Programajánló – febr. 24-26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február és a tél utolsó hétvégéjéhez érkeztünk, úgyhogy szabadtéri és benti télűző mulatságokat és tavaszváró programokat egyaránt találtok az ajánlóban. Húsevő növények, Food Truck Rally, rengeteg mese, újcirkusz, gólyalábasok, koncertek és családi programok várnak rátok a város számos helyszínén, és még azon is túl. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Hello Tavasz! – Farsangi Forgatag – Mezőgazdasági Múzeum, február 25-26.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban zenével és finomságokkal űzik el idén a telet. Élő múzeum, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, előadások, mesejáték, népi játszóház, koccintással egybekötött „pincetúra” és jelmezes mulatság vár rátok. Minden belépőjegy mellé forralt bor jár a felnőtteknek és arcfestés a gyerekeknek. Belépőjegy: felnőtt: 1500 Ft, diák, nyugdíjas: 800 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyerek): 3800 Ft. Részletek itt.

Food Truck Rally – Millenáris, február 24-26. (14 év alatt ingyenes)

A Millenáris B épületében ezen a hétvégén a legjobb street food ételeket kóstolhatjátok meg, valamint egész napos gasztronómiai előadásokkal és egyéb programokkal is készülnek. Vasárnap 14 órától fellép a Hahó Együttes. Belépő: felnőtt 990 Ft, gyerekeknek 14 alatt ingyenes. Részletek itt.

Fánkfesztivál – Alle melletti sétány, február 24-26., egész hétvégén (ingyenes)

Több, mint 50 féle hagyományos és új vonalas fánk, streetfood, hagyományos farsangi ételek és még megannyi finomság kerül terítékre. A finom ételeket természetesen különleges borok, pálinkák, sörök és farsangi koktélok fűszerezik. A rendezvényre fánk készítéssel, ingyenes családi programokkal és farsangi mulatsággal is készülnek. Részletek itt.

Szentendrei Karnevál – Szentendre, Fő tér, február 24-26. (ingyenes)

A Szentendrei Kulturális Központ hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezi meg Szentendrei Karnevált február utolsó hétvégéjén. A télbúcsúztató-tavaszváró fesztivállal szeretnék felkelteni a várost téli álmából, kicsalogatni a helyieket és a város vonzáskörzetében élőket otthonaikból a szabadba. A Fő téren izgalmas kültéri dekorációval, tűzkosarakkal, hőgombákkal, hangulatosan terített asztalokkal teremtenek majd otthonos melegséget, s már péntektől megnyitja kapuit a gasztronómiai vásár. Emellett szombaton és vasárnap számtalan kulturális programmal vár Szentendre minden korosztályt. Ingyenes! Részletek itt.

FEBRUÁR 25., szombat

Foglalkozás kisiskolásoknak Füzi Jánossal – Görbe Bögre Kávézó, szombatonként 9:30

A mesejátékok és a kommunikációs játékok során a gyermekek ötletei alapján íródik a mese és egy olyan különös képzeletbeli világba csöppenhetnek, amelyet a saját fantáziánkkal tölthetnek meg. Részletek itt. A foglalkozás díja 1 hónapra 4000 Ft. Kisikolásoknak ajánlott.

Lengék és húsevő növények – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Hol laknak a „húsevő növények”? A Locsogó tóban vagy a Füvészkertben? A lengék biztos tudják. Ismertétek meg ti is a rovaremésztő növények varázslatos világát a Szamóca Kiskertész tanodával. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

Tudod mi az a negatív film? Családi nap a fényképezésről a Műszaki Tanulmánytárban – Műszaki Tanulmánytár, szombaton 10:00-13:00

Egy nap arról, hogy milyen volt a fényképezés a 19. és a 20. században. A résztvevők játékos vetélkedőn tesztelhetik fényképezőgépekkel kapcsolatos tudásukat, camera obscurát készíthetnek és megismerhetik, hogy a digitális fényképezés előtt hogyan került a fénykép a (fotó)papírra. Egy nap a fotózásról kicsiknek, nagyoknak, az egész családnak. A programon múzeumi belépő megváltásával lehet részt venni.

