Programajánló hétvégére – 2021. november 19-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén több helyszínen búcsúzhattok az ősztől és köszönthetitek a közeledő adventi időszakot. Emellett lesznek még múzeumi foglalkozások, Budapest születésnapja, koncertek és egy zenéről szóló, remek új könyv bemutatója is. A zárt terekben 2021. november 20-ától 6 éves kortól kötelező a maszk használata!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Karácsonyi vásárok és programok városszerte és Budapest közelében

Összegyűjtöttük nektek az idei adventi időszak legjobb helyszíneit, ahol a vásár mellett remek programokkal is készülnek. 2 közülük, a Vörösmarty téren és a Bazilikánál már ezen a hétvégén vár benneteket. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges mindkét helyszínen!

Békebeli Budapest – Mediaklikk, elérhető november 21-ig (ingyenes)

Budapest születésnapja alkalmából egy filmet is hoztunk nektek a hétvégi ajánlóba, amely vasárnapig nézhető meg! Az 52 perces dokumentumfilm Budapest világvárossá fejlődését mutatja be 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig. A film kulisszáit, a kor világhírű budapesti épületei és magyar vívmányai alkotják. 6 éves kortól nagykorú felügyelete mellett ajánlott. Itt éritek el.

MamiKlub – Normafa Síház – Normafa Látogatóközpont, szombaton 13:00-17:00 és vasárnap 13:00-17:00

A téli időszakban a MamiKedd sorozat hétvégi MamiKlubbá alakul: A hűvösebb idő beköszöntével a Kölyökpark leköltözik a Normafa Síház alaptáborába, a Normafa Látogatóközpont belső terébe. A legkisebb vendégek a megszokott játékok mellett újdonságokra is számíthatnak, minden szombaton és vasárnap 13:00-17:00 óra között. 1 éves kor felett fél óra 990 Ft, napijegy 2990 Ft (4 óra).

NOVEMBER 19., péntek

Találkozás a sünökkel – Őszbúcsúsztató kézműves foglalkozás – Sárkányos Gyerekkönyvtár FSZEK, pénteken 16:30 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kor felett védettségi igazolvány szükséges)

Kézműves foglalkozással készül a Sárkányos Gyerekkönyvtár, ahol különböző csodás sündisznók készülhetnek az apró kezek által. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a sarkanyosprogramok@fszek.hu e-mail címen lehet, a résztvevők létszámának megadásával. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldenek. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

NOVEMBER 20., szombat

Budapest Napja – Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, szombaton 10:00-16:00

1873. november 17-én Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével jött létre Budapest. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat november 20-án, szombaton a Budapesti Történeti Múzeumban. A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehettek részt, valamint megismerkedhettek a múzeum olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép. Jegyár: 2400 Ft. Jegyvásárlás itt.

Harmónia – interaktív mesejáték a zenék birodalmában – Bartók Pagony, szombaton 10:00-12:30 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)BETELT, A JEGYEK ELFOGYTAK!

Tarr Ferenc zenei ismeretterjesztő mesekönyvének ihletésére egy varázslatos kalandra hív benneteket a zenék birodalmába! Melódia királykisasszony szeretné megtalálni a saját hangját. Elindul hát Harmóniában, a zenék birodalmában, hogy végigjárja mind a négy tartományt – Folkiát, Imprót, Poppiát és Klasszikát. Kalandos útja során megismer sok-sok hangszert, stílust, formát, zenészt, zeneszerzőt, énekest – és hall nagyon sokféle zenét. A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: teljesen egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikusról is – sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval és Baranyai (b) András fantasztikus rajzaival. 5-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 500 Ft. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Kapolcska nap – Fonó Budai Zeneház, szombaton 10 órától (ingyenes)

Idén első alkalommal rendezik meg az őszi Kapolcska Napot az ötéves, jubileumi Kapolcska Program részeként, amelyet november 20-án, szombaton, 10 órától tartanak a Fonó Budai Zeneházban. A nagy sikerrel zárult, mintegy 150 fiatal részvételével és 50 művész-pedagógus segítségével zajló nyolcnapos nyári program részleteit mutatják be a kurzuson és a fesztiválon résztvevő fiatalok és tanáraik a „kapolcskázni” szerető családoknak. A rendhagyó eseményen a közönség a népzenei szekcióval hangolódhat az eseményre és éneklő workshopon vehet részt a Szirtes Edina Mókus vezette vonós zenei szekcióval. Fellép Unger Balázs (Cimbaliband), Farkas Gábor dudás és lesz közös muzsikálás a Talamba Ütőegyüttessel, valamint örömzenélés Hoppál Mihállyal és a jazz improvizációs műhellyel. A Bethesda Gyermekkórház szekciója külön programmal mutatkozik be. A rendezvény ingyenesen látogatható. A napot 18 órától kamasz táncház zárja. Részletek itt.

