Programajánló hétvégére – november 6-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November első hétvégéjén már több helyszínen találhattok Márton-naphoz kapcsolódó eseményeket, de lesz még izgalmas nyomozás a Ráth-villában, klasszikus zenei koncertek gyerekeknek, színházi előadások és meseösvény is. Programajánló hétvégére a Minimatinétól!

Helyszínelők – Rejtélyfejtés egy ódon villában (a Mare Temporis-szal) – Ráth György-villa, november 6-án szombaton 10:00-13:00 és 14:00-16:00

Irigyelted valaha a legreménytelenebb ügyeket is felgöngyölítő oknyomozó újságírókat? Ha szívesen kipróbálnád ezt a szerepet, gyere el november 6-án, szombaton a Ráth György-villába, a Városligeti fasorba. Az időutazás során egy estélyre kapsz meghívást Ráth György otthonába, és találkozhatsz a 19. századi híres műgyűjtő feleségével, akinek a születésnapját ünnepli a család, valamint a műkedvelő barátok. Igen ám, de valaki ellopta Ráthné születésnapi ajándékát. Neked kell megtalálnod; mindehhez megkapod a villa alaprajzát és alaposan kikérdezheted a tanúkat. A nyomozás során a történelmi hagyatékokat ápoló Mare Temporis művészei és múzeumpedagógusaink elvezetnek a századforduló mesés világába, és megmutatják a szecesszió különleges kincseit.

A nyomozás 1 órán át tart 10 és 13 óra, valamint 14 és 16 óra között. Ajánlott korosztály: 9-16 évesek.

JEGYÁRAK:
Teljes árú jegy: 2500 Ft, kedvezményes jegy: 1250 Ft (6-26 év és 62-70 év közötti látogatók számára), családi jegy: 5000 Ft (2 vagy 1 felnőtt + 1 vagy több 18 év alatti gyermek).
Jegyet online itt vásárolhattok, de aznap is megváltható a Ráth-villa pénztárában.
A belépők a Ráth-villa egészének bejárására is feljogosítanak. Szponzorált tartalom.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Vadlovak: Hortobágyi mese – premieres film

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Török Zoltán új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk. November 4-étől a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

NOVEMBER 6., szombat

Adománygyűjtő Gyerekprogramok – Sashalmi Waldorf Iskola udvarán, XVI. kerület, Thököly út 13., szombaton 10:00-13:00


Az iskola kertje megnyílik egy délelőttre, hogy egy kis játékkal, kézműves foglalkozással és mesével mutassák meg magunkat és adományt gyűjtsenek az iskola honlapjának fejlesztéséhez. Lesz: lámpás készítés, manókeresés és közös mese Mártonról.

Márton-nap – Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00

A kicsiket libás mesék vetítésével – az MTM Mozi Kids keretében – valamint kézműves foglalkozással, a felnőtteket pedig libás előadásokkal, liba preparátum bemutatóval, borkóstolóval és a Duna Szimfonikus Zenekar „Zenél a Lovarda” elnevezésű kamarakoncertjével várják ezen a napon. Múzeumi belépővel látogatható!

Kalandra fül: Fehérlófia – BMC, szombaton 10:30

A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese, ami évszázadokon keresztül hagyományozódott tovább. Olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára. Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít, amelyben a mesélő szerepét Lukácsházi Győző tölti be. Adaptációjuk célja kettős. Egyrészt céljuk ezt az izgalmas történetet olyan megvilágításba helyezni, amely a mai ember és különösen a még nyitott fiatalok számára is elérhetővé és érthetővé teszi ezeket az örök értékeket. Másik céljuk, hogy e történeten keresztül bevezessék a legfiatalabbakat is a klasszikus zene és a koncerttermek világába, a darabot hallgatva ők is kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához. Jegyár: 800-1200 Ft.

MUS-E – Zenén innen, zenén túl – Müpa, szombaton 11:00

A Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult MUS-E (Musique-Europe) művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a foglalkozásokon olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és továbbgondolására. 6-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

Utazás Symphoniába – Rézfúvósok – Müpa, szombaton 11:00

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a zenekarral és annak legfontosabb hangszercsoportjaival. 8-12 éveseknek. Jegyár: 1000 Ft.

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15:00

Ezen a délutánon fellép Tiszavirág című előadásával a Barboncás Társulat, 17 órától Nyuszimotor című új lemezét bemutatja a Kiskalász zenekar és lesz kézműves játszóház is. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott. Jegyár: 1200 Ft.

NOVEMBER 7., vasárnap

Bailavidrum meseösvény: Hetet egy csapásra – Hármashatár-hegy, vasárnap 9:30-tól (regisztrációs)

Újabb Bailavidrum meseösvényre hívnak, melynek helyszíne ezúttal a Hármashatár-hegy pompás őszi erdeje lesz. Mesés út 1,5 km hosszan kanyarog majd az erdőben. Útközben leereszkedhettek egy háborús bunkerbe, és megmászhatjátok a Homok-hegyet is, melynek lábánál érdemes nyitott szemmel járni, hátha kincsekre leltek. A kalandok fáradalmait egy vidám zenés-táncos mulatsággal pihenhetitek ki. Regisztráció szükséges itt. Jegyár: 1600 Ft/fő. 4 év alatt ingyenes.

