Programajánló hétvégére – 2023. június 3-4.

Rengeteg jó programmal és nyárindító fesztivállal bebizonyítjuk nektek, hogy a gyereknap után is van élet. Szuper események, igazi nyári családi programok, koncertek, szabadtéri előadások várnak rátok június első hétvégéjén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál – Puskin Art Mozi, június 1-7.

A friss magyar és nemzetközi versenyfilmes blokkok mellett tematikus vetítésekkel, és izgalmas szakmai programokkal érkezik a Friss Hús. Emellett szombaton és vasárnap 1-1 kisebb (4-6 éves) és nagyobb (7-10 éves) gyerekeknek szóló animációs blokkal is készülnek. Részletek itt.

Hegyvidéki Nyár 2023 – MOMkult, június 3-4. (ingyenes)

Június elején ünnepeljétek együtt a jó időt a MOMkult kertjében, Szabadtéri Színpadán és a Sirály sétányon. Családok, baráti társaságok, egyedül érkezők és klubközösségek játszhatnak, beszélgethetnek, élvezhetik a koncerteket étel és ital társaságában. Részletes program itt. Ingyenes!

15. Belvárosi Fesztivál – Szabadság tér, Erzsébet tér, Zrínyi utca, Bástya park, Károlyi-kert-PIM, V.30 Belvárosi Sportközpont, június 2-4. (ingyenes)

A felnőtteknek szóló könnyű- és világzenei koncertek mellett június 4-én családi programokkal is készülnek 2 helyszínen. A Szabadság téren 10 órától Hangszersimogató koncert Korzenszky Klárival, Bársony Bálinttal és zenekarukkal, majd 11 órától fellép a Rutkai Bori Banda, de lesz még állatsimogató, arcfestés, Molyolda régi idők játékai, bakonyi fajátékok, kosaraskörhinta, Paprikajancsi bábszínháza, csúzlizda. A Bástya park első születésnapján pedig kézműves foglalkozás, történelmi logikai szoba, 15 órától a Langaléta Garabonciások, 16 órától Gulyás László Vándormuzsikus vár benneteket. Részletek itt. Ingyenes!

Szeláví – Pilisborosjenő, az Egri vár másolata, június 2-4.

A fesztiválon fellép többek között a Carson Coma akusztikus formációja, a Budapest Bár, az Aurevoir. De lesznek workshopok, zöld programok, kirándulások, séták és jóga a természetben. Ott lesz például a Greenpeace Magyarország, a Madártani Intézet, a Jane Goodall Intézet is, akik a gyerekeket is programokkal várják a csodás Egri vár másolatánál. Részletes program itt. Kedvezményes elővételi jegyek június 1-jéig: 3900-6500 Ft. 6 éves korig ingyenes!

6. VARÁZSKASTÉLY Családi Fesztivál a Kastélyparkban – Nagykovácsi, Teleki-Tisza-kastély, június 3-4. (ingyenes)

Idén immáron hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Varázskastély! Június 3-án, szombaton és 4-én, vasárnap mindenkit szeretettel várnak a Teleki-Tisza-kastély parkjában megrendezésre kerülő családi fesztiválon, ahol fellép többek között a Bab Társulat, a Magyar Népmese Színház, a Kiflihajó, az Apacuka és Laposa Julcsi és barátai. Részletek itt. Ingyenes!

VII. ZSÁMBÉKI HADI KULTURÁLIS FESZTIVÁL – Zsámbéki Rakétabázis, június 3-4.

Zsámbéki műemlék rakétabázison (MN1159 Honi Légvédelmi Rakétaosztály egykori bázisa) ismét hadifesztivál lesz. Ezúttal nemzetközi lesz az esemény, melynek kiemelt vendége Lengyelország. A kiállítás célja: Hős elődeink és történelmi hadi kultúránk megismertetése minden érdeklődővel, különösen fiatalokkal. Részletek itt. Jegyár: 4500Ft, 14 év alatt: 2000 Ft, 6 év alatt: ingyenes, családi belépő: 9000 Ft (2 felnőtt+2 gyerek).

