Programajánló hétvégére – 2023. január 21-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén ünnepeljük A magyar kultúra napját, elkezdődik a várva várt Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, új kiállítás nyílik a Magyar Zene Házában, de lehet még trópusi növények között kalandozni, koncertre menni, jó filmeket nézni és kirándulni is. Íme a legjobb családik programok hétvégére.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint A magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet. Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át és még azon túl is. Részletek itt.

JANUÁR 21., szombat

Madárgyűrűzés Királyréten – Királyrét, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A hagyományos téli program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 900-1500 Ft.

Trópusi kincskereső – Szamóca kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrálni érdemes)

Ha melegre és trópusi hangulatra vágysz a januári hidegben, akkor várnak a Füvészkert pálmaházába! 10:00 és 11:15-től kezdődnek a foglalkozások, amelyek 1 órát tartanak. Részletek itt. 3-12 éveseknek ajánlott. A foglalkozást helyszíne a kastély. A szülők füvészkerti belépő váltásával tudnak részt venni a programon. Jegyár gyerekeknek: 2500 Ft.

Kultúraválasztó – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – Virág Benedek Ház, szombaton 10 órától (ingyenes)

Kipróbálhatjuk a festészetet, vagy táncolhatunk közösen saját testünk ritmusára Grecsó Zoltánnal, improvizálva kipróbálhatjuk a színházat Tárnoki Márk vezetésével, Kis Kata Linda segítségével egy napra fotóművésszé válhatunk, trükköket, tippeket kaphatunk a fényképkészítésről, vagy éppen a másik oldalról nézve modellt is állhatunk a fotósnak korabeli ruhákban. Ezen kívül többféle hangszer is kipróbálható lesz a nap folyamán a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola vezetésével. A kis művészeti „workshopokhoz” előképzettség nem szükséges, kicsiket és nagyokat egyaránt várnak. Részletek itt. A programot 7-99 éves kor között ajánlják. A belépés ingyenes.

PomPom Party – DJ Palotai a Ragyogj! nyitóeseményen – Veszprém, Expresszó, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Családi diszkó, azaz family rave – ahol a szülők együtt táncolhatnak a gyerekekkel már délelőtt. Lesz big beat, break, akár kis hiphop is – csupa pompom ritmus. Lesz UV arcfestés, tetkózás, babapihenő-csörgető és kreatív asztal a mindenféle korosztálynak. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: A tölgy – Az erdő szíve – Puskin, szombaton 10:00

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft. A filmet 6 éves kortól ajánlott.

Családi táncház a Téka együttessel – Csili Művelődési Központ, szombaton 10:30

A Téka játszik autentikus talpalávalót a család aprajának és nagyjának. Aki még nem tudja a lépéseket, figurákat, itt megtanulhatja Széll Márta néptáncművész, koreográfus, művésztanár, a táncház vezetőjének segítségével. Helyszín: Csili „B” épület (Baross utca 55.). Részletek itt. Belépő: 500 Ft.

Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (csak előzetes jegyvásárlással!)

Az új esztendő  első Szombati szemezgetője rendhagyó alkalom: a foglalkozást a nagy sikerű Hantai, Klee és más absztrakciók című időszaki kiállításban tartják a gyerekeknek. A kiállítás színes, kedves, gyerekek számára is befogadható és inspiráló, jó szívvel ajánlják minden családnak. Részletek itt. A program díja: 500 Ft/gyerek. Kérik, 6–8 vagy 9+ éveseknek szóló programjegyet vásároljatok – a gyermek életkorának megfelelően. A jegyeket csak online értékesítik! Amennyiben a kísérő felnőttek is meg szeretnék nézni a kiállítást, érvényes belépőjeggyel tehetik meg. A harmadik szombati ingyenesség csak az állandó kiállításra vonatkozik!

Kulcsátadó ceremónia – Mesemúzeum, szombaton 11 órától

A Mesemúzeum kulcsát minden évben más őrzi. Idén Zalán Tibor adja át a kulcsot Varró Dánielnek. Az ünnepségen mesével, játékkal várnak benneteket. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő.

Fényből szőtt mesék: Az ember lelke – Országos Színháztörténeti Múzeum (kültéri esemény!), szombaton 10:00 (regisztrációs)

A mesesorozat a 4-7 éves gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során érdekes történetek és a muzsika világában kalandozhatnak. Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft (3 év alatt ingyenes).

Torony-túra a Strázsa-hegyen – Esztergom, Strázsa-hegy, szombaton 13:00 (regisztrációs)

A nemrég felújított Strázsa-hegyi tanösvény télen-nyáron tartogat izgalmakat. Most egy szakmai vezetővel lehetőség nyílik felmenni ennek a különleges hegynek a csúcsán lévő lezárt kilátóba. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft.

Kruder & Dorfmeister a Ragyogj! nyitóeseményen – Veszprém, Óváros tér, szombaton 22:00 (ingyenes)

Egy óriási bulival robban be Veszprém az Európa Kulturális Fővárosainak sorába. Részletek itt.

