Programajánló hétvégére – 2023. június 16-18.

Ezen a hétvégén berobban a nyári szünet, úgyhogy minden okunk megvan a közös ünneplésre és a szuper programok látogatására. A budapesti események mellett kitekintünk a Balaton irányába is, Apák napjára is hoztunk néhány programot, illetve elindult a levendula szüret is több helyszínen.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Rengeteg jó eseményt, ötletet hozunk nektek a nyári szünetre! Ha nem szeretnétek lemaradni semmiről, itt tudtok hírlevelünkre feliratkozni.

Gyereksziget – Hajógyári-sziget, június 16-18. (ingyenes)

Háromnapos fesztivállal indítja a vakációt a Generali Gyerek Sziget, a Hajógyári-sziget árnyas fái közt. Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvénye népszerű előadók koncertjével, bábszínházzal, tánccal, vetélkedővel, sportprogrammal, zsonglőrökkel és artistákkal, ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal és még rengeteg élménnyel várja a családokat, június 16-18 között, reggel 10-től este 18 óráig. Fellép majd többek között Halász Judit, az Apacuka és Gryllus Vilmos is. Részletek itt. Ingyenes!

Apák napi hétvége – Majomhoz – Buda titkos kertje, június 17-18.

„Titkos kertünkben ezen a hétvégén az apákat ünnepeljük! Persze mindenki mást is, de őket különösen. Apukák, ne hagyjátok otthon a gyerkőcöket se, közös akciókkal készülünk nektek!” Részletek itt.

Felező – Veszprém, több helyszínen, június 14-18. (ingyenes)

Június 14. és 18. között négynapos fesztivállal ünneplik meg, hogy nem csak eltelt hat hónap az EKF évből, de még ugyanennyi hátra van. Csatlakozzatok a tucatnyi helyszín valamelyikéhez, hiszen lesznek koncertek, extrémsport bemutatók, Történetmondó Konferencia és a Pannon StoryFest nemzetközi mesemondó fesztivál, óriási piknik és még sok minden más Veszprém központi helyszínein. Részletek itt. Ingyenes!

SéTapolca – Sétafesztivál a Tapolcai-medencében, június 17-18. (ingyenes, regisztrációs)

Ismerd meg Tapolcát közelről és madártávlatból , fedezd fel a város és környékének épített és táji örökségeit és történetét a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án! Hogyan alakították a Balaton-felvidéki tájat a természet erői? Sétálj egyet a Haláp csodálatos vulkáni paradicsomában vagy fedezd fel a Haraszt geológiai és növénytani érdekességeit! Hogyan formálta a kultúrtájat az ember? Ismerd meg a környék szőlő- és bortörténetét és az egykor virágzó bányászat építészeti emlékeit! Ha egy történelmi időutazásra indulnál, csatlakozz egy helytörténeti sétához, ha pedig Tapolca karakteres építészeti emlékei vonzanak, válassz az építészeti séták gazdag kínálatából! Részletek itt. A sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Levendula Fesztivál – Tihany, június 17. – július 2.

A Levendula Hetek megőrizte alapvető célját: egy kis időre Tihanyba, a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvárába hívni ennek a csodálatos növénynek a kedvelőit, vigyék hírét annak, hogy itt már száz éve is szerették a levendulát. A nagykorú Levendula Hetek idén is számos programmal, túrával, kiállítással, élménnyel vár benneteket 2 héten át. Részletek itt. További levendulás szedd magad helyeket itt találtok a főváros közelében, a Balatonnál és még számos helyszínen.

Szervusztok, Pajtikák! / Csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál – Szombathely, Történelmi Témapark, június 16-18.

29 előadás és játék, 11 külföldi, 1 határon túli és 16 hazai fellépő vár rátok Szombathely belvárosában. Emellett tekergőtér – ügyességi játékok, Tűzokádó játszóház – bátor királyfiak és harcias királylányok számára, Molyolda – régmúlt játékaink: az 1900-1920-as évek hangulatát idéző, elsősorban polgári játékokból összeállított játszóház, Guixot de 8 – A dolgok másik élete – mechanikus utcai játszótér is vár rátok. Részletek itt.

JÚNIUS 16., péntek

Mozgás Éjszakája 2023 – Hősök tere és Városliget, június 16., 20:45-től (ingyenes)

Sportoljatok június 16-án (pénteken) egy egész éjszakán át Budapest szívében, a gyönyörűen felújított Városligetben és a Hősök terén. Az ikonikus helyszínen 18 sportágban próbálhatjátok ki magatok és rátalálhattok arra, melyben a legtöbb örömötöket lelitek. Részletek itt. Az eseményen való részvétel ingyenes!