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Csupacsipesz – Rajzoló egér nyílt nap Simonffy Balázzsal. Fa csipeszekből készíthettek mindenfélét, amit csak a képzeletetek elbír. Egy jó kis csipesz többféleképp variálható; szétszedhető, sorolható, ragasztható, festhető. Figurákat, állatokat, növényeket, tárgyakat készíthettek, némelyiknek még akár funkciója is akadhat. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Kollázs workshop – Budaörs, POSTArt, szombaton 11:00

Színeket, hangulatokat, formákat, képeket, textúrákat kereshettek, hogy mindenki a saját kollázsát megalkothassa. Itt nincs határ a fantáziának, alkossatok szabadon! A/3 méretű képet készíthettek vegyes technikával. A workshop ára 5000 Ft. Bejelentkezés: borarti@gmail.com címen.

Hangulat Junior – Müpa, szombaton 15:00 (ingyenes)

Ezeken a szombat délutáni hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei – vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek –, részben a Zeneakadémia hallgatói adnak koncerteket. 10-16 éveseknek ajánlott! Ingyenes!

Farsangozz a kuflikkal! – Gellért téri Pagony – február 25., szombaton 16:00 (ingyenes)

Vár benneteket a szerző, Dániel András, aki mesél, vetít és dedikál! Lesz kufliálarc készítés, papírkufli öltöztetés, arcfestés, tánc és jelmezes felvonulás is. A ceremóniamester: Stiglincz Milán. Búcsúztassátok a kuflikkal együtt a telet! Ingyenes! Részletek itt.

Velencei Karnevál – Velencei-tó, február 25., szombaton 10:00-18:00

A középkori ruhába bújtatott Velence Korzón és az előtte található piactér egyik sarkában éppen egy jós tekint a jövőbe, a bejáratnál artisták szórakoztatják a járókelőket, a karzaton vidám nevetés jelzi, hogy éppen különböző gyerekprogramok zajlanak, miközben a reformációt képviselő kis művészek álarcokat festenek, mindehhez pedig az udvari zenészek muzsikája adja a hátteret. A piactéren hatalmas jégtömbök várják a bátor lovagokat, akik csapatokat alkotva műalkotásokat faraghatnak belőlük, az egész napos dínom-dánom végeztével pedig elégetik a télboszorkát, elűzve ezzel minden baljós árnyat. Ingyenes! Részletek itt.

FEBRUÁR 26., vasárnap

Hipp- hopp! Ott legyek, ahol akarok! – farsangi családi nap – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00

Kövessétek Árgyélus királyfit szerelemkereső útján, miközben megismerkedhettek az egyik leggyönyörűbb tündérmesével, kiderül, milyen egyszerűen lehet bábot készíteni, hogyan működik az árnyszínpad és mi kell ahhoz, hogy elvarázsoljuk magunkat a játékok birodalmába. Az Égigérő Színház (Kállai Ibolya, Szerémi Lotti, Körömi Gábor) várja játszótársait erre a délelőttre a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft. Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft. Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes! Részletek itt.

Szalóki Ági: Körforgás – Óbudai Kulturális Központ, vasárnap 10:00

A Körforgás szövegei is sokfélék: a gyerekek és felnőttek számára ismerős élethelyzetekről szólnak (utazás a 4-es és a 6-os villamoson, mi történik, ha lefagy a számítógép), de lehetőséget adnak a szerelemről, a születésről, a családról és az elmúlásról való beszélgetésekre is. A koncerten elhangzanak a korábbi gyereklemezekről is dalok. Az előadások helyjegyesek. Jegyváltás 2 éves kortól! Jegyár: 2000 Ft és 2200 Ft. Részletek itt.

Nemzeti Színház – február 26., vasárnap 10:00-13:00

A Nemzeti Színház adventi sorozata után ismét családi nappal készül ezúttal a farsang jegyében. 11 órától a Debreceni ZeneTheátrum: Leopold születésnapja című zenés mesejátékot nézhetitek meg, majd 12 órától a Tamariska Gyermek Táncegyüttes farsangi előadását kíséri a Zagyva banda, illetve táncház is lesz. Ingyenes! Részletek itt.