Az erdő kapitánya – Puskin mozi, szombaton 10:00

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól! Jegyár: 900 Ft.

Élményrajzolás Richard ‘Huck’ Scarryvel – Tesz-vesz város Győrben vár – Győri Nemzeti Színház, szombaton 10:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Élményrajzolás Richard ’Huck’ Scarry-vel, a 102 éve született alkotó fiával, aki édesapja nyomdokaiba lépve folytatja Cicó és Fér Egon kalandjainak életre keltését!A programot 5 éven felülieknek szülői felügyelettel ajánlják, tolmácsot és rajzlapot biztosítanak! Az esemény után a szerző a dedikál. Az élményrajzolásra a belépés díjtalan, védettségi igazolvány szükséges.

Kreatív kert gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Növényismeret, alkotás 3-10 éves gyerekeknek és szüleiknek. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. A foglalkozást a kastélyban az emeleten tartják. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni, de a foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni. Készüljetek a beültetett növény hazaszállítására – vigyetek magatokkal egy zacskót vagy kis kosarat. Ára: 2000 Ft/gyerek. Jegyek vásárlása itt.

Kalandozás Síkföldön | Korhatár nélkül családi nap Matzon Ákos kiállításában – Műcsarnok, szombaton 10:00

Különös vidékre kerülünk Matzon Ákos kiállításán, mintha valami különös nehézkedés mindent, ami körülöttünk van, összelapítana, síklapokká változtatna. Játsszunk el a gondolattal: ha a szobánk polca is erre a sorsra jutna, vajon mit látnánk belőle? De nézhetjük a könyvespolcot, a kanapét, a virágokat is ugyanígy. Alkossunk mi is hasonló világot, transzformáljuk a környezetet térből síkba. Négyzet alapra ragasztjuk a megrajzolt és kivágott formákat, hasonlóan Piramiscímű munkához. Miután elkészítettük a saját piramisunkat, formabontó mintákkal díszítjük, reflektálva a Térkeresés című alkotásra. A papír piramist alapként kezelve, erre készülnek rajzok, melyek lehetnek nonfiguratívak és figurálisak is. Térkeresésre fel! A Korhatár nélkül foglalkozásra az aznapi kiállítási jegy érvényes, illetve 7 éves kor alatt ingyenes.

Tárlatvezetés gyerekeknek a Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállításon – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott, max. 20 fő)

Kéthetente, szombat délelőttönként fél órás, játékos tárlatvezetéseken ismerkedhettek Szinyei Merse Pál lenyűgöző festészetével, vibráló színeivel és emlékezetes alakjaival. Részvételi díj: 1000 Ft/gyermek. Korosztály: 6-14 év. A programot gyerekeknek szervezik. Ha a felnőttek is részt szeretnének venni a vezetésen, a teljes árú belépőjegyet megváltva, a csoportot kísérve van erre lehetőségük, de akár önállóan is nézelődhetnek a múzeum tereiben. A járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 20 fő vehet részt a programon. A jegyvásárlás a Jegymesteren online, illetve a helyszínen érkezési sorrendben történik.

Mesedélelőtt Bajzáth Máriával – Jókai Anna Szalon, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Az öt érzékszerv (látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás) elképzelése Arisztotelészig nyúlik vissza. Ebből az ókori listából azonban hiányzik: a fájdalom, az egyensúly, a veszély érzékelése, éppúgy, mint az intuíció vagy a térérzékelés. Mesefoglalkozásainkon a felsorolt témákat járjuk körbe a magyar mesék mellett, a világ mesekincstárból válogatott történetekkel, dalokkal, zenékkel, játékokkal, rejtvényekkel, találós-kérdésekkel. Foglalkozás 6-10 éves gyerekeknek. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: nszekeres@gmail.com.

Kockamese – játékos foglalkozás sok LEGO-val – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Kockabirodalom lakóit egy rejtélyes lény gaztettei fenyegetik. Egy maroknyi hős azonban útnak indul, hogy kiderítse ki az és miért fosztogat a birodalomban.Útközben persze találkoznak különböző lényekkel, de vajon el tudják e varázsolni a gonosztevőket az alkotásaikkal? Bizonyára te is építettél már otthon Legoból, Duplóból vagy más építőkockából, házat, kastélyt, világokat. Ebben a mesében az általatok épített dolgok elevenednek meg, segítenek nekünk mesélni. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (regisztrációs, ingyenes)

A családok számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum mesterművei közül szemezgetnek, viszont egyszerre csak egy műalkotással ismerkedhettek meg. Azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Minden hónap harmadik szombatján 6-12 éves látogatók, valamint az őket kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra.

