Programajánló hétvégére – 2023. június 23-25.

Lilába borult mezők, világító szentjánosbogarak, éjszakai múzeumozás, igazi nyári fesztiválok, szabadtéri koncertek és színház vár ránk június utolsó hétvégéjén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Levendulák és szentjánosbogarak

Folytatódnak a levendula szedd magad programok országszerte. Emellett elindult a szentjánosbogár rajzás is, amely időjárás függvényében kb. 10-14 napig látható.

Új kiállítás a Közlekedési Múzeumban

A Közlekedési Múzeum „Bringára váltva” című kiállítása egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét. A látogatók bepillantást nyerhetnek a kerékpáros kultúra kialakulásába, a korai kerékpárok tervezésébe és a kerékpáros közösségek formálódásába is. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2800 Ft, gyerek 1400 Ft, családi 5200 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek).

Szolnoki Tiszavirág Fesztivál – Szolnok, június 20-24.

Zenei programok, kertmozi, fényfestés, kézműves vásár is vár rátok a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválon. A gyerekek számára feliratozható karszalagot is kérhettek, a rendezvény kutyabarát is. Részletek itt.

KAFF – Kecskemét

2023. június 21-én kezdődik a 16. KAFF, ahol öt napon át 60 órányi animációt és megannyi színes programot élvezhetnek az ingyenes fesztivál látogatói. A KAFFFER művészeti vásáron öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit árusítja majd, de lesznek még koncertek és workshopok is. Részletek itt. Ingyenes!

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó – Nagymaros, június 22-25.

Óriásbábok, akrobaták, világító medúzák, gigantikus fémoroszlán, üstdobokon megszólaló ókori görög költészet, a történelem hőseit megidéző táncok, virtuális és zenei utazás – a színházi és zenei élet sztárjait, valamint feltörekvő csillagait felvonultató, szédítően gazdag összművészeti programkavalkáddal vár a 10-ik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A palettát családi és természetjáró programok, workshopok, valamint filmvetítések is színesítik, de képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket június 22. és 25. között Nagymaroson. Lesz V4 ovi is, hogy a szülők is megpihenhessenek. Részletek itt. Jegyárak itt.

Boglya Feszt/öko-művészeti fesztivál a Tisza-tónál – Tiszadorogma, Egyek, Ároktő, Tiszabábolna és Tiszavalk, június 23-25.

Öt település, tucatnyi zenés előadó, egyedülálló falusi és közösségi programok, valamint számos helyi mesterség bemutatkozása várja a fiatalokat és családokat a Tisza-tó partján első ízben megrendezésre kerülő fesztiválon. Egy különleges, vidéki hangulatú, öko szemléletű, művészeti, zenei és gasztró fesztivállal, hamisítatlan falusi környezetben, igazi helyi és nagyvárosi arcokkal debütál a Boglya Feszt. A Boglya Feszt védnöke Dimitry Ljasuk, aki nem csupán egy karizmatikus figura, hanem elszánt környezetvédő és ismert filmrendező is. A nagysikerű Jóreménység-sziget és A Tisza nevében c. filmjeit a fesztivál programja keretében ezúttal újból megtekintheti a nagyérdemű közönség. Részletek itt. Jegyárak itt. 6 éves kor alatt ingyenes!

Elemi

A Disney és a Pixar új filmje, az ELEMI egy olyan városban játszódik, ahol egymás mellett élnek a tűz-, víz-, föld- és levegőlakók. Parázs, a talpraesett, gyors észjárású és tüzes fiatal nő, illetve Örvény, a mókás, életvidám, laza srác találkozása alapjaiban változtatja meg mindazt, amit az őket körülvevő világról hittek. Június 15-étől a mozikban! 6 éves kortól.

JÚNIUS 23., péntek

A Danubia Zenekar ünnepi koncertje – Fő tér, Óbuda, pénteken 18:00 (ingyenes)

Az Óbudai Nyár nyitókoncertjét hagyományosan a Danubia Zenekar csodálatos előadásában élvezhetjük. Idei előadásuk címe: Kis magyar daloskönyv – az elmúlt 150 év legjobb magyar zenéi. Részletek itt. Ingyenes!

Szentivánéj az Állatkertben – Fővárosi Állat- és Növénykert, pénteken 19 órától

Június 23-án különleges szentivánéji programokkal várja közönségét a Fővárosi Állat- és Növénykert. Napközben az Állatkert a szokásos rendnek megfelelően lesz nyitva, majd bezár, és este 7-kor újra kinyit, már kifejezetten az állatkerti Szent Iván-éjre érkező látogatók előtt. A programok 11 óra utánig tartanak, a kapukon belépni fél 11-ig lehet, és éjfélig lehet majd az Állatkert területén tartózkodni. Az est változatos kínálatában lesznek többek között állatos élményprogramok, például oroszlánfóka show, merüléses cápaetetés és elefánt tréning is. A kert több pontján lesz fényfestés és varázserdő, a Varázshegyben egész este planetáriumi vetítéseket tartanak, lesz arcfestés, kreatív kézműveskedés, buborék játszótér, szerelmi jóslás, titkosírás, bátorságpróba, boomwhackers interaktív zenebemutató és ökohangszer készítés is. Részletek itt. Jegyár: babajegy (0-2 éves) 300 Ft, gyermek jegy (2-14 éves) 4500 Ft, felnőtt jegy (14 éves kortól) 6000 Ft.

