Programajánló hétvégére – 2023. április 22-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a hétvége mindig az egyik legtöbb programot tartogatja számunkra, így nehéz is a választás, hogy hova menjünk. Azért adunk némi támpontot nektek a sok jó esemény közül. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában minden korosztálynak!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A Föld napja – több helyszínen és időpontban

Válogatásunkban több, mint 20 programot találtok, ahol szemétszedéssel, bringás felvonulással vagy éppen családi nappal ünnepelhetitek meg A Föld napját.

Kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál – több helyszínen, május 2-ig

Április 20. és május 2. között közel 30 helyszínen több, mint 50 program dolgozza fel korunk és környezetünk jelenségeit változatos művészeti és kulturális eszköztárral. Sok közülük lehetőséget nyújt az aktív részvételre, műfajokon és generációkon átívelve, kiváló alkotók produkcióit kínálja. Részletes program itt. Lesz például Budapest arcai fotókiállítás a Városháza parkban, felolvasószínház a Radnóti színészeivel a Filozófusok kertjében és még számos színes program.

Gázgyár Jam – Óbudai legálfal-avató hétvége (Budapesti Tavaszi Fesztivál) – Gázgyár utca, április 22-23. (ingyenes)

Közel 40 meghívott vagy nevezés útján beválogatott hazai, valamint külföldről érkező graffitiművész avatja fel két napon keresztül az óbudai Gázgyárnál található legálfalat. A rendezvény kiegészül zenés és táncos programokkal, illetve a fiatalabbak számára festő workshoppal is. Részletek itt.

Tavaszkert Dísznövény 2023 Szakkiállítás és Vásár – Budai Arborétum, április 21-23.

Palánták, virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok, természetközeli design alkotások, Bonsai és Suiseki Kiállítás, Arborétumi séta, Biokert látogatás, kertészeti tanácsadások, növényes és zöld programok várnak rátok. Részletek itt. Jegyár: napijegy: 2500 Ft, nyugdíjas, diák-és pedagógusjegy: 1700 Ft, 14 éves kor alatt ingyenes.

Tájházak Napja – több helyszínen, április 22-23. (a legtöbb program ingyenes)

Az ország tájházai számos színes programmal készülnek erre a hétvégére. A legtöbb helyszín ingyenesen látogatható. Részletes program itt.

Sakura ünnep – ELTE Füvészkert, április 22-23.

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A hétvégi programokon a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozhatott be. Idén is lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti –és fegyverbemutató, Go oktatás, koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki és lesz ikebana előadás és workshop is. A haiku verseny legszebbjei a kertben is olvashatók. Részletek itt. Belépődíjak: elővételben online megváltva 2500 Ft,  kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1500 Ft. Az esemény napján online és a pénztárban: 2700 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1700 Ft. A pénztárban csak készpénzes fizetés lehetséges!

Zöld Rakpart – Jane Haning Rakpart, április 22-23. (ingyenes)


A Rakpart idén nyáron is minden hétvégén megnyílik, a városlakók korzóként, köztérként használhatják. A Rakpart is csatlakozik a Föld napja eseményeihez és Budapest egyik legnagyobb felvonulásához az I bike Budapesthez. Ezen a hétvégén két napra kinyit a 2-es villamos alatti Viadukt tér is. Vasárnap 14 és 18 óra között aszfalt-rajzverseny is lesz. Részletek itt. Ingyenes!

Piacok, zsibik, cserebere

Egész hétvégén vár a Wekerlei Garázsvásár Fesztivál, szombaton lesz De Markt Kőbányán, növény csere-bere a Mad Gardenben, Grund piac, Szimpla Bolha, Nagy Tavaszi Bolhapiac a PostArtban; vasárnap pedig Zöld Pici Piac és Pindur Piac a Fény utcai piacon, Hegyvidéki Kipakoló, Kutyabarát Vásár és Piknik, a Platz Piac Pilisvörösváron, a Pancs, a Gardrób, Ruhacsere a Marcziban

Tulipános helyek országszerte

Összegyűjtöttük nektek a legjobb tulipán lelőhelyeket, és mellé szuper kirándulásokat is ajánlunk a főváros közelében és országosan!