JÚNIUS 2., péntek

ISTENEK, IDEÁK, HŐSÖK – Régészet napja és éjszakája, családi programok – Magyar Nemzeti Múzeum, június 2-3. (ingyenes)

Kik voltak a letűnt korok kiemelkedő alakjai, akik példaként szolgáltak a közösség tagjai számára? Milyen ideák és eszmék hatották át az egykor élt emberek gondolkodását? Milyen volt az istenképük? Hogyan kapcsolódtak hozzájuk, és mi mindenért fohászkodtak hozzájuk? Biztonságot adó alakként tekintettek rájuk, vagy netán rettegték őket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ 2023-ban a Régészet Napja és kiegészítő rendezvénye a Régészet Éjszakája, utóbbi főként a felnőtt közönséghez szól: „A régészet sötét oldala”.  Részletek itt. A múzeumkerti programok regisztráció nélkül szabadon látogathatók. Egyes programok viszont regisztrációhoz kötöttek!

A régészet napja – országszerte, június 2-3. (némelyik programra regisztráció szükséges)

A Magyar Régész Szövetség 2023-ban is meghirdeti a Régészet Napját és a Régészet Éjszakáját is, ahol számos izgalmas programmal készülnek több helyszínen. Az idei fő téma: Istenek, ideák, hősök. A részletes keresőben itt tudtok böngészni a programok között. Budapesten például a Magyar Nemzeti Múzeumban és kertjében, a Történeti Múzeumban és az Óbudai Múzeumban is készülnek programokkal.

Családi programok az Eleven Tavaszon – Bartók Béla Boulevard, június 2-3. (ingyenes)

Az Eleven Tavasz idén június 2-3. között pezsdíti fel a Bartók Béla Boulevard-t a nyárváró fesztiválja során, ahol a közösségek ereje kerül a középpontba. A szuper séták, koncertek, kiállítások mellett családi programok is lesznek, például mesék, detektívjáték, kreatív foglalkozások. Részletes program itt. Ingyenes!

MBH Bank Gourmet Fesztivál 2023 – Millenáris, június 2-4.

Június 2. és 4. között ismét az ország legjobb séfjeivel, cukrászaival, borászaival, sör- és pálinkafőzdéivel várnak benneteket a Millenárison! 100 kiállító, számtalan program és élmény a hazai gasztronómia legnagyobb ünnepén. Részletek itt. Napijegy: 5900-7500 Ft.

JÚNIUS 3., szombat

Kutya vagy? Vagy farkas vagy?! – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-13:00

„Ritmus- és kórusjátékok a Bélaműhellyel, Kovács Petra komplex művészetterapeuta közreműködésével. A zenésztársak és a kórustagok összehangolódása érdekében improvizációs játékokat játszunk. Szabályokat alkotunk és kikísérletezzük, hogy egy-egy kis változás, ötlet hogyan változtatja meg a zenei élményt, a közös hangzást. Mindezt azért, hogy végül szavalókórussá alakulva a Bélaműhely zenészeivel és hangszereivel és a KARMESTERJÁTÉK segítségével megzenésíthessük Petőfi és az ál-Petőfik verseit.” Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő, családi jegy: 2500 Ft (legfeljebb 2 szülő és 2 kiskorú gyermek).

Rózsafesztivál – Budatétényi Rózsakert, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A főváros legnagyobb rózsakertjébe jelenleg 205 magyar fajtát mutatnak be. Szakmai előadások, kertészeti termékbemutató, egynyári-, évelő-, rózsa- és gyümölcsfa standok, kertészeti vásár, borkóstolás, palóc méz, gyermekprogramok és további meglepetések várnak rátok. Részletek itt. A belépés díjtalan!

Kiskalász zenekar – Újra nyár van! – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Kiskalász zenekar nevéhez olyan nagysikerű dalok köthetők, mint a Palacsinta, Nem akarok, Hepehupa, Gyere az Állatkertbe, Zooli a zebra. Elsősorban Bartos Erika verseinek megzenésítésével lopták be magukat a kisgyermekes családok szívébe. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Óbudai Danubia Zenekar: Rézfán fütyülők – Danubia Zenekar próbaterme, szombaton 10:30

A legfényesebb, legmenőbb, legkirályabb hangszerek a zenekarban, melyek aranyból (na jó, rézből) vannak, és hihetetlen hangosan vagy gyönyörű lágyan is tudnak muzsikálni, vérükben a jazz, a klasszikus, a sramli és minden jó és izgalmas zene. Hatalmas buli vár mindenkit, aki kíváncsi arra, kik fütyülnek azon a bizonyos rézfán a zenekarban. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Kacagó Bábszínház: PIROSKA ÉS A FARKAS – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, a Szabadtéri Színpad előtti platánok árnyékában, szombaton 10:30 (ingyenes)

Csibész, motoros farkasunk, hiába próbálkozik különféle álruhákkal, végül újabb leckét kap az erdő állataitól… Bábelőadásunk az eredeti mese átirata, melyben farkas nem eszi meg Piroskát és nagyit, sőt palacsintasütővel kap a fejére, hogy el ne felejtse mesénk tanulságát… – a legkisebbek is nézhetik! Részletek itt. Ingyenes!

