Programajánló hétvégére – november 13-14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Márton-naphoz köthető események és előadások mellett számos színházi program, klasszikus zenei koncert, táncház, Filmünnep, diafilmek és kirándulások is várnak rátok ezen a hétvégén. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szent Márton Újborfesztivál – Skanzen, november 13-14.

A kisfarsang – Mihály naptól Katalin napjáig – a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Egyik jeles napja Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor és a libalakoma hagyománya kapcsolódik. Idén 19. alkalommal rendezik meg ezt a népszerű eseményt a Szentendrei Skanzenben. Múzeumi belépővel látogatható!

Cinema City Filmünnep – országszerte, november 11-14.

November 11. és 14. között már 900 Ft-tól nézhettek filmeket a Cinema City mozikban Budapesten és országszerte. A legújabb magyar és külföldi filmeket is műsorra tűzik, köztük számos családi filmet is, amelyekről mi is írtunk itt.

Társasjátékok Ünnepe és Vásár – Lurdy Ház, november 13-14. (18 éves kortól védettségi igazolvánnyal látogatható)

Kétnapos rendezvényen a látogatók annyi társasjátékot próbálhatnak ki, amennyit csak szeretnének! A Társasjátékok Ünnepén nagy számban vannak jelen a magyar társasjáték-kiadók és – forgalmazók, így a látogatók nem csak ízelítőt kaphatnak a társasjátékok világából, de könnyebben igazodhatnak el a hatalmas kínálatban. A rendezvény nagykorúak számára kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható! Az aktuális kormányrendelet alapján a 18 éven aluli látogatók védettségi igazolvány nélkül, de védettséget igazolni tudó nagykorú kíséretében tartózkodhatnak a rendezvényen. családi 1 napos jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 4790 Ft, felnőtt napijegy 1990 Ft, diák napijegy 1190 Ft.

NOVEMBER 13., szombat

Kövér cinkék napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10:00

November 13-án, szombaton lesd el a madárvédelem praktikáit, készíts madárkalácsot és vegyél részt a témához kapcsolódó Állati jó bemutatón! A program a belépőjegy árán felül ingyenes!

Hermelin Gála és Forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00

A Vadonleső program keretében minden évben megválasztják az Év Emlősét – idén ez a faj a hermelin. A szép, de nehezen megfigyelhető állatot november 13-án egy gála és forgatag keretében ünnepelik meg a Természettudományi Múzeumban. A megnyitó beszédek után itt tartják meg a hermelines gyermekpályázatok díjátadóját; lesz izgalmas természetfotó-bemutató és Gryllus Vilmos gyerekkoncert is. A jelen lévő természetvédelmi szervezetek a hermelinről és társairól szóló izgalmas játékokkal, újdonságokkal várják a látogatókat a Vadonleső Forgatagon. A belépés a pályázatok résztvevőinek és szüleiknek ingyenes, a további látogatóknak a Múzeum kedvezményes családi jegyet biztosít 500 Ft-ért. 

Hangszersimogató – Márai Sándor Művelődési Ház, szombaton 10:00 (felnőttek számára védettségi igazolvány szükséges)

Hangszersimogató egy interaktív koncert, egy szabad zenei foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek egyaránt Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes vezetésével. Közreműködik Bársony Bálint és zenekara. Jegyár: 1200 Ft. 2 éves kor alatt ingyenes. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges! Ugyanezen a napon 16 órától az óbudai 3K-ban is fellépnek.

„Hatan vannak a mi ludaink” – Márton-napi ingyenes családi délelőtt – Óbudai Múzeum, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A délelőtt folyamán elkóborolt kislibák segítségével járhatjátok be a múzeum tereit és ismerkedhettek a Márton-napi szokásokkal. A mondókákkal és találós kérdésekkel teli kaland után pedig lámpást készíthettek. 7-10 éveseknek ajánlott. A felnőttek számára védettségi igazolvány szükséges, maszk viselését kérik. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: szundi.anett@obudaimuzeum.hu, +36 70 685 2381.

