Programajánló – febr. 26-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétvégi Programajánló A tenger dala

Kalandozzatok Finnországba a Deák17 Galériával, Malajziába a Mesemúzeummal vagy csodáljátok meg a trópusi esőerdők virágzó orchideáit a Füvészkertben. Keressetek hiúz nyomokat és tavaszi virágokat az erdőben, készítsetek titkos térképet a Hátsó Kapuban vagy utazzatok a zene szárnyán többek között a BMC-ben, a Zeneakadémián, a Nemzeti Múzeumban és az Operában. Emellett télbúcsúztató programokat is találtok hétvégi ajánlónkban a kreatív foglalkozásoktól a családi napokig. Utolsó februári programajánló a Minimatinétól!

FEBRUÁR 26., péntek

digitalis_grimaszok

Digitális grimaszok – Előadás és workshop, FUGA, 18 órától
Workshop és elődás a GYIK Műhely Örökmozgó csoportjának kreatív médiaismereti gyakorlatairól. Fotós workshop gyerekeknek 18.00-19.00, előadás felnőtteknek 19.00 – 20.00. Téma a digtális eszközök és gyakorlatok bevonása a kreatív művészeti nevelésbe és a kiállított projektek bemutatása. Az előadást tartja Kara Dávid, grafikusművész és Varga Virág, festőművész-tanár.

FEBRUÁR 27., szombat

finnorszag_vilagjaro_gyerekek

Világjáró gyerekek: Finnország – Deák17 Galéria, 9:30-13:00 (ingyenes)
Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja, így a következő Világjáró gyerekek matinén Finnország lesz a vendég a Deák17-ben. A finn nemzeti eposz mellett tradicionális énekekkel, hangszerekkel, játékokkal és népviseletekkel is megismerkedhettek. A programon való részvétel természetesen most is ingyenes!

orchideak

Szamóca Kiskertész Tanoda: Orchideák – Füvészkert, 10:00 és 11:15
A trópusi esőerdők sűrűjében a fákon csüngenek, léggyökereikkel párát gyűjtenek, és szépségükkel mindenkit elvarázsolnak.
Kirándulás a hideg télből egyenesen a trópusokra, ahol meglátogathatjátok a most nyíló, minden színben pompázó, csodálatos, kecses virágokat, az orchideákat. A foglalkozás az üvegházban és a tanteremben zajlik. Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Előzetes jelentkezés szükséges!

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Kiscsoportos zenés beavató foglalkozás 6-10 éves gyerekeknek. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt. Jegyár: 900 Ft. Részletek itt.

szovo_fono_madarak_mesemuhely

Szövő-fonó madarak meseműhely – Kisgombos, 10:00-12:00
Szőhettek és fonhattok, hogy tavaszi hangulatot varázsoljatok a lakásba a szürke hónapok után. A meséről Parnaki Ági, a kézműves ötletekről pedig Kollár Bori gondoskodik. Várnak mindenkit szeretettel a Borarti Műhelyben izgalmas színekkel, fonalakkal, természetvédő hangulatban. Információ és bejelentkezés: borarti@gmail. Belépő 1500 Ft/gyerek.

MAV_zenekar_6168.jpg

Unokák és nagyszülők hangversenyei: A szaxofon – Magyar Nemzeti Múzeum, 10:00 és 11:30
A hangszereknek is megvan a maguk története. Arról, hogy milyen hangszereket használtak ezer évvel ezelőtt, csak régi festményekről, épületdíszekről következtethetünk. Néhány száz éve azonban elkezdték feljegyezni ennek a történetnek a legfontosabb eseményeit, illetve az ehhez kapcsolódó neveket. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

