Programajánló hétvégére – 2023. április 15-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A napokban már tényleg élvezhetjük a tavaszi napsütést, gyönyörködhetünk tulipánokban és cseresznyefa virágzásban, lazíthatunk teraszos helyeken, várnak bennünket piacok, koncertek, múzeumok és még számos, remek esemény. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában minden korosztálynak!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Tulipános helyek országszerte

Összegyűjtöttük nektek a legjobb tulipán lelőhelyeket, és mellé szuper kirándulásokat is ajánlunk a főváros közelében és országosan!

Piacok és vásárok Budapesten és a főváros közelében

Mindkét nap Ásványbörze vár rátok a Lurdyban, Mome vásár a MOMÉ-n és Street Food Piknik Mogyoródon. Szombaton szülinapi piacozás lesz a Rómain rómaikkal, Grund piac, Körfogás cserebere vásár Pomázon, hangpiac a Marcziban, Lumo Lomi a Bartókon. Vasárnap vár a Marker’s Market, a Terézvárosi lom-mentő bolhapiac, a Kiskert paic, bolhapiac és ásványbörze Tündérkertben, bringa börze a szentendrei Barlangban.

Teraszok

Van, aki bezárt télre, van ahol télen is nyitva maradtak, de ezen a hétvégén újra lazulhatunk például a Római-parton a Fellini Rómaiban, a Városligetben a Pántlikában és a Zöld Küllőben, illetve a Léghajó Kertben; a Kabinban, a Dunaparty megállóban,  a Kalóz burgert pedig bringázás előtt vagy után is ajánljuk. A Nap bácsi csak április 28-án nyit majd ki.

Sakura ünnep – ELTE Füvészkert, április 15-16.

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A hétvégi programokon a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozhatott be. Idén is lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti –és fegyverbemutató, Go oktatás, koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki és lesz ikebana előadás és workshop is. A haiku verseny legszebbjei a kertben is olvashatók. Részletek itt. Belépődíjak: elővételben online megváltva 2500 Ft,  kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1500 Ft. Az esemény napján online és a pénztárban: 2700 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1700 Ft. A pénztárban csak készpénzes fizetés lehetséges!

Tavaszi Etyeki Piknik – Etyeki pincék, április 15-16.

Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava. Részletek itt.

Birtoklátogatás – Kosd, Robirtok, április 15-16. (regisztrációs)

Ismerkedjetek meg a birtok állataival testközelből, kapcsolódjatok be az etetésekbe, próbáljátok ki a szalmaugrálót! De ha többre vágytok, akkor akár sétáltathattok alpakát is! Részletek itt. Időpontfoglalás szükséges! Belépő: 2 felnőtt + 2 gyerek 9800 Ft + a kézműves programok különdíjasak.

Suzume – premieres film

Suzume átlagos 17 éves diáklány egy japán kisvárosban. De egy nap találkozik valakivel, és attól kezdve semmi sem átlagos, ami vele történik. Az ő dolga lesz, hogy megküzdjön a föld alatt élő istenekkel, és megakadályozza, hogy az országszerte létező portálok valamelyikén keresztül a felszíni világba jusson a féreg, amely a földrengéseket okozza. Az új Mijazakiként is emlegetett, különleges tehetségű animeművész a csodás kalandok során valóságos japán tájakra vezeti hőseit. A mesebelien, izgalmas és misztikus road movie-t a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. 12 éves kortól.

Táncháztalálkozó – Fonó Budai Zeneház, Hagyományok Háza, Papp László Budapest Sportaréna, április 14-16.

A 2022-ben Prima díjat nyert Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán szeretettel várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Részletes program itt.

Csengery Dániel: Holle anyó – bemutató – Müpa, április 15-16.