Pöttyös Panni és Kockás Peti Klub – Háló Közösségi Tér, V. kerület Semmelweis utca 4., szombaton 10:30

Szeretettel invitálnak minden mesét és rajzolást szerető gyermeket, felnőttet, aki ismeri és szereti, illetve aki most szeretné megismerni Pöttyös Panni és Kockás Peti történeteit. Egy mese meghallgatása után a gyerekek rajzolhatnak, színezhetnek, kinek mihez van kedve. Belépő: gyerek 1000 Ft, 2 gyerektől 800 Ft/fő, felnőtteknek ingyenes. Az eseményre a judy.rez@gmail.com e-mail címen lehet jegyet igényelni, vagy a helyszínen is megváltható a belépő.

Meseállomás – Ludas Matyi, Biatorbágy, Juhász Ferenc Művelődési Központ, szombaton 10:30

Ugyanis a Balogh-Lukácsházi szerzőpáros ezúttal Lúdas Matyi történetét zenésítette meg. A korábbi nagy sikereken felbuzdulva – Egy másik kiállítás képei, Tuba Tóbiás, Erdei Vigasságok, Kistigris – a kifejezetten gyerekeknek alkotó szerzőpáros ismét egy humoros, kedves történetet dolgozott fel. Részletek itt.

Festéktüsszentő – Eiffel Műhelyház, szombat 10:45-12:15

Aki még nem látta, annak muszáj bejárnia az Opera festőtermét – és ez az Eiffel Műhelyházban található. Itt készülnek a hatalmas operaházi, Erkel színházi és Bánffy termi színpadok díszletei, a díszletelemek festései. Az Opera műhelyében festőművészek dolgoznak, és szívesen tanítgatják festeni a gyerekeket, ráadásul magában az Oláh Gusztáv festőteremben! 10 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Budapest Táncszínház: A legkisebb boszorkány – Müpa, szombaton 11:00

A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a címszereplő Amarilla folyamatosan segíti a daliát, miközben az ő szíve is érte dobog. A sokat olvasott mesekönyvből ezúttal a táncszínpadra repül a klasszikussá nemesedett történet a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével. 4-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2000 Ft. 6 éves kortól maszk viselése kötelező!

Kippkopp a gesztenyegyerek – Müpa, szombaton 11:00

„Ki akar velem játszani? Leszel a barátom? Hasonlítunk egymásra? A kisgyermekkor talán legfontosabb kérdéseire ad bájos, megnyugtatóan kerek választ Marék Veronika klasszikus mesehősének, Kippkoppnak, a nagyon is szerethető gesztenyegyereknek ezúttal a bábszínpadon megelevenedő története. Az ősz óta békésen szendergő Kippkoppot a diót megroppantó kisegér neszezése ébreszti fel. Ha már így alakult, úgy határoz, hogy ideje felfedezni a nagyvilágot, kis szerencsével talán még társra is lel…”Részletek itt. 3-8 éveseknek. Jegyár: 1500 Ft. 6 éves kortól maszk viselése kötelező!

Esti vadlibahúzás Dinnyésen – Dinnyés, szombaton 15:00 (regisztrációs)

Magyarország vadlúd pihenőhelyei közül a legnagyobb csapatokban a Dinnyési-fertőn gyülekeznek a tundrák vándorai. Az esti húzás a leglátványosabb napirendi pontjuk. A lúdcsaládok hatalmas csapatokban húznak be a Dinnyési-fertőre, hogy itt töltsék az éjszakát. A récékkel fordított életmódot folytatnak. A ludak nappal vannak a tarlón, a récék viszont este húznak oda. Előzetes bejelentkezés szükséges!  Túljelentkezés esetén másik túrát indítanak. Jegyár: 1000-1700 Ft.

NOVEMBER 14., vasárnap

BonBon Matiné: Állati zenék – Eötvös10, vasárnap 10:30

A legtöbben nem is tudják, hogy a legnagyobb zeneszerzők is mennyi játékot, humort csempésztek darabjaikba. Az Air Corde Trió műsora a leghíresebb zeneszerzők leghíresebb műveit adja elő, melyeket kutyák, hattyúk, elefántok, dongók és még ki tudja hány és miféle állatok inspiráltak. A rendkívül szórakoztató műsor kiváló bevezetést nyújt gyerekeknek – és felnőtteknek egyaránt – a klasszikus zene világába. A műsorban olyan klasszikus szerzőktől hallhatnak darabokat, mint Vivaldi, Rossini, Saint-Saens, Gossec, Sári László, Rimszkij-Korszakov, Honegger. 3 éves kortól. Jegyár: 1200 Ft, terézvárosiaknak 600 Ft (a kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, lakcímkártya felmutatásával lehet megvásárolni).

Diafilmek – Nagy Dia Nap – Art+Cinema, vasárnap 10:30 és 11:15

Vasárnap 10:30-tól a kisebbeket várják a következő diafilmek: Bogyó és Babóca mézeskalácsa (bemutató); A mókus, a malac, a medve és a pöfeteg; Kóró és kismadár; A pincérfrakk utcai cicák. 11:15-től pedig a nagyobbaknak vetítenek:
Az aranypálca; A válogatós királykisasszony; Az aranyantilop; A beszélő köntös (bemutató). Mesélő: Simon Kornél és Gryllus Dorka színészházaspár. 12 órától tárlatvezetés lesz a Diafilmmúzeumban. Belépő: 600 Ft/fő (a jegy ára a rendezvény során teljes egészében levásárolható diafilmre).

Márton napi gombaismereti túra és forgatag – Diósjenői Szabadidőpark, vasárnap 10:00-16:00

November 14-én ünnepelik e jeles napot a parkban, mellyel lassan búcsúznak az ősztől, felkészülnek a télre, az adventi időszakra. Napközben kézműves foglalkozásokkal, lámpás készítéssel, erdei finomságok kóstolójával várják a kirándulókat. A napot – megfelelő időjárás esetén – tűzgyújtással, erdei lámpás sétával zárják. A gomba- és természetismereti túrára előzetes regisztráció szükséges, az elmenyerdo@gmail.com címen. A program témanapi belépőjegy megváltásával látogatható. 

Kolompos táncház és gyerekmulatság – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 11:00

A Kolompos együttes célja, hogy jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon megszerettessék a kisgyerekekkel a magyar táncművészetet. 2-8 éveseknek ajánlott a 60 perces táncház. Jegyár: 1000 Ft, családi 3400 Ft.

Kecskekatonaság – B32 Galéria, vasárnap 10:30

A Manna Produkció legújabb bábelőadásának bemutatóját most vasárnap láthatjátok 10:30-tól!A mese főhőse egy árva fiú, aki a katonaságnál megszerzett tudásával; önfegyelemmel, szorgalommal, együttműködéssel, no meg képességei és leleményessége által válik sikeres emberré. Mese arról, hogy bárhonnan indulsz vagy bármilyen nehéz helyzetbe is kerülsz, furfanggal, emberséggel és kitartással kilábalhatunk a bajból. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1200 Ft.

Budapesti Dohnányi Zenekar: Családi Cinemusic – Müpa, vasárnap 11:00

A Budafoki Dohnányi Zenekar Cinemusic koncertjei iránt mindig óriási az érdeklődés. Az idei évben a zenekar külön hangversennyel kedveskedik a műfaj és a zenekar iránt érdeklődő családoknak, gyerekeknek, illetve azoknak, akik esetleg lemaradtak az előző esti koncert jegyvásárlási lehetőségéről. A BDZ vasárnap délelőtti filmzenei matinéra invitálja közönségét: Családi Cinemusic – nem csak családoknak. Műsoron a filmzene-irodalom legjava kalandfilmekből, családi mozikból és mesefilmekből. 8 éves kortól. Jegyár: 3500-13.000 Ft. 6 éves kortól maszk viselése kötelező!

Winter Wonderland – Westend Tetőkert, november 14. – december 31.

Sült gesztenye, forralt bor, jégkorcsolya pálya, kézműves vásár, hangulatos körhinta. Téli csodavilág vár rátok a Westend Tetőkerten november 14-től december 31-ig. A jégpálya használati díja 1500 Ft/fő, mely teljes egészében levásárolható a Westend több mint 150, ajándékutalványt elfogadó üzletében a belépődíj megfizetésekor kapott kártyán megjelölt határidőig. A jégpálya 10 év alatti gyerekek számára, valamint érvényes VI. kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek ingyenesen használható. A helyszínen bérelhető korcsolya bérleti díj: 800 Ft. A körhinta ingyenes, de használata a Westend Applikációban lévő kupon bemutatásához kötött. Az esemény a jelenleg hatályos rendelkezések szerint védettségi igazolvány nélkül látogatható, de ez változhat.

A jövő hétvégén nyílik a Budapesti Karácsonyi Vásár és az Advent Bazilika, amelyről itt írtunk bővebben.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!