ZaBORSZKY Gabor_Duett – Kis tyuk es az oreg cet

Családi délelőtt: Földállatok – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Februárban a Családi Délelőttök a Záborszky Gábor: Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 című kiállításhoz kapcsolódnak. Ezen a szombaton nagyobb méretű, falhoz támasztható „állatszobrokat” készíthettek természetes anyagok fölhasználásával. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudunk fogadni. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Záborszky Gábor: Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 című kiállítást. A Családi Délelőtt 10.30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik a kedves érdeklődőket, hogy 10.30-ig érkezzenek meg. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

lilaeper_fotos_animacios_alkotomuhely

Lilaeper fotós-animációs alkotóműhely – Anderson Art LAB, 10:30-13:00
Fotós-animációs foglalkozások gyerekek számára, 6-12 és 12-18 évesekig (bontott csoportokban). Kreatív fejlesztés, feltöltődés gyerekeknek, ahol a különböző művészeti területeket összekapcsolják, összehangolják és ezzel az interdiszciplináris gondolkodással segítik az önkifejezést. 4000 Ft/fő/alkalom, Jelentkezés: info@andersonartlab.hu, 30 494 4769, lilaepertabor@gmail.com.

a_tenger_dala

A tenger dala – Erzsébetligeti Színház, 10:30
Családi mozidélelőtt az Erzsébetligeti Színházban. A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. Jegyár: 800 Ft.

nagytetenyi_kastelymuzeum

Tűz és jég – jégpálya búcsúztató – Nagytétényi Kastély, 10:30-18:00
Bemutatók, jégszobrászat, családi kézműves foglalkozás, vezetett séták, múzeumpedagógia foglalkozás és még sok minden más ezen a télvégi napon a Nagytérényi kastélyban. Részletek itt. Regisztráció február 25-éig az info@nagytetenyi.hu-n. Jegyár: felnőtt 1500 Ft, kedvezményes 800 Ft, családi 3000 Ft.

hiuz

Nyomunkban a hiúz – Királyréti Erdei Iskola, 10:30-15:30
Csak az igazán szerencsések mondhatják el magukról, hogy láttak vadon hiúzt. Néhányan már elmondhatják magukról, hogy látták a hiúz nyomait. A hegység legkiválóbb hiúzkutatójának elmondása szerint gyakran előfordul, hogy a nagy keresgélésben nem a tudós jár a hiúz után, hanem fordítva, a nagymacska használja a kutató ösvényét. A Magas-Börzsöny eldugott zugaiban kereshetitek a hiúz nyomait, vagy ő a tieteket… Előzetes bejelentkezés szükséges! A túra min. 5, max. 15 fő résztvevővel indul. Találkozás: 10:30, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét, GPS: 47.89666, 18.97368). Túra hossza, időtartama: 15 km, 5-6 óra. Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő. Információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu. A túrát csak nagyobb gyerekekkel ajánljuk!

medvecsalogato_mesek_fszek

Télbúcsúztató családi mesedélelőtt – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00-12:00 (ingyenes)
Búcsúzzunk együtt a téltől, csalogassuk elő a medvét a barlangjából, a napot a felhők mögül mesével, játékkal, mondókákkal és kézműveskedéssel! Várnak minden gyereket és felnőttet a Tűzmadár mesekör foglalkozássorozat keretében megrendezett családi mesedélelőttre. „Hiszünk abban, hogy a mese nem csak a gyerekeké, mindenkinek jólesik időnként megpihenni egy órára, kinyitni a szívét, és hagyni, hogy a mesék megérintsék.” Ingyenes!

sisakvirag_tanosveny

Kikeleti séta az erdőben – Nagykovácsi, 63-as busz végállomás, 11:00
A február végi túrán a téli álmából ébredező természet fogad minket. Sok növény ilyenkor még álmosan pihen, azonban a mohák – a túra főszereplői – ekkor a legszebbek. A sapkát, sálat még senki se hagyja otthon. A program alkalmával a Sisakvirág tanösvény útvonalát járhatjátok be, mely a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. Az út során gyertyános-tölgyeseket, bükkösöket, molyhos-tölgyeseket, valamint dolomit-sziklagyepeket érintenek. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba is felsétálhattok. A túra Budakeszin végződik, így javasolt gyalogosan érkezni. Találkozás: 11:00, Nagykovácsi, 63-as busz végállomása. Túra hossza, időtartama: 9,5 km, 5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu. A túrát csak nagyobb gyerekekkel ajánljuk!

