Programajánló – dec. 4-5., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karacsonyi-mesek

Ezen a szombaton rengeteg helyen találkozhattok a Mikulással, de további ünnepváró eseményeket, több kreatív foglalkozást, könyvbemutatókat, színházi előadásokat, koncerteket, vásárokat is találtok a hétvégi programajánlóban. Homokanimáció az Urániában, design piac a Bálnában, Bartha Tóni a Vörösmarty téren, Eszter-lánc Mesezenekar és Mikulás Óbudán, Kaláka a Millenárison, Fénymesék a Deák17 Galériában, Szása a Platán Könyvtárban és Téli Szalon megnyitó a Két Egér Könyvesboltban. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGE

advent_bazilikanal1

Adventi vásárok városszerte
2015-ös Minimatiné körkép a régi „klasszikusoktól” a legújabbakig, a hagyományőrzőtől a dizájnosig, a legnagyobbaktól a legkisebbekig. A legjobb programokat kiemeljük majd a hétvégi programajánló eseményei között is.

gyerekvasut_mikulas

Mikulás programok
Vonatos (Vasúttörténeti Park és Gyerekvasút) és barlangos (Szemlő-hegyi barlang), nótás és táncos, könyves és mesekertes, futós és hagyományos. Válogassatok és pucoljátok a csizmákat! Mielőtt elindulnátok, nézzétek meg, hogy van-e még szabad hely a limitált programokra.

Adventi vásár és családi nap

Adventi vásár és családi nap – Iparművészeti Múzeum, december 4-6.
A vásáron száznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus és ékszertervező pultjai között barangolva keresgélhetitek a legalkalmasabb ajándékokat. Az ünnepekre készülődve a fiatalok és a gyerekek számára is aktív kikapcsolódást nyújt a vásárral párhuzamosan futó családi nap, ahol a kisebbeket karácsonyi díszek és kreatív ajándékok készítésével várják, de lesz még koncert, színházi program és épületséta is. A Creative Arts Fair-Karácsonyi vásár és Családi nap 600 forintos rendezvényjeggyel vagy a múzeum aktuális kiállításaira érvényes teljesárú belépőjeggyel látogatható. Pénteken (14 órától) és szombaton (10 órától) meghosszabbított nyitva tartással este 8 óráig várják a látogatókat.

hagyomanyok_haza

Ünnepváró vásár – Corvin tér, december 4-6. (ingyenes)
A Corvin téren a Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen ismét megrendezi  Ünnepváró vásárát, hogy december elején a Corvin téren és a Budai Vigadóban együtt készüljenek a Karácsonyra. Az ünnepre feldíszített téren a népi iparművészek mellett kézműves szakiskolák és fogyatékkal élők által készített, szakmailag ellenőrzött kézműves termékeket árusító cégek, civil szervezetek portékái is megvásárolhatók lesznek. Népi iparművészeti és kézművestárgyakkal, néprajzi és népművészeti kiadványok vásárával, kedvezményes jegyárusítással, szabadtéri népzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal, valamint kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Ingyenes!

szent_miklos_legendaja

Mikulás hétvége – Szentendre, Skanzen, december 5-6.
Mikulás hétvégéjén nemcsak a nagyszakállú, bozontos szemöldökű Szent Miklóssal találkozhatnak a gyerekek a Skanzenben, hanem folytatódik a karácsonyi készülődés mézeskalácssütéssel, kukoricapattogtatással, sült gesztenyével, karácsonyfadísz-készítéssel. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

playkid_mikulas

PlayKid Mikulás – Millenáris, december 5-6.
Idén is várják a családokat a PlayKID-Minimax Mikulás hétvégét december 5-én és 6-án a Millenárison. Fellép majd szombaton Kovácsovics Fruzsina és a Kaláka, vasárnap a Fabula Bábszínház és a Kolompos, valamint ezen a napon 14 órától a Mikulással is találkozhattok. Jegyár: 1500 Ft/fő/nap (ebben benne van a felnőtteknek egy forró ital, a gyerekeknek egy mikulás csomag), családi 5000 Ft.