ÁPRILIS 22., szombat

X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap – Városliget, szombaton 8:45-től (ingyenes)

Egy napra ismét bárki tűzoltó lehet! Április 22-én, szombaton újból izgalmas közösségi térré alakul a fővárosi Városliget: jön a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap! Az ünnepségsorozat 8 óra 45 perckor, tűzoltó járművek látványos felvonulásával veszi kezdetét, majd ezt követően két színpadon váltják egymást a fellépők. Az ügyességi játékokkal, arcfestéssel, roncsvágással és tálcatűzoltással is színesített rendezvényen a látogatók a hivatásos élet kulisszái mögé nyerhetnek betekintést. Részletek itt. Ingyenes!

Óbudai Zöld Napok – Miklós tér, Kiscelli parkerdő, Mad Garden, Csobánka tér, szombaton egész nap (ingyenes)

Játszóházzal, tanösvény bejárással, öko programokkal várnak benneteket Óbuda számos helyszínén. Részletek itt. Ingyenes, némely programhoz regisztráció szükséges!

BKM Nyílt Nap (Budapesti Tavaszi Fesztivál) – Fővárosi Hulladékhasznosító Mű, szombaton 9:30 (ingyenes)

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központban (SZÚK) a látogatók játékos, zenés és színházi interaktív foglalkozásokon és kreatív alkotó workshopokon vehetnek részt a Danubia Zenekar Ütőegyüttese, a FAQ színházi társulat és a Medence Csoport közreműködésével.Kukkants be a Köztisztasági Múzeumba, ahol régi járművek között barangolva tekinthetsz vissza a köztisztaság múltjára. A múzeum mellett felállított BKM udvarban pedig különböző játékos programokon keresztül nyerhetsz bepillantást a vállalat által végezett széleskörű tevékenységek világába. A nyílt nap programja 9.30-tól 16 óráig tart. Részletek itt. Ingyenes! A regisztrációs időpontok beteltek, de lesz több szabadon látogatható esemény is!

A villamos – könyvbemutató és családi délelőtt – Lóvasút, szombaton 10:00-12:00 (ingyenes)

Itt a könyv, amiben minden benne van, amit a villamosokról tudni akartál! Ennek örömére egy ízig-vérig villamosos családi délelőttel kedveskednek a kicsi és nagy rajongóknak! Részletek itt. Ingyenes!

Felelős Gasztrohős a Ligetben! – Millennium Háza, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Április 22-én ingyenes gyerekprogrammal várnak benneteket a Ligetben, a Millennium Háza teraszán, ahol a HUMUSZ Szövetséggel együtt megünneplik a Föld napját. Részletek itt. A program ingyenes, csupán egyszeri Liget+ regisztráció szükséges hozzá. Ezt követően kérik, regisztrálj az eseményre is, hogy megfelelő mennyiségű alapanyaggal tudjanak készülni a kézműves foglalkozásokhoz! Családonként egy regisztráció elegendő!

Az én Budapestem – Fotómaraton (Budapesti Tavaszi Fesztivál) – Városháza park, szombaton 10:00 (ingyenes)

A fotómaratonon a városi fotós kalandokra vágyók becserkészik Budapest ismert és ismeretlen sarkait, zugait, falait, fényeit, hogy a helyszínen megadott három témában készítsenek képeket. Felnőtt és gyerek kategóriában lehet indulni, így a családok együtt fotózhatnak! A menetrend: 10:00: résztvevők regisztrációja, fotótémák megadása; 10:30: indulás; 14:00: résztvevők visszaérkeznek a Városháza parkba, képek letöltése, zsűrizés; 15:30 eredményhirdetés. Részletek itt.

Szezonnyitó Családi Sétarepülő Hétvége és Honvédelmi Sportágbemutató Budaörsön, szombaton 10 órától (ingyenes)

A számtalan repülőgép mellett kipróbálhatjátok a katonai akadálypályát, és azt is, mennyire biztos kézzel céloztok. Jönnek a katonai hagyományőrzők, a gyerekek kedvence, SÜSÜ, lesz katonai toborzósátor, a bátrabbak pedig akár vadászpilótával is repülhetnek! Részletek itt. Ingyenes!