simon_attila

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Klasszikus zenéről gyerekeknek hegedűvel és zongorával a Színes Egérben – vendég: Simon Attila.
„Népszerű klasszikus példákon keresztül ismerkedünk a billentyűs és vonós hangszerek közötti különbséggel. Játszunk a tempókkal és ritmusokkal, megtanuljuk Mozart első művét, eltapsoljuk a saját nevünket, sőt meg is zenésítjük…” Belépő: 500 Ft, amely levásárolható.

tigris_02

Mesetánc – Mesemúzeum, 11:00
Most a messzi Malájziába utazhattok a mese szárnyán. Megtudhatjátok, hogyan mentette meg a törpeszarvas csalafintasággal az elefántot a tigris karmaitól és sok mozgással megidézhetitek a mese szereplőit.  A mese után elleshettek néhány kecses mozdulatot a maláj emberektől. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus  vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

ottalvos_hetvege

Ottalvós hétvége – buli a Piros Kakaóval –Anderson Art LAB, 17 órától
Lesz városi csillag keresés és zaj hallgatás, képek között alhattok és megfigyelhetitek, hogyan befolyásolják álmainkat, együtt ehettek és nevethettek. A szökőév is téma lesz! Meg persze filmet nézhettek és popcornozhattok is majd az ottalvós házibuliban! 6-12 éveseknek ajánlott program. Ára: 11.000 Ft, kistesónak: 10.000 Ft, bejelentkezés szükséges.

FEBRUÁR 28., vasárnap

hangszerbemutato

Hangszerbemutató (Cziffra György Fesztivál) – MOM, 10:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)
A hangszerbemutató és hangszerválasztó ingyenesen látogatható előadás és koncert során a gyerekek megismerkedhetnek négy különböző hangszerrel, azok hangjával, hangzásával, formájával. A mesés hangutazást megjelenítő különleges gyerekkoncert végén az érdeklődők kézzelfogható közelségbe kerülhetnek a hangszerekkel, megérinthetik, kipróbálhatják azokat. A koncert egyik fő célja a minőségi zene hallgatásának gyermek-közelbe hozása, valamint a hangszerek iránti érdeklődés felkeltése, megszerettetése.

elektroskicc

Elektroskicc – Rajzoljunk áramot! – Hátsó Kapu, érkezés 9:45-11:30
Téma: Titkos helyem térképe. Vezető: Biolum (Albert Virág és Sterk Barbara)
Világutazók, kincskeresők figyelmébe! A műhelymunka alkalmával különleges térképeket készíthettek fénypont-helyszínekkel. A workshopon megtervezhetitek térképetek, elkészíthetitek hozzá a saját áramkörötök is. Aztán fényeket adhattok hozzá, rajzolhattok és ragaszthattok rá és még ami eszetekbe jut. Az elkészült munkákat hazavihetik az alkotók. Jelentkezés: gyermek életkorával: registration@biolum.eu. Jegyár: 3000 Ft, a csoport min. 11 fővel indul. A foglalkozás 10.00-kor kezdődik, ezért kérik a szülőket, hogy 9.45-re jöjjenek, hogy a gyerekek lélekben is meg tudjanak érkezni. A kísérők olvasnivalóval készülhetnek, mert míg a gyerekek saját közösségükben alkotnak, a szülők a kávézóban időzhetnek. 10-15 éveseknek ajánlott program.

cifrapalota

Cifra Palota – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
A színpadon mesés-zenei-egyéb programok, valamint az előcsarnok többi területén kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok várnak benneteket vasárnap 10 órától. Igaz bónusz program, ha nincs más ötletek vasárnapra, ráadásul minden program ingyenes. Teljes program itt.

kolompos

Kolompos: Furulyás Palkó – Puskin, 10:00
Dramatikus játék, bábukkal, élő szereplőkkel, muzsikával: hogyan találja meg a királykisasszony párját a juhászlegény személyében. A juhait elvesztő pásztor, vagy pásztorlány zenés történetének meseszerű feldolgozása a Kolompos együttessel. Jegyár: 1600 Ft.