JÚNIUS 17., szombat

Otthon a könyvtárban – Családi nap – FSZEK Kőbányai Könyvtár, szombaton 9:00-15:00 (ingyenes, regisztrációs)

Budapest óriás puzzle, robotika foglalkozás, irodalomterápia, papírszínház és számos izgalmas program vár rátok. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: személyesen a könyvtárban, illetve a könyvtár alábbi elérhetőségein: telefon: +36 (1) 260-6001 és e-mail: fszek1004@fszek.hu. Részletek itt.

Ünnepeljük együtt a II. Kerület Napját! – Mechwart liget, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

10 órától Hacukaland táncos öltözőshow gyerekeknek (A Góbi Rita Társulat és a BábSzínTér közös produkciója), 11 órától Halász Judit-koncert, 12:15-től Habók János bűvész előadása és még számos színes program vár rátok, este pedig kertmozi is lesz. Részletek itt. Ingyenes!

VI. Levéltári Piknik – Budapest Főváros Levéltára, szombaton 10.00-21:00 (ingyenes)

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Levéltári Pikniket Budapest Főváros Levéltárában, néhány lépésre a Göncz Árpád Városközpont metrómegállótól. A Pikniken ezúttal is zenés programokkal, állatsimogatóval, arcfestéssel, pecsétöntéssel és noteszkészítéssel, valamint Vitéz László bábelőadással várják a legkisebbeket. A nagyobbak betekintést nyerhetnek a levéltár kulisszái mögé, részt vehetnek raktári sétákon, megismerkedhetnek a családfakutatás rejtelmeivel, beszállhatnak a Budapest Időgépbe, valamint beleshetnek egy kora újkori katonai táborba, ahol fegyverbemutatót is láthatnak. Idén a Pikniken több, mint 20 levéltár képviselteti magát, közülük hét külföldről érkezik. Részletek itt.

Kiscelli Meseösvény séta – Kiscelli Parkerdő, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Irány a Kiscelli Parkerdő, ahol a Bábozd Zöldre csapatával lehet bejárni a Kiscelli Meseösvény útvonalát. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges! Találkozó a játszótérnél.

Családi Nap a József Attila-lakótelep, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A családi napon találkozhattok többek között 10:30-tól a Kaláka együttessel, 11:30-tól a Majorka Bábszínházzal, 12:30-tól a Bartók Táncegyüttessel, 13:30-tól a Gardrób Művészeti Csoporttal, 14:20-tól a Mágnes Színházzal és 15 órától lesz Széltolók koncert. Részletek itt. Ingyenes!

Környezetvédelmi világnap – Zöldövezet Társulás – Millennium Háza, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Környezetvédelmi Világnap apropóján rendezik meg az eseményt. A csapat a gyerekek körében nagyon sikeres RePlacc „újrahasznos játszóházat” is elhozza a Millennium Háza teraszára, és természetesen sok-sok egyéb kézműves- és edukációs foglalkozással várják a családokat. Élelmiszerhulladékokról és biodiverzitásról szóló flipchart játékokkal, zöldségfajtás és menütervező játékkal találkozhattok majd, illetve tetrapack pénztárcát is készíthet, akinek kézműveskedni van kedve. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges a Liget+ alkalmazásban.

Szünidei Kikapcspont nyitóbuli – Bókay kert, eső esetén a Rózsa Művelődési Házban, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Harmadik alkalommal szervezik meg az egész nyarat felölelő programsorozatot a Kult18 intézményeiben, ahol a gyerekek szakemberek segítségével készíthetnek egyedi, értékes alkotásokat, sajátíthatnak el izgalmas művészeti technikákat… és mindezt teljesen ingyenesen. A nyitónapon fellép 10:30-tól Gryllus Vilmos, 12 órától SZEDER & LÓCI – DALSZERZŐ! – közös slágerírás és koncert a könnyűzene világából. A rendezvény ideje alatt lesz lufihajtogató bohóc, arcfestő, és több helyszínen kézműves foglalkozások is. Részletek itt. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Dvorák Patka Színház: A BÉKAKIRÁLY – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

„A gyönyörű királylány eladósorba kerül, jönnek is a kérők messze földről, hogy elnyerjék a kezét és vele a fele királyságot. A kis királylány szerelmét a gonosz boszorkány a próbatételek során csúf békává változtatja, s így – míg a varázslat tart – nem lelhetnek egymásra. Ha azonban a királylány megcsókolná a békát, megszűnne a gonosz átok… Hogy így lesz-e, megtudhatjátok, ha eljöttök, s megnézitek a mesét!” 3-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

V. GÁRDONYI PIKNIK – Gárdonyi tér, szombaton 14:00-22:00 (ingyenes)

Június 17-én ötödik alkalommal pezsdítik fel a B32 előtti Gárdonyi teret: közösségi piknikkel, hangulatos koncertekkel, izgalmas workshopokkal, és a Játszóház Projekt csapatának köszönhetően egész napos társasjátékkal várnak és idén lesz termelői piac is. Részletek itt. Ingyenes!

