Programajánló hétvégére – 2023. április 29. – május 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén búcsúzunk az áprilistól és köszönjük a májust, így mindjárt 3 nap pihenésre és szórakozásra lesz lehetőségünk, amelyhez adunk néhány remek tippet a majálisokon túl minden korosztálynak. Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a közlekedési információkat, mert sok lezárás lesz a városban!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Tavaszi moziünnep – Sugár mozi, április 27. – május 3.

Látogass el április 27. és május 4. között a Sugár Moziba, és élvezd a legjobb filmeket kedvezményes áron, mindössze 1090 Ft-ért! Vetítik többek között: Múmiák, Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, a Kojot négy lelke, a Nyolclábú felügyelő és a rejtélyek rejtélye, Asterix és Obelix: A Középső Birodalom, Mágikus állatok iskolája – Rejtélyes gödrök, Belle és Sébastian – Egy új kaland. Részletes program itt.

Budapest 150 Majális – Városháza Park, április 29. – május 1. (ingyenes)

Látogass el a háromnapos városi majálisra zenéért, gasztronómiai élményekért, gyerekprogramokért, színházi pillanatokért! Ingyenes koncertek és előadások várják az érdeklődőket a kis színpadon április 29-én és 30-án is. A gyerekzenekarok mellett tánc-, és bűvészelőadás is lesz. Szombaton 10 órától lesz Zabszalma gyerekzenekar, 11:30-tól Aranyszamár Bábszínház, 12:30-tól Lélekmadár pantomim – Karsai Veronika és Kecskés Karina előadása. Vasárnap fellép 10 órától a VersiVarsa és Ágoston Béla, 11:30-tól az Artistaképző növendékei, 13 órától a Bergengóc Mesezenekar, 15 órától az Iszkiri gyerekzenekar, majd 17 órától az AntilopeKid. Május 1-jén 17 órakor fellépő Midlife Crisis, 18:30-tól a Balkán Fanatik, 20:30-tól pedig a Kelemen Kabátban. Részletek itt. Ingyenes!

Szezonnyitó hosszú hétvége – Vác, Kertünk bár és kilátó, április 29. – május 1.

Szabadulj ki a szabadba! Kirándulj fel és kapcsolj ki, töltődj fel a természetben, kilátással a mesés Dunakanyarra! Házi limonádéval, váci fröccsel, csapolt sörrel, minden jóval várnak, gyerekkel és kutyával is! A belépés ingyenes, megközelítés biciklivel ajánlott, de parkoló is vár, ha autóval érkeznél! Részletek itt.

ÁPRILIS 29., szombat

ArchiKids Budapest – VárosÁlmodók – Kortárs Építészeti Központ, Bartók Béla út 10-12. és további helyszíneken, szombaton 10 órától (ingyenes)

Világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újra álmodja a városi tereket. Idén a fő téma természetesen a 150 éves Budapest. Az esemény során egyéni- és csoportfeladatokkal, küldetésekkel és játékokkal keresik a válaszokat és lehetőségeket a jövő generáció szerepének jelentőségére. Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk tovább érzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat? A részletes programot itt éritek el. Ingyenes!

SZÉP HANGOK – CSALÁDI NAP – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00-13:30

Mély, vékony, erős, gyenge, érdes, selymes, rekedt, karcos, tiszta, lágy! – Ahány ember, annyi hang és hangzásvilág. Hangról hangra, képről képre járhattok a Szépművészeti Múzeum szombati családi napján. Szemügyre vehetitek a szép műtárgyakat, rájuk hangolódhattok és hangot adhattok gondolataitoknak, mindeközben a saját hangotokra is rátalálhattok. A színes palettából szabadon szemezgetve a család magának állíthatja össze programját a gyerekek érdeklődése alapján. Főként a 6-12 éves korosztályt várják. Részletek itt. Érdemes időben érkezni hogy minden programot ki tudjatok próbálni. Jegyár: 2000 Ft/fő felnőtteknek, 1000 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt. Jegyvásárlás elővételben vagy a helyszínen.

Májusváros – Városkészítő agyagozás – Gárdonyi tér, szombaton 10 órától (ingyenes)

A Májusfa Projekt tavaszi programsorozatának nyitóeseménye. A teret határoló homlokzatok mintájára elkészíthetitek egy képzelt város főterének sziluettjét, amit közös májusfa díszítéssel ünnepelhettek meg. Az elkészült műveket égetés után visszajuttatják a résztvevőknek. A foglalkozáson maximum 80 fő tud részt venni, érdemes időben érkezni. Részletek itt. Ingyenes!

