Programajánló hétvégére – 2023. február 25-26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február utolsó hétvégéjén több helyszínen búcsúznak a téltől, de találtok még Utazás kiállítást, tavaszi kirándulásokat, múzeumi programot, koncerteket, filmeket és színházi előadásokat is ajánlónkban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Utazás kiállítás – Hungexpo, február 23-26.

A héten nyílik meg 45. alkalommal az Utazás kiállítás a Hungexpo-n, hogy találkozóhelyet biztosítson mindenkinek, akinek az utazás a szenvedélye. A kiállítás február 23-26. között várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb, 20.000 négyzetméteres pavilonjában, ahova közel 100 kiállító 34 országból érkezik. Részletek itt. Jegyárak itt.

Pomázi Farsang – Breier Farm, február 25-26., 12:00-16:00 (ingyenes)

Az ingyenes rendezvényre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a Breier Farm farsangi hétvégéjére. 12-16 óra között, az alábbi családi programokkal várnak benneteket: farsangi fánksütés, fánkvásár és fánkdíszítő verseny, farsangi álarckészítő kézműveskedés, jelmezverseny a gyerekeknek: akik beöltöznek, azok a farm traktorjával mehetnek is egy kört a rajtszámukat feltüntetve. A Tanya Bisztróban farsangi finomságokkal készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

MentesFeszt 2023 – ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aula, február 25-26.

2 szinten, több mint 1000 nm-en vonultatják fel a „mentes” irányzatok legnevesebb szereplőit. Amivel készülnek kiállítás, szakmai előadások, kispiac, gasztro udvar, vegán bor és sajt mustra és megannyi érdekesség. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft, 14 éves kor alatt ingyenes!

14. Mom Sport ÁsványBörze – MOM Sport, február 25-26.

Ásványok, drágakövek, ősmaradványok és ezekből készült mindenféle dísztárgyak, kincsek várnak rátok a börzén és egyéb programokból sem lesz hiány: interaktív földtudományos játszóházak és bemutatók, 3D vetítés barlangokról, drágakő-határozás, szakmai előadások, 2023 év ásványa, az antimonit és ősmaradványa a borostyán; UV lámpás ásványbemutató. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2500 Ft, diák/nyugdíjas 1800 Ft, család (2 felnőtt, 3 gyerek) 6000 Ft. 6 éves korig ingyenes.

Ikarosz – premieres film

Ikarosz apja, a híres feltaláló, Daidalosz fiatal tanítványa knósszoszi szoborműhelyében. Életét fenekestül felforgatja egy titokzatos bikafejű fiú felfedezése, aki a királyi palotában rejtőzik. Titkos barátság köti össze a két tinédzsert, mígnem Minos király bezárja a „szörnyeteget” a Daedalus által épített labirintusba. Amikor Thészeusz herceg megérkezik Kréta szigetére, hogy megölje a Minotauruszt, Ikarosz mindenre kész, hogy megmentse gyerekkori barátját. 12 éves kortól ajánlott.

FEBRUÁR 25., szombat

Sasles és madárgyűrűzés – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A madáretető helyen most ragadozó madarak megfigyelésére lesz lehetőség. A ragadozómadár etető helyen sast, ölyvet, rétihéját, és hollót figyelhettek meg. Kis szerencsével karvalyt foghattok a madáretetőnél. Hóviszonyok függvényében 2-4 km-es túrára készüljetek. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft. (Fotó: Klebert Antal)

Felfedező Gyerekerdő játékos mesefeldolgozással – Kamaraerdő, szombaton 9:00-12:00 (regisztrációs)

A túra során élőszavas mesét hallhatnak majd a gyerekek, amit játékos feldolgozás követ mozgásra épülő feladatokkal. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a stresszoldásra és ismét elhozzák a hangszereket is. Részletek itt. Ára: 4500 Ft/gyerek, barát és testvérkedvezmény esetén: 10% kedvezmény/gyerek.

