Programajánló hétvégére – 2023. március 25-26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett a tavasz Budapestre! A Víz Világnapjához kapcsolódó eseményeket, kirándulásokat, piacokat, szuper foglalkozásokat, filmeket ajánlunk minden korosztálynak!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapesti Tavaszi Vásár – Városháza park, április 16-áig (ingyenes)

2023. március 24. és április 16. között a Városháza Parkban és a Deák Ferenc téren egyedi kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, a Míves Tojás Múzeum állandó kiállításával, gyönyörű nosztalgia körhintával, hétvégenként pedig családi és gyermekprogramokkal, foglalkozásokkal és koncertekkel várnak benneteket. Részletek itt. Ingyenes!

Királyréti Családi Nap – Királyréti Erdei Vasút, március 25-26.

Tavaszköszöntő családi nappal készülnek a Királyréti Erdei Vasúton, ahol lesz vonatozás a napelemes motorvonattal, pónilovaglás, hajtányozás, kézműves program és természetesen kisvasutazni is lehet majd. Menetrend: Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00; Királyrétről: 10:38, 11:15, 12:38, 13:15, 14:38, 15:15, 16:38. Részletek itt. Teljesárú menettérti jegy: 2.000 Ft; kedvezményes menettérti jegy: 1.600 Ft; hajtánypálya: 500 Ft/fő/kör.

Piacok városszerte

Vásárolj termelőtől és kézművesektől és/vagy hasznosíts újra! Ezen a hétvégén is különböző piacokat ajánlunk nektek. Szombaton lesz Hello Piac az Erzsébet téren, piac a Rómain. Vasárnap vár a Pancs, a Marker’s Market a Fény utcai piacon, a Hegyvidéki Kipakoló és a Hadik Könyvvásár.

A Kojot négy lelke

Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. Csodás film, amit ajánlunk a 12 év feletti korosztálynak.

Nyolclábú felügyelő és a rejtélyek rejtélye – premieres film

A Nyolclábú felügyelő és a rejtélyek rejtélye a bűnügyi filmek és irodalom világát idézi meg, s benne olyan klasszikusokra ismerhet rá a néző, mint a Poirot-történetek, vagy Agatha Christie ismert regényei. A Nyolclábú felügyelő és a rejtélyek rejtélye a Samuel Goldwyn-díjas forgatókönyvből készült, fordulatos története gyerekek és felnőttek számára egyaránt humoros és szórakoztató. Az animációs film Spanyolországban és Olaszországban is a legnézettebb között szerepelt mozis bemutatásakor. 12 éves kortól.

Tavaszi Nagytakarítás – több helyszínen, országszerte, több időpontban

A közel 60 közreműködő szervezet a következő egy hónapban számos szemétszedő túrát fog indítani, melyekhez várják az önkéntesek csatlakozását. A szemétszedő túrák a tavaszinagytakaritas.hu oldalon folyamatosan válnak majd elérhetővé. A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon útnak, amelyet teleszed. Mi tavaly a Jági-ösvényen és Királyréten is csatlakoztunk a szemétszedő akcióhoz!

Bozsik Yvette Társulat: Varázscirkusz – Müpa, május 25-26., több időpontban

Te már hallottál az állatidomár Éj királynőjéről? És a légtornász Taminóról? Garantáltan meglepődsz majd, ha találkozol velük, meg az eseményekbe minduntalan beavatkozó kétbalkezes bohóccal, Papagenóval, vagy cserfes kedvesével, a kötéltáncos Papagenával. A szereplők neve sokaknak ismerős Mozart talán legkedveltebb operájából, A varázsfuvolából, de hogy ezúttal soha nem látott trükköket és mutatványokat látunk a Bozsik Yvette Társulat sokoldalú művészeitől, az egészen biztos: újra itt a Varázscirkusz! Részletek itt. 5-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2500 Ft. (fotó: Horváth Judit)

MÁRCIUS 25., szombat

Felelős Gasztrohős a Ligetben-Víz Világnapja a Duna Múzeummal – Városliget, Millennium Háza, szombaton 10.00-14:00 (ingyenes, regisztráció szükséges) 

Március 25-én a Víz Világnapjához kapcsolódó programokat hoz az esztergomi Duna Múzeum. Érdekes játékokkal, halkirakóval, az ételek vízlábnyomát bemutató kirakóval, a hazai és tengeri halak megismerését szolgáló edukációs játékkal, víziállat színezéssel, mesével, valamit kézműves foglalkozással várnak benneteket. Emellett egy a Városliget vízgazdálkodását bemutató játékkal is készülnek. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: Maja, a méhecske – Puskin, szombaton 10:00

Maja épp hogy kikelt lárvájából, de máris olyan szeleburdi, mint hat másik. Képtelen követni a kaptár szabályait, főleg azt, amely szerint a közeli réten fészkelő darazsak örök ellenségeknek számítanak. Amikor eltűnik a méhpempő, mindenki a darazsakra gyanakszik – ráadásul Maját azzal vádolják, hogy bűnrészességet vállalt a gyalázatban. Legjobb barátját, Willyt leszámítva senki nem hiszi el Majának, hogy ő valójában áldozata az esetnek. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

II. Vízivárosi Családi Nap – Jókai Anna Szalon, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

A gyermekeknek egész nap arcfestéssel, kézműves sarokkal, csillámtetoválással készülnek, a nap indításaként 10 órától a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című bábelőadást tekinthetik meg, az Álomzug Társulás előadásában. 15 órától a Fricska zenekar tartja majd gyerektáncházát, megmozgatva az egész családot. Részletek itt. A belépés ingyenes!

Mesés nemezelés – A tulipánból lett királyfi – Iciri-piciri Népmesepont, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Szeretettel várják az 5-10 éves korosztályt tavaszi hangulatú népmese foglalkozásra. Az élő szavas mesehallgatást követően nemezgyapjúból tulipánt készíthetnek. Jegyár: 2500 Ft. Regisztráció és részletek itt.

Viking klub gyerekeknek – Skandináv Ház, szombaton 14:00-16:00 (regisztrációs)

Rengeteg izgalmas dolgot tudhatunk meg házigazdáinktól a vikingekről: miben hittek, merre hajóztak, hogyan harcoltak, hogyan éltek a mindennapokban: hol laktak, mit ettek, mit játszottak és még sok-sok érdekességet. Emellett kézműveskedhettek és játszhattok is. 9-14 éves gyerekeknek ajánlott. Részletek itt. A 4 alkalomból álló program díja 9000 Ft, amit az első alkalommal a helyszínen, készpénzben lehet kifizetni. Regisztráció Varga Veronikánál a vv@skandinavhaz.hu.

Családi nap: Húsvéti szokások a 19. században – Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, szombaton 14:00 (ingyenes)

Minden hónap utolsó szombatján délután 14 órától 16 óráig várják szeretettel a családosokat a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, ahol ingyenes, interaktív, kézműves foglalkozásokkal egybekötött programon mutatják be a gyerekeknek a 19. századi életet, valamint Liszt Ferenc egykori otthonát. Ezúttal a húsvéti szokások kerülnek a középpontba. Részletek itt. Ingyenes!

Totoro – A varázserdő titka – Bem Mozi, szombaton 16:30

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Kamasz Táncház a Sarjú Bandával és Szanyi vendégekkel – Fonó Budai Zeneház, szombaton 18 órától

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várják. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítanak azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

A Jedi visszatér (magyar szinkronnal) – Bem Mozi, szombaton 18:30

A felkelők készen állnak arra, hogy megsemmisítő csapást mérjenek a Halálcsillagra. Arra azonban nem számítanak, hogy a bolygót elpusztíthatatlan energiapajzs védi és a Birodalom csapdába csalja őket. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft. 12 éves kortól.

