Programajánló Gyereknap és Pünkösd – 2023. május 27-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg jó programmal búcsúzhatunk a májustól, hiszen a gyereknapi hétvége mellet pünkösdi fesztiválok és egyéb remek események is lesznek országszerte.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyereknapi programkavalkád országszerte

Egész hétvégén jobbnál jobb programok várnak ránk az ország minden pontján. Gyereknapi ajánlónkban megtaláljátok a legjobb budapesti, országos és Balaton környéki eseményeket is, több mint 60 lehetőséget!

A legjobb fagyik Budapesten

Elkészült a legjobb fagyik válogatásunk is, Gyereknapra és már a nyári szünetre is ajánljuk pesti és budai kedvenceinket, a legtöbb közelében játszótereket is találtok!

BEL-BUDAI PIKNIK – Millenáris Széllkapu Park, május 27-28. (ingyenes)

A Nor/ma Grand, a Zsiráf Buda, valamint a Millenáris együttműködésében, a Villa Sandi támogatásával egy napon át dallamokkal, ízekkel és programokkal töltik be a Széllkapu Parkot! Részletek itt. Ingyenes!

XV. TATAI PATARA – Tatai vár, május 26-28.

A Tatai vár visszafoglalása, lovasbemutató, koncertek, modern katonai bemutató, kisállatsimogató, kézműves foglalkozások és minden, ami történelem. Részletek itt. Napijegy a helyszínen: 3000 Ft. 12 éves kor alatt ingyenes!

Vöröstói Játékfesztivál – Vöröstó, május 27-29.

A tavalyi közös játék után idén is összegyűlnek, hogy Vöröstó, Barnag és idén már Tótvázsony vendégszerető családjainak álomszép kertjeiben és pajtáiban önfeledten mókázzanak, vigadjanak, versengjenek, alkossanak, mulassanak – és persze játsszanak. Részletek itt.

GyereKert – Veszprém, május 27-29. (ingyenes)

A 10. Színházi Olimpia támogatásával a Kabóca Bábszínház igazi bábművészeti örömünnepet varázsol a GyereKert 3., záró hétvégéjére! Lesz gólyalábas előadás, pantomim, marionett, vásári bábjáték! A magyarországi művészeken kívül olasz, angol, cseh, brazil és határon túli magyar vendégelőadók bukkannak majd fel a Színházkertben. Részletek itt. Ingyenes!

Cirókás Gyereknap – Kecskemét, Ciróka Bábszínház, Fő tér, május 27-29. (ingyenes)

Szuper nemzetközi bábos csapat gyűlik össze a hosszú hétvégén, hogy elkápráztasson gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Lesznek utcaszínházi produkciók, mechanikus játszótér, felvonulás és rengeteg jó színházi élmény Kecskemét központjában. Részletek itt. Ingyenes!

II. KŐFESZT – Kővágóörs, Kékkút, Köveskál, Révfülöp, május 26-29. (ingyenes)

Kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, ének- és tánctanítás, folkmozi, folkszieszta, koncertek, örömzene és örömtánc, meseudvarok, kirakodóvásár és éjszakai táncházak reggelig, és persze ezek a csodás települések várnak ránk egész hétvégén. Részletek itt. Ingyenes!

dm Gyereknap – Vasúttörténeti Park, május 27-28.

Május 27-én és 28-án ismét elérkezik az ideje az egyik legsikeresebb hazai gyereknapi eseménynek. A program idén színesebb, mint valaha, a szórakozás mellett pedig a fenntarthatóság témája és számos edukációs program is nagy hangsúlyt kap. A Park közel 70.000 négyzetméteres területén egymást érik a szórakoztató és színes programok, beleértve az Orient-csarnokot is. Két teljes napon át 10 és 18 óra között a gyermekeké a főszerep! Fellép többek között  az Apacuka zenekar, Kalap Jakab, Halász Judit, a Kiskalász zenekar, a Fabula Bábszínház és az Alma zenekar is. Az idei újdonság a gasztró udvar lesz. Részletes program itt. Gyermekeknek a belépés 14 éves kor alatt ingyenes!

Családi Sétarepülő Hétvége és Honvédelmi Sportágválasztó – Gyereknap és Pünkösd a reptéren – Esztergomi Repülőtér, május 27-29. (ingyenes)

Rengeteg sétarepülés-több típussal, műrepülés, honvédségi toborzósátor, katonai hagyományőrzők, gyermekjátszók, kézművesek, Süsü, sok-sok meglepetés és látvány égen-földön! Részletek itt. Ingyenes!

Magyar Nemzeti Parkok Hétvégéje – Balatonfüred, Tagore sétány, május 26-29. (ingyenes)

A Tagore sétányon mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak a látogatók hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába, nem utolsó sorban garantált ajándékokat, értékes ajándékcsomagokat nyerhetnek a kicsiknek és nagyoknak is szórakozást ígérő természetismereti játékokon. Az ország minden tájáról érkeznek termelők, hogy különleges termékeiket kóstoltassák, bemutassák, vásárlásra kínálják. Részletek itt. Ingyenes!

Torzonborz, a rabló – premieres film

Paprika Jancsi és Vitéz László azon mesterkedik, hogyan tudná fülön csípni Torzonborzot, aki ellopta Nagymama különleges kávédarálóját. Ám legnagyobb szerencsétlenségükre ők maguk kerülnek a megátalkodott rabló és varázsló barátja, a gonosz Petróniusz Pókuszhókusz karmai közé. Otfried Preußler klasszikusa a mozikban. 6 éves kortól.

MÁJUS 27., szombat

Nyári Pagonyfeszt – Margitsziget, Kristály, szombaton délelőtt a kicsiket, délután a nagyobbakat várják (a délelőtti jegyek elfogytak!)

Délelőtt lesz Rutkai Bori Banda koncert, bemutatkozik Dániel András Mindenki mászkál című könyve, A legcsinosabb óriás színházi előadás, majd egy zenés előadást láthattok Tasi Katalin Lányka, tükörben című verseskötetéből, de még mesejáték, kincskeresés, hangszerismertető, gyerekjátszó, dedikálások, kézműves programok és társasok is várnak rátok. A délelőtti jegyek elfogytak! A délután 14:30-as kapunyitást követően lesz beszélgetés Jocó bácsival és Zágoni Balázzsal, A tolonc filmvetítés és beszélgetés, 10 éves az Időfutár – beszélgetés a szerzőkkel, kreatív ékszerkészítő műhely, filmkészítés cellulózra a Filmintézet közreműködésével és társasjáték maraton. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Sportágválasztó és hangszerválasztó – Kőbánya, Merkapt Sportközpont, május 26-27. (ingyenes, regisztráció szükséges)

A Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó széles sportági és zenei palettát kínál a látogatóknak, a kitelepülő sportágakat szakképzett edzők, a megjelenő hangszereket zenei oktatók segítségével lehet megismerni és kipróbálni. A színpadokon izgalmas sportági bemutatókra, nyílt edzésekre, illetve színvonalas zenei koncertekre is sor kerül a két nap folyamán. Hazánk legkiválóbb élsportolói évről évre tiszteletüket teszik a rendezvényen, lehetőséget teremtve, hogy a példaképekkel való találkozás egy életre szóló élményt és ez által kellő motivációt jelentsen a sportágválasztáshoz. Részletek itt. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, mely megtörténhet online előzetesen, de személyesen az esemény bármely napján is, a helyszínen.

Gyereknapi gombfoci, óriás társasjáték és Emlékőr felfedező – Óbudai Múzeum, szombaton, egész nap (18 éves kor alatt ingyenes)

Gyereknap alkalmából, május 27., szombatra az Óbudai Múzeum egész napos gombfoci programot szervez kicsiknek és nagyoknak. Az emeleti játéktörténeti kiállítás előterében 10 órától folyamatosan gombfoci bemutatót tartanak, bárki kipróbálhatja a játékot. A múzeum Ki gombolta volna? című, időszaki kiállításában Horváth Imre, a Magyar Szektorlabda Szövetség elnöke tart 2 óránként érdekes, vicces, focis történetekkel tarkított bemutatót saját gombfoci relikviáiból. Részletek itt. Gyerekeknek 18 éves kor alatt a belépés ingyenes, felnőtteknek múzeumi belépő váltása szükséges.

Mi a csuda az a szecesszió? – Családi program – Ráth György-villa, szombaton 11:00

Erdőffy Janka és Matilda, a századforduló életmódját jól ismerő hölgyek ez alkalommal elsősorban a korabeli gyerekkort, családi életet és a tavaszi ünnepkört mutatja be. Ha hozzájuk szegődünk egy villabeli sétára, megtudhatjuk azt is, hogy miként illett viselkedni egy gyereknek, milyen tanórák voltak akkoriban, mit viseltek, milyen játékokkal játszottak. Kipróbálhatjuk, milyen ügyesnek kellett lenni egy inasnak és mennyi mindenhez értett egy szobalány. Nem utolsósorban az is kiderül, hogy mi a csuda az a szecesszió. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Csillagkapu Gyermeknapi Naprendszer séta csillagporral fűszerezve – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 17:00

„Minden gyermeket érdekelnek a csillagos égbolt csodái! Melyik gyerek nem szeretne egyszer eljutni Naprendszerünk bolygóira? Gyermeknap alkalmából minden titkos eszközünket bevetve alaposan megvizsgálhatjuk őket! Távcsöveinkkel leszállunk a Holdra, elutazunk a Vénusz kohójába, vagy megpillantjuk szemünkkel a Mars rozsdás felszínét. Meteoritvizsgálónkban kezünkbe vehetünk holdi és marsi köveket, Bolygószimatoló laboratóriumunkban pedig bolygószomszédaink egzotikus szagát is megvizsgálhatjuk. Főzünk üstököst kozmikus receptúra alapján, simogatunk plüssbolygókat és látványos kísérletekkel vizsgáljuk meg a csillagfény színes összetevőt.” Részletek itt. Jegyár: 4500-6000 Ft.

Családi Kertmozi: Vízipók – Dunafok Szabadidőpark, Budafok, szombaton 17:00 (ingyenes)

Gyermekkorunk hősei, a Vízipók és kedves barátja a Keresztespók meséjének digitálisan felújított mozifilmjét vetítik. Készülnek ülőhellyel, de a Kertmozi valódi piknik-hangulattal várja az érdeklődőket, a részvevőknek pedig nincs másra szükségük, mint kedvenc pokrócukra, kempingszékükre vagy gyékényükre. Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 28., vasárnap

Nyitott szertárkapuk 2023 – országszerte, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Összesen 390 helyszínen, az ország legtöbb hivatásos tűzoltólaktanyáján és őrsén, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokon, kiállítóhelyeken, valamint a budapesti Tűzoltó Skanzenben és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában is várnak benneteket. A kapuk délután négykor záródnak, addig mindenki keresse fel a hozzá legközelebbi laktanyát, különben újabb egy évet kell várnia erre a lehetőségre! Részletek itt. Ingyenes!

Könyvfőváros a Margitszigeten: Fantázia-sziget – Margitsziget, Kristály, vasárnap 10:00-21:00 (ingyenes)

A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különleges rendezvénycsokorral készül a gyereknapra. 10:30-tól Kaláka Nálatok laknak-e állatok? koncert, 12:30-tól az Aranyszamár Bábszínház Ágacska című előadása, 14:30-tól Szalóki Ági koncert, 15:30-tól Zenebatyu vár rátok, de lesz még papírszínház, közös rajzolás Agócs Írisszel, kézműves foglalkozás és számos remek program. Részletek itt. Ingyenes!

„Jönnek a huszárok” – a Kolompos Együttes gyermeknapi koncertje – Fiumei úti sírkert, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Gyermeknapon a Fiumei úti sírkertben egyórás koncerttel várják a kisebb és nagyobb gyerekeket valamint szüleiket a Kossuth-mauzóleum előtti téren felállított színpadon. Műsorukban megidézik a régi hősöket, tisztelegnek előttük, és a kicsi hősökkel eljátsszák a Jönnek a huszárok című mesejátékot is. Lesz ezen túl pünkösdi Királyné-járás, Ekete pekete és más ismert Kolompos-dalok is. Részletek itt. Ingyenes!

A HISZTIS KIRÁLYKISASSZONY – Mad Garden Buda, vasárnap 14:00

Gyereknapra elhozzák nektek a hisztis királykisasszonyt, akinek mint sok más gyereknek, sokszor meggyűlik a baja az apukájával. Boldizsár király bizony nem nézi jó szemmel kislánya viselkedését és elküldi szerencsét próbálni. Tarts velük ebben a kalandban az Óperenciás-tengeren túlra! Lesznek tündérek, lidércek, ördögök, hippogriffek és ha jól figyeltek még lehet, hogy egy kutyus is a nyomunkba szegődik. Részletek itt. Jegyár: a helyszínen 2000 Ft, elővételben 1500 Ft.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben – Szentendre, Skanzen, május 28-29.

Május 28–29. között idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. A rendezvény az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol a 20 éves UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt ünnepeljük. Koncertek, kézműves programok, bemutatók és számos izgalmas program vár ránk vasárnap és hétfőn. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Pünkösdölés és Várjátékok Hollókőn – május 28-29. (vasárnap ingyenes)

Pünkösd vasárnapján megelevenednek a régi pünkösdi népszokások az Ófaluban. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, ahol népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesítenie. A Pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit. A Pünkösdi Várnapok az idei évben újra a frissen felújított Várban kerül megrendezésre május 29-én. A nap folyamán Szent László Vitézei fegyveres bemutatót tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a Hollókői Vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni a középkori fegyvereket, megtekinteni és a bátraknak felpróbálni a középkori ruhákat. Részletek itt. Belépő: felnőtt: 3500 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas): 2000 Ft.

MÁJUS 29., hétfő

Bíró Eszter: Állati zenés ABC – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, hétfőn 10:30 (ingyenes)

Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és hangok világában! A koncert 10:30-tól kezdődik a margitszigeti Szent Margit-romoknál. Részletek itt. Ingyenes!

Varázsnagymama – Átrium, hétfőn 11:00 és 15:00

Az elsősorban gyerekeknek szóló Varázsnagymama című zenés előadás, Bánsági Ildikó és Farkasházi Réka főszereplésével, valamint a Tintanyúl zenekar tagjaival és dalaival május 29-én két alkalommal is látható az Átriumban. A produkcióban a Tintanyúl ismert dallamain túl több, kifejezetten új, az előadáshoz írt, máshol nem hallható dalok is felcsendülnek. Az előadás szövegét Farkasházi Réka és a rendező, Nyulassy Attila írta. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!