Spanyi-Miklos-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor_junior_870

Liszt-kukacok Akadémiája: Zene és sport – Zeneakadémia, 11:00
Az iskolások között vannak matekosok, vannak magyarosok, vannak „föcisek” vagy éppen „törisek”. A különféle szubkultúrák persze nincsenek zárva egymás előtt, s különösen szabad köztük az átjárás, ha a zenéről van szó. Hiszen a zenének mindenhez van kapcsolódási pontja: a matematikáról éppúgy sok mindent elárul, mint az irodalomról, a földrajzról vagy akár a sportról. Ki kit győz le a hangversenyen? Kell-e edzenie egy billentyűs játékosnak az ujjait? Mit jelent a csapatjáték a zenében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a felső tagozatos általános iskolásoknak meghirdetett koncert, amelyen a Spányi Miklós vezette Concerto Armonico játszik Bach és Händel-műveket – sportolókat megszégyenítő intenzitással. (A koncert a két évvel ezelőtti, azonos című hangverseny ismétlése.) Jegyár: 1200 Ft. 10-15 éveseknek ajánlott program.

szamarful

Szamárfül Projekt:  A brémai muzsikusok – Jurányi, 11:00
Zenés-táncos-dalos-bábos-bőröndös-házfoglalós-menetelős-mendegélő-gyerekmegmozgatós-gyerekmegénekeltetős-betyárbosszantós mese cirka egy tanóra időtartamban. Előfordult már veled, hogy unatkoztál, vagy csak már nem volt annyira érdekes számodra a régi játékod?A darabban főszereplő kislánnyal is ez történik. De a papája megmutatja, hogy egy kis fantázia és a régi játékok segítségével mennyi érdekes kalandban lehet része mindenkinek. 3-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

zenehajo

ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával – BMC, 11:00
Várnak mindenkit sok szeretettel egy igazi télbúcsúztató mulatságra! A Zenehajó fedélzetén a Modern Art Orchestra legénysége, Fekete-Kovács Kornél kormányzásával és Hajós András útmutatásával! Vidám hangulat, remek szórakozás és minőségi muzsika – így biztosan remekül indul a hideg, februári reggel! Jegyek 1500 (normál jegy) és 4500 (családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyerek részére) forintos áron kaphatók a helyszínen is.

FEBRUÁR 29., hétfő

furdok_napja

Fürdők Napja – országszerte
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére, 50%-os akciókkal várják a lazítani, kikapcsolódni vágyó vendégeket ezen a napon. A legtöbb fürdőben féláron válthatók belépőjegyek, de sok létesítmény masszázs- és szauna szolgáltatásokat is kínál 50%-os kedvezménnyel február 29-én. Hogy az országban mely létesítmények, milyen szolgáltatásokra érvényesítik az 50% kedvezményt azt megtaláljátok itt.

hangszervarazs

Varázslatos Opera – Opera, 9:30 és 11:00
A szülőkkel vagy szervezett csoportban érkező óvodások és iskolások ismerkedhetnek az opera műfajával és az operaelőadások közreműködőivel. Az interaktív zenés program után a gyerekek megtekinthetik a dalszínházat, miközben izgalmas történeteket hallhatnak az Operaházról – a művészetek templomáról. Belépő: 1200 Ft. Házigazda: Nagy Mária, az Operaház zenekari művésze. Csoportoknak szól a foglalkozás, de 10 főtől már csoportnak számítotok, érdemes előre bejelentkezni.

rendhagyo_kezimunkaora

Rendhagyó kézimunkaórák a Kisladikkal – 1001 fonalbolt, 10.00-13:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)
Ha 1-8. osztályos gyermeked február 29-én nem megy iskolába, szeretettel várják az 1001fonal rendkívüli kézimunkaóráin. A részvétel ingyenes, de bejelentkezést kérnek, mivel a létszám korlátozott: az info@1001fonal.hu címen jelezd részvételi szándékodat a gyermek nevével, korával és telefonos elérhetőséged megadásával.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
Hírlevélre feliratkozás itt!

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Millipop Mosolygyárról, ahova most családi belépőt is nyerhettek, ha velünk játszotok. Részletek itt.

Era kedvencei: A tenger dala az Erzsébetligeti Színházban, Földállatok a Ludwig Múzeumban, A brémai muzsikusok a Jurányiban, Zenehajó a BMC-ben
Rozi kedvencei: Elektroskicc a Hátsó Kapu, A brémai muzsikusok a Jurányiban, Zenehajó a BMC-ben, Varázslatos Opera