Programajánló hétvégére – 2023. augusztus 12-13.

Székesfehérváron, Jászberényben, az Őrségben és Szentgyörgyváron remek fesztiválok, a szabadban színházi előadások, koncertek, csillagles, madárgyűrűzés, dunavirágok és könyvcserebere, illetve még számos szuper program vár rátok ezen a hétvégén is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Állatkerti Fesztivál – Fővárosi Állat- és Növénykert, 2023. augusztus 9-13.

A II. Állatkerti Fesztivál többnapos programkavalkáddal várja az állatkertbe látogatókat. A többnapos fesztivál 0. napja az Állatkert születésnapjához és az Állatkertek Napjához kapcsolódik, melyen bevezető programok várják a látogatókat nyitvatartási időben. Augusztus 10-től 9:00-22:00 óra között igazi fesztiválhangulattal készülnek. Napközben családi programok, délutánonként koncertek, majd az este folyamán különböző előadók lépnek a Főkaputéri nagyszínpadon. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

Madárgyűrűző akció – Naplás-tó, augusztus 30-ig, reggel és este (ingyenes)

Ismét lesz nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tónál, ahol a Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja várja az érdeklődőket 2023. augusztus 10. és 31. között. Részletek itt. Ingyenes!

Hétrétország – Őrség, több helyszínen, 2023. augusztus 12-20.

22 őrségi településen nyitott porták, helybelei finomságok, apró templomok, koncertek, Pajtaszínház és még számos jó program lesz felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A fesztivál ugyan kisebb, mint a tavalyi évben, de ugyanolyan szeretettel vár minden korosztályt. Részletek itt.

Margó Feszt – Szentgyörgyvár, 2023. augusztus 10-12.

Sok-sok zenével, irodalommal és a már megszokott hangulattal várnak a zalai dombok közé, a Balatontól alig 15 percnyire fekvő Szentgyörgyváron. Már biztosan visszatér a népszerű elektronikus zenei duó, az Analog Balaton, zenés irodalmi estet hoz Szentgyrörgyvárra Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója a beck@grecsó, fellép Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszik a Fran Palermo és a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual és glsch. Az irodalom rajongók találkozhatnak többek között Visky Andrással és Tompa Andreával is. Részletek itt.

XXXI. CSÁNGÓ FESZTIVÁL – Jászberény, augusztus 13-áig

Közel 60 program, 600 közreműködő 6 napon át Jászberényben. Emellett népművészeti vásár is vár benneteket több mint 70 népművésszel, kézművessel. Részletek itt.

Nosztalgia járatok Budapesten

Szombaton az N18-as és az N2-es vonalon, vasárnap az N19-es vonalon közlekednek nosztalgia villamosok. Részletek itt.

Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz – premieres film

Miután évekig rejtőztek az emberek világa elől, a Teknőc-tesók nekivágnak, hogy megnyerjék a New York-iak szívét, és hogy a hőstetteik által elfogadtassák magukat rendes tinédzserekként. Új barátjuk, April O’Neil segít nekik szembeszállni egy titokzatos bűnözői szindikátussal, de hamarosan kiderül, hogy túl nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor egy egész mutánshadsereg szabadul rájuk…12 éves kortól.

Katicabogár és Fekete Macska kalandjai – A mozifilm – augusztus 3-tól

Marinette és Adrien nem mindennapi középiskolások. Ahhoz, hogy megmentsék Párizst, nincs más választásuk, magukra kell ölteniük a szuperhős gúnyát: Marinette Katicabogárrá, Adrien pedig Fekete Macskává válik. A film a nagysikerű sorozat előzményeként a hősök eredettörténetét meséli el. 12 éves kortól.

AUGUSZTUS 12., szombat

Dunavirág ünnep – Verőcei Művelődési Ház, szombaton 10 órától (ingyenes)

Izgalmas előadásokkal, filmvetítésekkel, kézműves programokkal, vezetett sétával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park eseményeivel is várnak benneteket a mesés Verőcén. Részletek itt. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda gyerekkoncert – Fövenyes Kertmozi, szombaton 10:00

Funky, diszkó, latin lüktetések várják a táncoskedvű családokat a koncertre, ahol Bori színes bábjai keltik életre a mesedalokat. Részletek és jegyárak itt.

Közösségi hangszerek bemutatója – Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Mindenki kipróbálhatja magát zenészként a közösségi hangszerek kipróbálásával, melyeket Götz Nándor tervezett. Ehhez kapcsolódik az előadás is, ahol ütőhangszeres művészek, valamint egy fuvolaművész segítségével egy 40 perces mesekoncert keretében, a gyerekeket bevonva, akár zenei előképzettség nélkül is megismerkedhetnek a legfiatalabbak a hangszerek világával. Részletek itt. Ingyenes!

Szekér Színház: BOLOND ISTÓK – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

A Szekér Színház ötletét Déryné echós szekere és a Kelemen társulat színjátszói adták. Miért ne lehetne ma is 200 év elmúltával valami hasonló színházat alapítani. Tavasztól őszig járni az országot, és hirdetni a szép magyar nyelvet, felidézni az ősi magyar vásári játékokat. Részletek itt. Ingyenes!