26. Szent György-napi sokadalom, vásár és művészeti találkozó – Fő tér, Óbuda, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

A hosszú évek alatt hagyománnyá vált, hogy ezen a hétvégén az Óbudai Waldorf Iskola birtokba veszi a Fő teret, s az ország számos Waldorf Művészeti csoportja, intézménye képviselteti magát, hogy muzsikával, tánccal, kézműves kirakodóvásárral s az óriás sárkány legyőzésével köszöntsük a tavaszt. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca – 13 új mese – Puskin Kuckó, szombaton 10:00

Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány immár barátokként fedezik fel az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete.
Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

EZERARCÚ TERMÉSZET – FÖLD NAPJA – Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót, szombaton 10:00-17:00

Nemcsak 50.000 elültetett tulipánhagymával és 40-50 féle nárciszfajtával várják a kikapcsolódni vágyókat, hanem egy remek családi programmal is. A Föld napja alkalmából 10 órától 17 óráig a Botanikus Kert 15 pontján interaktív foglalkozásokkal készülnek a felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Részletek itt. Jegyár: botanikuskerti belépő.

Babazuri – Ramazuri a legkisebbeknek – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Magyar Zene Házának célja, hogy a család legkisebb tagjaival együtt az egész család jól érezze magát. A 3-6 éveseknek szóló táncházra még van jegy. Mozogj, zenélj, alkoss, énekelj! Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

Zuglói Japánkerti Nap – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium, szombaton 10:00-18:00

Szeretettel várják a 95 éves zuglói Japánkertben a japán kultúra, a kertészet és a szabadidős programok iránt érdeklődőket. Részletek itt. Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák/nyugdíjas 600 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Bozsik Yvette Társulat: Magyar népmesék – Nemzeti Táncszínház, szombaton 11:00

A meséket – A papucsszaggató királykisasszonyok, A kicsi dió, Az aranyszőrű bárány, A székely asszony és az ördög, A só – látványos, játékos jelmezekkel és népzenei aláfestéssel állították színpadra. A koreográfiákat a táncművészek, és az előadás rendezője, Bozsik Yvette készítették. Részletek itt. Jegyár: 3000-3500 Ft.

Az én városom – építs saját, mini kockavárost! (Budapesti Tavaszi Fesztivál) – Margitsziget, Kristály, szombaton 15:00-19:00 (regisztrációs)

A makett épületeiből inspirálódva, különböző méretű fakockákból alakítsd ki és vágyaid szerint fesd meg fantázia-épületeidet! Egy megadott alapra megtervezheted a miniváros tereit, parkjait, utcáit és egyéb, izgalmas zeg-zugait. Az alkotás végén színes kockavárosodat hazaviheted és otthon új szempontok szerint újra és újra átrendezheted, így téve dinamikusan változóvá elképzelt Budapestedet. Javasolt korosztály: 7-14 év. Használt anyagok: fa, akril festék, akril filc. Részletek itt. Az esemény regisztrációhoz kötött és a kiállításra megváltott érvényes (diák) belépőjeggyel látogatható.

I bike Budapest bringás felvonulás – Hősök tere, szombaton 16 órától (ingyenes)

Örömtekerés és demonstráció egy olyan Budapestért, ahol mindenki biciklire tud ülni. Bringaemelés és a vonulás vége 18 órakor a Margitszigeten. Részletek itt. Ingyenes!

Pettson és Findusz – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Pettson magányosan él egy aprócska faluban. Nincs se felesége, se gyereke, se kutyája, se… Napjai szürke egyhangúságban telnek, mígnem egy szép tavaszi reggelen szomszédasszonya egy kis kandúrral lepi meg. Pettson és a kis Findusz között nem mindennapi barátság alakul ki, ahogy arról a szomszédok szívesen fecsegnek egymás közt. De hát mégiscsak különös, ha valaki beszél a macskájához, vele kertészkedik, házat rendez be neki a régi kertivécében, együtt barkácsol, együtt kirándul, és együtt horgászik vele, nem? Részletek itt. Jegyár: 2700 Ft.

