Programajánló hétvégére – 2023. július 14-16.

Dínók a BOK Csarnokban, afrikai mesejáték a Magyar Zene Házánál, Paprika Jancsi a Margitszigeten, Francia utcabál, családi futónap a Skanzenben, tárlatvezetés és noteszkészítő workshop is vár rátok, ráadásul Zsuzsi gőzös is 100 éves lesz. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Távoli kultúrák fesztiválja – Dél-Amerika – Magyar Zene Háza, július 15-16.

Nem telhet el nyár a Zene Házában saját minifesztivál nélkül – a 2023-ban indított Távoli kultúrák fesztiválja első állomása a nyitóévben: Dél-Amerika. Mit jelent ez? Elsősorban ellenállhatatlanul jó zenéket, forró hangulatot és táncot, minden mennyiségben! Továbbá két legendás zenekart, akik Dél-Amerikából érkeznek Budapestre: a szombati napon (július 15.) a perui chicha hetvenes évek óta meghatározó pszichedelikus formációja, a Los Wembler’s de Iquitos, vasárnap (július 16.) a kolumbiai joropo egyik alapzenekara, a Cimarrón táncoltat. De rajtuk is kívül is garantált a széles mosoly és a latin örömzene a salsától a cumbiáig: a Los Orangutanesszel, a Los Andinosszal, a Stefánia Allstarsszal (Salsa a Parkban), a Litumával és a DJ Gandharva & Von Yodi párossal. A vasárnapi, második nap zárókoncertjét a Szabadtéri színpadon adja a Galaxisok-, The Keeyman-, PASO-tagokból verbuválódott hazai chicha-zenekar, a Szabó Benedek vezette Lituma. Részletek itt. Napijegy: 4900 Ft.

DínóVerzum – BOK Csarnok, október 1-jéig

Idén nyáron a DínóVerzum kiállítás visszarepíti a látogatókat az időben és megmutatja a földtörténet leghatalmasabb őshüllőinek mintegy 40 életnagyságú példányát. A közel 3000 négyzetméteres őskori lelőhelyen a tanulás és a felhőtlen szórakozás az egész család számára garantált. A több teremben található mozgó és hangot adó dínók mellett van még VR szemüveg (nagyon ajánljuk, többször meg kellett nézzük, 500 Ft/fő), színezősarok, ahol szkennelővel beolvashatjuk a rajzunk, néhány dínó, amire a kisebbek fel is ülhetnek (érdemes 200 Ft-osokkal készülni, mert ezzel működnek a gépek), homokból ásható dínó csontok, ajándékbolt és egy kis büfé is a végén (üdítő, szendvics, perec, rétes kapható). A kiállítás kb. 2 órás program, mi többször végigmentünk, elolvastuk az információs táblákat. Érdemes hétköznap menni, akkor kedvezőbbek a jegyárak! Részletek és jegyvásárlás itt. Jegyár: hétköznap: felnőtt 5000 Ft, nyugdíjas/diák 4500 Ft, 12 éves korig 4000 Ft, családi jegyár (2 felnőtt + 2 gyerek) 3975 Ft/fő; hétvégén: felnőtt 6000 Ft, nyugdíjas/diák 5000 Ft, 12 éves korig 4500 Ft, családi jegyár (2 felnőtt + 2 gyerek) 4725 Ft/fő.

55. Hortobágyi Lovasnapok – Hortobágyi Lovasnapok, július 14-16.

Múlt és jelen találkozása a délibábos Hortobágyon!  A Hortobágyi Lovasnapok legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Hortobágyi Nonprofit Kft., és ezen belül Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt és működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése. Részletek itt. Jegyárak: a helyszínen a felnőtt napijegy 4000 Ft, gyerek 6-14 éves korig 2000 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes!

Vizezős játszóterek Budapesten

Mivel igen meleg lesz ismét a hétvégén, ajánljuk nektek pancsolós játszótereket Újpesttől Kőbányáig, Zuglótól Kispestig, Soroksártól Óbudáig.