Mese utca – Rutkai Bori és Vermes Dániel (építész) – kreatív gyerekfoglalkozása – Finn Nagykövetség, szombaton 10:00 (ingyenes)

Készítsük el a saját Mese utcánkat! Budapesti épületekről készült fotókopikból ragasszunk-színezzünk utcaképet. Saját házat is rajzolhatunk a fénymásolt épületek közé. Benépesíthejük a képet figurákkal, járgányokkal, virágokkal, fákkal, állatokkal, szobrokkal, boltokkal. Adhatunk nevet az utcánknak, a házakat is elnevezhetjük. Ragaszthatunk föléjük kis papírfelhőket, amikbe beleírhatjuk az épületek vagy a szereplők gondolatait, párbeszédeit. 4 éves kortól. Részletek itt. Ingyenes!

Fényből szőtt mesék – Hófehér és rózsapiros – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Az óvodás korosztálynak szóló mese főszereplője egy testvérpár és barátjuk, a medve. Megküzdenek egy gonosz törpével, aki fondorlatos varázslattal tüntetett el egy királyfit és elragadta annak kincseit. Vajon megkerül az ifjú? Megtalálják a kincset? Hogyan végződik Hófehér és Rózsapiros története? Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

MesélŐk – családi impró előadás – Itt és Most Társulat, szombaton 15:00

„Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a kopnyányi monyók is felbukkanhat. Mi sem tudjuk, milyen hősök kerülnek elő, hiszen a színpadon minden Itt és Most történik! Várunk szeretettel minden kis- és nagyiskolást egy különleges improvizációs élményre, ahol a gyerekek ötleteiből szövünk történetet. A felnőttek sem maradnak móka és kacagás nélkül. Sőt!” Részletek itt. Jegyár: 1500-2500 Ft.

Tavaszi TáncTér – Szabadtéri tánckavalkád a Tánc Világnapján – Madách tér, szombaton 15:00-21:00 (ingyenes)

A műfaj különböző, de mindig jókedvű barátainak kínál remek dallamokkal kísért találkozási teret a Budapesti Tavaszi Fesztivál közösségi nyitóeseménye a Madách téren április 29-én. Részletek itt. Ingyenes!

ÁPRILIS 30., vasárnap

Tavaszi Széll – Modern Majális – Széll Kálmán tér, április 30. – május 1. (ingyenes)

Újra Tavaszi Széll a tér napos oldalán! Virágba borulva a Nemdebár, a 101 Bistro, a Pingrumba, a Sárkány és az Easy karöltve vonul fel a munka ünnepén és vár minden kedves érdeklődőt, éhes szájút, vájt fülűt, száraz torkút, tipegőt és négylábút. Hogy senki ne maradjon le még véletlenül se, az idei évben 2 naposra nyújtják az utcára települést gasztronomiai csodákkal, kézműves árukkal, felvonulásokkal, gyerekprogramokkal, zenekarokkal és dj actekkel. Részletek itt. Ingyenes!

A Magyar Film Napja – több helyszínen, vasárnap, több időpontban

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Április 30-án visszatérnek az elmúlt évek díjnyertes és közönségkedvenc magyar filmjei a mozivászonra! A Etele Plázában például megnézhetitek többek között a Kojot négy lelkét, a  Bogyó és Babóca 5. részét, a Toldit, a Lengemeséket vagy a Vízipók Csodapókot. Az Urániában is lesznek vetítések. További részletek itt. A TV csatornákon is több filmet vetítenek, a FILMIO-n pedig több magyar film ingyenesen elérhető egész hétvégén.

Családi vasárnap – Szeretlek, anya! – játékos foglalkozás – Millennium Háza, Városliget, vasárnap 10:00

„Miközben a mesék által felidézzük kedvenc pillanatainkat velük, ajándéknak a virágot ezúttal üvegbe zárjuk, hogy örök emlék lehessen. Mindemellé megfestjük saját feszített vásznas mini műalkotásunkat is! Ezúttal úgy készülünk, hogy a kisebbek se maradjanak ki a készülődés öröméből, úgyhogy várunk minden 4 év feletti gyereket.” Részletek itt. Jegyár: családi páros jegy 2000 Ft, további jegyek 500 Ft.

Méhek napja – Breier Farm, Pomáz, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Vicces akadályverseny a méhek életéhez kapcsolódva (érdemes előzetesen regisztrálni), Méhek és emberek – közös őstudásunk c. előadás felnőttek részére. Emellett számos érdekességeket tudhatunk meg a méhek életéről. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Vili, a veréb – Puskin, vasárnap 10:00

Élt egyszer Budapesten egy kisfiú, akinek kedvenc szórakozása az iskolakerülés és a csúzlizás volt. Ez utóbbi szenvedélyét csupán a verebeken és a macskákon tudta kiélni. Mivel nem volt nagy szerencséje a vadászatban, az elszalasztott lehetőségeket elképzelte. Egyszer aztán Verbéna, a verebek tündére, megelégelve, hogy Vili a védenceit üldözi, elhatározta, hogy megleckézteti a rosszcsontot. Vilit verébbé varázsolta. Ettől kezdve a veréb-fiú számtalan, izgalmas kalandot élt át… Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Cifra Palota – Interaktív családi programok – Müpa Budapest, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Ingyenes!

Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske meg az ördög – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

„ltt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!” Az előadás után kézműves foglalkozással várják a látogatókat. Részletek itt. Jegyár: 1500-2000 Ft.

Tárlatvezetés | GULÁCSY. Na’Conxypan hercege – Magyar Nemzeti Galéria, vasárnap 11:00

Az egyórás tárlatvezetésen a kiállítás kiemelt műtárgyain keresztül mutatják be Gulácsy Lajos különös, álmokat, történeti hangulatokat, víziókat megidéző festészetét. Középiskolás kortól ajánlott. Részletek itt. A tárlatvezetéseken az időszaki kiállítási belépővel és a tárlatvezetési programjeggyel (1500 Ft) lehet részt venni.

Kölyök vasárnap – Kokopelli Jazz Matiné – Mad Garden, Óbuda, vasárnap 15:00

Áprilisban a jazz világnapja alkalmából a Kokopelli Jazz Matiné koncertezik a Mad Gardenben, akik óvodás és kisiskolás gyerekeknek adnak interaktív, játékos koncerteket. A zenekar kvintett formációban lép fel, a két műsorvezető játékokkal, bábokkal és izgalmas feladatokkal kötik le a gyerekek figyelmét, akik így a koncert alatt végig kapcsolatban maradnak a zenekarral. Részletek itt. Jegyár a helyszínen 2000 Ft.

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkban – április 30. és május 1.

Most hétvégén duplázunk, ugyanis április 30-án vasárnap és május elsején is ingyenes belépéssel várják a látogatókat 10:00 és 18:00 között! Üzemelő interaktív programok: kerti vasutazás, utazás az 1026-os gőzmozdonyon, fordítókorongozás, kézi hajtányozás, Csajka sínautó. Április 30-án vasárnap továbbá lehetőség van részt venni az Otthon Segítünk Alapítvány kisgyermekeknek és családoknak szóló játékos, meséket megelevenítő ingyenes programján: a Meseösvényen! Részletek itt. A Vasúttörténeti Parkba a belépés és a fordítókorongozás díjmentes, további interaktív programjaink térítés ellenében vehetők igénybe.

Zenelabirintus – Zeneakadémia, vasárnap 15:30

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedezni való csodát és elbeszélni való mesét rejtenek. A kisgyermekes családoknak szóló, mintegy 50 perces vezetett túrák során a gyermekek és szüleik megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a családok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

Majális piknik a parkban – Bajna, Sándor-Metternich-kastély, április 30. – május 1.

Játéksziget a kastélyparkban, Bajnai Sándor Móric Kastélyhoz kötődő játékok: órás társasjáték, óriás puzzle, szabadtéri ügyességi játékok, korabeli ruhapróba, ünnepi tárlatvezetés, ugrálóvár és számos színes program vár rátok a Sándor-Metternich-kastélyban, amelyről itt írtunk bővebben. Az egyes programelemekre külön-külön lehet jegyet váltani! Részletek itt.

MÁJUS 1., hétfő

Majális és könyvbemutató – Szentendre, Skanzen, hétfőn egész nap

Május 1-jén egy szuper könyv bemutatóval várnak rátok, de lesz még majális is. A falusi és a városi népszokások elevenednek meg a Skanzen Erdély épületegyüttesében. Az Erzsébet-ligetben zenés-táncos mulatsággal idézik meg a régi majálisokat, a családok ügyességi játékok során mérhetik össze tudásukat, és piknikezhetnek a szabadban. A faluban vásári portékák között válogathatnak a látogatók, illetve felfűzhetik színes szalagjukat a májusfára. Akik vállalkozó kedvűek csatlakozhatnak a tematikus sétához, ahol vezető muzeológus segítségével fedezhetik fel erdélyi magyarság hagyományait. Jegyárak itt.

Majális 2023 – Erzsébetligeti Színház, hétfőn 10 órától (ingyenes)

Az Erzsébetligeti Színház rendezvényén Danny Bain: A fán lakó gyermekek című előadását nézhetitek meg, majd 11 órától Kovácsovics Fruzsina lép a színpadra. Részletek itt. Ingyenes!

Vissza a jövőbe az eredeti magyar szinkronnal – Bem Mozi, hétfőn 16:30

Marty McFly átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei is a padot koptatják. A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami beláthatatlan következményekkel járhat a jövőben. 12 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.