Csengery Dániel színpadi darabja a Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában nyert díjat. Az ismert mese nyomán írt mű komponistáját – aki színdarabhoz és filmhez, például a Liza, a rókatündérhez is szerzett már zenét – Aliz személyisége inspirálta: a szorgos lányhoz hasonlóan ő is vonzódik a különleges és kockázatos helyzetekhez, és nagy kedvvel fürkészi az ismeretlent. A színes, invenciózusan hangszerelt, lendületes, dallamos és fűszeresen harmonizált muzsika varázslatos hatást gyakorol egy mindenre nyitott gyermek szívére és képzeletére, de komplex élményt kínál az opera világát már jól ismerő felnőttek számára is. 8-14 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500-5500 Ft.

ÁPRILIS 15., szombat

Legkisebbek mozija: Lengemesék – Puskin, szombaton 10:00

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor azonban a Nádtenger ellenségei, a harácsok, a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. Az őrzők tehetetlenek, de Vilkó vakmerő tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát és fogságba esett barátját, Táltost. Szerencsére nincs egyedül, mert Nagyapó, a vízisiklók és a békák is a segítségére sietnek… Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

A SAS-HEGY HADI ÖSVÉNYÉN – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Tegyetek egy sétát a páratlan látványt és értékeket felmutató Sas-hegyen, amelyhez több mint 100 éve katonai jelenlét is társul. A túra során bebocsátást nyerhettek a hegy lábánál található Petőfi Sándor Laktanyába és katonai szakértő vezetésével ismerkedhettek meg a létesítmény múltjával és jelenével. Ezt követően a laktanya egykori hadgyakorló tereként szolgáló — ma már körbekerített — természetvédelmi területen tekinthetitek meg túravezető segítségével a katonai jelenlét tájon hagyott nyomait. A túra végpontján megcsodálhatjátok a magyar főváros egyedi panorámáját a Sas-hegy keleti csúcsáról, amely stratégiai pontért a második világháborúban, Budapest ostromakor hónapokig tartó harcok dúltak. Részletek itt. Részvételi díj: teljes árú: 2500 Ft/fő, kedvezményes árú (diák, nyugdíjas, pedagógus): 2100 Ft/fő. A program időtartama: 4 óra, ebből 1 óra vezetett látogatás a Petőfi laktanyában. A túra kb. 2,5-3 km hosszú többnyire emelkedőn felfele vezet és a Sas-hegy Természetvédelmi Területen (1112 Bp., Tájék utca) a keleti csúcson ér véget. A programon kizárólag magyar állampolgárok vehetnek részt. A laktanyába belépés csak személyi igazolvány bemutatásával lehetséges!

Az Iváni-hegy ördöge – Pilisszentiván, szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs)

A túra a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, mely a terület igazi szentélye. Hogy ki is ’Szentiván ördöge’? Erre is fény derül. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a terület madaraival is találkozhattok. Utunk a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak vezetett túrák során látogathatók. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft.

Mesebeli kalandok a Gulácsy kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton, 10:30 és 11:15 

Illatozó virágoskertek, varázslók, lovagok és Na’conxypan (Nakonxipán), egy különös mesebeli birodalom. Egy festő a képzelet birodalmában – Na’Conxypan hercege. Fedezzétek fel együtt Gulácsy Lajos elvarázsolt világát! Április 15-én 10:30-tól az 5-8 éves korosztályt várják egy izgalmas tárlatvezetéssel, majd 11:15-től a 9-12 éveseket. Kérik, hogy a gyerekek korosztályának megfelelő jegyet váltsátok meg, hogy a programot minden résztvevő élvezni tudja. A gyerekek felnőtt kísérővel vegyenek részt a vezetésen. (1 gyermeket 1 fő, 2 vagy több gyermeket maximum 2 felnőtt tud kísérni.) A kísérők a vezetés ideje alatt önállóan is megtekinthetik a kiállítást. Jegyár: programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az időszaki kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel vehetnek részt a programon, amely 2400 Ft/fő.