Legyél Te is Természetbúvár! – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 (regisztrációs)

A program mindig egy-egy téma köré épül, mint. pl. rejtőzködés, beporzók, növények élete, gombák világa. Meghatározhatjátok egy fa életkorát, megvizsgálhatjátok jellegzetességeit, a növények vízfelvételét és fényhasznosítását vizsgálhatjátok, tanulmányozhatjátok a beporzók életét, az állatok otthonait, túlélési praktikáikat és sok egyéb izgalmas jelenséget. Családi jegy: 5000 Ft. Regisztráció szükséges itt: kiralyret@dinpi.hu. Részletek itt.

Szent András havi pásztorvigadalom – Hagyományok Háza, szombaton 14 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Szent András hava a hagyományos falusi társadalomban a november hónapot jelölte, az állatok behajtásának, a pásztorünnepek idejét, a mulatságok végét és egyben az advent kezdetét jelentette. November 20-án egész délutános program kínálattal várnak minden korosztályt. Az egész napos kézműves foglalkozás mellett 14 órától Környei Alice Muzsikáló Esztendőzenés-mesés interaktív foglalkozása varázsolja el a legapróbb korosztályt, melyben vendég mesemondóként Badin Ádám is közreműködik. Ezután Tatárné Nagy Ágnes vezetésével „Kuncogó” táncházban perdülhet táncra minden fiatal és felnőtt érdeklődő, mely az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján, akadálymentesített lebonyolítású lesz. A népdalainkban megbúvó időjáráselemekről és a különböző időjárásjóslásokról is szó lesz, majd Katlan Tóni kalauzol el bennünket a pásztor ételek világába, ínycsiklandozó gasztro-előadása során. A programot egy fergeteges pásztorbemutató zárja, melyen igazi pásztorok és leszármazottjaik mutatják meg zenei és tánckincsüket. Az egész délutános programot egy fergeteges pásztorbemutató zárja, melyen igazi pásztorok és leszármazottjaik mutatják meg zenei és tánckincsüket. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Óbudai Danubia Zenekar – ifjúsági koncertek – Jammal dzsemmel az ÓDZ-vel – Óbuda, 3K, szombaton 15:00

Fekete János Jammal zenész családban nőtt fel, ezért kezdett el először dobolni, majd később beatboxolni, azaz szájdobolni. Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A pódiumon ezúttal életünk hangjai jelennek meg, azok a hangok, amelyeket már meg sem hallunk, mert annyira természetesek számunkra. Ha figyelünk, zene, mese, történet kerekedik belőlük. Vezényel: Ott Rezső. Jegyár: 1400 Ft.

Magyar népmesék szaxofonnal – Tóth Viktor jazz zenész interaktív előadása – Kozák téri Közösségi Ház, szombaton 16:00 (ingyenes, regisztrációs)

A különleges mozielőadáson a hangszerbemutató-beszélgetés után a szaxofonos a mindenki számára ismert magyar népmesék rajzfilmjeire improvizál, hangszere hangjával narrálja a történetet. Imitálja az állathangokat, a zene szárnyán a történettel repíti hallgatóságát és mosolyt csal kicsik és nagyok arcára. Regisztráció: kozakkozhaz@csokonaikk.hu vagy pilar.kata@csokonaikk.hu. Beléptetés az éppen aktuális kormányrendeleteknek megfelelően. A belépés díjtalan!

Hangszersimogató – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Interaktív közös játék a hangszerekkel, mely során kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetősége nyílik a hangszerek hangjának megismerése-és az éneklés örömének átadására. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára népdalénekes, gyermekpszichológus. Jegyár: 1200 Ft.

Családi villaséta – Bajor Gizi Múzeum, szombaton 18:00 (regisztrációs)

Bajor Gizi színművésznő egykori otthona ad otthont a múzeumnak. A séta során a közel ezer négyzetméteres épület a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezhetik fel látogatók. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A program 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 500-1000 Ft. Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu.

NOVEMBER 21., vasárnap

Őszbúcsúztató Kölyöknap – Nemzeti Színház, vasárnap 9:30-14:00 (ingyenes, az előadásra regisztráció szükséges)

Készítsetek őszi díszeket és mézeskalácsot, változzatok huszárrá vagy királylánnyá. 11 órától pedig a János vitéz című előadást nézhetitek meg, amelyre regisztráció szükséges itt.

Játsszatok velünk vasárnap éjfélig, és nyerjétek meg a Fotózni jó! című könyvet!

Nézzétek meg, mennyi korcsolyapálya nyílik meg az elkövetkezendő napokban, köztük a Városligeti Műjégpálya is a mostani hétvégén, illetve Mikulás vonatokat is ajánlunk!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!