Kvázi és Max előadása – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Kvázi és Max körül mindig történik valami. Váratlanul rossz névre kapnak csomagot, egyszer eltűnik a kedvenc hangszerük, máskor pedig nem sikerül elővarázsolni a pikk ászt. Kvázi és Max kalandjainak sorozatát nézheti meg az egész család. Kvázi és Max megszemélyesítője Turóczi Levente és Dangel Artur. Mindketten a Baross Imre Artistaképző bohóc szakán végeztek. Felléptek már Művészetek Völgyében, Ördögkatlan Fesztiválon, sikerrel szerepeltek az Odesszai Nemzetközi Pantomim és Bohóc Fesztiválon, játszottak a Magyar Nemzeti Galéria falai között is. Jegyár: gyerek-szülő páros jegy 1500 Ft.

Évzáró látogatói nap – Bálint Ágnes Emlékház – Vecsés, Barcsai u. 1., vasárnap 10:00-17:00

A gyerekek mellett a felnőttek is új élményekkel, ismeretekkel gazdagodhatnak az írónő személyes tárgyaival berendezett lakóházában a ház történetének, Bálint Ágnes életének és munkásságának megismerése, a családjával történő személyes találkozás és történetek, beszélgetések kapcsán. Aki pedig elég bátor, hogy egy Erzsébet királynénak (Sissi) készült csigalépcsőn felmenjen az emeletre, annak csodás meglepetésben lesz része egy gyűjteményes játékkiállítás formájában. Az Emlékház és a kert látogatása belépőjegy vásárlásához kötött, amit a ház Ajándék-kuckójában lehet megvásárolni. Felnőtt jegy 450 Ft/fő, gyermek jegy 400 Ft/fő (3 év alatt ingyen), kisvonat: 150 Ft/fő. Ezután a Ház 2022. márciusig zárva tart!

Barboncás Társulat: Halálian jó történet – Bethlen téri Színház, vasárnap 10:00

„Ugye milyen rossz, amikor várni kell valakire? Valakire, aki azt hiszi mindenkinek végtelen idő áll rendelkezésére? És hogy ez pont a nagyanyám? Na igen… A nagyanyám, aki szürke haját pedáns kis kontyba fogta minden reggel össze, aki imádott teázni. Aki minden áldott nap meghallgatta kedvenc Tom Waits dalát – a Matildot – és álmában kötéltáncosnő volt egy híres cirkuszban. És akihez egyszer csak bekopogtatott a halál… Hogy mi történt ezután? Lehet-e a halállal alkut kötni, esetleg újra lehet-e kezdeni? Az kiderül a történetből. Egy biztos: halálian jó lesz!” Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Márton-nap – Budakeszi Arborétum, vasárnap 10:00

Kézműves foglalkozásokkal, mesés kincskereséssel, népi játékokkal, melegedőként tábortűzzel és a budajenői Reisner Pince finom boraival várják a látogatókat. Sötétedéskor Márton-napi lámpásos sétát tartanak az arborétumban! A séta 16:00-kor indul és kb. 17:30-kor ér véget. Az eseményre az általános belépőjegyek érvényesek. Esős időben a program elmarad.

Hab a tortán: Szinetár Dóra és Makranczi Zalán mesél – Jurányi, vasárnap 10:00

A színész-pár színpadra álmodja a népszerű könyv szereplőit és elmeséli történetüket. Szofi vásárolni megy Mamával egy nagy áruházba. Mennyi csillogós ruha és mennyi tükör! Jól lehet itt átváltozósat játszani, főleg egy új baráttal… Szofi és Tomi elszaladnak, és a boltban egyszer csak megjelenik két bohóc. Aztán egy fa és egy bokor. Majd két oroszlán. Végül egy hatalmas dínó! Ajjaj, mi történik itt? Ugye, ti is szeretnétek, hogy egy egész áruház a tiétek legyen? Hát még Szofi! Gyertek, lessetek be Szofi titkos ruhatárába! Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Manó 1. – Egy hangszer mind felett – szólóhangszerek – Concerto Zeneház, vasárnap 11:00

A Concerto Budapest zenészei – Iván Gábor művészeti vezetésével és a pantomimművész Méhes Csaba közreműködésével – évről évre zenei utazásra hívják a gyerekeket, akik játszva ismerkedhetnek meg a klasszikus és a népzene, valamint a különböző hangszerek történetével. Az idei évad első koncertjén a szimfonikus zenekar hangszerei mutatkoznak be. A megszólaló zeneművek mind egy-egy szóló hangszert emelnek reflektorfénybe, a zenekar művészei pedig biztosítják, hogy a gyerekek magával ragadó zenei élményen keresztül ismerhessék meg a hangszerek jellegzetességeit, izgalmas karaktereit. Jegyár: 2000 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!