nickelodeon-hajoka

Nick hajó – indulás a Batthyányi térről a Spongya Bob hajóval, december 5-6., 10:00
A Nickelodeon gyerekcsatorna december 5-től minden hétvégén úszó játszóhajóval is készül a családoknak. A vidám és javíthatatlanul optimista SpongyaBob, a legkisebbeket iskolára felkészítő és angol nyelvvel is megismertető Dóra, a felfedező és a Nickelodeon többi ismert szereplője is biztosan ott lesz. Emellett óriás memóriajáték, origami, koncertek, színház, lufihajtogatás és arcfestés várja a gyerekeket. Szombaton a Búgócsiga Zenede, vasárnap a Fantáziamalom Családi Színház vár benneteket. Felnőtt belépő: 2900 Ft, gyerek 2700 Ft, családi belépő 10 000 Ft. Decemberben találkozhattok még a Rutkai Bori Bandával, Farkasházi Réka és a Tintanyúl csapatával, Huzella Péterrel és a Hahó Együttessel is.

Elindult a Fényvillamos
December 5-én, szombaton a 4-es vonalán 17 és 21 óra között, december 6-án, vasárnap a 2-es vonalán 17 és 21 óra között találkozhattok a Fényvillamossal. Normál jeggyel vagy bérlettel utazhattok vele.

DECEMBER 4., péntek

Mákszem és Gubó

Mákszem és Gubó könyvbemutató – Kisgombos, Biatorbágy, 17:00 (ingyenes)
December 4-én, pénteken, 17 órától a szentendrei SKANZEN a Kisgombosba költözik. Méghozzá Molnár Krisztina Rita új mesekönyvét ünnepelik felolvasással, beszélgetéssel, kézműveskedéssel, kóstolgatással, mintha csak a mese helyszínén, a Skanzenben lennétek.
Velük lesz természetesen Molnár Krisztina Rita és találkozhattok Schall Eszterrel illusztrátorral is. Ingyenes!

Adventi-népmesék-és-legendák

Adventi népmesék és legendák – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 17:00 (ingyenes)
Szeretettel várnak benneteket a Sárkányos Gyerekkönyvtár könyvbemutatóval egybekötött családi mesedélutánjára. Az Adventi népmesék és legendák című adventi gyűjteménybe 24 ünnepváró történet került a világ minden tájáról. A kötet összeállítójának, Bajzáth Máriának reményei szerint, a huszonnégy történet mindenkinek örömet szerez, és az ünnepváró napokon lehetőséget teremt meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mert mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm és ünnep, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék. A könyv a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekekért jött létre, és teljes bevétele őket támogatja.

DECEMBER 5., szombat

szalóki_ági

Szalóki Ági: Körforgás – Marczi, 9:30 és 11.00
Mikulásváró Szalóki Ági duplakoncert lesz a Marczibányi téri Művelődési Központban december 5-én 9:30-tól és 11 órától. A jegyek 1600 forintos áron kaphatók a helyszínen valamint az internetes jegyértékesítő portálokon. A koncertek 60 percesek. Mielőtt indultok, érdeklődjetek a jegyekről, mert már nem sok van!

pici_piac

Pici Piac – Bálna, 10:00-18:00 (ingyenes)
Magyar tervezők hazai termékei kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, családoknak: baba és gyerek ruhák, cipők, játékok, könyvek, babaszoba dekoráció, baba-mama kiegészítők, ajándékok, bio és öko termékek. Ez a Pici Piac, ne hagyjátok ki 🙂 Mi múltkor jártunk náluk, beszámolónkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

karacsonyi_csaladi_nap

Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, 10:00-14:00
Rendhagyó családi délelőtt a közelgő karácsonyi ünnepkör és az El Kazovszkij életművét feldolgozó kortárs képzőművészeti kiállítás tükrében. 11:30-tól Családi tárlatvezetés két helyszínen – a 12 évnél idősebbeknek az El Kazovszkij kiállítást mutatják be, a kisebbekkel pedig a gótikus szárnyas oltárok között kalandozhattok. Belépőjegy: 900 Ft/fő.

