Programajánló hétvégére – 2023. február 4-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Farsangi mulatságokkal, múzeumi kalandokkal, A népzene ünnepével és remek filmekkel vár benneteket február első hétvégéje. Családi programok minden korosztálynak a Minimatiné válogatásában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Farsang a budapesti Állatkertben – február 4-5. (14 év alatti, jelmezben vagy álarcban érkező gyerekeknek 200 Ft a belépő!)

Február 4-én és 5-én farsangi állatbemutatókkal és zenés, jelmezes felvonulással és sok más programmal, belépési kedvezménnyel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. 14 év alatti gyerekeknek jelmezben vagy álarcban 200 Ft a belépő! Részletek itt.

6 új kiállítás minden korosztálynak

Kutyásoknak, régi játékok kedvelőinek, zenei időuatzóknak, irodalmi csemegézőknek és a digitális világ kedvelőinek is hoztunk 1-1 izgalmas tárlatot. Részletek itt.

Asterix és Obelix: A középső Birodalom – premieres film

Az Asterix és Obelix: A Középső Birodalom az első Asterix-történet, amely nem az eredeti képregények alapján készült, s amelyben nem Gérard Depardieu játssza a főszerepet. A hatalmas költségvetésből készült alkotás az elmúlt évek leglátványosabb és legnagyobb szabású nemzetközi produkciója. 12 éves kortól.

FEBRUÁR 4., szombat

Sivatagi felfedezők – Szamóca kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (előzetes regisztráció szükséges)

Ha egy kis melegre és trópusi hangulatra vágytok, sivatagi expedícióval várnak benneteket a kaktuszok birodalmába. A programok 10:00 és 11:15-től kezdődnek. A foglalkozások 1 órán át tartanak. A foglalkozást a pénztárral szemben lévő épületben tartják. Részletek itt. Kérik, hogy először a felnőttek belépőjegyét rendezzétek a pénztárban, a programra a gyerekbelépő: 2500 Ft. Előzetes regisztráció ajánlott.

Mesevarrás – A medvék eredete – Iciri-piciri Népmesepont, Móricz Zsigmond körtér, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Szombaton, február 4-én „A medvék eredete” című mesét hallgathatjátok meg Szabó Julia meseterapeuta vezetésével, aztán pedig egy-egy mackós ujjbábot készíthettek, ahol az öltögetést gyakorolhatjátok. Nem csak lányoknak ajánlják a programot, a finommotorikus mozgás, a szem-kéz koordináció fejlesztése és a mesehallgatás a fiúknak éppúgy jót tesz. 5-12 éves korosztályt várják, szülői támogató jelenlét mellett. Meleg zoknit vagy benti cipőt jó, ha visztek a saját és gyermekeitek kényelme érdekében. Részletek itt. A foglalkozás regisztrációhoz kötött. Ára: 3000 Ft/gyermek (a szülőnek nem kell külön fizetnie).

Gyermek és családos táncház Tímár Sárával és zenekarával – Szentendre, Barlang, szombaton 10:00

Gyermek és családos moldvai csángó táncház indul havi rendszerességgel a szentendrei Barlangban. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft.

Vadlovak – Puskin mozi, szombaton 10:00

Török Zoltán előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek lehet milliós nézettsége is. Török új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Emír, király vagy királynő? Minek öltözzek farsangkor? – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:15

Farsang idején minden gyerek és szülő számára fontos kérdés, hogy milyen jelmezbe bújjunk. Február 4-én, szombaton, a gyerekek játékos tárlatvezetéseken tudhatják meg, hogy a Galéria festményeinek szereplői milyen ötleteket adhatnak a farsangi beöltözéshez. Az Emír, király vagy királynő? Minek öltözzek farsangkor? című programra két korcsoportban várja a gyereket a múzeum, 10:30-tól az 5-8 éves, 11:15-től pedig a 9-12 éves korosztálynak tartanak tárlatvezetést. Részletek itt. A szülők, kísérők kedvezményes belépővel (1900 Ft) vehetnek részt a programon. Programjegy gyerekeknek 1000 Ft.