Makám lemezbemutató: Álomvigyázó – Magyar Zene háza, szombaton 10:30

Krulik Zoltán szerzeményei, a hangszerelés, a hamisíthatatlan „Makám-hangzás”, a nagyszerű zenekar, valamint a Zene Háza különleges színpada, aminek hátterét a tavaszba szökkenő természet adja, egy nagyszerű koncertet ígér. A tökéletes koncerthez már csak a nagyszerű közönség hiányzik! Részletek itt. Jegyár: 2400 Ft.

Tavaszköszöntő Sport- és Egészségnap – Czakó utcai Sport-és Szabadidőközpont, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

Sport- és harcművészeti bemutatókkal, kézműves programokkal, arcfestéssel és jármű bemutatóval is várnak benneteket. Részletek itt.

Kiscelli Tavasz – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:30-17:45 (némely program regisztrációs)

Zöldülő természettel, virágzó cseresznyefával és napsütötte programokkal köszöntik az idei Kiscelli Tavaszt! A barokk kolostorban állandó és időszaki kiállításokon vehettek részt, illetve vezetett parksétával, a belső udvaron zenével és alkotó műhellyel várják a látogatókat. Részletek itt. A Kiscelli Tavasz programjain való részvétel ára egységesen +1000 Ft a belépőjegyen felül.

MÁV Szimfonikus Zenekar: Unokák és nagyszülők hangversenyei – Hangulatok // duplaelőadás – Eötvös10, szombaton 10:30 és 15:30

A MÁV Szimfonikus Zenekar általános iskolás gyerekeknek szóló sorozata április 15-én két időpontban is: 10.30-kor és 15.30-kor!A hangversenyen Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy szimfóniájának részletei csendülnek fel. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Góbi Rita: Hacukaland – Nemzeti Táncszínház, szombaton 11:00

Hogyan indul egy átlagos nap? Kiugrunk az ágyból, gyorsan felkapjuk a ruhánkat, megfésüljük a hajunkat, összepakoljuk a táskánkat és már indulhatunk is az óvodába a kedvenc rollerünkkel. De mi történik akkor, ha nagyon álmosak vagyunk és hiába szeretnénk felkelni, a testünk visszahúz az ágyba? Mit tegyünk, ha a nadrág két szára sehogyan sem akar a két különböző lábunkra csúszni és a pulóverünk mindig leugrik a hátunkról? Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

A 10. Színházi Olimpia nyitórendezvénye – Nemzeti Színház mellett, Dunakorzó, szombaton 14 órától (ingyenes)

A 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitója április 15-én 14 órától estig tart majd. Több helyszínen számos különleges programmal várják az érdeklődőket. Cirkuszművészeti produkció, hazai és nemzetközi utcaszínházi performanszok és egy meglepetéskoncert is szerepel a programban. 14 órától 22 óráig zászlófelvonás, koncertek, utcaszínházi programok várnak rátok a Nemzeti Színháznál.
Utcaszínházi fieszta lesz a Duna-korzón 14 és 19 óra között, valamint 16:30-tól ifj. Simet László kötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett. 18:30-tól a Somlay Artúr sétányon elindul a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka. A 25 méter hosszú bárka-installáció, fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházainak és fesztiváljainak képviselőivel. Részletes program itt. Ingyenes!

Baláca Élménypark Nyitány – Hagyományőrző Forgatag – MNM Villa Romana Baláca, szombaton 11:00-15:00

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhelye is számos exkluzív programnak ad teret az évben. Az első nagyszabású rendezvényt BALÁCA ÉLMÉNYPARK NYITÁNY – Hagyományőrző forgatag címmel rendezik április 15-én, ahol a magyarországi római kort idéző hagyományőrző csapatok által életre kel a közel 2000 éves antik római villagazdaság. Részletek itt.

