Programajánló – febr. 20-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fabók Mancsi: A székely menyecske meg az ördög

Hóvirágzással, télbúcsúztató mulatságokkal és rengeteg jó művészeti-múzeumi foglalkozással várnak benneteket városszerte ezen a hétvégén is. Készítsetek álarcokat és földállatokat, találkozzatok a kis boszorkával és a székely menyecskével, utazzatok az időben, szálljatok fel vasárnap a gyerekeknek ingyenes Gyerekvasútra, öltözzetek szuperhősnek vagy látogassatok el Kucokfalvára. Télbúcsúztató és tavaszváró programok a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

alcsuti_arboretum_hoviragok

Hóvirágünnep – Alcsúti Arborétum, kb. február végéig
Február 6-án kezdődött és előreláthatóan a hónap végéig tart a hóvirágzás az Alcsúti Arborétumban. Ha egy könnyed kirándulásra vágytok, igazán kellemes sétálóhely. Hétvégenként kihelyezett büfé is üzemel. Felnőtt belépő: 950 Ft, 3 év alatt ingyenes. Hogy meddig tart a virágzás, itt megtaláljátok.

FEBRUÁR 20., szombat

szivarvany_farsang_kassak_muzeum

Szivárvány farsang Családi nap – Kassák Múzeum, 10:00-13:00
A családi napon szivárványszínű, virág formájú és geometrikus álarcokat készíthettek, lesz szerepjáték, mesekuckó szivárványos mesékkel és természetesen tombola is! Belépődíj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft, nagycsaládos kedvezmény: 3 gyerek+2 felnőtt számára ingyenes. A program regisztrációköteles: kassakmuzeum@pim.hu.(A családi napon max. 40 főt tudnak fogadni a terem adottságai és a foglalkozás jellege miatt).

azerdokap

A legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya – Puskin, 10:00
Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amely-nek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól! Az erdő kapitánya a Puskin mozi műsorán. Jegyár: 700 Ft.

muszaki_tanulmanytar

„Különc feltalálók, különös találmányok” Családi nap – Műszaki Tanulmánytár, 10:00-13:00
A Műszaki Tanulmánytár családi napján a látogatók a muzeológusokkal együtt erednek a legendák nyomába, lerántják a leplet néhány élettörténetről és kiderül, ki is találta fel valójában a telefont. Ezen a napon az is kiderül, hogy milyen kapcsolata volt Mikszáth Kálmánnak a telefonnal és arról is, hogy melyik, a Tanulmánytárban látható eszközön találták meg a világhírű feltaláló, Nikola Tesla aláírását.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-Kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Kiscsoportos zenés beavató foglalkozás 6-10 éves gyerekeknek. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt. Jegyár: 900 Ft. Részletek itt.

pagony

Kockaember Klub – Gellért téri Pagony, 10:30-12:30
Szórakoztató, készségfejlesztő kalandozás rengeteg LEGO® kockával, gyerekeknek és felnőtteknek. A résztvevők érdekes LEGO trükköket, építési technikákat ismerhetnek meg, miközben az önfeledt játék során kreativitásukat, problémamegoldó- és együttműködő készségüket, finommotoros képességeiket is fejlesztik. Ár: 2.500 Ft/alkalom – első foglakozás: február 20, szombat. 6-12 éveseknek ajánlott program.

ZaBORSZKY Gabor_Duett – Kis tyuk es az oreg cet

Családi délelőtt: Földállatok – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Februárban a Családi Délelőttök a Záborszky Gábor: Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 című kiállításhoz kapcsolódnak. Ezen a szombaton nagyobb méretű, falhoz támasztható „állatszobrokat” készíthettek természetes anyagok fölhasználásával. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudunk fogadni. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Záborszky Gábor: Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 című kiállítást. A Családi Délelőtt 10.30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérjük a kedves érdeklődőket, hogy 10.30-ig érkezzenek meg. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

a_kis_boszorka

A kis boszorka felolvasószínház – Katona, 11:00 (ingyenes)
A Torzonborz-trilógia szerzője, Otfried Preußler klasszikusát, A kis boszorkát elevenítik meg a Katona József Színház művészei, Kiss Eszter, Mészáros Blanka és Papp Endre e.h. A kis boszorka még csak százhuszonhét esztendős, így a nagy boszorkányok nem fogadják maguk közé. Ezért úgy dönt, ha egy év alatt nagy nem lehet, ő lesz a valaha volt legjobb kis boszorka. És ezzel az elhatározásával izgalmas és mulatságos kalandjai sora veszi kezdetét…A belépés ingyenes!

