyér: gyerek 500 Ft, felnőtt 1000 Ft.