Tavaszváró Családi Nap a Sas-hegyen – DINPI Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, szombaton 9:30-15:00 (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

Idén is várnak mindenkit a tavaszváró családi napra, melynek középpontjában idén a fenséges a tölgyfa áll. Természetismereti foglalkozások és játékok, valamint odúkészítés is lesz a Látogatóközpont területén (Budapest XI. Tájék u. 26.), illetve szakvezetéses túrák indulnak 10.00; 10.30 és 11.00 órától a hegylábi tölgyesen át a Látogatóközpontba. Találkozó: Dayka Gábor út 52., az információs táblánál. Részletek itt. Ingyenes, némely programra regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: Medvevilág Szicíliában – Puskin, szombaton 10:00

A Medvevilág Szicíliában a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs film felnő a feladathoz: az olasz származású rendező, Lorenzo Mattotti a megvalósításon a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

„A szerelmes strucc” Danny Bain és Ágoston Béla mesekoncertje – Maminti Kuckó Könyvesbolt és Kávézó, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott!)

Ez nem csupán egy gyerekkoncert, hanem egy zenés revü, melyben Danny és Béla tökéletesen egybesző különböző világzenéket, saját dalokat, mesemondást, vígjátékot és zenebohóc műsort ahhoz, hogy egy igazán egyedi előadást hozzon létre, mely szórakoztat, ámulatba ejt és elragadtat. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (csak előzetes jegyvásárlás)

A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozásainkon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetünk. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkedünk, azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Ezúttal az ókor kerül középpontba. Részletek itt. Februárban a Szombati Szemezgető kivételesen a hónap negyedik szombatján kerül megrendezésre. A harmadik szombati kedvezmények ezen a hétvégén lesznek érvényesek: a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A programjegy 500 Ft. 6-8 éveseknek, illetve a 9+-os korosztálynak ajánlott, a jegyvásárlásnál kell kiválasztani a korosztályt.

Kulcsátadó ceremónia – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Mesemúzeum kulcsát minden évben más őrzi. Idén Zalán Tibor adja át a kulcsot Varró Dánielnek. Az ünnepségen mesével, játékkal várnak benneteket. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Farsangi családi gumiszoba – 6szín, szombaton 11:00

A gyerekeknek szóló előadás egy játékos, interaktív, sajátosan Dolák-Salys humorba ágyazott koncert, amelyen a felnőttek is jól szórakoznak. A műsorban a saját dalszerzemények, megzenésített versek előadásán túl együtt éneklés, tréfás találóskérdések és diavetítések, animációs filmek, bűvészmutatvány, tánc, házibuli, valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak. Az előadás 60-70 perc, de a hosszabbítás jogát a jó hangulattól függően fenntartják. Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása – Müpa, szombaton 11:00

A Kereplő Családi Színház kétszemélyes előadásában a szokásos képlet egy kicsit másképp alakul: az apró nézőkből a mese résztvevői lesznek, akik, miközben hőstettek sorának lehetnek valódi részesei, a népi kultúráról is tanulnak. Török Ágnes és Szívós Károly tarisznyájában békaugratás, kolompverés, teknőhúzás és tucatnyi más játék vár a legbátrabb gyerekekre. 3-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Madi-Univerzum workshop és Poli-Univerzum játék – Cervantes Intézet (VI. ker., Vörösmarty utca 32.), szombaton 15:00

Több mint játék, több mint művészet, több mint matematika, mert a Poliuniverzum mindezek együttvéve. Szombaton 15 órakor kezdődő műhelyen a gyerekek a gyakorlatban is tanúbizonyságát adhatják kreatív adottságaiknak, a Poliuniversó-val. Ez egy mértani játék, és a MADI művészet alapjainak szellemét és formáit ismerteti. Részletek itt.

17. Wekerlei Téltemetés – Tavaszköszöntés – Kós Károly tér, szombaton 16:00 (ingyenes)

Idén 17. alkalommal kerül megrendezésre a Wekerlei Téltemetés és Tavaszköszöntés. A gyerekek zajkeltőket, álarcot és kis kiszebábot készíthetnek 16 órától. A nagy kiszebáb kb. 16.45-től készül. A télűző menet a Petur utcából 17.30-kor kikiáltóval, dobossal és mondókákkal, valamint a Kispesti Baranta Csoport részvételével ostorokkal űzve a telet kíséri utolsó útjára a kiszebábot, amelyre mindenki felaggathatja gondját-baját, hogy a tűz martalékává váljon. Részletek itt. Ingyenes!

