Programajánló – febr. 5-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

mehes_csaba_brass_in_the_five_a_rezerdo_lakoi

Már javában zajlanak a farsangi programok, nézzetek szét válogatásunkban és hangolódjatok könyvekkel, zenével és mesékkel is. A hétvégére további programokat ajánlunk a dekoráció készítéstől kezdve a klasszikus zenén át a fesztiválokig, de találtok hangszersimogatót, szülinapi mulatságot az Eszter-lánc Mesezenekarral és a HelloAnyuval, valamint gyerekjógát is. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

buso_02

Busójárás – Mohács, február 4-9.
Kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják idén is a telet a mohácsi a Busójáráson. Baba-mama melegedőt a Kossuth Filmszínházban találtok. Részletes program itt.

FEBRUÁR 5., péntek

BOGNAR SZILVIA

Bognár Szilvi: Csintekerintő farsangi koncert – Marczi, február 5., 10:30
A műsorban a népdalfeldolgozások mellett helyet kapnak megzenésített gyermekversek és saját szerzemények is. A farsangi Csintekerintő felidézi a néphagyományokat, szokásokat és énekeket, de mindenekelőtt: felvidít, mulattat, játékba és táncba hív! Belépő: 1800 Ft.

ket_eger_farsangi_alarckeszites

Egérálarc-készítés – Két Egér Könyvesbolt, február 5., 17:30 (ingyenes)
A Két Egérben február 5-én Rutkai Borival egeres álarcot is készíthettek.

FEBRUÁR 6., szombat

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt. Jegyár: 900 Ft

eszter-lanc_mesezenekar

Eszter-lánc szülinapi koncert – MOMKult, február 6., 10:30
A zenekaroknak is van születésnapja? És szülinapi bulija? Hát persze! Ünnepeljétek meg az Eszter-lánc mesezenekar 4. születésnapját! Vendégek különleges hangszerekkel, új és régi dalok, öröm, móka, szülinap! Jegyár: 2000 Ft, négy jegy egyidejű vásárlása esetén 1600 Ft.

motolla_jatszohaz

Motolla játszóház: Kisfarsang – Marczi, 10:30-12:00
Kézműves délelőttre várják a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (Anya, Apa és Nagyi is) együtt alkothatnak. Ezúttal kisfarsangi mulatság lesz a 3-6 éveseknek. A 3 év alattiakat pedig játszószőnyeg várja. A foglalkozásokat Pilinger Zsuzsa vezeti. Belépő: 600 Ft.

2015.05.31.Zeneakadémia, Gyermeknap, Lisztkukacok

Liszt-kukacok Akadémiája: jazz játszótér – Zeneakadémia, 11:00
A jazzjátszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. A három nagyszerű muzsikus együtt találja ki a gyerekekkel a rögtönzések témáját és együtt építik fel a zenét. Ahogy Dés András fogalmaz: A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 1200 Ft.

farsangi_fabrikalo

Farsangi fabrikáló – Óbuda, Platán Könyvtár, 11:00-13:00 (ingyenes)
Ezen a délelőttön farsangi dekorációt, girlandot készíthettek az óbudai Platán Könyvtárban. Ingyenes!

farsangi_kezmuves_mesemuzeum

Farsangi kézműveskedés a Mesemúzeumban – február 6., 11:00
Télűző farsangi kézműves foglalkozással vár benneteket február 6-án, szombaton 11 órától a Mesemúzeumban Farkas Réka ipaművész. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

gyerekjoga_nyiltnap

Gyermekjóga nyílt nap – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Most szombaton mindenki kipróbálhatja milyen a gyerekjóga Szentgyörgyi Hannával. 3-10 éves gyerekeket várnak. Belépő: 500 Ft (amely levásárolható a boltban).

Közös színezés – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00
A Mandalavilág alkotójával, Kapala Györgyivel színezhetnek együtt kicsik és nagyok, elmerülvén a mandalák varázslatos világában. Emellett farsangi álarcot is készíthettek Pataki Fruzsinával ezen a délelőttön a Sárkányos Gyerekkönyvtárban.

kolompos_zenekar

Farsangi családi délután – Kultúrkúria, 15 órától
A Kultúrkúriában február 6-án délután találkozhattok a Kolompossal és az Aranyszamár Bábszínházzal a Farsangi családi délutánon, melyre a belépő 700 Ft.

HAEgyevesPlakat

1 éves a HellóAnyu! – HellóAnyu Közösségi Tér, 16 órától (ingyenes)
Annak örömére, hogy egyéves lett a HellóAnyu, szeretettel várnak mindenkit közös ünneplésre, zenére-táncra, lakomára, sőt programjainkba is belekóstolhattok az emeleti termekben. 16:30-tól fellép az Eszter-lánc Mesezenekar, az emeleti termekben pedig készíthettek farsangi álarcot, kipróbálhatjátok a náluk zajló foglalkozásokat és szakértők is jelen lesznek. Részletek itt. A megnyitón készült interjúnkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

barsony_balint_hangszersimogato

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, 16:00
Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője:
Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

szives_farsang

Szíves farsang – Wekerle KK, február 6., 16:00-20:00
Szombaton délután vidám farsangi programmal várja a Wekerlei Kultúrház a látogatóit. Ezen a délutánon kicsik és nagyok egyaránt találnak majd maguknak elfoglaltságot. Az idei mulatság estébe hajlóan – a „Kultúrházak éjjel-nappal” eseményhez csatlakozva –, a szívek szeretettel való egymásra találása körül fog forogni, puszirablással, tánccal, varázssüti készítéssel, szívből szóló énekléssel. 16 órától táncház lesz Halmos Katával és a Fakutya zenekarral, közben Puszirablók – Vig Balázs író játékos foglalkozásán vehetnek részt az 5-11 évesek, 17.30-19 között Szeretetsüti- és képkészítés, 19 órától Kis esti ének vár rátok. Belépődíj gyereknek 900 Ft/fő, felnőtteknek 1100 Ft/fő. Az esti éneklésre a belépés ingyenes!