Időjósló állatok – Budakeszi Vadaspark, szombaton 11 órától

Szombaton mindenkit meginvitálnak egy kis baráti medve jóslásra és Időjós állatok programra. Tudtátok, hogy nem csak a medve képes időjárást jósolni? Hanem a fecske, a pók, a varjak, levelibéka és nagyon sok más állat is képes rá. Vajon tényleg van nekik egy speckó érzékük, amivel ezt megjósolják? Vagy csak nép hiedelem minden? Ha szeretnétek időjós állatokról szóló érdekességeket hallani egy szakvezetéses program keretein belül, akkor várnak benneteket 11 órától medve látványetetéssel és megnézhetitek, hogy Romulus mackó lát e árnyékot vagy sem. Ezt követően pedig a farkasokat is megetetik és mesélnek nektek még több izgalmas dolgot a meteorológus állatokról. Részletek itt. Vadaspari belépővel látogatható.

Katonadolog – tematikus családi nap a kiállításban – Történeti Múzeum, szombaton 11:00-17:00

Kalandozzatok a játékkatonák, lovagok, cowboyok és indiánok világában! Egy izgalmas utazásra hívnak, amelyben egy kalandjáték és óriás társas segítségével felfedezhetitek a kiállítást. Kipróbálhatjátok magatok egy rendhagyó játékban: játssz el egy jelenetet, egy csatát megjelenítő hatalmas terepasztalon! Ismerkedjetek meg a középkor és a 20. század fegyvereivel, tapintsátok meg őket! ​Készítsetek saját dekorációs íjat, nyílvesszőt és játékkatonát! Részletek itt. A programjegy ára: 1500 Ft, 18 év alatt ingyenes! A programjegy mellé normál múzeumi belépő vásárlása NEM szükséges. A programjegy megvásárolható személyesen a BTM Vármúzeum jegypénztárában vagy online.

Sok Pici Farsang kiállításhoz kapcsolódó gyerekfoglalkozás Máray Mariannal – Kastner Budapest, szombaton 11:00 (regisztrációs)

A Kastner Kommunity Art Korner egy figurális illusztrációs kiállítással kapcsolódik a farsang témájához. Február 2-án 18:30-tól nyílik meg Dániel András, Máray Mariann és Ruttkai Bori kiállítása. A kiállításhoz kapcsolódóan szombatonként 11:00 órtától gyerekfoglalkozások is lesznek a helyszínen, melyekre külön lehet regisztrálni. Február 4-én 11:00-12:00 Máray Mariannal lehet közösen alkotni a farsangi zöldségbálon. Részletek itt. Jegyárak: 1500-2000 Ft, 500 Ft kísérőjegy. A programokra regisztráció szükséges az Fb eseményben található linkeken.

Mesék rókákról – diafilmvetítés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Amit vetítenek: A holló és a róka; A szállást kérő róka; Vuk. Részletek itt. A program múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Fecskefészek készítő családi workshop – Érd, Parkvárosi Közösségi Ház, szombaton 12 órától (regisztrációs)

Segíts te is a fecskéknek, készíts nekik fészket, hogy gyarapodhasson a hazai populációjuk! Szombaton 12 órától fecskefészek készítés lesz Huber Kinga keramikus vezetésével a Parkvárosi Közösségi Házban (Érd, Gépész utca 14). Mivel a fecskefészek készítés egy picit nehezebb feladat, így gyerekek csak szülői kísérettel mehetnek, mivel kell nekik a felnőtt segítség. Amit szükséges hozni: egy nyújtófa, egy régi konyharuha, lepedő vagy vászon darab. A fészkek égetés után hazavihetőek. Részletek itt. A foglalkozás ára: 800 Ft, ami tartalmazza az égetés árát. Előzetes regisztráció szükséges a szilvasi.dora@szepesmk.hu email címen.