images_10495

Fabók Mancsi: A székely menyecske meg az ördög – IBS Színpad, 11:00
Fabók Mancsi bár budapesti születésű, teljesen elsajátította az erdélyi bábszínházak nyelvi és formai világát. Olyannyira, hogy még a helybéliek sem mondják meg róla, nem odavalósi. Fabók Mariann a paraván mögött és előtt, a gyerekekkel és magával beszélgetve, kezével és lábával, jobbal és ballal játszik. Meséi sok néprajzi hagyományt elevenítenek meg, de a felszínt megkapargatva rögtön láthatóvá válnak mélyebb rétegei, amik alkalmassá teszik egy igazi, modern, a mai kor gyermekeinek szóló bábelőadásra. Bábszínház egészen új köntösben!

krokodil_a_zuhany_alatt

Krokodil a zuhany alatt! Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, 11:00-13:00
Fogpaszta és szemüveg, málnaszörp és villanykörte – mi lehet bennük a közös? Ezek mindegyikéről készült hirdetés, mégpedig színes, mókás, meghökkentő! A családi napon A hirdetőoszlop humoristái című kiállítás reklámplakátjai között megkereshetitek az indiánt, a mackót, az Eiffel-tornyot és természetesen a krokodilt a zuhany alatt! Emellett kreatív műhely is lesz, ahol hirdetőoszlopot készíthettek plakáttal.11.30-tól a gyerekeknek, 12:30-tól a felnőtteknek tartanak tárlatvezetést. Belépőjegy: 900 Ft/fő, helyszín: C épület, I. emelet

idoutazas_uj_budapest_galeria

Időutazás – Új Budapest Galéria, Bálna, 11:00-13:00
A programra érkező családok az Időalap című kiállításon egy képzeletbeli utazást tesznek a jövőben. Összehajtogatott filmek, hullámzó házak, átlátszó árnyak, éneklő szerelők és térbe varázsolt képek között kalandozhatnak, miközben ecsetek, festékek, ceruzák, tollak, kartonok és színes papírok segítségével megpróbálnak visszajutni a jelenbe. Időutazás a Fővám térnél a Bálnában.

farsangi_jatszohaz_platan

Hencidától Boncidáig. Királyfitól királylányig farsangi játszóház – Óbudai Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Vedd fel a szuperjelmezed! Álld ki a próbákat! Hagyod, hogy megmentsenek vagy beszállsz a küzdelembe? Sok meglepetéssel, jelmezversennyel, hőssé avató próbatéttelekkel várnak a Platán Könyvtárban. Ingyenes!

nepmese

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Népmesekincstár mesefoglalkozás Bajzáth Máriával nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak ezen a szombaton a Két Egérben. Belépő: 500 Ft/gyerek, levásárolható.

benedek_elek_mesek

Mesedélután – Libri Mesebolt, Duna Pláza, 15:00-16:00 (ingyenes)
Mesék az arany és az ezüst mesekönyvből Havas Judit válogatásában. A könyvről bővebben itt olvashattok. Ingyenes!

Mozart

Mozart Klub – Óbudai Társaskör, 15:00-16:30
A Mozart Klub egyfajta nyitott zeneiskola mindenkinek. A havonta egy alkalommal megrendezett előadás tematikája ezúttal a zene milyenségével foglalkozik. A különböző zenetörténeti korszakokon áthaladva megmutatják, hogy milyen is volt a korszak zenéje: Lassú? Gyors? Halk? Hangos?. Féléves bérlet felnőtteknek: 1500 Ft, gyermekeknek és diákoknak: 1000 Ft. Alkalmankénti belépőjegy felnőtteknek: 500 Ft, gyermekeknek és diákoknak: 300 Ft.

Szerelemcsutortok-dobszerda

Szerelemcsütörtök, dobszerda – Óbuda, 3K, 16:00
Mesébe ágyazott, interaktív népzenei koncert. Korzenszky Klára, a Szerelemcsütörtök dobszerda zenekar vezetője nemcsak a népdalénekesek legújabb generációjának egyik legelismertebb tagja, hanem gyermekpszichológus is. Műsorában a legnépszerűbb gyerekdalok, mondókák hallhatóak egy mesébe ágyazva, amit a gyerekekkel interaktív módon, közösen mesélnek el. A műsorban Klárit három kiváló népzenész kíséri.Óvodásoknak és alsó tagozatos iskolásoknak. Jegyár: 1000 Ft.

kucok_foto_Dusa_Gabor__624

Kucok – Kultúrkúria, 16:00
Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével. A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, amely 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlott. Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Jegyár gyerekeknek 1200 Ft, kísérőknek 1000 Ft. Igény esetén 17 órától is lesz előadás. Érdeklődjetek a pénztárban!