Echo Fesztivál 2023 – Tihany, szombaton 10 órától

Mesés programok várnak rátok a csodás Tihanyban: Gryllus Vilmos koncert, Apátság kincsei, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, levendula workshop, futás, éjszakai fáklyás túra, Be Massive Horizon Party, piknik és kiállítások is várnak rátok. Részletek itt.

Hangszersimogató klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Budapest Ritmo 2023 – Akvárium Klub, Erzsébet tér, április 12-15.

Fedezz fel új zenéket! Hallgass izlandi poppot, tuareg pszichedelikus rockot, vagy kubai a cappellát a Budapest Ritmo fesztiválon 2023. április 12. és 15. között. Ismerd meg a legfrissebb tehetségeket a showcase napon a Szimpla kertben, bulizz két napot az Erzsébet téren kint és bent, nézz zenés filmeket! Részletek itt. Napijegy: 6500 Ft.

ÁPRILIS 16., vasárnap

1 éves lett a NemcsakPiac – Nőtincsi Szent István-tó, vasárnap 9:00-13:00 (ingyenes)

Élő zenével, meseösvénnyel, kézműves foglalkozásokkal és helyi termelők finomságaival várnak benneteket a csodás nőtincsi tó partján. Részletek itt. Ingyenes!

Vadvasárnap – Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00 (előzetes regisztráció szükséges)

Az érdeklődők részt vehetnek a központ területén tartott körbevezetésen, érdekes információkkal gazdagodhatnak a bekerült állatokról és sok természetvédelemmel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 1200 Ft/fő kedvezményes 600 Ft/fő. Szuper program, mi nagyon élveztük a bemutatót, utána érdemes sétálni a Sóstói Természetvédelmi Területen és ellátogatni a Koronás parkba!

Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon – Jurányi, vasárnap 10:15

Az előadás Tandori Dezső Medveálom madárszárnyon kötetét alapul véve asszociatív sétára hívja a gyerekeket a medvék és verebek világába. Zenék, képek és álmok segítségével próbálunk közelebb kerülni ahhoz az ősbizalomhoz, ami az álmodó és az álmát őrző, a gyerek és a szülő között fűződik. A meseelőadás előtt lesz még Pagony könyvvásár, olvasó/színező sarok is. Részletek itt.

Hangszercséplő élménypedagógia műhely – Marczi, vasárnap 10:30

A Bélaműhely több mint húsz hangkeltő eszköze közül jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Ha szeretnéd kipróbálni a biciklidobot, gettómarimbulát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, fakutyát, papírkutyát, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnánk mi mindeneket, akkor a hangszercsépelőn a helyed. A hangszercsépelőn a résztvevők eszközeink kipróbálása mellett betekinthetnek az elkészítési és megszólaltatás titkaiba, valamint spontán koncertek együtt zenélések és karmesterjátékok részesei is lehetnek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

„Víz-víz-víz” – Diavetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Vizes” mesék vetítése az Art+Cinemában: AZ ARANYHAL LEGENDÁJA; MESE A HALÁSZRÓL MEG A KISHALRÓL; A VILÁGSZÉP KECSKEBÉKA; JEGESVÍZI BÁLNA BÁLINT; VÍZIPÓK-CSODAPÓK III. Részletek itt. Belépő: 600 Ft/fő.

ELTE Filmnap 2023 – Bem Mozi, vasárnap 11:00

Csatlakozzatok a 12 órás filmmaratonhoz a Bem moziba. Az idei tematika a Hollywoodi filmek, Hollywoodról és a filmkészítésről. Klasszikusok és modern sikerfilmek egész nap. Részletek itt.

Gryllus Vilmos: Természetes dalok – Puskin, vasárnap 12:00

A Kuckó egyik leghűségesebb vendége, közönségünk egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív előadóművész. Most a természetről, az erdőről, a vizekről és kedvenc állatairól: a harkályról, a gólyáról, a szalakótáról, a borzról, a pókokról, a sündisznóról, a tücsökről, a teknősbékáról énekel a gyerekeknek. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft.