Programajánló hétvégére – 2023. május 20-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassan elvonultak az esőfelhők, úgyhogy minden adott egy remek, kiruccanós hétvégéhez, és jó programokból sem lesz hiány. Könyvfőváros, Természetfilm Fesztivál, Bálint Ágnes Mesefesztivál, illetve elő gyereknapi programok is várnak rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Könyvfőváros Budapest – Kristály, május 20-21. (ingyenes)

A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként családi és gyermekprogramokra hívnak mindenkit, aki szereti a meséket, az irodalmat és szeretne részese lenni sok-sok kreatív élménynek. Szombaton és vasárnap is remek programok várnak rátok a margitszigeti Kristályban. Ingyenes!

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál – Gödöllői Királyi Kastély, május 19-21. (ingyenes)

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál! Fedezd fel a rangos filmszemle díjazott alkotásait, és vegyél részt családoddal a természetvédelemről, fenntarthatóságról és a vizes élőhelyek világáról szóló kísérőprogramokon! Részletek itt. Ingyenes!

XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál – Vecsés, Bálint Ágnes Kulturális Központ és Bálint Ágnes Emlékház, május 20-21. (ingyenes)

BÁKK Manó az óperencián túlra indul, hogy megmentsen egy ismeretlen manó lányt, aki egy ódon mesebeli kastély tornyában raboskodik már időtlen idők óta. A kalandban segítségére sietnek a már ismert BÁKK Földi jóbarátok, valamint számtalan népszerű mesehős, akikkel idén is találkozhattok a XI. Bálint Ágnes Mesefesztiválon. A fesztiválon lesznek még koncertek, kézműves programok, előadások és sok-sok játék. Az emlékház (ami már önmagában is szuper program a Futrinka utca kedvelőinek apró házakkal, csúszdával, játékokkal). Részletes program itt. Ingyenes!

Kisvonatos idegenvezetés a Farkasréti temetőben – Farkasréti Temető, május 20-21. (ingyenes, de regisztráció szükséges)

Kinek a sírja válik ősszel láthatatlanná és kinek a sírját díszítik féldrágakövek? Mi köze a csorba vázának a bálnához és Odüsszeuszhoz? Melyik színművészünk rejtőzött el a függöny mögé? Meg lehet találni Kovács Margit sírját kerámiáinak jelzései alapján? Ilyen, és ehhez hasonlóan izgalmas kérdésekre kapunk választ, miközben műalkotásnak beillő szobrokkal, – a klasszikustól a modernig, és egészen meglepő más művészi alkotásokkal is megismerkedünk. A bő egyórás program során a látogatók megismerkedhetnek a temető történetével, számtalan érdekességet ismerhetnek meg az itt nyugvó hírességek sírhelyéről, és kegyelettel emlékezhetnek meg szellemi-kulturális életünk néhai kiválóságairól. A programot nagyobb gyerekekkel ajánljuk! Részletek itt. A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött!

Családi Rózsaünnep és Majális – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, május 20-21.

Rózsa- és virágváró tavaszi ünnepet tartanak a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban idén május 20–21-én, szombaton és vasárnap. Középpontban a család lesz, így elsősorban családi programokkal készülnek, ahol minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelő lehetőséget, miközben játékosan ismerheti meg a múzeum gyűjteményeit és az orvoslás történetének izgalmas epizódjait. Részletek itt.

GyereKert – Veszprém, május 20-21. (ingyenes)

A múlt hétvége nem volt túl kegyes a programokhoz, de most folytatódik a szuper GyereKert, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gyerekprogramja. Május 20-án fellép Danny Bain és Ágoston Béla, azApacuka, vasárnap a Majorka Bábszínház, Lovászi Edina és a Hahó Együttes. Részletek itt. Ingyenes!

Ukmukfukk Zinefeszt – Gólya, május 20-21. (ingyenes)

Májusban hetedjére rendezik meg az Ukmukfukk Zinefesztet! Idén előtérbe kerülnek a külföldi kiadók, különös tekintettel a régióban működő műhelyekre. Athéntól Amszterdamig mindenfelől érkeznek zinesek a Gólyába. Lesz vásár, workshop és zene is. Részletek itt. Ingyenes!