Repülőtér Éjszakája – Aeropark, szombaton 15 órától

Az este, amikor minden a repülésről szól: múlt, jelen és jövő találkozik. Bejárhatjátok a ferihegyi repülőteret és a történelmi 1-es Terminált. Csillagmotor és sugárhajtómű „duruzsol” a ferihegyi repülőmúzeumban, pilóták, utaskísérők, légiforgalmi irányítók, műszakiak, repteres szakemberek érkeznek az Aeroparkba, hogy mindenkihez közel hozzák ezt a különleges világot. Este pedig ikonikus repülős filmek pörögnek a csillagos égbolt alatt. Részletek és jegyárak itt.

Irodalmi piknik és könyvcsere délután a rakparton – Viadukt Terasz (Budapest, Pesti alsó rkp.), szombaton 16 órától (ingyenes)

A Budapest Nagyregény a főváros elmúlt 150 éves történetének állít szellemi emlékművet, közösségi alkotás eredményeként egy 23 fejezetből álló könyvként jelenik meg 2023 novemberében. Ugyanakkor a másfél éves program túlnő a kötet keretein, fontos célkitűzése az olvasásnépszerűsítés, illetve az irodalom közösségi élményként történő megközelítése. Augusztus 12-én délután megtöltik irodalommal és könyvekkel a rakpartot! Részletek itt. Ingyenes!

Danny Mesél: Kodzsugukila, a boszorkány – Nagykovácsi, Tisza István tér, szombaton 16 órától (ingyenes)

A Nagykovácsi Búcsú keretében szombat délután Danny mesél a színpadon, vasárnap 15 órától pedig a Kispárna zenekar koncertezik. Részletes program itt. Ingyenes!

Nagycsaládosok napja a Katonai Emlékparkban – Pákozd, Katonai Emlékpark, szombaton

Fedezzétek fel a hadtörténet izgalmas világát! A programon a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagjai, a NOE igazolvány felmutatásával, kedvezményes belépőjeggyel vehetnek részt. További látogatók a belépőjegy mellé megváltott, 600,- Ft-os kiegészítő jeggyel vehetnek részt az eseményen. Részletes program itt.

Hullóchillagles a Normafán – pénteken és szombaton este 20 órától (ingyenes)

„Idén figyeljük meg újra együtt az augusztusi perszeida meteorraj érkezését az immár negyedik Csillagok alatt rendezvénysorozat keretében! Hogy az élmény még szebb legyen, mesélek egy kicsit az égbolt mondavilágairól, csillagászatról, űrkutatásról, és közben lézeres csillagképtúra keretében végigbolyongunk horizonttól horizontig.” Részletek itt.

Augusztusi meteor nézés – Budakeszi, Szilfa-tisztás, szombaton 19 órától (ingyenes)

A helyszín nincs messze Budapesttől, mégis kellően messze van, a fényszennyezés onnan már nem olyan durva, mint a városból. Ha szerencsénk lesz az időjárással, a csillagképek remekül kivehetőek lesznek, és számos hullócsillagot is megfigyelhetünk majd. Király Amanda pedig mesél is majd róluk. Részletek itt. Ingyenes! 

AUGUSZTUS 13., vasárnap

Ziránó Színház: PULCINELLA SZERELMES – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Pulcinella nem más, mint Vitéz László itáliai testvére. Legjobban enni, inni és aludni szeret. Ebben a történetben – Ámor nyilától sebzetten – nem kisebb ellenféllel kerül szembe, mint magával a Halállal. Erre úgy kerülhet sor, hogy a komor Kaszás arra a fehérszemélyre vet szemet, aki Pulcinella szívét is megdobogtatja. Hogy kettejük rivalizálásából ki kerül ki győztesen, azt megtudhatjuk élő zenével tarkított előadásból. Részletek itt. Ingyenes!

MOME Fair // Nyár – Magyar Építőművészek Szövetsége, vasárnap 12:00-18:00 (ingyenes)

Szeretettel várnak a momés diákok már hagyománnyá vált design vásárára, ahol közel 50 hallgató alkotásaiból válogathattok. Ünnepeld meg a nyarat velük, és keress kincseket a printek, ékszerek, kerámiák, ruhák és kiegészítők között. Részletek itt. Ingyenes!

DunaCsúszás 2023 – Nagymaros, Duna-part, vasárnap 14 órától

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a DunaCsúszás. Részletek és regisztráció itt.

Királyi Napok – Székesfehérvár, 2023. augusztus 13-20. (a legtöbb program ingyenes)

1 hétre Székesfehérvár belvárosa igazi fesztiválközponttá válik, ahol óriásbábos felvonulás, népzenei fesztivál, vásári forgatag, koncertek, városnéző túrák, ünnepi programok és előadások várják az itt élőket és a városba látogatókat. A 2023-as Székesfehérvári Királyi Napok zárásaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának hangversenyszerű ingyenes előadásának lehet részese a közönség augusztus 20-án, vasárnap 20 órakor a Zichy-színpadon Részletek itt.