JANUÁR 22., vasárnap

Új időszaki kiállítás a Magyar Zene Házában: „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig” – január 22-étől!

A magyar popzene minden nemzedék életében jelen van. A Zene Háza 2023 január 22-én nyíló időszaki kiállítása igazi időutazást ígér egy olyan korba, ami minden bizonnyal sokaknak ismerős, talán nosztalgikus, de mindenképpen megkerülhetetlen. Részletek itt.

18 magyar film A magyar kultúra napján – Uránia Nemzeti Filmszínház, egész nap

18 magyar alkotást nézhet meg a közönség 3 teremben, reggeltől estig A magyar kultúra napján az Urániában. Fesztiváldíjas munkák, közönségsikerek, animáció, természetfilm, századfordulós, kosztümös film is szerepel a programban. Részletek itt. Egységes jegyár: 1400 Ft.

Nyílt nap a Gyermekvasúton – Széchenyihegy, vasárnap 10:00-16:00

A nyílt napra ellátogató gyerekek kipróbálhatják Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit. Így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A nyílt nap alkalmával járműbemutatóval is várják az érdeklődőket Széchenyihegyen: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a kis vasútbarátok felszállhatnak a híres Mk45-ös mozdony, Bendegúz, valamint a budai hegyekben kuriózumnak számító Mk48-as dízelmozdony vezetőfülkéjébe is. A rendezvény napján a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között, a vonal felső szakaszán gőzvontatású nosztalgiavonatok is indulnak a nyílt nap látogatói számára. Részletek itt, menetrend itt.

Kézműves foglalkozások – Várkert Bazár, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

A magyar kultúra napján, vasárnap a családokat várják 10:00-14:00 között ingyenes kézműves foglalkozásokra, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg kulturális örökségünkkel. Népi kirakó készülhet majd a mezőtúri fazekasság elemeiből és beregi keresztszemes hímzéssel lehet egyedi könyvjelzőt alkotni. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek gyöngyfűzés közben a sárközi viselet színeivel, vagy a cifraszűr-mintás díszítéssel, a hagyományos kékfestés motívumaival pedig akár saját textilbabát is lehet majd készíteni. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Lúdas Matyi – Puskin, vasárnap 10:00

Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Bozsik Yvette Társulat: Bogarak – táncjáték kisgyerekeknek – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

A csecsemőszínház a felnőtteknek visszaadja a világ újra felfedezésének lehetőségét, annak örömét, a csecsemők szemein keresztül alkalmunk nyílik újra rácsodálkozni a világra. A kisbabák az előadás után – a játszóházakhoz hasonlóan –bemehetnek a térbe, megismerhetik, megtapogathatják a kellékeket, játszhatnak velük. Lassan, finoman, biztonságosan egy új világot tárnak fel nekik, de úgy, hogy kötődhessenek a számukra már ismert dolgokhoz. Így egyre kíváncsibbak lesznek, s bemerészkednek a játék terepére. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft.

Diavetítés – Kezdjük vidáman az évet! – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Csütörtök, a kisördög, kuflik, Dia Dani. Induljon az év vidám diafilmekkel. Részletek itt. Jegyár: 600 Ft.

Látványőrlés és mesemondás a magyar kultúra napján – Fenyves Malom Veszprém, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

Ismerd meg egy igazi vízimalomban a molnárok régi világát, szokásait, és önts fel náluk a garatra! A malom bejárása mellett Csíki Lóránt nagy páva díjas mesemondó meséit is meghallgathatjátok a Búzaszem Meseudvarban, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület szervezésében. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 06704554134 telefonszámon, vagy a fenyvesmalom@gmail.com e-mail címen lehet. Meleg tea, forralt bor és a jókedv garantált. Részletek itt. Belépőjegy: 1500 Ft/felnőtt, 1200 Ft/gyerek (3 éves kor alatt ingyenes).

A VERS – Himnusz200 / Várkert irodalom – Várkert Bazár, vasárnap 15:00

A programon a beszélgetés, koncert mellett felolvasószínház is várható Kölcsey Ferenc életét és a mű születését tekintve. Középiskolás kortól és felnőtteknek ajánljuk. Részletek itt. Jegyár:1900 Ft.

Hangszersimogató – interaktív családi koncert a Magyar Kultúra Napján – Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, vasárnap 15:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Hangszersimogató egy szabad zenei foglalkozás gyermekeknek és szüleiknek egyaránt Korzenszky Klárival, Bársony Bálinttal és zenekarukkal. Interaktív közös játék a hangszerekkel. A foglalkozások célja a hangszerek hangjának megismertetése és az együttzenélés, együtténeklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Szentendrei Teátrum Magyar Kultúra Napjának tiszteletére szervezett műsora. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Teátrum jegylinkjén az előadásra kattintva 0 Ft-os jegyvásárlással tudtok regisztrálni az előadásra.

Ajánljuk még nektek esőprogramos válogatásunkat is!

Nyitókép: Vadlovak – Hortobágyi mese