JÚLIUS 14., péntek

Psszt! Némafilmvetítés: klasszikus rajzfilmek – Élő zongorakísérettel – Lóvasút, pénteken 18:00 (ingyenes, regisztrációs)

A hosszú, meleg, budapesti nyári estéken mi is lehetne jobb program, mint a fákkal körülölelt zugligeti Lóvasúton klasszikus némafilmeket nézni, miközben Répászky Miklós Dániel zongorajátékát hallgatjuk. A cukrászda 19 óráig tart nyitva. Részletes és ingyenes, regisztrációs jegy váltása itt.

JÚLIUS 15., szombat

Kékevező Fesztivál – Horány, szombaton egész nap (ingyenes)

Napközben kézműveskedés, helyi termelők vására, házi tészta készítés Mónival, egészségügyi pont, Szigeti Társasjáték Klub Sport, mozgásos programok is várnak rátok, de lesz még zenés jóga, futóverseny és természetesen vízparti programok: kajak, kenu, SUP, kiel-boat, sárkányhajó. Részletek itt.

Noteszkészítő workshop – Ráth György-villa, szombaton 10:00-12:00

A workshop során mindenki elkészítheti a szecessziós nyomóformákkal díszített borítójú füzetét, miközben megismerkedhet a könyvkészítés alapfogásaival, a nyomdatechnika rejtelmeivel. A könyvkötés eszközeit is megnézheti, és a japán fűzést is megismerheti. Az összes szükséges eszközt és alapanyagot biztosítják, illetve segítik az egyedi tárgyak alkotását, dekorálását! A workshopot vezeti: Somogyi Márk könyvrestaurátor. 10 éves kortól ajánlott. A program az Iparkodjunk! kiállításhoz kapcsolódik. Részletek és jegyvásárlás itt. Jegyár: 5500 Ft.

Danny mesél: Kodzsugukila, a boszorkány – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az előadásban Dzséli, a zenész és varázsló repít bennünket Afrikába, annak is a legkülönlegesebb szegletébe: saját kunyhójába. Zenélés közben meséli el Kalili és Szandzsi történetét, amely során megismerünk egy bátor ugróegeret, egy kecses gazellát és a könyörtelen Kodzsugukila boszorkányt. A mese során minden csoda valóra válhat, s mivel varázsló, aki muzsikál, még az is lehetséges, hogy valójában maguk a dobok beszélnek. Részletek itt. A Magyar Zene Háza szabadtéri színpada részben fedett, így bőven van árnyék. Ingyenes!

Vitéz László menyecskét keres – Margitsziget, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Kemény Henrik Vitéz László történeteiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatjuk a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. 3 éves kortól. Részletek itt. Ingyenes!

Francia utcabál – Francia Intézet, szombaton 17 órától (ingyenes)

A Francia Intézet július 15-én rendezi meg hagyományos utcabálját az épület előtti téren, ahol a francia nemzeti ünnep alkalmából építészeti műhelyfoglalkozást és zenés-táncos mulatságot szervez. A jó hangulatot idén a Francia Vásár is fokozza: raclette-et, sajtot, péksüteményt, bort és más finomságokat is kóstolhattok.17 és 19 óra között a Közös Műhely Egyesület tart építészeti, barkácsoló foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek. Gustav Eiffel halálának 100. évfordulója alkalmából a kreatív műhely központi témája az Eiffel-torony lesz. Részletek itt. Ingyenes!

