Programajánló hétvégére – 2023. január 27-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kínai Újévi Fesztivállal, felnőtt játszóházzal, koncertekkel, színházi programokkal, múzeumi foglalkozásokkal búcsúzik a január. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kínai Újévi Fesztivál 2023 – Chinatown Budapest, X. kerület, január 28-29. (ingyenes)

A kétnapos eseményen lesznek kültéri- és beltéri programok is, ünnepi ételek, teaszertartás, kínai orvosi vizsgálat, tradicionális kézművesség. Ezenkívül készülnek néhány „Érintsd meg – Játssz rajta – Próbáld ki” interaktív játékkal, mint például: hanfu cosplay, csináld magad kínai tésztabatyu, kínai csomókötés, papírkivágás, stb. Merüljetek el a kínai kultúrában a ChinaTown-ban, amely soha nem látott ünnepi ruhába bújik az alkalomra. Részletek itt. Ingyenes!

Helló, Héraklész – Budapest Bábszínház, szombaton és vasárnap 15:00

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről! Nagyon szeretjük ezt az előadást, már többször láttuk! 10 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Már csak néhány jegy kapható! Jegyár: 3700-4500 Ft.

JANUÁR 27., pénteken

Farsangi Játszóparty – Elevenpark, pénteken 20 órától (csak 18 éves kortól!)


Január 27-én, pénteken 20-23 óra között Magyarország legnagyobb beltéri játszóháza, az Elevenpark Újbuda Center kinyitja kapuit a szórakozni vágyó felnőtteknek is. A rengeteg élmény és játék mellett jelmezversennyel is készülnek, érdemes minél kreatívabb jelmezben érkezni! Részletek itt. Jegyár: elővételes január 27. 18:00 óráig: 4500 Ft, helyszíni: 4900 Ft.

JANUÁR 28., szombat

Madárgyűrűzési bemutató – Fiumei úti sírkert, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

Szeretettel várnak minden érdeklődőt január 28-án, szombaton a Fiumei úti sírkertbe szervezett madárgyűrűzési bemutatóra. A program 9-12 óra között fog zajlani, célszerű 9 órára menni. Gépjárművel érkezőknek van lehetőség parkolásra ingyenesen a közterületen, vagy a temetőben is, de utóbbi esetében csak 1 óra ingyenes, a további ott tartózkodás 500 Ft/óra megfizetésével lehetséges. Az akció a ravatalozó mögötti területen lesz megtartva. Madárgyűrűző: Sarlós Dávid, érdeklődni a 30/655-5973-as számon lehet. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Mágikus állatok iskolája – Puskin, szombaton 10:00

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idának különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni – a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni – az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Agyag állatfarm – kézműves foglalkozás – Virág Benedek Ház, szombaton 10:00

Ezúttal több kisállat megformálására lesz lehetősége a gyerekeknek ebben az egy órában, amelyből egy állatfarmot hozunk létre. A program egy órás, három idősávba lehet jegyet vásárolni, mihelyst az egyik betelt, nyitják ki a másikat. Idősávok: 10:00-11:00, 11:00-12:00, 12:00-13:00. A belépő csak az alkotónak szükséges, kísérők számára ingyenes. Programvezető keramikus művész: Sztankay Bedők Bea. Részletek itt. Belépő ára: 2000 Ft.

Csukás mese – Süsü és barátai – 6szín, szombaton 10:00

Van, aki nem ismeri Süsü, Mirr-Murr vagy Gombóc Artúr nevét? Aligha! De ha mégis van olyan, aki még nem találkozott velük, hát most itt az alkalom! A Csukás István legendás és kevésbé ismert meséiből készült különleges előadás remek szórakozás az egész családnak. A legkisebbek először csodálkozhatnak rá a színház varázsára, az idősebbek; szülők, nagymamák pedig kedves régi emlékeiket eleveníthetik fel a szeretnivaló figurák és a csavaros, szellemes történetek segítségével. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

A négy elem birodalma – Korhatár nélkül! családi nap – Művészeti foglalkozás – Műcsarnok, szombaton 10:30

Veszélyes kalandra hív a négy – illetve öt – elem birodalmába a Molnár Sándor kiállításában megvalósuló művészetpedagógiai foglakozás. Első állomása a Föld, ezután a Víz és a Tűz birodalmait keressük fel. Figyelmesen összegyűjthetitek az őselemek pozitív és negatív tulajdonságait, majd a Kristály-világba érkezve elkészíthetitek a kristálytérképet, ami próbára tesz mindenkit, de végül megerősödve fejezhetitek be saját alkotásaitok a Levegő birodalmában, a telített üresség képei között. Részletek itt. A Korhatár nélkül! foglalkozásra az aznapi kiállítási jegy érvényes, illetve 7 éves kor alatt ingyenes.