ÁPRILIS 23., vasárnap

Tavaszi zsongás a Várkert Bazárban – Kézműves foglalkozások és aktivitások – Várkert Bazár, vasárnap 10 órától (kézműves programok ingyenesek, de regisztrálni kell)

Egész napos tavaszköszöntő családi rendezvény zenével, bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal, gyerekkönyv-vásárral, interaktív játékokkal és tavaszi karikatúra készítéssel a Várkert Bazárban! A tavaszi kézműves foglalkozások és az interaktív játékok ingyenesen látogathatók, azonban előzetes regisztrációhoz kötöttek. 11 órától A kutyácska című előadást nézhetitek meg, 14 órától Kippkopp-pal 16 órától a Kolompossal is találkozhattok. Jegyárak: 1500-2500 Ft.

Családi vasárnap – Pattanj nyeregbe – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Szeretnétek messzebbre biciklizni, de még csak ismerkedtek a városi közlekedéssel? Kinőttétek már a játszóteret, de még nem mertek elindulni nagyobb túrákra? Hogyan tehető biztonságosabbá a bringás közlekedés a gyerekek és szüleik számára? Az egy órás program során gyakorlati feladatok segítségével szerezhet magabiztosságot és kerékpáros tudást 6-99 éves korig minden résztvevő szakképzett városi bringás oktatók vezetésével. A programra saját kerékpárral kell érkezni! Részletek itt. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 2000 Ft, további gyerek 500 Ft.

Legkisebbek mozija: Egy kupac kufli – Puskin, vasárnap 10:00

Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat az 5-9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Cifra Palota – A FöldInteraktív családi programok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Én kis kertet kerteltem… – Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, 11 órától a Búgócsiga Zenede játékos, interaktív koncertje, 12 órától Szó-újrahasznosítás vár rátok a Müpa vasárnapi programján. Részletek itt. Ingyenes!

Danny mesél – Klauzál Ház, vasárnap 10:30

A kicsik a mesés koncerten fejleszthetik nyelvi készségeiket, zenét és táncot tanulhatnak, új kultúrát és hangszereket fedezhetnek fel. Az előadás magyar és angol nyelven lesz hallható. 25 perc mese és 25 perc daltanítás és hangszersimogatás. Részletek itt. Jegyár: a gyermekeknek díjtalan, 2000 Ft/felnőtt.

Góbi Rita Társulat: Hacukaland – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Hogyan indul egy átlagos nap? Kiugrunk az ágyból, gyorsan felkapjuk a ruhánkat, megfésüljük a hajunkat, összepakoljuk a táskánkat és már indulhatunk is az óvodába a kedvenc rollerünkkel. De mi történik akkor, ha nagyon álmosak vagyunk és hiába szeretnénk felkelni, a testünk visszahúz az ágyba?… Az idő pedig úgy szorít, mint egy szűk pizsama. Indulni kellene a óvodába… Ez nem egy átlagos reggel. Ez egy Hacukaland! Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

MOME Fair Tavasz – K11 Művészeti és Kulturális Központ, vasárnap 12:00-18:00

Ismét szeretettel várnak mindenkit a momés diákok vásárára, ahol vidám, színes, tavaszi hangulatban válogathattok közel 60 hallgató design termékeiből! Lesznek printek, ékszerek, kerámiák, kiegészítők, ruhák és még megannyi egyedi apróság. Részletek itt.

BIB-nap a Barabás Villában – Barabás Villa, Városmajor, vasárnap 15:00-18:00

A rendezvény a 2021-es, 28. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennial of Illustrations Bratislava, BIB) magyar résztvevőit és a díjazott műveket tekinti át. Lesz még pop-up tárlat, 15.00-17.00: illusztrációs foglalkozás gyerekeknek a Vizuri Művészeti Műhely szervezésében, Pikler Éva vezetésével; 17.00-18.00: Danny és Béla interaktív mesekoncertje. Részletek itt. A programra a belépő 1000 Ft, kerületi lakosoknak 500 Ft.

Nézzétek meg a legújabb kedvenc játszótereinket is!