A Föld Órája – országszerte, szombaton 20:30

„Mindenkinek kijár egy kis pihenés – ez alól te és a Föld sem vagytok kivételek. Nem számít, hol élsz, milyen nyelven beszélsz, vagy hogy mit dolgozol, az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatod a kikapcsolódás azon formáját, ami neked és a bolygónak is jót tesz. A 2023-as Föld órája alkalmából erre szeretnénk emlékeztetni. Március 25-én merülj el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezel, hogy közben nem terheled a környezeted, 20:30-kor pedig kapcsolj ki mindent egy órára! Hogy megkönnyítsük a dolgodat, 6 programötletet is kitaláltunk neked, melyekkel bebizonyíthatod a nagyvilágnak, hogy a fenntartható életmód izgalmas is lehet és nem feltétlenül jár lemondásokkal.” Részletek itt.

MÁRCIUS 26., vasárnap

Legkisebbek mozija: A tölgy – Az erdő szíve – Puskin, vasárnap 10:00

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb / Hab a tortán! mesesorozat – Jurányi, vasárnap 10:15

A kedves kis Dorka leghűbb társa Györgyi baba. A kislány szeretettel gondoskodik róla. Jó ha tudjátok, hogy Györgyit például csak úgy lehet elaltatni, ha Dorka elcsavarja rajta a gombot. A kis rítus nélkül egy percet sem tud pihenni szegény Györgyi! Ám egyszer csak eltűnik a gomb, és Dorka kénytelen Györgyivel útra kelni a rejtélyes éjszakában, hogy a fantázia különösebbnél különösebb alakjaival találkozzon. Hogy el tudja-e végül altatni Györgyit? Tartsatok vele, és kiderül! 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Gáti István: Tök Magda kalandjai – A csodaszérum – 6szín, vasárnap 11:00

Tök Magda és családja hősies dologra vállalkozik: Megszerzik a gyógyító szérumot, hiába áskálódik és terjeszti a kórt a Lisztharmat! Hát ezt már csak el kell tanulni tőlük ebben a kórokozókkal teli világban! 4 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2300-2800 Ft.

Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal – Pál-völgyi-barlang, vasárnap 11:30 (regisztrációs)

Megismerhetjük a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, bepillantást nyerhetünk a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetébe, megcsodáljuk az évmilliók változatlanságába dermedt ősmaradványokat és csillogó kalcitkristályokat. Lépcsők hosszú során ereszkedünk le a mélybe, a normál túra útvonalából kimaradó Kőhíd-teremig, és több, mint 400 lépcsőfokon, valamint a meredek Tyúklétrán felkapaszkodva jutunk vissza a felszínre. A program hossza: kb. 2 óra. Ajánlott korosztály: 14 éves kortól. A programra előváltott jegy (jegymester.hu) vagy előzetes regisztráció szükséges. Részletek itt. Regisztráció: palvolgy@dinpi.hu vagy 06 1 325 9505. A regisztrált jegyeket a program előtt fél órával vegyétek át a pénztárban, ellenkező esetben azok értékesítésre kerülhetnek. Jegyár: 4000-5000 Ft.

Témanap – interaktív előadás-sorozat és workshop: Tengeri emlősök – Magyar Természettudományi Múzeum, vasárnap 12:00 és 14:00

Megismerjük a tengeri emlősök evolúciójának kulcsfontosságú lépcsőfokait, illetve végigjárjuk azokat a tulajdonságokat, melyeknek sikereiket köszönhetik. 12 éves kortól ajánlott. A programot tartja: Kocsis Martin, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. Részletek itt. A témanap múzeumi belépővel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

Kurátori tárlatvezetés – Nők a Walter Rózsi-villában – Walter Rózsi-villa, vasárnap 16:00

A villa statikusa, Pécsi Eszter 1898. március 8-án, éppen nőnapon látta meg a napvilágot. Márciusi kurátori tárlatvezetés a villa történetében fontos szerepet játszó dolgozó nőkre fókuszál, így elsősorban az építtető Walter Rózsi operaénekesre és a villa tartószerkezetét tervező Pécsi Eszterre. A vezetést tartja: Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész, a Színtér és Lakótér című kiállítás egyik kurátora. Középiskolás kortól és felnőtteknek ajánlott. Részletek itt. A programon való részvétel kiállítási belépőjeggyel lehetséges.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!