Programajánló – febr. 12-13., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

magyar_nepmesek

Ezen a hétvégén folytatódnak a jobbnál jobb farsangi mulatságok többek között a Két Egérben, a Pagonyban, a Millipopban, a Szamóca tanodában, a Sárkányos Gyerekkönyvtárban és a MOM-ban, de emellett lesz gasztro fesztivál is, két vasútmodell kiállítás, GYIK Műhely szülinap, ingyenes belépés az Állatkertbe, nyomozás a Piros Kakaóval, sok-sok jó mese, klasszikus zene és bábelőadás is. Tartsatok velünk! 🙂 Vasárnapra programokat itt találtok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

gyik_muhely_40

40 éves a GYIK Műhely – FUGA, megnyitó: február 12, 16:30, látogatható: február 29-ig
A Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely a 2015/16-tanévben ünnepli alapításának 40. évfordulóját. Ez tény már önmagában is nyomatékosítja a Műhely egyedülálló kreatív-, tehetséggondozó-, művészetpedagógiában betöltött hazai szerepét. Alapítója SZABADOS Árpád és VÁRNAGY Ildikó, majd vezetői SZEMADÁM György, SINKÓ István és EPLÉNYI Anna elkötelezett hívei a szabad alkotói folyamatok képző-, ipar-, audiovizuális-, és térépítészeti manifesztálódásának főként a gyermek, de az ifjúsági korosztály számára is.
A FUGA-ban megrendezésre kerülő 40 éves kiállítás gazdag vizuális anyagát az idei és az elmúlt években készült gyermekalkotások adják: festmények, grafikák, nyomatok, fa- agyag- gipsz-textilinstallációk, szobrok, amelyek egyénileg vagy közösen készültek. Ehhez kapcsolódnak videofilmek, riportok; a jubileumi TÁJ-TÉR-TÁR kiadvány egyes feladatainak modelljei, amelyet tájépítész hallgatók készítettek, ill. válogatás egy épületdíszítési technikákkal foglalkozó GyIK-BME Workshop anyagából. A kiállás gerincét egy tablósorozat adja, amely archív anyagokat, eseményeket, metodikai elveket, módszertani leírásokat, szülői reflexiókat tartalmaz. Szintén itt kerül bemutatásra új digitális adatbázisuk, a www.gyik365.hu.

asha3

Asha 3 éves – Fővárosi Állat- és Növénykert, február 13-14. (14 éves korig ingyenes)
A kis Asha február 14-én már 3 éves lesz! Köszöntsétek fel őt a születésnapján! Asha ajándéka a gyermekvendégeknek: 2016. február 13-án és 14-én díjmentes a belépés 14 éves korig! Ha még csók is csattan a bejáratnál, a szülők egy jeggyel mehetnek be Valentin-nap alkalmából.

mangalica_fesztival

Mangalica Fesztivál – V.ker., Szabadság tér, február 12-14. (ingyenes)
A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A gasztronómiai programok mellett lesznek még koncertek, kézműves vásár és élőállat kiállítás is. Részletek itt. Ingyenes!

kertvarosi_vasutmodell

Kertvárosi Vasútmodell Kiállítás – Erzsébetligeti Színház, február 12-14.
Az ország egyik legnagyobb vasútmodell kiállításával, izgalmas és hatalmas terepasztalokkal várják ezen a hétvégén kicsiket és nagyokat. A kiállításon több mint 100 négyzetméternyi terepasztal látható, valamint a vasutas játszóházat is kipróbálhatják a gyerekek. Nyitva tartás: péntek és szombat 10:00-19:00, vasárnap 10:00-17:00. Jegyár: gyerek: 750 Ft, felnőtt: 1000 Ft, családi: 3000 Ft.

lego_varos

LEGO-VÁROS és vasútmodell kiállítás – Pestújhelyi Közösségi Ház (PeKH), február 12-14.
Három napon keresztül a kiállításon látható lesz: LEGO-VÁROS működő vasúttal és villamossal, vadnyugati város, Rokal TT vasút terepasztalon, egy 1:18 méretarányú kerti vasút, kincses sziget kalózokkal, Playmobil város, favonat és irányítható Thomas. Belépőjegy árak: gyermekjegy (2 éves kortól): 500 Ft, felnőttjegy (18 éves kortól): 700 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 3 gyermek): 2200 Ft.