Csiribiri farsangi családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

Bőröndmesék – a Tatay Színház előadásában, Táncot jár a hegedű – a Lóca együttes farsangi műsora, valamint kézműves játszóház is vár rátok ezen a délutánon a Kultúrkúriában. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft, családi 6500 Ft.

Totoro – A varázserdő titka – Bem mozi, szombaton 17:00

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

FEBRUÁR 5., vasárnap

INspirál Cirkusz nap – INspirál Cirkuszközpont, vasárnap 10 órától (regisztrációs)

Egy rendszeres hétvégi programmal szeretnének kedveskedni nektek. Ezentúl minden hónapban megrendezésre kerül az Inspirálban ez a különleges nap, ahol sokféle órát látogatva lehet belekóstolni a cirkusz világába, az egyes cirkuszi ágakba. Ezek olyan különálló alkalmak, melyeken cirkuszi fogásokat sajátíthattok el, anélkül, hogy egy teljes tanfolyamra iratkoznátok be. Részletek itt. Adomány mértéke az óralátogatásokért: 3500 Ft / 1 foglalkozás (60-90 perc), 9000 Ft / 3 foglalkozás, 15.000 Ft / 5 foglalkozás (családon belül összevonható a szülő foglalkozásaiba a gyermek foglalkozása is beszámítható).

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Hab a tortán! mesesorozat – Jurányi, vasárnap 10:15

Jakab szobája tele van szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel! A vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig rengeteg csodálatos helyből épül fel Jakab ágy alatti, színpompás és bizarr világa. Jakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik… Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni! A program után kézműveskedés és Pagony vásár is vár rátok. Részletek itt. 3 éves kortól ajánlott.

Integrált családi vasárnap a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületével – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Vasárnap 10:00 -11:00 óra között, a Millennium Házába várnak mindenkit, aki kíváncsi arra, hogy milyen játékokkal játszhat együtt például egy látássérült szülő és gyermeke, illetve érdeklődik a látássérültek által is űzhető sportágakhoz szükséges speciális eszközökről.  A családi nap keretében interaktív foglalkozást tart a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének két munkatársa, akik az érdeklődő résztvevőknek segítenek kipróbálni a játékokat, illetve a sporteszközöket. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: Szaffi – Puskin mozi, vasárnap 10:00

1984-ben bemutatott Szaffi máig az egyetlen Jókai-műből forgatott animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet legendás alakja, Dargay Attila, akinek a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan szintén felejthetetlen alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Az érdeklődők részt vehetnek a központ területén tartott körbevezetésen, érdekes információkkal gazdagodhatnak a bekerült állatokról és sok természetvédelemmel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak. A programon megváltott belépőjeggyel (felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft) és előzetes regisztrációval lehet részt venni! Részletek itt.

Cifra Palota – Interaktív családi programok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. A magyar népzene ünnepéhez kapcsolódva a folklór témája kerül a középpontba. Részletek itt. Ingyenes!

A népzene ünnepe – A táncháztól a világzenéig – Müpa, vasárnap 15:00-16:00 (ingyenes)

Páll Éva és zenekara az egész család számára élvezhető táncos műsort állított össze, amely életkortól függetlenül mindenkinek ajánlott. A Míves Mesterségek úgy épül fel, hogy a legkisebbek is találkozzanak benne ismerős dolgokkal, a kicsit nagyobbak új ismereteket szerezhessenek, a felnőttek pedig jókat nevessenek. Részletek itt.

A tölgy – Az erdő szíve – Bem mozi, vasárnap 16:30

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Ha februárra kerestek vezetett túrákat, nézzétek meg legújabb kirándulás ajánlónkat, amelyben a madárgyűrűzéstől kezdve a hódlesen át a kikelet túrákig sokféle lehetőséget találtok!