A Jedi visszatér | 40 éves jubileumi vetítés az első magyar szinkronnal – Bem Mozi, szombaton 18:15

A felkelők készen állnak arra, hogy megsemmisítő csapást mérjenek a Halálcsillagra. Arra azonban nem számítanak, hogy a bolygót elpusztíthatatlan energiapajzs védi és a Birodalom csapdába csalja őket. A filmet az 1992-93-as szinkronnal láthatjátok. 12 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Gyertyaúsztatás Szentendrén – Szentendre, Duna Korzó, szombaton 21:30 (ingyenes)

A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának. Idén is vár Szentendre egyik leglátványosabb eseménye, a Gyertyaúsztatás. A Postás Strandnál az összes mécsest begyűjtik majd a vízből. 20 órától Szalonna és bandája koncertezik a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, majd a gyertyaúsztatás után 22 órától táncház várja az érdeklődőket. Részletek itt.

JÚLIUS 16., vasárnap

PFB-SkanzenFutás, családi futófesztivál – Szentendrei Skanzen, vasárnap 7:30-tól

Szeretettel várnak mindenkit a 6.PFB-SkanzenFutásra, a szentendrei Skanzenbe. A nyár egyik legizgalmasabb családi futófesztiválja, egy szabadtéri múzeumban, ahol visszaforgathatod az idő kerekét, ahol visszafuthatsz a múltba, ahol megismerheted a magyar tájak kultúráját, a történelmünket és a múltunkat. A pálya adottsága, a dimbek-dombok, a falusi környezet gondoskodni fog a szórakoztató futó hangulatról. Többféle távban indulhattok. Részletek itt.

Júliusi NemcsakPiac – tóparti termelői és kézműves piac – Nőtincs, Szent István-tó, vasárnap 9:00-13:00 (ingyenes)

Július 16-án újra lesz NemcsakPiac a festői szépségű nőtincsi tó partján. Most is finom, friss termelői finomságokkal és csodaszép kézműves portékákkal várnak és a már megszokott, utánozhatatlan nyári NemcsakPiac hangulattal. Részletek itt. Ingyenes!

Zsuzsi vasút 141 – születésnapi ünnepség, 100 éves a Zsuzsi gőzmozdony – Debrecen, Zsuzsi vasút, vasárnap 9:00-15:30 (ingyenes, kivéve a vonatozás)

2023-ban immár 141-ik életévébe lép Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű erdei kisvasútja, a Zsuzsi! Lesz rendőrkutyás bemutató,
interaktív madárbemutató Imre István solymásszal, a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár programjai, terepasztal és még számos izgalmas esemény. Részletek itt.

Gyerekszínház a Ligetben – Városliget, Nagyjátszótér mellett, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Hahota Gyermekszínház – Szép Ernő Színház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja a 3-10 éves korosztályt a parkban. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. A programok időtartama 45-60 perc. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges a Liget+ alkalmazásban.

Családi nap – Fesztivál Akadémia Budapest – Kristály, vasárnap 10 órától

Nem csak kézműves foglalkozásra és gyerekkoncertre érdemes elhozni a kicsiket július 16-án a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményére a margitszigeti Kristály Színtérre, hanem akár olyan zenei különlegességekbe is érdemes belehallgatni velük, mint a dobos Borlai Gergő és a Kelemen Kvartett közös koncertje, ahol a klasszikus zene a jazz zenével fuzionál. A műsor változatos lesz, cseppet sem szokványos. Kéz a kézben váltják egymást a felnőtt­ és gyerekkoncertek, amelyeket életkortól függetlenül mindenkinek ajánlanak. Részletek itt, jegyvásárlás itt. Jegyár: 1500 Ft.

Tárlatvezetés A cukiság faktor című kiállításban – Ludwig Múzeum, vasárnap 16:00 (belépővel ingyenes, de regisztrálni szükséges)

A kiállított művek könnyed, játékos módon, humorral és (ön)iróniával közelítenek a társadalmakat súlyosan érintő globális vagy mindennapi problémákhoz. A „cukiság” fogalmát kritikai éllel ruházzák fel, arra ösztönözve a közönséget, hogy megkérdőjelezze a perfekcionizmust és a giccset, amelyet főként a közösségi média közvetít és képvisel. Részletek itt. A tárlatvezetésen kiállítási belépővel vagy bérlettel, regisztrációt követően lehet részt venni!