Hihetetlen történet az óriás körtéről – M2 gyerekcsatorna, szombaton 18:05

Napvárosban az élet nyugodt, egészen addig, míg a két jó barát Mitcho és Sebastian egy palackba zárt üzenetet talál a kikötőben. A palackot Napváros eltűnt polgármestere J.B. írta, aki egy titokzatos szigeten rekedt. Mitcho és Sebastian egy életre szóló kalandra indulnak, hogy megmentsék szeretett polgármesterüket, és ezzel a várost Karc úrtól és az újításaitól. 6 éves kortól.

FEBRUÁR 26., vasárnap

Cifra Palota – „Cifra Világ”: Jégkorszaki állatok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

10:05-től a Marica Produkció Teremtés-Játék, A kis gekkó című előadását nézhetitek meg, majd 11 órától MesÉlekÉnekelek címmel interaktív zenés produkciót hallgathattok meg állatos mesével gazdagítva. 12 órától pedig drámapedagógiai foglalkozás lesz. Emellett kézműves foglalkozások is várnak rátok a Müpa szokásos vasárnapi családi programján. Részletek itt. Ingyenes!

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

A programon megváltott belépőjeggyel és előzetes regisztrációval lehet részt venni! Részletek itt. Regisztráció itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő; nyugdíjas, gyermek 500 Ft/fő; 3 éves kor alatt ingyenes!

Anya, beöltözünk? – Bélaműhely farsang a Manyiban, vasárnap 10:00

Öltözzetek be és vigyétek el a nagyit, nagyapát, apát, anyut, tesót, kisszomszédot, nagyszomszédot a Manyiba, ahol a Bélaműhely télűző zajkeltő kreálmányait készíthetitek el együtt. A hangszereken túl pedig saját maszkokat és fejfedőket rakhattok majd össze, hogy teljes legyen a farsangi hangulat. Program: maszk és hangszerkészítés 10:00-11:30; hangszeres és felvonulási alapismeretek; sámánképzés 11:30-12-ig; felvonulás 12:00-13:00. Részletek itt. A karneválra a belépő: 2000 Ft.

Családi vasárnap – Szökkenő szakkör – Millennium Háza/NEO Kortárs Művészeti Tér, vasárnap 10:00-12:00

Ugrálj örömödben vagy toporzékolj dühösen, és nézzük meg, milyen alkotás születik belőle! Keressünk szerteágazó útvonalakat a térben! A Szökkenő szakkörön a mozgásra helyezik a hangsúlyt, ezt kapcsolják össze különböző módokon az alkotási folyamattal. Mászkálhattok, firkálhattok, táncolhattok, nyomot hagyhattok, miközben sok-sok zene szól. A gyerekekre és szüleikre egyaránt számítanak a foglalkozáson, vegyetek részt közösen ebben a játékos folyamatban!  Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. Részletek itt. Jegyvásárlás itt. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 2000 Ft, kiegészítő jegy 500 Ft.

Szezonnyitó tanösvény túra – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:30 (regisztrációs)

Február utolsó vasárnapján indítják az új szezont a Látogatóközpontban. A tavasz első jeleit kereshetitek a tanösvény mentén. Kedvező időjárás esetén már virágzó mandulafákat és körülöttetek repkedő méheket, lepkéket is láthattok. Fedezzék fel a hegyet! Előzetes bejelentkezés szükséges. Részletek itt. Jegyár: 1500-2000 Ft.

Jégkorszaki szakik (Gioachino Rossini Bruschino úr című operája nyomán) – Müpa, vasárnap 11:00

Rossini egyfelvonásosa ideális alapanyag az opera műfajával történő ismerkedésre. A két fiatal, Sofia és Florville szeretik egymást: minden vágyuk, hogy végre összeházasodhassanak. A lány gyámja, a makacs Gaudenzio azonban sokkal jobb partit képzelt el Sofiának. És itt lép színre a titokzatos Bruschino úr, a gyám által kiszemelt vőlegényjelölt, hogy felborítsa a terveket. Vagy mégsem? Róla beszél mindenki, de tudjuk-e, kicsoda ő valójában? Kit rejt az álruha, és milyen próbatételeken kell keresztülmenni, hogy legvégül mindenki boldogan, de legalábbis elégedetten távozzon? 8-14 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!