Kézműves foglalkozás gyerekeknek – „Kerékpárral Afrikában” – Szentendre, Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, szombaton 10:30 (ingyenes)

A foglalkozáson a messzi Afrikába utazhattok, ahol néhány izgalmas történettel indul kalandozás. Először közösen összegyűjthetitek ismereteiteket afrikai állatokról, növényekről és emberekről, majd megismerkedhettek a Kerékpárral Afrikában c. könyvvel, amely Kazimierz Nowak utazását meséli el, ahogy kerékpárjával átszelte a földrészt. Ezután mindenki készíthet magának egy varázslatos afrikai maszkot. A közös kaland során kísérő lesz Lucsánszky Ágnes, múzeumpedagógus. Részletek itt. A programra a belépés díjtalan!

BFZ zenei vásár és családi nap – Aquincumi Múzeum, szombaton 11:00-19:00 (ingyenes)

Újra itt a Budapesti Fesztiválzenekar egyik kedvenc, a család minden tagját megmozgató programja: BFZ Zenei vásár és családi nap június 3-án az Aquincumi Múzeumban. Az egész napos rendezvényen zenés programok, kézműves foglalkozások, tánc és rengeteg játék várja a gyerekeket. Lesz Zenevár, Kakaókoncert és Hangszerkóstoló a kicsiknek, a felnőtteket pedig kamarakoncertekkel várják. Részletek itt. Ingyenes!

Vitéz László – Miamor Rómaim, szombaton 11:00

Szombaton délelőtt Vitéz László és az ördögök várnak benneteket egy vidám, izgalmas bábelőadással a Fabula Színház előadásában. Az előadás után játszótér, ugrálóvár és óriásbubik várják a mozogni vágyó gyerekeket. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Társasjátékok Éjszakája – több helyszínen, szombaton délutánól

A társasjátékozásnak 2013 óta van nemzetközi ünnepnapja International Tabletop Day néven. Tavaly a világnaphoz csatlakozva 27 társasjátékos hely összefogásával itthon is megrendezték az esemény, amely idén folytatódik. Részletek itt.

JÚNIUS 4., vasárnap

Integrált családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

A program egy „élő társasjáték”, amelyben a résztvevők lesznek a bábuk. „Egy hatalmas dobókockával dobunk, és ahhoz, hogy lépni tudjunk teljesíteni kell a mezőn lévő vidám, játékos feladatokat. Mindegy, hogy kerekesszékben ülsz, kerettel lépkedsz, biciklivel közlekedsz, bottal jársz, minden feladatot tudunk adaptálni számodra úgy, hogy kellő akaraterővel meg tudd oldani!” Részletek itt. A program ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Látogatói nap – Vecsés, Bálint Ágnes Emlékház, vasárnap 10:00-17:00

A kicsiknek ismét lehetőségük nyílik a Futrinka utca apró, színes házainak felfedezésére: őrködhetnek a Morzsa-lakban; Mazsolával süthetnek-főzhetnek a Tökházban; a Csőrszerkesztőségben megismerkedhetnek egy régi írógéppel, vagy csatázhatnak a téli- és nyári hadsereg festett, fa katonáival; a Köcsög házban Cica micának „koncertet” adhatnak a mini zongorán, majd zárásképpen „elfogyaszthatják” a Mézeslép Cukrászda díszes, festett, fa ínyencségeit. És ha ez még nem elég, hinta, csúszda, rollerek, mini járgányok, ill. egy emeleti játszószoba is a rendelkezésükre áll. Szerencsés esetben a parkocska mini kisvasútja is üzemel. Részletek itt. Felnőtt jegy: 550 Ft, gyermek jegy: 500 Ft (2 év alatt ingyen), kisvonat: 250 Ft.

Tabulatúra Régizene Együttes: A KÁRPÁT-MEDENCE RÉGI HANGSZEREI, Játékos hangszerbemutató – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A Tabulatúra Régizene-együttes, fő arculata a középkortól a XVIII. századig terjedő időszak zenei emlékeinek hiteles megszólaltatása, zenetörténeti ismeretterjesztés, különös tekintettel a magyar hagyományokra és a nemzeti folklórkincs vonatkozásaira. Műsorainak tematikája a középkori zenétől a reformkori hangszeres darabokig folyamatos. Részletek itt. Ingyenes!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!