FEBRUÁR 21., vasárnap

Plüssnap – Gyermekvasút, 9:00-16:00
2016. február 21-én, vasárnap minden plüssállattal érkező 14 éven aluli gyermek díjmentesen utazhat a Gyermekvasúton családjával!
Vigyétek el kedvenc plüss állatotok február 21-én a Gyermekvasútra és fotózzátok le a vonatokon és a végállomásokon kihelyezett mérőfalak segítségével, majd töltsétek fel nyilvánosan a képet a facebook vagy instagram oldaladra a #plüssömésén vagy #plussomesen hashtagekkel! Ha a te plüssállatod volt aznap a legnagyobb plüssutas, akkor családoddal együtt egy Gyermekvasutas Élménnyel is megajándékoznak.

Cifra Palota: Jégtörő Mátyás – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, Hópehely-keringő a Rutkai Bori Bandával, télbúcsúztató az Apró Színházzal és sok-sok kreatív foglalkozás ezen a vasárnapon is a Müpa Cifra Palotáján. Ingyenes!

kalaka

Kaláka együttes: Nálatok laknak-e állatok? – Puskin, 10:00
Bizonyára sokan emlékeznek a szülők közül is gyerekkorukból a kicsi könyvecskére a kazettával: Nálatok laknak-e állatok? Ez volt az első Kaláka zenéskönyv 1986-ban. A Kaláka együttes ezt a régi kedves műsorát újabb állatdalokkal kiegészítve felújította. Minden dal az állatokról szól, a hangyától az elefántig mindenféle nagyságú élőlényt – éljen bár szárazon, vízben, vagy levegőben – megénekelnek. Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Csukás István, Tóth Kriszta és mások verseiben szerepel többek között a víziló, az iguána, a birka, a cinke, a gólya, a rigó, a szajkó, a túzok, a teknős, a rozmár, a mackó, a nyuszi. De természetesen a pinty, a ponty és a pelikán is. A koncerten a gyerekek megismerhetik a Kaláka hangszereit is. Jegyár: 2000 Ft.

allatok_farsangja

Állatok farsangja – Békásmegyer KH, 10:00
A Kabóca Bábszínház babaszínházi előadásában a tárgyak farsangolnak Charles Camille Saint-Saëns zenéjére. Tyúkok, kakasok, máskor vízi állatok vagy vadlovak, csigák bukkannak fel a színpadon, miközben egy bolondos oroszlán és egy nyúl próbál eligazodni az állatokká váló tárgyak, kesztyűk, kendők, zoknik világában. Első színházi élmény 0-4 éveseknek. Jegyár: Egy felnőtt és egy baba: 1200 Ft, családi jegy: két felnőtt és két baba: 2000 Ft. Az előadáson a nézőszám korlátozott, ezért kérik, hogy időben vásároljátok meg a jegyeket.

szamar-a-torony-tetejen-023

Szamár a torony tetején – StúdióK, 11:00
Élő-zenés mesejáték bábokkal Marc Chagall képeinek ihletéséből. AZ előadás 2012-ben elnyerte a Színikritikusok Díját A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában. Jegyár: 2500 Ft. 6 éves kortól ajánlott.

susu_dia

„Mozog is meg nem is” – dia- és mesefilmvetítések az Art+Cinema-ban, 11:00
Ezúttal igazi, sárkányos meséket vetítenek: Süsü, a sárkány,  Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető, Raptormese és Sicc Meseországban. Mesélő: Vágó Piros. Közreműködik: Bíró Ferenc, hivatalos diafilmgyűjtő. Belépődíj: 600 Ft.

kolompos_zenekar

Kolompos farsang – Erzsébetligeti Színház, 11:00
A farsang még mindig tart a Kolompossal, ezen a hétvégén az Erzsébetligeti Színházban. Menjetek jelmezben! Jegyár: 900 Ft, családi 3000 Ft.

Csengo_Opera

Csengő-bongó délután – Opera, 15:30 és 17:00
A Csengő-bongó előadásokon közvetlen közelségből, egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetitek meg. A különleges szépségű Székely Bertalan-teremben az interaktív program a kis vendégektől karnyújtásnyira zajlik. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról. 4-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1200 Ft.

Hírlevélre feliratkozás itt.

Era kedvencei: Szerelemcsütörtök, dobszerda Óbudán, A kis boszorka a Katonában, Kucok a Kultúrkúriában, Cifra Palota a Rutkai Bori Bandával
Rozi kedvencei: Krokodil a zuhany alatt családi nap a Nemzeti Galériában, Cifra Palota, Kaláka a Puskinban