telapo_csizmaja

Télapó csizmája kreatív workshop – Esetleg bisztró, 10:00
Az Esetleg Bisztróban szombat délelőtt a családoké a főszerep. Amíg a gyerekek alkotnak, a szülők egymással törődhetnek, nyugodtan beszélgethetnek a reggeli mellett. A gyerekeket habos kakaóval és reggeli finomságokkal várják, majd újrahasznosított anyagokból elkészíthetik a télapó csizmáját. Adj teret a lassuló időnek, tarts velük egy közös alkotásra. Belépő 2000 Ft/ gyerek – tartalmazza a reggelit és a workshop árát. Jelentkezni a borarti@gmail.com címen tudtok.

fénymesék

Fénymesék – Deák17 Galéria, 10:00-12:30 (ingyenes, regisztráció december 3-ig)
A Fény Nemzetközi Éve 2015 Programsorozaton belül, országos pályázat keretében születtek meg a gyönyörű Fénymesék, melyeket most illusztrálva, kötetbe rendezve kézbe is vehettek. A december 5-i programon a kötet pár meséjéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kreatív feladatokkal várják az érdeklődőket. 3-13 éves korig ajánlott. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: december 3., info@deak17galeria.hu.

Szása könyvbemutató és foglalkozás

Szása könyvbemutató és foglalkozás – Óbuda, Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Hallgasd meg a mesét! Próbáld ki a BOOKR Kids mesetabletet! Készítsd el saját Szása ujjbábodat Nagy Diával. Vele készült interjúnkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

biro_eszter_honved_palota

Bíró Eszter lemezbemutató koncertje – Honvéd Kulturális Központ, 11:00
Interaktív gyerekkoncert, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában ezen a szombaton 11 órától a Honvéd Kulturális Központban. Jegyár: 1600 Ft.

szamoca_kiskertesz

Mesekert építés a Mikulásnak – Szamóca Tanoda, Füvészkert – december 5., 10:00 és 11:15
A kb. 1 hónapja készített mesekertünk csodaszépen virágzik az ablakban. Most ti is készíthettek egyet a Mikulásnak. Vajon milyen kertje lehet? Menjetek el és ültessetek együtt (rénszarvas mindenképpen lesz benne)! 3-12 éves gyerekeket várnak a foglalkozásra, időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket. Előzetes jelentkezés szükséges! Online a www.gyerekkertesz.hu oldalon, vagy a szamocatanoda@gmail.com címen. A foglalkozást a kastélyban (tanterem) és az üvegházakban tartják! Ár: 1500 Ft/gyerek (A Füvészkertbe a felnőttek kísérő belépőjegy megvásárlásával tudnak bemenni.)

cinke

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Hogyan vészelik át a telet a madarak? És mi hogyan segíthetünk nekik. Vendégünk Schmidt Emese. Sokat megtudhatunk arról, hogyan készülnek a télre az állatok, főként a madarak. Készíthettek mindenféle madárétket is. Részletek itt. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

bartha_toni_babszinhaza

Bartha Tóni: Paprika Jancsi – Vörösmarty tér, 11:00 (ingyenes)
A Budapesti Karácsonyi Vásár színpadára érkezik Bartha Tóni Paprika Jancsi című előadásával. Ne hagyjátok ki, ha arra jártok, szuper előadás, mi már többször láttuk. Ingyenes!

Kabóca Bábszínház- A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Kabóca Bábszínház: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma – Városház park, 11:00 (ingyenes)
Az Advent Budapesten fűtött sátrában nézhetitek meg 11 órától a Kabóca Bábszínház előadásában A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című előadást. Ingyenes!

Karácsonyi mese – Cakó Ferenc homokanimációja

Karácsonyi mese – Cakó Ferenc homokanimációja – Uránia, 14:00
Cakó Ferenc ezt az előadását 4-12 éves korú gyermekeknek állította össze, a műsort Mikulás napja és a közelgő ünnepek ihlették. Az animációs rendező természetesen az élő homokrajzolások mellett, melyeket különböző zeneművekkel összhangban ad elő, régebbi és új filmjeivel is jelentkezik. Részletek itt. Szabad jegyek itt. Jegyár: 1400 Ft.

skandinav_haz

Északi Manóünnep – Ericson Székház, 15:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)
Szeretettel várja a kicsiket és nagyokat december 5-én 15 órától az Ericsson Konferencia Központban (Ericsson K+F Központ, 1117 Bp., Irinyi József u. 4-20., B épület, L.M. Ericsson Konferencia Központ) tartandó családi napjára a Skandináv Ház. Lesz bábelőadás a Babos Bábos Társulat jóvoltából, olvasósarok, nyomozós játék, kézműves sarok, daltanulás, filmvetítés és kedvezményes könyvvásár. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a dh@skandinavhaz.hu e-mail címen lehet.