JÚNIUS 24., szombat

Családi Levendulanap Pannonhalmán – Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert, Pannonhalmi Arborétum, szombaton 9 órától (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

Családi Kerékpártúra, jóga a Gyógynövénykertben, Szedd Magad – levendula szedés, gyógyító növényeink előadás, Illatmúzeum látogatás, csoki kóstoló, workshopokok várnak rátok a csodás Pannonhalmán. Részletek itt. Ingyenes, néhány program regisztrációs!

Apacuka koncert – Óbuda, Fő tér, szombaton 10:00 (ingyenes)

„Az Apacuka koncerten való aktív részvétel az egész család számára erősen javasolt, a zenekarral történő közös éneklés és tánc pozitív mellékhatásaként boldogságérzet és izomláz léphet fel! Jó szórakozást kívánunk!” Az Óbudai Nyár eseménysorozat részeként a zenekar 10 órától ad ingyenes koncertet Óbudán. Részletek itt.

MAJOROS ÁGI BÁBSZÍNHÁZA: Az aranyhajú királylány – Margitsziget, Szabadtéri Színpad előtt, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az előadásból kiderül, hogy szabadul meg Szironka királykisasszony a keresztelői átoktól és hogyan találja meg párját az életben. Eleinte – az átok miatt – kopaszon éli életét, majd folytonosan növekvő aranyhajával küszködik. Szironka szerelme Timót kalandos útja során sok különös lényekkel találkozik. Timót segítségével megszűnik az átok és a királylány végre normális életet élhet. Ahogy a mese végén lenni szokott a hős elnyeri jutalmát így Szironka és Timót egybekelhetnek. Részletek itt. Ingyenes!

Múzeumok Éjszakája – országszerte, június 24., már délutántól

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, idén június 24-én, szombaton rendezik meg. A tavalyihoz hasonlóan idén is több száz helyszínen több ezer programmal készülnek a múzeumok és kiállítóterek. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket, hogy felejthetetlenné tegyék e varázslatos nyári estét. Az idei fő téma: TRendben vagyunk, így a tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogyan váltakoznak a trendek, miként követik újabb és újabb hullámok egymást, miközben mégis van, ami örök. Veszprémben pedig extra programokkal is készülnek. Mi 15 budapesti, gyerekbarát kedvencünket itt gyűjtöttük össze!

Hunyadi téri kertmozi: Vissza a jövőbe – szombaton 21:00 (ingyenes)

Mozizzatok együtt a szabad ég alatt! Pokrócot, rágcsálnivalót, szükség esetén szúnyogriasztót vigyetek magatokkal! Részletek itt. Ingyenes!

JÚNIUS 25., vasárnap

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

A csapat állatorvosai mutatják be az éppen gyógykezelés alatt álló vadállatokat. A mentett állatok személyes történetén keresztül megismerkedhetnek az élővilág bonyolult, ugyanakkor rendkívül érdekes összefüggéseivel is. Az érdeklődők részt vehetnek a központ területén tartott körbevezetésen, érdekes információkkal gazdagodhatnak a bekerült állatokról és sok természetvédelemmel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak. Részletek itt. Belépő: felnőtt: 1200 Ft/fő, diák-gyerek: 600 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes!

Óbudai Búcsú – Fő tér, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület kezdeményezésére rendezi meg Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata idén is június utolsó vasárnapján a több mint 300 éves hagyománnyal rendelkező Óbudai Búcsút. Az Óbudai Búcsú a Szent Péter és Pál főplébánia templomban ünnepélyes szentmisével kezdődik, majd a nemzetiségi csoportok fúvós zenekaros felvezetéssel átvonulnak a Fő térre. Részletek itt. Ingyenes!

Aranyalma Páros: MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Interaktív mesetáncház, melyben Mátyás királyról szóló meséket, mondákat, korabeli történetírók feljegyzéseinek részleteit és egy széphistóriát válogatottunk és kötögettünk össze megannyi régi hangszer játszotta magyar népzenei dallam és reneszánsz muzsika fonalával vidám zenés-táncos, igény szerint sok gyereket is kis színjátékossá avató interaktív játékká. Részlettek itt. Ingyenes!

GYERMEKBÚCSÚ – Klebelsberg Kultúrkúria, vasárnap 16 órától (ingyenes)

17 órától a Ludas Matyi című előadást nézhetitek meg a Kereplő Színház előadásában, majd 18 órától Szajlai Szabolcs bűvész mutatványai szórakoztatják a közönséget, 19 órától pedig a Kolompos koncertezik. Folyamatos játszóházak: Bogárháton – bogaras játszóház, Nagyotmondó nagyot lépő Háry dramatikus játéktér, Tekergőtér – az izgalmas játékok tere, kézműves terasz, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket. Részletek itt. Ingyenes!