FEBRUÁR 13., szombat

millipop_farsang

Millipop Farsang – Millipop
Február 13-án, szombaton szuper farsangi programokkal és hangulattal vár benneteket a Millipop Mosolygyár. Minden jelmezben érkező gyereknek extra zseton adnak ajándékba és minden jelmezben érkező felnőtt vendégük egy kávéra. Programok: álarckészítés, arcfestés, disco, lufieső ajándékokkal, zsákbamacska. 17 órától jelmezes felvonulás és jelmezverseny vár rátok. Belépők itt.

piros_kakao_komplex_napozas

Piros kakaó: Mesenyomozás – Noha Stúdió, 10:00-12:30
Kézműves program, akció, kincskeresés, mozgásos programok, drámapedagógia, vagyis Komplex Napozás minden hónapban a Piros Kakaóval a Nohában. Belépő: 2500 Ft (csak gyerekeknek van belépő), kis tesónak: 2000 Ft. Az önálló gyerekek ott maradhatnak egyedül is, de családokat is várnak. Érdemes előre bejelentkezni.

novenyek_farsangja

Növények farsangja – Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, 10:00 és 11:15
A farsangnak hamarosan vége, de vannak olyan növények, akiknél állandóan farsang van, álcázzák magukat. Keressétek őket együtt a Füvészkert üvegházaiban. A foglalkozás az üvegházban és a tanteremben zajlik.Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeknek ajánlott),
előzetes jelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket.

cimbora_jatszohaz

Cimbora játszóház verssel, dallal – Ferencvárosi Művelődési Központ, 10:00-13:00 (ingyenes)
Az interaktív verskoncert és a kalózfarsang mellett telet idéző ügyességi játékokkal, hóemberépítővel, kézműves foglalkozásokkal is készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Ringató foglalkozás – Gellért téri Pagony, 10:30
Szeretettel várják az anyukákat, apukákat, nagyszülőket, gyerekeket február 13-án, szombaton, 10.30-tól a pagony Gellért téri üzletében.
Családi belépő: 1000 Ft. Foglalkozásvezető: Gáll Viktória Emese.

magyar_nepmesek_02

Magyar Népmesék – Mesemúzeum, 11:00
Volt egy öregember és öregasszony. Vagy egy király. Esetleg egy szegénylegény. Egy okos lány. Sok kaland és próbatétel után elnyerték a fele királyságot, és addig éltek, amíg meg nem haltak. A Magyar népmesék című sorozatban megjelent történeteken generációk nőttek fel. A főhősök a Mesemúzeum és az Alexandra Kiadó szombati gyerekprogramján életre kelnek, kalandokba keverednek. Ajánlott korosztály: 4-8 éves. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

a_konyv

Könyvbemutató – Két Egér Könyvesbolt, 11:00 (ingyenes)
11 órakor könyvbemutató a Két Egérben: A varjak és a csörgőkígyó Aldous Huxleytól. Képek alapján nyomozhattok több állati bűntényt, majd meghallgathatjátok a történetet egy kis performansz keretében. Végül hosszú színes, moduláris kígyó(ka)t készíthettek. Közreműködők: Tóth Olivér Artúr (aki nyomozást vezeti), Takács Olivér (aki felolvas), Máray Mariann (a könyv illusztrátora), Mészáros János (mint fordító). Lesz varjútojás-sütemény, lehet dedikáltatni az illusztrátorral, és meg lehet kóstolni a varjak kedvenc italát. A rendezvény ingyenes. Nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott program. Ingyenes!

holdujevi_ajandek

Workshopok gyerekeknek és felnőtteknek – Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum, 10:00-17:00
A felnőttek a foglalkozás során megismerhetik a Heian-korban (794–1185) is kedvelt japán párkereső játék alapjait, majd kézműves foglalkozás keretében el is készíthetik a kagylójátékot. 5 éves kortól pedig Holdújévi ajándékot készíthettek. A hideg időben is zöldellő fenyő a hosszú élet szimbóluma, míg a csalogány az újév hajnalát, az eljövendő tavaszt köszöntő madár. A holdújév alkalmából elkészíthetitek az újévet szimbolizáló fenyőágra tűzött csalogányfigurát. A workshopok nem regisztrációhoz kötöttek és folyamatosan zajlanak. A foglalkozásokon egyszerre 10 fő tud részt venni. Nagyobb létszám esetén várakozásra lehet számítani. A programra a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő. Részletek itt.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Kiscsoportos zenés beavató foglalkozás 6-10 éves gyerekeknek. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt. Jegyár: 900 Ft

gryllus_vilmos

Gryllus Vimos: Maszkabál – MOM, 10:00 és 11:30
Február 13-án a MOM-ban két alkalommal is fellép Gryllus Vilmos Maszkabál című albumával. Nem hagyhatjuk ki ebben a farsangi időszakban sem. A nyitány után sorban jönnek és bemutatkoznak a „jelmezbe öltözött” dalok: a varázsló és a banya, az ősember és a bohóc, a kéményseprő, a szerecsen, a páncélos lovag és a hétfejű sárkány. Vilmos talán legvidámabb lemezének, a Maszkabálnak dalait hallgathatják-énekelhetik az egy órás műsorban a gyerekek, és a felnőttek. Jegyár: 2000 Ft, 1 év alatt ingyenes.

A-HeTTORNYu-KoRHINTAPALOTA_gyerekMoM

A héttornyú körhintapalota – MOM, 10:30
Interaktív, élő rajzos, mesemondó előadás a Balázs Béla Meseműhely előadásában. Királypapa, királymama és a hét királyfi története. Megtudhatjuk belőle, hogyan ment Királypapa a háborúba, hogyan civakodtak a királyfiak a hét aranytornyú palotán, s  hogyan békültek ki, avagy, hogy az irigység nem jó tanácsadó. Az előadással párhuzamosan, 10:00 és 12:00 óra között az emeleti előtérben kézműves foglalkozás zajlik. A kézműves foglalkozáson való részvételnek külön díja nincs. Jegyár: 500 Ft, kísérő 300 Ft.

babar_es_baratai

Babar és barátai – Óbudai Társaskör, 11:00
A Liszt Ferenc Kamarazenekar matinéján Debussy, Farkas Ferenc és Poulenc művei hangzanak el. Szerkesztő és zongorán közreműködik: Simon Izabella, énekel és a műsort vezeti: Szappanos Edit, illusztrátor: Kőszeghy Csilla. Belépőjegy egységesen: 1000 Ft.

mimo_oko

Mimó Öko Mesekuckó – Óbudai Civil Ház, 11:00
Báb, mese és kézművesség újrahasznosítva! Környezetvédelem gyereknyelven? Mimó és Csipek, a bumfordi mesefigurák – akik jártasak a zöld témákban – interaktívan, bábbal és mesével várják a gyerekeket. A foglalkozás után a témához kapcsolódó kézműves foglalkozással zárják a programot. Szombaton Potyka, a béka úszni indul, de aztán bajba keveredik. Akár a fogmosópoharaddal is segíthetsz neki, majd készítsetek horgászós játékot.

farsang_sarkanyos_konyvtar

Tánc-lánc Farsang – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00
Sok szeretettel várnak mindenkit a Sárkányos Gyerekkönyvtár farsangi rendezvényére 11 órától. Ha van kedvetek, öltözzetek jelmezbe.

biroeszter_allati_zenes_abc

Állati zenés ABC Bíró Eszterrel – Budakeszi, Erkel Ferenc MK, 11:00
Szombaton 11 órától Bíró Eszter koncertezik Budakeszin. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft, 2 éves korig ingyenes!

kivancsi_kiselefant

A kíváncsi kiselefánt – Stúdió K, 11:00
A „leporelló képeskönyvek”- technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilág megidézése élő zenével. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Óvodásoknak ajánlott előadás. Jegyár: 1500 Ft.

skandinav_farsangi_mulatsag

Skandináv farsangi mulatság – Két Egér Könyvesbolt, 15:00-17:00 (ingyenes)
Szeretettel várják a gyerekeket a skandináv farsangi mulatságra február 13-án 15 órától a Két Egér Könyvesboltban! Amivel biztosítják a jó hangulatot: móka, zene, tánc, kacagás! Kihagyhatatlan a dán farsangi hagyomány is: az üssük ki a macskát a hordóból! Korosztály: 3–12 éves gyerekek. A belépés ingyenes, részvételi szándékotokat azonban előzetesen jelezzétek a bt@skandinavhaz.hu vagy keteger@gmail.com e-mail címen.

pagony_farsang

Pagony Farsang – Gellért téri Pagony, 15:00-18:00
Agócs Írisz Medvetalp és barátai c. kiállításának megnyitója Harcos Bálint íróval, medvebáb-készítés, Vadadi Adrienn Dani biciklizni tanul c. könyvének zenés-ringatós bemutatója Gencsi Mariettával, nyuszi, maci és cica álarc készítés, fánkdíszítés, Misu mindenre kíváncsi – mese és nyuszis ugra-bugra Vadadi Adriennel, jelmezes-zenés felvonulás vár rátok a Pagony farsangi bulijában. Részletek itt.

gyik_csaladi_workshop

GYIK Műhely családi workshop – FUGA, 15:00-16:30 (ingyenes)
Ingyenes GYIK workshoppal várnak benneteket a FUGÁ-ban, a 40 éves jubileumi kiállítás helyszínén. Feje tetejére állítják a világot, mert a GYIK-ban ez is gyerekjáték! Készítsetek ti is lebegő szobrokat az inspiráló kiállító térben. Korosztály: 5-99 év. Oktatók: Szentandrási Dóra, Terbe Rita. Ingyenes!

LazarErvin_kiallitas_Kisgombos

Négyszögletű Kerek Kiállítás – Lázár Ervin emlékére – Biatorbágy, Kisgombos, nyitvatartási időben február 20-ig
A színes, gyönyörű képekkel tarkított kiállítás tablóin, vásznain Lázár Ervin életét, munkásságát követhetjük végig fényképekkel, naplórészletekkel, rajzokkal és számos, műveiből kiemelt, emlékezetes idézettel. A fentiek mellett bemutatásra kerül az író néhány jellegzetes ruhadarabja, személyes tárgya, bútora, kéziratai, könyvei, illetve egy makett A kisfiú meg az oroszlánok c. színdarabból.

Vasárnapi programok itt.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Hírlevélre feliratkozás itt!

Nézzétek meg farsangi válogatásainkat itt és itt.

Era kedvencei: GYIK Műhely szülinapi események, Skandináv farsang a Két Egérben, A héttornyú körhintapalota a MOM-ban
Rozi kedvencei: GYIK Műhely szülinapi események, Pagony Farsang, Babar és barátai