János vitézke – Eiffel Műhelyház, szombaton 10:30 (érdemes előre megvenni, mert hamar elfogy a jegy)

János vitéz, Iluska és a Francia királylány szerepében a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának szólistái. A Nyáj, a Haramiák, a Huszárok, az Óriások és a Tündérek szerepében a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit és a Gyermekkar tagjait láthatjuk. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Farsangi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Még tart a farsangi mulatságok ideje. Készíts zajkeltéshez csörgőt, dobot; zenéhez tamburát; mókázáshoz maszkot. Sok csillámmal, színnel vár mindenkit Farkas Réka iparművész. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Tűzzománc ékszerkészítés – gyerek és felnőtt workshop – Minurka, szombaton 13 órától (regisztrációs)

A Silarys – Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel leszel gazdagabb a tanfolyam végére! Részletek itt. Ára: gyerekeknek 8500 Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: medál, fülbevaló, kulcstartó, hűtőmágnes; felnőtteknek 11.500,-Ft, mely 3 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, kulcstartó. Egy-egy workshopon min. 3, max. 6 fő tud részt venni. Előzetes regisztráció szükséges: minurkainfo@gmail.com e-mail címen, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

Ady Emlékmúzeum, szombaton 15:00

Szombatonként 15 órától várnak minden kedves érdeklődőt az Ady-lakásba egy érdekes, személyes hangvételű vezetésre, diskurzusra. Középiskolás kortól ajánlott. Részletek itt. A program ingyenes, részt venni a helyszínen aznap váltott kiállítási belépőjeggyel (1200 Ft) lehet.

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítik folyamatosan, két teremben kicsiknek és nagyobbaknak. A meséket felolvassa Szalai Kriszta és Cserna Antal színművészek. A vetítéseket zenével kíséri és a hangulatot fokozza Hevesi Imre zenész. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

A szépség és a szörnyeteg – Bem Mozi, szombaton 17:00

Ezen a délutánon az 1991-ben készült animációs változatot nézhetitek meg a moziban. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

JANUÁR 29., vasárnap

CsemeTeátrum – Vitéz László menyecskét keres – Márai Sándor Művelődési Ház, vasárnap 10:00

Kemény Henrik Vitéz László történeteiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. Az előadás időtartam: 45 perc. Ajánlott korosztály: 3 éves kortól. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas, I. kerületi kártyával: 1200 Ft.

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00

A csapat szakállatorvosai beszélnek az állatokról és válaszolnak a kérdésekre, illetve a különböző kezeléseket is megnézhetjük testközelből, érdekes eseteket, röntgenfelvételeket is bemutatnak, illetve láthatjuk, milyen titkokat mutathat meg az orvosi mikroszkóp. Részt vehetnek a központ területén tartott körbevezetésen, érdekes információkkal gazdagodhatnak az állatokról és a természetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatnak. Alkalmanként madárgyűrűző bemutatón a Sóstó madárvilágát is bemutatja a szakmai koordinátor. A programok nagyban függenek az állatoktól és az időjárástól, ezért a központ a programváltoztatás jogát fenntartja. Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő; nyugdíjas, gyermek 500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes! További információ: telefon: 06-70-526-2793; email: vadvedelem@varosgondnoksag.hu

Rozi az égen – Hab a tortán! mesesorozat – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, vasárnap 10:15

Nézzétek meg Tasnádi István és Jeli Viktória közösen írt mesekönyvének színpadi változatát Szemenyei János és Kovács Lotti előadásában. Minden azzal kezdődött, hogy Rozi hatodik születésnapja elveszett. Jó: esetleg elkóborolt. Mindenesetre szőrén-szálán eltűnt, nyoma veszett, felszívódott. Rozi elveszettnek vélt születésnapját keresve végigjárja a csillagos eget. Az út végére akarva-akaratlanul sok mindent megtanul, és az ellopott-elveszett szülinap is megkerül, természetesen. 11 órától lesz még kézműveskedés az előadás témájában, színező/olvasó kuckó, Pagony könyvvásár is. 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Nézzétek meg farsangi programok összeállításunkat is, ahol mindenféle korosztálynak válogattunk programokat!


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!