Farsang_varkert_bazar

Farsangi mulatság – Várkert Bazár, február 6. (ingyenes)
Február első szombatján farsangi vásárral, kézműves és zenés programokkal, fánksütéssel és utcabállal vár mindenkit a Várkert Bazár! Az ingyenes programok 15 órakor fánksütéssel kezdődnek Borbás Marcsi közreműködésével, ugyancsak délután háromkor veszi kezdetét a Versi Versa zenekar zenés gyermekprogramja. 17 órától Zsikó Zoltán és zenekara, Pál István Szalonna, illetve a Fölszállott a Páva gyermek döntős szereplői adnak koncertet, majd a napot utcabál zárja a Madarak Házibuli Zenekarral, este 19 órától. A programokat egész nap izgalmas tűzzsonglőr- és mutatványos-bemutatók kísérik, de lesz farsangi vásár, a legkisebbeket pedig kézműves foglalkozásokkal várják.

FEBRUÁR 7., vasárnap

cifra-palota

Cifra Palota: Rögtönzés – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. A mostani délelőtt témája a rögtönzés. A színpadon vár benneteket az Apró Színház és a Grund Színház is. Ingyenes!

csizmas_kandur_jatszohaz_MG_2261_

Farsangi mulatság – Csizmás Kandúr Játszóház, 10:00-20:00
Egész nap programokkal: előadásokkal, kézműves foglalkozással, fánk sütéssel vár benneteket a zuglói Csizmás Kandúr Játszóház. Részletek itt. Belépő gyerekeknek egész napra 800 Ft. Ezzel akár haza is mehettek ebédelni és délután visszamehettek a Játszóházba. A belépés egy éven aluliaknak és felnőtteknek ingyenes! A programokon, foglalkozásokon 400 Ft-os kupon megváltásával tudtok részt venni. A babaszínházi előadásra felnőtteknek és 1 éven aluliaknak is kupont kell váltani. Beszámolónkat a játszóházról itt olvashatjátok.

1448613287_201602_301×207

Fülbe-való IV. – zenetörténeti bolhapiac tizenéveseknek – BMC, 11:00
Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész oldott stílusú, interaktív, humorral átszőtt és vetítéssel egybekötött sorozata a tizenéves általános és középiskolásoknak szól. Hova tűnt a hang? Mi mindent tud a zongora? Mit csinál a zeneszerző, ha beteg? És mit csinál, ha magányos? Messze áll egymástól a klasszikus és a népzene ? Kérdések, válaszok és persze rejtvények – és persze jutalom a megfejtőknek! Ráadásul az elmúlt századok nagy zeneszerzőit a jövő ígéretes fiatal zenészei idézik elénk. Jegyár: 1000 Ft.

rezerdo-lakoi-brass-in-the-five

A rézerdő lakói – Thália, 11:00 – 60 perc, szünet nélkül.
A rézerdő közepén találkozik hat manó. Zenélnek, énekelnek, táncolnak, mókáznak, kirándulnak, kertészkedenek, egy szóval: élik az erdei manók vidám életét. Közben megszelídítenek egy medvét, és nem maradhat el a csiga-teknős derbi sem. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

kakao_koncert

Kakaó koncertek – BFZ Próbaterme, 14:30 és 16:30
Fischer Iván és a zenekar művészei idén is szeretettel várják az 5 és 12 év közötti gyerekeket – és persze szüleiket, nagyszüleiket. Ezeken a hangversenyeken Fischer Iván, Hábetler András és a zenekar művészei kötetlen, interaktív formában vezetik be a gyerekeket a klasszikus zene rejtelmeibe, utána pedig, amikor lecseng a zene, és a taps is elül, a zsenge korú közönség felhörpintheti a pöttyös bögrékben rá váró, gőzölgő kakaót. Jegyár: 2500 Ft.

zsibongo farsang

Zsibongó farsang – Concerto Budapest Zeneház, 15:00
Mesekoncert és kézműves foglalkozás 5-12 éves gyerekeknek a Concerto Zeneházban. A Zsibongó sorozat az ünnepi készülődés örömét szeretné még izgalmasabbá tenni a családok számára – februárban a farsanghoz kapcsolódó zenéket hallgathatnak a gyerekek (és az őket kísérő felnőttek), az előadások utáni kézműves foglalkozáson ötletes és egyszerű ajándékokat készíthetnek. Az előadás hossza: kb. 60 perc (+ 60 perc kézműves foglalkozás). Jegyárak: Gyerek: 1000 Ft, felnőtt: 1300 Ft.

kaboca_babszinhaz_unnepi_het

Kabóca Bábszínház szülinap – Veszprém, február 7-14.
A veszprémi Kabóca Bábszínház 15 éve működik hivatásos bábszínházként. Ez alkalomból ünnepi rendezvénysorozattal készül a színház, amelyben igyekeznek minden érdeklődőnek izgalmas programokat kínálni.

Era kedvencei: Eszter-lánc szülinap a MOM-ban, egérálarc készítés és jóga a Két Egérben, farsangi mulatság a Várkert Bazárban
Rozi kedvencei: Busójárás, Hangszersimogató a 3K-ban, farsangi családi délután a Kultúrkúriában és a Várkert Bazárban