Gyereknap a Galériában – Egy képben a világ – Magyar Nemzeti Galéria, május 21., vasárnap 10:30-tól és 11:00-től

Május harmadik vasárnapján a képek világában való kalandozással készülnek az 5-12 éves gyermekeknek az elő-gyereknapi programon. A kis művészetkedvelők a kifejezetten gyerekeknek szóló tárlatvezetéseken (10:30-tól az 5-8 éveseket (EZ AZ IDŐPONT BETELT!), 11 órától a 9-12 éveseket várják) többek között felfedezhetik a festmények furcsa, érdekes és néhol becsapós részleteit és megismerkedhetnek a képszerkesztés egészen korai változataival. A tárlatvezetésekkel sem ér véget a móka, a családok számára kreatív workshoppal, társasjátékokkal, olvasó- és játszósarokkal, az önálló felfedezéshez pedig képkereső lappal és játékos bőrönddel is készülnek. Az örömteli pillanatok megörökítését a rendezvényen a Fujifilm támogatja; a kreatív fotósarokban a gyerekek az instant fényképezés izgalmas varázslatát ismerhetik meg. Az Instax mini 12 fényképezővel készült kisméretű fotókat a gyerekek rögtön a kezükben is tarthatják, és figyelhetik, ahogy a fehér filmen kibontakozik a kép. A programon debütál a Galéria új, ingyenesen elérhető emlékfüzete is. A magyarul és angolul is elérhető füzetbe a látogatók feljegyezhetik élményeiket, színezhetnek, de még a frissen készült fotókat is beragaszthatják. Részletek itt. Szponzorált tartalom.

MÁJUS 19., pénteken

Art mozik éjszakája – 5 moziban, pénteken délutántól

Május 19-én, pénteken a Budapest Film filmszínházai közül a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Cafeban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig lehet értékes és izgalmas filmeket nézni – cserébe csak egyetlen karszalagot kell megvásárolni. Részletek itt. Az összes helyszínre érvényes karszalag 4800 Ft-os áron már elérhető az artmozik pénztárában, továbbá online is megvásárolhatók.

MÁJUS 20., szombat

Fuss a Bagázsért! – Futás és Családi nap a Bagázzsal – Budakeszi Vadaspark, szombaton 7 órától

Fussatok barátokkal, és gyűjtsetek közösen a romatelepen élő gyerekek táboraira! A Budakeszi Vadaspark oldalán különböző hosszúságú távok közül választhattok, ráadásul a versenyt követően a Vadaspark állataival is találkozhattok. Részletek itt.

Darus Gyereknap 2023 – Budaörs, Koós-Wéber KFT, szombaton 9:00-18:00 (regisztrációs)

Most minden gyerekből igazi gépkezelő lehet! Nem csak a gépek irányítását próbálhatjátok ki, hanem a fotósarokban felpróbálhatják az ehhez a munkához legjobban illő felszerelést is. Részletek itt. Korlátozott számban még elérhetők helyek itt. Jegyár: 3900 Ft.

III. Teknősök Napja – Természettudományi Múzeum, szombaton 9:00-16:00

A Teknősök Világnapja alkalmából idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Teknősök Napja a Magyar Természettudományi Múzeum és a Tropicarium közös szervezésében. Szakmai programokkal, előadásokkal, gyűjteménylátogatással várják az érdeklődőket. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Nyílt nap – Óbudai Autóbuszgarázs, Pomázi út 15., szombaton 10 órától (ingyenes)

Elő gyereknapot tartanak az Óbudai Autóbuszgarázsban, amely egyidős a BKV-val, így már fél évszázados múltra tekinthet vissza. Minden korosztálynak készülnek programokkal. Részletek itt. Ingyenes!

Újbuda 18. születésnapja – Bikás park, szombaton 10 órától (ingyenes)

Budapest legnagyobb és legnépesebb kerülete 18 évvel ezelőtt, 2005 májusában vette fel az Újbuda nevet. Rengeteg ingyenes szabadtéri játékkal, arcfestéssel, állatsimogatóval, kézműves foglalkozással, jelmezes beöltözéssel, óriás fajátékokkal, pecsételő játékokkal várják a résztvevőket. Részletek itt. Ingyenes!

Családi Bringás Nap – Pesterzsébet, Babapark, szombaton 10 órától (ingyenes)

Színes kavalkád és szuper koncertek várnak rátok a pesterzsébeti Családi Bringás Napon május 20-án, szombaton délelőtt 10 órától este 8-ig a Babaparkban. Fellép többek között a Budapest Bár és 16 órától Rutkai Bori Banda is. Részletek itt. Ingyenes!

Fényből szőtt mesék: A szegény csizmadia és a szélkirály – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A történet hőse egy csizmadia, akit megajándékoznak egy varázslatos asztallal, egy különleges báránnyal és egy bűvös bottal. De majdnem elveszíti e kincseket egy kapzsi gazda miatt. Végül minden jóra fordul. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft. A részvétel regisztrációhoz kötött: gerecs.katalin@oszmi.hu.

Lányka, tükörben kreatív műhely anyáknak, nagymamáknak és lánykáknak – Frankel Pagony, szombaton 15 órától (ingyenes, regisztrációs)

Ismerd meg a női ági felmenőidet és önmagad! Tasi Katalin, a Lányka, tükörben című kötet költőjének workshopja. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött az alábbi címen: frankel@pagony.hu. A programra kislányok, nagylányok, anyukák és nagymamák közösen is jöhetnek. Részletek itt. Ingyenes, regisztráció szükséges: frankel@pagony.hu.

Hírös Gasztroszínház: Bertalan és Barnabás – K11 Művészeti és Kulturális Központ, szombaton 16:00

Janikovszky Éva egyik szívmelengető és humorral teli meséje a Bertalan és Barnabás. Szereplőinket L. Nagy Attila bábszínész és Rácz Annamária színésznő keltik életre. A történet két aranyos tacskóról szól akiket egy idős házaspár fogad be a menhelyről, ám életük azon nyomban felfordul, ahogy a két kutya beteszi a lábát a házba. Részletek itt. Színházjegyek elővételben: 1500 Ft, a helyszínen 2500 Ft.

MÁJUS 21., vasárnap

Barka Gyereknap – Dunakeszi, Barka Állatsimogató, vasárnap

Sok-sok programmal: arcfestés, állati bemutatók, RODEO BIKA készülnek az elő gyereknapon a dunakeszi Barka Állatsimogatóban. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft/fő, 4 éves kor alatt a belépés ingyenes, nagycsaládos belépőjegy: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén: 1400 Ft/fő.

Cifra Palota – „Cifra Világ”: Boszorkák és békák – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Boszorkányos mesék, történetek várnak rátok most vasárnap a Müpában. Fellép a Marica Produkció a Világgá ment békák című előadásával, a MesÉlekÉnekelek interaktív zenés produkció és Buboréka is. Részletek itt. Ingyenes!

Honvédelem Napja – Városliget, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Láttad már a Magyar Honvédség high-tech eszközeit? Megnéznéd őket testközelből? Részt vennél izgalmas bemutatókon, ahol megismerheted a modern hadsereg mindennapjait? Akkor ne hagyd ki a Honvédelem Napját! Részletek itt. Ingyenes!

Budapest Táncszínház: Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány – Müpa, vasárnap 11:00 és 15:00

Csupa kaland és izgalom A legkisebb boszorkány története, amelyben legkedvesebb meséink számos eleme fellelhető a szerelmes fiataloktól a boldogságukra féltékeny gonoszig, a hőst akadályozó ellenfelektől a hosszú utat szegélyező próbatételekig. A legizgalmasabb szereplő mégis a címbeli Amarilla, aki vörös, szeplős, kistermetű, ráadásul egyáltalán nem olyan kegyetlen, amilyennek boszorkány családtagjai szerint lennie kellene. Molnár Zsuzsa színes látványvilága, az Esszencia Produkció népzenéből, klasszikus zenéből és jazzből táplálkozó muzsikája, meg persze a Budapest Táncszínház művészei új életre keltik a mesét. Részletek itt. 4-12 éveseknek. Jegyár: 2500 Ft.

I. Budakalászi Szent Flórián Tűzoltónap – Budakalász, Faluház, vasárnap 14 órától (ingyenes)

Ezen a délutánon bemutatkoznak a budakalászi önkéntes tűzoltók, megünneplik a Tűzoltónapot, valamint vetélkedőkkel és bemutatókkal kedveskednek a látogatóknak. Részletek itt.

Nyitókép: Száll a madár, vizekre jár, szlovák ismeretterjesztő film (Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál)

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!