A-diótörő-és-az-egérkirály

A diótörő és az egérkirály – Átrium Film-Színház, 15:00 és 18:00
Mese, tánc és játék…Volt egyszer egy Diótörő, akit megátkozott Egérfül asszonyság. Az átkot azonban feloldani csak egy módon lehet. Veszélyes úton, sötét helyeken és félelmetes birodalmakon át Marika és a Diótörő a Marcipán-palotába érkezik, amely fényes ugyan, de vajon biztonságos is? A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja. Az előadás teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint. Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Jegyár: 2500-3000 Ft.

eszterlanc_mesezenekar

Eszter-lánc Mesezenekar + érkezik a Mikulás (Advent Óbudán) – Óbuda, Főtér, 16:00 (ingyenes)
A nagy napra várva az egyedi készítésű fantáziajátékokkal a Mikulás varázslatos országába látogathatnak a gyerekek az óbudai Fő téren 12 órától 16 óráig. Lesz itt szánhúzó verseny, óriáscipő pucolása és töltése, óriási virgácsszedés, csodaernyő és még sok meglepetés, majd 16 órakor az Eszter-lánc mesezenekarral együtt várhatjátok a Mikulást! További programok itt. Ingyenes!

csiribiri_mikulasvaro

Csiribiri mikulásváró délután – Kultúrkúria, 16:00
Az erdő kis lakói izgatottan várják a Mikulást. Igaz, hogy csak az embergyerekeknek hoz ajándékot? Vagy a kíváncsi állatkák is kapnak valamit? Sok-sok játék, kaland, móka, s végül hoppon marad a ravaszdi róka! A történet végén megérkezik az igazi Mikulás is, majd kézműves játszóház vár rátok. Jegyár: 600 Ft.

hangszersimogato_02

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, 16:00
Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

mikulaseger_piros

Mikulás délután – Két Egér Könyvesbolt, 16:00
Álszakáll-, püspöksüveg- és rénszarvasagancs-készítő műhely annak örömére, hogy jön a Mikulás… Tart egészen a Téli szalon megnyitójáig, 17 óráig.

littleBits

littleBits workshop – Nagykovácsi, Teleki-Tisza kastély alkotóműhelye, 16:00-17:30
A littleBits alkalmak pedagógiai értéke, hogy a gyerekek olyan élményeket kapnak, amelyek további kísérletezésre, alkotásra ösztönzik őket. Ráébrednek, hogy a körülöttük lévő tárgyak nem is annyira bonyolultak, megérthetők és átalakíthatóak. Ezúttal esztergagépet készíthettek. 10-12 éveseknek ajánlott. Belépő: 4000 Ft.

teli_szalon_megnyito

Téli Szalon megnyitó – Két Egér, 17:00 (ingyenes)
December 5-től 2016. január 9-ig ismét vár benneteket a Téli Szalon a Két Egérben. Kortárs gyerekkönyv-illusztrátorok eredeti munkáit lehet megnézni, sőt megvásárolni is. Kiállítók: Dániel András, Holló Anna, Kálmán Anna, Kun Fruzsina, Lévai Dóra, Máray Mariann, Rofusz Kinga.

Nézzétek meg társasjátékos és téli könyves válogatásunkat is!

Programok Advent 2. vasárnapjára itt.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban.
Egy kis meglepetés már feliratkozott és leendő hírleveleseinknek itt.

Era kedvencei: Pici Piac a Bálnában, Manóünnep a Skandináv Házzal, Mesekert építés a Mikulásnak, Eszter-lánc Mesezenekar + Mikulás Óbudán, Téli Szalon megnyitó a Két Egérben, Cakó Ferenc homokanimáció az Urániában
Rozi kedvencei: Hangszersimogató a 3K-ban, Téli Szalon megnyitó a Két Egérben, Cakó Ferenc homokanimáció az Urániában