Radványi Balázs és Varró Dani – Puskin, vasárnap 10:00

Varró Dániel József Attila-díjas költő gyermekműsorairól az mondható el, hogy mesélőssé, játékossá, s a gyerekeket is bevonva, színházivá növi ki magát az, ahogyan verseit elmondja, felolvassa, vagy inkább azt mondhatnánk, átadja. Az előadás kellékei közt előkelő helyet foglalnak el a hangszerek. Varró Dániel „mozi-színházának” zenei partnere Radványi Balázs a Kaláka együttesből ismert Kossuth-díjas dalnok, aki a Varró Dániel versek megzenésítései mellett, más mai költők, valamint klasszikusok gyermekeknek szóló verseiből nyújt zenei aláfestést, kiegészítést. Részletek itt. Jegyár: 1650 Ft.

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Kerekítő-Tippentő, a Búgócsiga Zenede játékos koncertje és Bernáth Dénes színművész drámafoglalkozása előtt vagy után még remek alkotós programok és játékok is várnak rátok a Müpa szokásos családi délelőttjén. Ingyenes! Részletek itt.

Danny mesél – Barabás Villa, vasárnap 11:00

Interaktív zenés mese magyarul, angol dalbetétekkel az amerikai népmesék kiemelkedő alakjáról, Mézeskalács Úrról. A finomságokkal díszített mézeskalács figurát az aprócska öreg néni, az aprócska öreg bácsi, a tehén, a szamár és a tyúk is meg szeretné kóstolni, ezért ő csak szalad és szalad, míg végül elér a folyó partjára, és találkozik az ott szundikáló rókával. A mese vége egyelőre maradjon titok, de az biztos, hogy az angol nyelvű dalokat addigra kicsik és nagyok egyaránt könnyű szerrel fújják majd. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 500 Ft.

Mátyás király mese & Steam On! – INspirál Cirkuszközpont, vasárnap 11:00-12:00

Kacagtató interaktív mese előadás kicsiknek és nagyoknak 25 percben. Mátyásról tudnivaló, hogy sokszor álruhát öltött, imigyen ismerve meg a nép bajait. De vajon milyen lehet a király bőrébe bújni? A mesejátékban a gyerekek személyesítik meg az összes szereplőt, így válnak Mátyás királlyá, Igazmondó Juhásszá, Burkus Királlyá és ekképp „álruhában” élik át a mesét és a közönséggel együtt ismerik meg az abban megbúvó tanulságot. A második előadásban pedig az időutazó vándor cirkusz, vagyis három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát, hogy összegyűjtsék a megmaradt boldogságot mert az ő világukból kiveszett az öröm és a szeretet. Részletek itt.

Zenehajó – BMC, vasárnap 11:00

A Modern Art Orchestra és Hajós András közös délelőttje egy önfeledt és interaktív zenefoglalkozás, amellyel a MAO célja egyrészt szórakoztatni a gyerekeket és a szülőket, illetve egy misszió is a zenekar számára, a jazz zenét, mint műfajt, sok játékkal, humorral, igazi közösségi élményként szeretnék közelebb vinni a gyerekekhez. Belépő: 1500 Ft (normál jegy) és 4500 Ft (családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyerek részére). Részletek itt.

Farsang a Várkert Bazárban – vasárnap 14 órától (ingyenes)

Koncert, rock&roll party, tűzzsonglőrök, jótékonysági fánksütés, street food, kürtőskalács, kenyérlángos, maszkabál és gólyalábasok, fotószalon és jelmeztár Buda télbúcsúztatóján. 14:30-tól farsangnapi kutyabál a Csurgó zenekarral, 15:30-tól jelmezverseny kicsiknek és nagyoknak a Netz Táncprodukció vezetésével, 16 órától jótékonysági fánksütés Buday Péter séffel, 17 órától Mystery Gang koncert, 18 órától LanGaLéta gólyalábas parádé, 18 órától pedig látványos tűzzsonglőr produkció vár rátok a télkergető mulatságon. Minden program ingyenes!

Tétényi Karnevál – Cziffra Központ, vasárnap 15 órától (ingyenes)

Langaléta Garabonciások, farsangi népszokások és a Magyarpalatkai banda koncertje és táncháza vár rátok ezen a délutánon. Ingyenes! Részletek itt.

Nézzétek meg legújabb kirándulós válogatásunkat is a tavaszvárás jegyében!

Era kedvencei: Velencei karnevál, húsevő növények a Füvészkertben, Farsang a Várkert Bazárban
Rozi kedvencei: Mátyás király mese & Steam On! az INspirál Cirkuszközpontban, Zenehajó, Farsang a Várkert Bazárban