DunaFok KERTMOZI – Énekelj! – Dunafok Szabadidőpark, szombaton 17:00 (ingyenes)

A 2016-os Énekelj! című amerikai családi animációs filmet nézhetitek meg ezen az estén. Részletek itt. A belépés díjtalan! További kertmozikat a nyári szünetre itt találtok!

Wes Anderson: A fantasztikus Róka úr – Bem Mozi, szombaton 18:30

Mi tagadás, Róka úr élvezi a vidéki életet, a nagy házat, a kölyöknevelést. Ám amikor lehetőség nyílik egy utolsó nagy rablásra, a tisztes családapából előtör a régi szenvedély. Részletek itt. 12 éves kortól! Jegyár: 1600 Ft.

Hunyadi téri kertmozi: Moszkva tér – Hunyadi tér, szombaton 21:00 (ingyenes)

„1989 tavasza. Az ország változások előtt áll, állandó kapkodások jellemzik a helyzetet szinte minden területen. Petya, az érettségi előtt álló gimnazista most ünnepli 18. születésnapját. Barátaival a Moszkván találkoznak, hogy hozzájussanak a buli címekhez, aztán fel a hegyre, buliról bulira, majd hajnalba újra a Moszkva térre egy reggeli hamburgerre, majd tűzés haza.” ha szívesen megmutatnád kamaszodnak, hogyan szórakoztak a rendszerváltás idején, remek alaklom lehet ez a film. Részletek itt. Ingyenes!

JÚNIUS 18., vasárnap

BUDAPEST 150 – MOLNÁR-SZIGET KINCSEI, CSALÁDI NAP – Tündérkert – Molnár-sziget, Soroksár, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

Paprika Jancsi bábelőadás, Nagy Hohohorgász show, Kismolnár és péklegény tanoda, kézműves foglalkozások, városismereti kvíz, Malom Játszóház, hagyományőrző programok és bemutatók, kézmíves portékák udvara is vár rátok ezen a délelőttön a Molnár-szigeten. Részletek itt. Ingyenes!

Danny mesél: KODZSUGUKILA, A BOSZORKÁNY – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Az amerikai zenész, zeneszerző, mesélő és előadó Danny Bain, 2010-ben érkezett Magyarországra, azóta számos gyerekelőadása született, melyekkel bejárta már az országot. Dzséli, a zenész és varázsló repít bennünket Afrikába, annak is a legkülönlegesebb szegletébe: saját kunyhójába. Zenélés közben meséli el Kalili és Szandzsi történetét, amely során megismerünk egy bátor ugróegeret, egy kecses gazellát és a könyörtelen Kodzsugukila boszorkányt. Részletek itt. Ingyenes!

Hahó Együttes a RAKPARTON – Jane Haining rakpart, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Öko-friendly gyerekzene a gyerekek hétköznapjait érintő témákat (is) dalba ‍öntve. Zene-móka, játszva tanulás kicsiknek és nagyoknak öko-tudatosan! Részletek itt. Ingyenes!

Állatkodás apával – apa-gyerek jóga – Mad Garden Buda, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

Apák napja alkalmából a Mad Garden Buda egy igazán különleges programmal készül, amelyen még mélyebbé válhat a kötelék köztetek és gyermekeitek között! Fedezzétek fel közösen és játékosan a különböző állatokról elnevezett jógapózokat! Próbáljátok ki magatokat közösen, hogy tudtok-e annyi ideig egylábon állni, mint a flamingó vagy, tudtok-e olyan hangosan üvölteni, mint az oroszlán? Részletek itt. Jegyár: 4500 Ft apa-gyerek párosjegy.

Gryllus Vilmos koncert a Miamorban! – Miamor Rómaim, vasárnap 11:00

Énekeljünk, és táncoljunk együtt a gyerekek örök kedvencével! Részletek itt. Jegyek elővételben vagy személyesen a Miamor Bárban kaphatók. Jegyár: 2500 Ft.